Rozehrávání zesilovače

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Miero
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozehrávání zesilovače

Příspěvek od Miero »

Pridám tiež svoju trošku do diskusie...

Ak niekto tvrdí, že zahorovanie je nezmysel, tak buď netuší nič o hysterézií, alebo naopak tuší a myslí si, že jej efekt sa takto neprejaví.

Kde je pravda netuším, ale skúste si spomenúť na stredoškolskú fyziku, konkrétne hysteréznu krivku.

Obrázek

Z obrázku je vidieť, že materiál sa časom dostane do iného stavu v akom bol na začiatku. A v keďže v obmedzenej miere to platí pre všetky elektronické komponenty, tak jav zahorovania môže existovať a byť pozorovateľný (i u káblov!).

EDIT: Mimochodom, tento princíp využivajú pevné disky na ukladanie dát. A samozrejme i nedávno skonštruovaný elektronický prvok memristor, ktorý môže radikálne zmeniť elektroniku až sa dostane do použiteľného stavu.

Dovolím si pridať ešte trošku špekulácie. Krivka nemá žiaden stabilný stav, takže je dosť možné, že i zahorený zosilňovač časom mení zvuk a raz sa možno i vráti do akéhosi "prvotného zahorenia", t.j. ten bod vpravo hore, a potom sa zmeny cyklycky opakujú.

Ale všetko sú to len moje dohady a v skutočnosti to môže byť, že efekt hysterézie je tak malý, že ho naozaj nie je počuť a celé to zahorovanie je len o adaptácií sluchu na zvuk zosilňovača. Vyberte si... :-)

sekal

Příspěvek od sekal »

Autory tvrzení o nutnosti zahořování kabelů a také o potřebě záběhu současných automobilů v řádu několika desetitisíců km řadím do jisté kategorie.. Název oné kategorie si však raději ponechám pro sebe, poněvadž bych patrně obdržel BANán...

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

To Bady-možná jenom odezněla prvotní euforie.Ono spíše záleží na náladě a okolním prostředí v daný moment poslechu.Mě se taky někdy zdá zvuk úplně ulítlej a neposlouchatelnej a jindy má zvuk 1+.A co se týče zahořování tranz.zesilovačů? :lol: :lol: :lol:

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Pri tranzistorových zosilňovačoch je "zahorovanie" v desiatkach hodín absolútny nonsens, ak SS zosilňovač potrebuje viac ako 10-20 sekúnd po zapnutí, aby hral tak ako po 100 hodinách nepretržitej prevádzky, tak je niekde vážna chyba. Typický známy príklad je Densen, nájdu sa aj iné. Lampy kým sa nažhavia a stabilizujú pracovné body, tak 5 minút, potom sa nič nemení. Ak niekto tvrdí, že nepotrebuje slepé testy, však to jasne počuje, tak značne preceňuje svoje uši, a bez vizuálneho vnemu rýchlo "ohluchne", takto pohorelo mnoho "zlatoušcov".. Celé je to viac nadšenie z novej (drahej)"hračky" a časom zvyk na určitý charakter zvuku . Niekedy sa stačí vrátiť na čas k pôvodnému komponentu a potom zase k novému, a "je to tam"..

boxer

Příspěvek od boxer »

Pri tranzistorových zosilňovačoch je "zahorovanie" v desiatkach hodín absolútny nonsens...........

To jsi neměl. Zbytečně ničíš sebevědomí zkušených hifistů, co to JASNĚ slyší. To je jako bys jim snad nevěřil. :shock:

Navíc, když se nechá takovej zesilovač třeba 14 dní nezapnutej, vše se v něm vrátí na bod O (nula) a zahořování začíná znovu. U kabelů platí to samé.

To přece znají všichni. :roll:

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

BVA, Drvoštep, Zdeny: Děláte mi kluci radost. Přeci jen rozum zvítězí. Když si vzpomenu kolik takových to blábolů se napsalo do těch našich časopisů před lety a jak se o tom zahořování šuškalo v každém studiu :D

Už to vidím a tlemím se:
Pane to nehraje ale vážený pane to víte, že to hraje vždyt to je značka XXX a jejich vlajková lod a pokud se vám to nezdá tak rád bych upozornil, že výrobek je nezahořený :D

Ne vážně. Pokud jde o tranzistor ve tř.A tak jsem ochoten se bavit o pár sekundách. U lamp než se pracovní bod stabilizuje a pak je otázkou zda zesilovač má zpětnou vazbu a koriguje stárnutí lamp.. Něco jiného je ještě u reproduktorů kdy se hraním uvolňuje závěs nebo u gramce nová přenoska..

