Regalovky/mensi sloupky k elektronkovemu zesilovaci

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Regalovky/mensi sloupky k elektronkovemu zesilovaci

Příspěvek od Jarda69 »

Takže pořád žádné 3p s velikým basákem na obzoru? S citlivostí nad 90dB už by to mohlo být zajímavé.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Já hledám pravý opak, kompaktní sloupky nebo bytelnější regálovky, spíš hledám možnost poslechu než vhodně vyberu :D. Nemyslím si, že by Kappa byly nějaká ořezávátka za tu cenu jsou výborné když je člověk nakrmí. Možná, že díky citlivosti 89dB a impedanci 6ohm (nevím jak jsou frekvenčně ne-stálé) by třeba Yaqin trpěl míň jak s Quadralama (86dB(/4ohm) :!:.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Tak jsem zvedavy na dnesni poslech, Daliborr mi dnes donesl NOS RFT ECC83 (datovane k 1960) a dale aspon po 1ks Marshall ECC83 a vyberovou TAD JJ.Dale Tesla ECC88, ale musim mrknout na datasheet jestli jdou bezpecne pouzit za 12AX7/ECC83.

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

koudy42 píše:Tak jsem zvedavy na dnesni poslech, Daliborr mi dnes donesl NOS RFT ECC83 (datovane k 1960) a dale aspon po 1ks Marshall ECC83 a vyberovou TAD JJ.Dale Tesla ECC88, ale musim mrknout na datasheet jestli jdou bezpecne pouzit za 12AX7/ECC83.
tak napiš, napiš...:-) zajímá mě ta RFT...

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Napred dogrilovat krkovicku na medu, cervene vinko, a pak se jde na vec *jupi*

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Tak mám za sebou jen light poslech něco přes hoďku, nechci dráždit sousedy :). Každopádně co mě nejvíc zaujalo, že RFT jdou hlouběji a přesněji na basech, i když jsem měl zesilovač v ultralienár módu jako posledně. Co je pro lampy až divné, že nejvyšší frekvence zněly občas "zrnitě", ale je pravda že to s přibývajícím časem míň vadilo. Pak jsem pustil čistě instrumentální hudbu ala Mike Oldfield a další audiofilní výběry a spadla mi brada jak je vše plastické, neuvěřitelně detailní s krásnými dozvuky až to mozek nestačil pobírat a vykouzlilo mi to úsměv na tváři (něco pro Lubinovu psychoinstrumentální hudbu *2thumbsup*).
Ráno moudřejší večera, hlavně když jsem slyšel kolik energie se hrne do spodních oktáv, tak zítra zkusím i Infinity Kappa, a také rozdílné osazení kanálů, když jde o dual-mono konstrukci, i když je to možná hloupost třeba uslyším rozdíly. Hlavní je, že jsem se špatně podíval a daliborr mi nabalil daleko větší pakl:
- Marshall ECC83
- TESLA ECC83 (ne JJ jen krabička od ní)
- TAD 7025 ala Mullard ECC83 (http://www.tubeampdoctor.com/en/shop_Ot ... lected_390)
- RFT ECC83 (http://www.tubeampdoctor.com/images/pro ... -y_256.jpg)

Vše jen po 1ks. Dle datasheetu a diskuzí ECC88 nedoporučují zaměňovat za ECC83. Bylo mi řečeno, že v případě předzesilovacích elektronek není párování tak slyšet jako u výkonových a doplním jednotlivé kusy do párů, dle poslechu a nálady *klanimse*. Lampománie začíná....

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

Tak hodně štěstí :-) v lampománii..:-) a dej vědět, u mě tě čeká dalších dvacet druhů trubek :lol: :lol: :roll:

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

lubin píše:Tak hodně štěstí :-) v lampománii..:-) a dej vědět, u mě tě čeká dalších dvacet druhů trubek :lol: :lol: :roll:
Treba ešte vyskušať rozne sieťove šnury aj prejovacie a reprokáble a samozrejme HIGH-END poistky. :D :roll: 8-)

Ved to je len koníček *2thumbsup* ale taký živý koník spotrebuje prebehnuť aj učesať,najesť,výmenu vody slamy atd. :P
Naposledy upravil(a) jimmi dne 18 bře 2017 10:16, celkem upraveno 1 x.

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

jimmi píše:
lubin píše:Tak hodně štěstí :-) v lampománii..:-) a dej vědět, u mě tě čeká dalších dvacet druhů trubek :lol: :lol: :roll:
Treba ešte vyskušať rozne sieťove šnury aj prejovacie a reprokáble a samozrejme HIGH-END poistky. :D :roll: 8-)
vlastnú elektráreň!

