Repro kolem 30k pro mladého hifistu

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Miro_CZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Repro kolem 30k pro mladého hifistu

Příspěvek od Miro_CZ »

Zdravím,

nastal čas a já se stěhuju do svého bytu a rád bych jako jednu z prvních věcí vyřešil hifi. Koukám po repru cca kolem 30 000Kč, raději sloupové, ale není to podmínkou.Prakticky celý život jsem doma poslouchal repro Xavian XN 325 (sloupové 2,5 pásmo) a jejich zvuk mám rád, takže jako první samozřejmě padla volba opět na Xavian a pokukuji po Deliziosa, Jolly nebo Perla. Na pondělí mám objednaný poslech u Xavianu, tak jsem zvědavý, jak to dopadne (a teď mě tak napadá - co si vůbec vzít na takovej poslech s sebou?) :)

Každopádně proč to píšu sem - co byste doporučili vy za repro v této cenovce? Budu rád za komentáře k výše zmíněným Xavianům i k jiným značkám a modelům.

Poslechová místnost cca 20m^2, poslouchám starší rock a metal (Pink Floyd, Metallica, Queen, Guns n Roses atd.), filmovou hudbu (hlavně Hans Zimmer) a často jen jako podkres obyčejné rádia (Beat, Evropa 2). Současně by mělo repro sloužit i k ozvučení filmů (streamování z PC do TV pravděpodobně přes Apple TV). Železo plánuji koupit Onkyo TX-8270.

Předem děkuji za tipy :)

edit: Případně jsem koukal, že se v ceně kolem 30k občas objeví v bazarech i Xavian Piccola - jak jsou na tom v porovnání s novými kousky? Má cenu na ně třeba čekat?

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Repro kolem 30k pro mladého hifistu

Příspěvek od Dasta »

Podle toho co uvádíš, že posloucháš za hudbu, bych se zaměřil na Xavian Deliciosa. 2,5 pásmová konstrukce určitě dodá dostatek nízkých kmitočtů, tolik potřebných na rockovou hudbu.Otázkou zůstává, zda si polepšíš, když máš doma též 2,5 pásmo od Xavian, ale asi ano.Modernější měniče, trochu jiné pojetí konstrukce bude určitě plus, kvalitní středy a výšky budou samozřejmostí.
Před časem při nákupu nových beden od Xavian, šlo dát jako protihodnotu staré repro od Xavian, to ale nevím, zdá ještě trvá.
Přeji šťastný výběr.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Ještě jsem si vzpomněl, že dobrá alternativa by mohly být i repro. soustavy od Pro-Ject "Speaker Box 10S2", též sloupky, ale se zadním bassreflexem, osazené reproduktory od Scan Speak, též 2,5 pásmové konstrukce a v podobné cenové kategorii, výškový reproduktor je Vifa, ostatní Scan Speak.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

budes se divat jen po novych ? tohle by do 20m poslechovky imo sedlo - http://www.hifionline.cz/hifibazar/prod ... ody-m-103/

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Na nové kousky bych se vykašlal a bral rovnou Piccola pokud jsi zarytý Xavian:
http://www.hifionline.cz/hifibazar/prod ... n-piccola/

Jako ACčkář doporučuji (nejen) na tvrdší hudbu Pavlem navrhované AC M103, slyšel jsem je u zdejšího matadora terahera a umí pěkně pumpovat a to poslouchá z docela velké vzdálenosti. Perly jsem slyšel víckrát a přesto, že jde o výborné allroundery, tak tvrdší muzika není hlavní doménou. Dále otázka co to Onkyo, do startu asi dobré a jde ti zřejmě o konektivitu, ale ani jedny z výše jmenovaných beden nebudou hrát co opravdu dokážou. Zdejší členové je provozují na násobně dražších sestavách, což jen dokazuje kvalitu těchto reprosoustav *thumbs up*.

Např. takový drobek po tuningu od CASEA si s Onkyo vytře zadek, tyto Yamahy umí hrát pevně od podlahy s drajvem:
http://www.hifionline.cz/hifibazar/prod ... ea-tuning/

Miro_CZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Miro_CZ »

Dasta: Asi jsem to špatně vysvětlil - stěhuju se z domu od rodičů do vlastního bytu a hledám si svoje první hifi ;) Ty XN 325 bohužel nejsou moje, ale tátovy, takže já jsem sice zvyklej je poslouchat odmala, ale s sebou si je vzít nemůžu a z toho důvodu sháním něco, co pravděpodobně nebude hrát líp, ale chtěl bych aspoň něco slušnějšího pro začátek, co se jim trochu přiblíží ;)
Na Deliziosa samozřejmě plánuju mrknout v pondělí jako na jednoho z kandidátů. Ty Pro-Ject jsem nikde nenašel na netu..