To Miero: Je to od tebe hezké, že jsi chtěl dát příspěvek s trochou teorie ale víš vůbec o čem mluvíš? Já na tu střední školu také chodil. A jestli si něco vůbec pamatuji (páč jsem pořád chodil za školu na pivo) tak ten graf platí pro elektromagnetické materiály. A to asi opravdu na tranzistory a kabely neplatí :D

Jo a ještě jsem si vzpomněl zda taky máte všichni dobře zapojenou kabeláž. Ono totiž dopoledne elektrony tečou jedním směrem a večer zas naopak. Takže pokud máte doma kabel se značkou směru toku elektronů jako já tak věřte nevěřte doporučuji podle doby vždy měnit, Jinak uslyšíte jak elektrony tečou pozpátku :DDD

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

TAB píše:To Miero: Je to od tebe hezké, že jsi chtěl dát příspěvek s trochou teorie ale víš vůbec o čem mluvíš? Já na tu střední školu také chodil. A jestli si něco vůbec pamatuji (páč jsem pořád chodil za školu na pivo) tak ten graf platí pro elektromagnetické materiály. A to asi opravdu na tranzistory a kabely neplatí :D

Jo a ještě jsem si vzpomněl zda taky máte všichni dobře zapojenou kabeláž. Ono totiž dopoledne elektrony tečou jedním směrem a večer zas naopak. Takže pokud máte doma kabel se značkou směru toku elektronů jako já tak věřte nevěřte doporučuji podle doby vždy měnit, Jinak uslyšíte jak elektrony tečou pozpátku :DDD
Hehe, obávam sa, že ťa nepoteším. Elektróny netečú jedným smerom, aspoň teda nie v striedavom prúde; ale si pekne vibrujú sem a tam. To čo tečie jedným smerom sú fotóny v elektromagnetickom poli okolo vodiča a to smerom od elektrárne až k reproduktorom. Pod "elektromagnetickými materiálmi" myslíš feromagnetické látky? Každý neideálny ele. prvok má nejakú impedanciu (LCR), a intuitívne si predstavujem že tá nemusí byť konštantná a závisí od času a predchadzajúceho stavu, čo je ale tá hysterézia. Snáď nekecám.

aretax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aretax »

boxer píše:Pri tranzistorových zosilňovačoch je "zahorovanie" v desiatkach hodín absolútny nonsens...........

To jsi neměl. Zbytečně ničíš sebevědomí zkušených hifistů, co to JASNĚ slyší. To je jako bys jim snad nevěřil. :shock:

Navíc, když se nechá takovej zesilovač třeba 14 dní nezapnutej, vše se v něm vrátí na bod O (nula) a zahořování začíná znovu. U kabelů platí to samé.

To přece znají všichni. :roll:
Boxer a ostaní páni "géniovia", tam, kde nie sú argumenty, nastupuje arogancia. Gratulujem. Už mi je jasné, prečo Anawak opúšťa susedné fórum. Je to podobná situácia, ako tu, iba o niečo miernejšia. Z diskusného fóra sa stáva fórum pre "budovanie" osobného ega a to formou rôznych invektív a pod. Myslím, že okrem inzercie je toto môj posledný príspevok na tomto fóre - určite Vám chýbať nebudú. Tu sa totiž nediskutuje, tu si každý chce presadiť to svoje a niečo tým dosiahnuť (?). Tu sú ľudia "múdrejší" ako odborníci a všetci, čo im oponujú sú proti nim. Chudáci konštruktéri z Mark Levinson, Audio Research, Vincent a pod. (a to nespomínam káble - určite by vás to pobúrilo!). Na to, aby niečo predali, sú nútení klamať ľudí o zahorovaní a podobných "nezmysloch". Mali by sa Vám ospravedlniť - zabudli sa vás všetkých spýtať, ako to vlastne je, všetkým sa ospravedlniť za "nezmysly", ktoré uvádzajú v manuáloch a okamžite ich prerobiť. Predsa patent na rozum je výlučne u niektorých na tomto fóre (pardon, niečo "vedia" aj na Slovanete). Tak pokojne si plkajte ďalej...

