NAS uložiště
Re: NAS uložiště
“HDD zcela jiste koncovy zvuk nedela”
Ale ved to ja netvrdim:-)
Mam zapojene aj Melco, aj Synology (ako zalohu), takze zmena a porovnanie je otazka par klikov
na i-Pade.
Opatovne tvrdim, ze zvuk cez Melco je uplne inde, ako zo Synology.
p.s.
A Synology som musel dat do inej izby, hluk z HDD a ventilatorov mi dost vadil...
Ale ved to ja netvrdim:-)
Mam zapojene aj Melco, aj Synology (ako zalohu), takze zmena a porovnanie je otazka par klikov
na i-Pade.
Opatovne tvrdim, ze zvuk cez Melco je uplne inde, ako zo Synology.
p.s.
A Synology som musel dat do inej izby, hluk z HDD a ventilatorov mi dost vadil...
@Tony: Děkuji za upřesnění. Ještě bych se rád zeptal na jednu věc ohledně Melco.
Chápu-li to správně, tak N1 má integrovaný disk, ale má také dva LAN konektory - jeden na propojení přímo se streamerem označený "PLAYER" a druhý pro připojení do sítě označený "LAN". Když dáš stejnou nahrávku na interní disk N1 a na NAS, je v tom slyšitelný rozdíl? V obou případech zůstává streamer připojený do N1 portu PLAYER.
Ptám se proto, že mé sestavené audioPC a jsem původně používal výhradně jako přehrávač (linux + mpd) a mediaserver a NAS jsem měl na síti. Ale nakonec jsem musel uznat, že mi to lépe hraje, když jsem do audioPC dal SSD disk a i mediaserver běží přímo v něm.
Chápu-li to správně, tak N1 má integrovaný disk, ale má také dva LAN konektory - jeden na propojení přímo se streamerem označený "PLAYER" a druhý pro připojení do sítě označený "LAN". Když dáš stejnou nahrávku na interní disk N1 a na NAS, je v tom slyšitelný rozdíl? V obou případech zůstává streamer připojený do N1 portu PLAYER.
Ptám se proto, že mé sestavené audioPC a jsem původně používal výhradně jako přehrávač (linux + mpd) a mediaserver a NAS jsem měl na síti. Ale nakonec jsem musel uznat, že mi to lépe hraje, když jsem do audioPC dal SSD disk a i mediaserver běží přímo v něm.
FS, je to presne tak, ako pises v prvom odstavci a je tam pocutelny rozdiel.
Ak mas zaujem sa o tom viac porozpravat, napis mi do ss svoj mobil.
Ak mas zaujem sa o tom viac porozpravat, napis mi do ss svoj mobil.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
panove, nerad to pisu, ale opravdu pletete dokupy spoustu veci kterymi si imho nejste zcela jisti co znamenaji ...
Bez obav, IMHO se v problematice vyznám dostatečně a mám dost přesnou představu, o čem se tady bavíme (za mých 25 let v IT i největší lama něco pochytí ).
V mém případě, kdy přehrávám z audio PC přes USB do DAC bych si ještě uměl představit (i když jsem to popravdě nečekal), že lokálně umístěná data v audio PC versus data tažená z NAS (ať již přes mediasever v audioPC anebo mediaserver běžící na jiném stroji v síti) se na celkovém výsledku projeví pozitivně.
V případě Tonyho běží mediaserver na Melco a přes přímé připojení ethernetovým kabelem poskytuje data streameru. Tady bych už vůbec nečekal, že bude rozdíl mezi daty lokálně umístěnými v Melco vs daty v síti nějaký rozdíl.
To by v konečném důsledku mohlo znamenat, že záleží na tom, kde jsou hudební data umístěna.
V mém případě, kdy přehrávám z audio PC přes USB do DAC bych si ještě uměl představit (i když jsem to popravdě nečekal), že lokálně umístěná data v audio PC versus data tažená z NAS (ať již přes mediasever v audioPC anebo mediaserver běžící na jiném stroji v síti) se na celkovém výsledku projeví pozitivně.
V případě Tonyho běží mediaserver na Melco a přes přímé připojení ethernetovým kabelem poskytuje data streameru. Tady bych už vůbec nečekal, že bude rozdíl mezi daty lokálně umístěnými v Melco vs daty v síti nějaký rozdíl.