PavelDosko: Zrovna dneska jsem na ně koukal i tady na bazaru, jen bych teda musel poslechnout jak vůbec zní, protože jsem nikdy nic od AC neslyšel..

koudy42: Na ty Piccola taky pokukuju, jen netuším jak zní, takže opět bych musel jet poslechnout.. Každopádně bych neřekl "zarytý Xavian", ale je to prakticky jedinej kloudnej zvuk, na kterej jsem zvyklej, takže jsem automaticky začal hledat u nich.. A ano u toho Onkya mi jde především o konektivitu, i když si myslím, že zvuk už bude mít taky slušnej, alespoň podle recenzí, co jsem na to četl. Dále samozřejmě nemám momentálně možnost kupovat násobně dražší předzesilovače a zesilovače..

Jinak na co si tak dát pozor při nákupu použitejch beden? Ať už novějších nebo starších kousků.. A jak moc se bedny vyvíjí časem? Respektive jak na tom jsou v porovnání třeba 10 - 20 let starý bedny s nějakýma aktuálníma v podobný cenový relaci?

terahera
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od terahera »

Tak za mě bych doporučil ty AC Melody 103 ;) Ale jak píšeš,chce je slyšet,jestli ti budou sedět.Nevím odkud jsi,ale klidně přijeď ke mě poslechnout,jestli to nebude na severní moravu pro tebe problém ;)
P.S.Toho matadora,jak píše koudy, ber s rezervou :)

Miro_CZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Miro_CZ »

terahera: Děkuji za pozvání, ale severní moravu mám celkem dost z ruky a po přestěhování do svýho (Praha) to bude ještě horší :( Stejně tak i ty Xavian Piccola z toho bazaru jsou někde v Novém Jičíně :( Nemají ty AC k poslechu třeba někde v Praze ještě?

johny52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johny52 »

Piccoly by receiver neutáhl,mají malou citlivost.To radši XN 125 nebo ty Cantusy.

Kocour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocour »

No ohledne citlivosti, Picolla maji psano 85dB, AC melody 103 89dB. Velikost stredobasu +-stejna, impedance 8ohm. Udajum Xavianu verim vic, budou realne. Tech 89dB u Melody bude mozna tak nekde na vyskach, ktere budou zvednute, nebo maji velkou bouli na basech. AC Melody 102 meril VMAudio, a je jasne, ze na basech a stredech to ma daleko mene, nez je citlivost udavana vyrobcem.
Porovnavat datasheetove citlivosti je osemetne. A 89dB pri 8ohm, to az moc pekne cislo. Kdyby tam ty basaky byly dva, tak ani nepipnu.

http://vmaudio.cz/punbb/viewtopic.php?id=801

Miro_CZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Miro_CZ »

Když už jsme zabrousili k tomuhle tématu - jak je to s citlivostí repra a výkonem zesilovače? Respektive jak na ty hodnoty koukat a jak je k sobě párovat? Z čeho poznat to, co výše zmínil johny52, že Piccoly mají nízkou citlivost (85dB) a receiver by je neutáhl?

Kocour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocour »

Cim citlivejsi repro, tim mensi vykon je potreba, aby to zahralo stejne hlasite. 85dB/2.83V/1m je takovy prumer, pro dvoupasma s jednim stredobasem, a nominalni impedanci 8ohm je to realna hodnota. Problem nastava, jak tuto hodnotu urcit, kdyz je frekvencka hodne zvlnena. Tohoto vyuzivaji vyrobci, aby si zlepsili datasheetovy udaj.
85dB repro bude hrat i s 60W/4ohm zesilovacem, ale nebude to to prave. Zadny limit, jakoze od 100W to uz bude ok, neni. Ja bych k tem Picollam dal aspon 150W/4ohm.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Od jineho clena z fora mam info, ze napriklad do AC V8F pan Holcner nechal davat 4ohmove basaky. Nevim jak v pripade AC M103 kde je stredobas.
Neber to zle ohledne Onkyo, urcite to "nejak" hrat bude a znam co to je nasponovany rozpocet, ale pokud se o starsi zesilovacem/repro clovek staral a navic napriklad ta Yamaha prosla upravou a kontrolou CASEA, tak si zminene Onkyo a plno drazsi konkurence ani neskrtne. Samozrejme to chce slyset, ale obecne bazar = kupujes vyssi model za mene penez, vzdy tam muze byt nejake ale. Za me, nemuzu do toho krasneho konicku navalit tolik, proto se pohybuji jen v bazaru a za tvuj budget bych se vyradil jinak, hlavne zesilovac. Konektivitu bych resil pres DAC solo s nejakym miniPC ala Rapsberry Pi3 ap. Klidne napis SZ ;).

terahera
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od terahera »

Nevím jak je to s pravdivostí ůdajú u AC,ale hrál jsem M103 s 10W lampáčem,už nevím značku,ale byl to nějaký talián,a bez problémů ;) Nedostal jsem se nikdy nad půlku volume,pak jsem je dlouho hrál na 40W tranzistor Cyrus 5 a taky bez problémů

Papolius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Papolius »

Jakákoliv značka repro co jsem kdy slyšel, pro mě hrála lépe než všude doporučované Aurum Cantus. Dříve jsem si připadal s tímto názorem sám, naštěstí vím, že nejsem.

Odpovědět