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

2 aretax
Arogancia je tvrdiť, že niečo počujem, ale odmietať "to" počuť len ušami a potrebovať k tomu aj oči ..Arogancia nie sú vedomosti, technický "background" (lebo toto je o technike, nie o alchýmii) a desiatky rokov skúseností a používane objektívnych faktov a meraní, arogancia ( a existuje aj horší výraz..) je ich odmietanie a nadradenie pocitov nad fakty. Ale ten pocit ti nikto neberie, len jeho interpretácia je trochu mimo reality. Ak ťa to baví, kupuj si nové hračky a čakaj stovky hodín, kým začnú hrať, až tomu uveríš.. Ale nemusíš sa urážať a demonštratívne ako malé decko odchádzať, radšej sa zamysli a hľadaj vysvetlenie..Je to len psychológia, s technikou a zvukom to nemá nič spoločné. A nad tými konštruktérmi z rôznych firiem , ktoré spomínaš, stojí vždy marketingové oddelenie. A prvoradé je predávať, takže každý "argument" je dobrý. Že to nie je pravda? Nevadí, vždy tomu uverí dosť ľudí (lebo je to jednoduchšie , ako niečo sa naučiť a overiť si realitu). Ak sa ich spýtaš na "vysvetlenie" tak to bude alebo mlčanie, alebo technické bláboly odporujúce elementárnym faktom.

boxer

Příspěvek od boxer »

Boxer a ostaní páni "géniovia", tam, kde nie sú argumenty, nastupuje arogancia.

No a ty máš kde jakej argument, hochu? Svoje..já to tak slyším? Jen jájájá mám pravdu? Tak ji měj. Ale necpi ji mezi lidi tímto způsobem a ještě se tvař uraženě. Vždyť ty plky se fakt nedaj číst. Trochu rozumu do hrsti a "nesežrat" prodejci co si vymyslí.

A jestli z tohoto důvodu odchází Anawak z Highend fóra, a ty odtud, tak jste přesně jak malí kluci, co jim někdo šáhl na šulínka. Jako malé dítě, které se před obchodem na zemi vzteká,že nedostane svoji chtěnou hračku.

Anawak má drahé mašiny a pak pošle foto holobytu, (alespoň z fotky to tak vypadá), ale slyší trávu růst.

Zahořování zesilovače 700 hodin (t.j. měsíc neustálého hraní) ti nepřijde divné? Jak dlouho tedy musí jezdit dnes technikou prošpikované auto, aby jezdilo na 100%?
Jak dlouho by se měl zahořovat CD přehrávač, aby bylo jisté, že laser čte vše na 100% a neudělá z Gotta Rottrovou?
A co se zahoří na kabelu do TV?,aby byl obraz 100% a ne aby byl jen černobílý?
U hifi to platí jinak?

Odar

Příspěvek od Odar »

A ako dlho sa zahoruje procesor v pocitaci, aby spravne pocital? :roll:

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Jen ještě poznámka:

zahoření někdo kdysi dávno přeložil z manuálu výrobce slavných zesilovačů Bryston - tam se píše, že před expedicí jsou zesilovače podrobeny tzb. burn-in process within 24 hours at full outlet performance, tedy jsou zahořovány. Ovšem - to není ve smyslu zlepšení zvukové kvality, alébrž za účelem odhalení slabší součástky, která se prostě zničí a výrobce tak má možnost odhalit před expedicí kus, který by po čase mohl vykázat jistou poruchu.

Ale toto nemá se zvukem pranic společného, stejně, jako se zahořují např. TV - za stejným cílem - odahlit vadný kus a ten uvést do 100% před expedicí. Nikolv z ČB udělat barevný obraz :-)

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

To Miero:

vůbec se nestydím se přiznat, že jsem měl napsat feromagnetické. Přece jen jsem říkal že jsem byl často za školou :D
To ostatní jestli myslíš vážně tak brát ti to nebudu. Jen se usměji ...

Kluci kašlete na to. Ten kdo chce tak at si zahořuje kabel třeba 1000hodin a tranzistor třeba 2000hodin :D

BVA to píše jasně. Proč bych měl jak tupec věřit každému nějaký blábol. Pár zesilovačů jsem postavil a součástky si vybírám pečlivě takže vím co která věc dělá.
Marketing jsem studoval a to co se nedokáže prodat tak tomu trochu pomůžeme že..To ovšem neznamená, že všichni výrobci kecají a že se nemají dodržovat manuály atd. Ruku na srdce jsou přeci věci které slyším, případně mohu změřit. Jen mě překvapuje, že v 21století máme ještě takové zákazníky kteří to žerou ale na druhou stranu Bože díky za ně :)

Jen si dovolím říci proč to srovnáváte s auty? Auto je plné mechanických částí a pružnost motoru a podvozek atd atd se během celého provozu a staří mění. To je přece úplně něco jiného než tranzistorák!

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

U těch bohužel od 1. vteřiny jen k horšímu:-(((

Odpovědět