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Tak jsem před sestavu osazenou RFT posadil i mojí ženu, amatérskou sboristku, a sama nezávisle řekla to co já, že hlasy jsou mírně "vzadu" a krásně vynikají nástroje a efekty, dozvuky. A hlavně basy se posunuly směrem k projevu tranzistorového zesilovače. Suma sumárum RFT zástanou na poslech akustické a instrumentální hudby. V pondělí očekávám Elektroharmonixy 12AX7.
Dále jsem protáčel kusové elektronky viz. můj předchozí výčet a co můžu s jistotu říci, tak TESLA ECC83 jednoznačně největší "drajv" a energie při poslechu, až se mi zdálo, že hrála hlasitěji než druhý kanál. Přesto nevím, jestli je v plné kondici, protože při vyplém signálu a volume na 0, jako když ve výškáči někdo šustí občas sáčkem :), totéž při přehození do druhého kanálu. Nevím jak to přesněji popsat, ale určitě to nebyl klasický šum. Na druhou stranu toto jsem pozoroval jen s uchem asi 15cm od výškáče a celkově mě překvapuje jak lampáč šumí daleko méně než mé předchozí tranzistorové zesíky, kdy šum slyším opravdu až s uchem nalepeným na reproduktoru. Další co mě zaujalo při střídání po 1ks byla TAD7025 HIGHGRADE - nastal obligátní "klid" a čistota projevu proti druhém kanálu.
Z odezvy reproduktorů je poznat jak je lampáč živý organismus a přec jsem kabelový bezvěrec, tak přiznávám, že by mě zajímalo zda by bylo slyšet kdybych zkusil nějaký lepší napájecí a reproduktorové kabely, případně změnu signálových RG-62. Ale to až někdy na konci štafety, nyní to hlavní sehnat reprosoustavy, a pak umístění v nové místnosti *2thumbsup*.

PS: Počítám s tvojí návštěvou Lubine jak jsme se domlouvali *thumbs up*.

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

Super postrehy a uveriteľne napísané. Teším sa takýmto komentárom a pevne verím, že vy dvaja sa ešte podelíte o nejaké prípadné ďalšie skúsenosti.

Mňa úprimne prekvapuje, hoc Čínu ani náhodou nezatracujem, že ten Yaqin hrá takýmto solídnym spôsobom - trochu som sa obával o kvalitu materiálu, keďže to je vec, ktorú neokabátiš nijak raz. Som fanúšikom Prima Luny a Line Magnetic, tak si skúsim asi niekde zariadiť posluch tejto značky abo čo.

Krásnemu pocitu z hudby zdar!

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Děkuji a samozřejmě vnímání hudby je jiné na sestavě za půl mega a za pár desítek palackých. Ale když slyším co leze z Quadrálů, takuž teď se těším na 2 pásmové regálovky *thumbs up*. PrimaLuna jsem neslyšel a vím, že si je hodně chválí, ale vesměs jde také o Čínu pod holandskou vlajkou. Škoda, že je diskuze o elektronkách trochu skrytá ve vlákně o nákupu reprosoustav, možná by stálo za to založit vlákno čistě o lampách nebo jestli můžu poprosit úpravy nadpisu vlákna, které se odklonilo směrem k lampám :).

terahera
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od terahera »

koudy42 píše: Z odezvy reproduktorů je poznat jak je lampáč živý organismus a přec jsem kabelový bezvěrec, tak přiznávám, že by mě zajímalo zda by bylo slyšet kdybych zkusil nějaký lepší napájecí a reproduktorové kabely, případně změnu signálových RG-62.
Že by konečně u Tebe došlo i na kabely ;) :) To je dle mě správná cesta ;) Jinak ti držím palce ve Tvém pokroku v hifi a hlavně šťastnou ruku při výběru repro a ať to hraje *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Copak kabely, ale může zkoušet i různá výstupní trafa. To moc tranzistoráků nemá :)

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Stačí mi koštování elektronek. Včera jsem měl noční poslech se Světlanama 12AX7, hodně pohodový poslech, který se vyznačuje hlavně vřelým středovým pásmem, které člověka úplně obklopí a nechá relaxovat. To je asi hlavní charakteristický rys, který jsem vnímal. Basy nafouklejší a méně konkrétní, ale výborně se vše poslouchá jako celek *2thumbsup*. Tak nějak si představuji zástupce "typického" elektronkového poslechu o jakém jsem četl na různých fórech než jsem se odhodlal koupit Yaqina. Dnes přišly na řadu "zlátá lvíča" Genalex Gold Lion ECC83 a musím říct, že mi docela spadla čelist. Nejlepší na tom je, že zpočátku se nekonal žádný wow-efekt jako u Světlan, což mě překvapilo, protože se mě Lubin vyloženě ptal co říkám na Gold Lion. Vše hrálo velmi čistě, spořádaně, jediné co mi okamžitě informovalo uši byly hlubší a konkrétní basy, které mají až plastický projev, žádné přifouklé. Pak jsem začal poslouchat napříč různými žánry a cca po hodině jsem se přistihl jak jsem připasovaný do sedačky a užívám si poslech a chci víc a víc. Nejlepší je, že když už jsem si říkal, jak je to možné, že vše hraje tak nějak ledabyle, hudba si plyne, tak co mě tak poutá k poslechu. No v ten moment hrábl zpěvák do strun a jejich zvuk projel celou místností a měl jsem rohlík na tváři a už to neřešil :D. Cena za Liony není pro mě úplně lidová, ale vzhledem k hodinám radosti při poslechu co vykouzlí je budu muset pořídit :twisted:. A to ještě nemám Yaqina v triodovém módu, kdy má sice menší výkon, ale o to víc lampový zvuk by měl mít, ale to až v úterý s ELACama.

Odpovědět