To by v konečném důsledku mohlo znamenat, že záleží na tom, kde jsou hudební data umístěna.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
tak jen hlasim ze jsem vecer pro jistotu nahral ta sama data na lokalni ssd nuc a vysledek oproti umistenym na NAS nula nic, mediaserver jede na nuc
hezky den
hezky den
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
p.s. na druhou stranu mam cesty jak ethernetu tak USB plne jakychsi krabicek na eliminaci vlivu prenosove cesty
dobry poslech vsem
dobry poslech vsem
@PavelDoslo: Díky za vyzkoušení. Proměnných je u audio PC víc než zdrávo. Někde jsi zmiňoval, že používáš síťové prvky Ubiquiti a to je "jiná liga" než běžná spotřebka, možná se podílejí na výsledku u tebe doma také.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
ano, veškeré síťové prvky v celém baráku mám Ubiquiti
Kdysi jsem otestoval to same, u me bez vysledku. V poklidu nechavam celou sbirku na NASce. Ptal jsem se na vliv i autora upravy meho MPD, externi uloziste oproti internimu dalsimu SSD preferoval. Vzhledem k tomu, ze dam temer plny gigabit i na Cat5e stary kabelazi ve zdi, nemam moc duvod mu neverit. MPD stejne ta data cachuje, si zkuste vypnout behem prehravani router PavelDosko - jeste jednou napises Ovcackovi neco ve stylu "madarsky hiphop" a mas me na svedomi, malem jsem umrel smichy Pardon za OT.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
to Tony:
Melco - kouzla, čáry a černá magie
Jak tady chápe naprostá většina diskutujících, stahování dat z NAS po ethernetu do streameru není žádné PCaudio ani jakékoliv jiné audio. Je to právě a jen stahování dat protokolem TCP.
Audio začíná až na ethernetové zásuvce ve steameru.
Nebo si vážně myslíš, že identický video soubor přehrávaný z různých NAS bude mít rozdílnou ostrost, kontrast nebo jiné barvy? A textový soubor rozmazaná písmena nebo dokonce některá budou chybět? O internetovém bankovnictví bych v takovém případě raději ani neuvažoval .
Melco - kouzla, čáry a černá magie
Jak tady chápe naprostá většina diskutujících, stahování dat z NAS po ethernetu do streameru není žádné PCaudio ani jakékoliv jiné audio. Je to právě a jen stahování dat protokolem TCP.
Audio začíná až na ethernetové zásuvce ve steameru.
Nebo si vážně myslíš, že identický video soubor přehrávaný z různých NAS bude mít rozdílnou ostrost, kontrast nebo jiné barvy? A textový soubor rozmazaná písmena nebo dokonce některá budou chybět? O internetovém bankovnictví bych v takovém případě raději ani neuvažoval .
@DSOTM: Nuž, je to tvůj názor, budiž. Není cílem fóra nikoho přesvědčit o své pravdě, ale poskytnout svůj úhel pohledu a případně inspirovat.
Nedá mi to, abych nereagoval na ten příměr s chybějícími písmenky (nic originálního - v různých podobách se to tu objevilo již vícekrát). Když už bych měl použít pro audio PC nějaký příměr s jinou aplikací v IT světě, alespoň bych si vybral aplikaci, která je citlivá na zpracování dat v reálném čase, a ne kopírování souborů.
Nedá mi to, abych nereagoval na ten příměr s chybějícími písmenky (nic originálního - v různých podobách se to tu objevilo již vícekrát). Když už bych měl použít pro audio PC nějaký příměr s jinou aplikací v IT světě, alespoň bych si vybral aplikaci, která je citlivá na zpracování dat v reálném čase, a ne kopírování souborů.
Data se zpracovávají až v DACu, takže je to pouhý přenos souborů, i s následnou paritní kontrolou. Tudíž ty písmenka sedí.
Proste klasika sklouzlo to opet do kategorie duchovna a pocitu bez znalosti dane problematiky. Kdyz uz chcete mit tak dokonale retezce, kupte si UPS, ktera si znovu vytvari cely sinus 230V, odpadaji zlate zasuvky s pojistkami a chujovinami. Jen to bude chtit cca 1/4 mega, ale za ten pocit zlepseni poslechu to stoji.....
To jsem zkusil, nestálo to ani zdaleka čtvrt mega a hrálo to hrozně..kupte si UPS, ktera si znovu vytvari cely sinus 230V..