Stereo reciever a sloupy?
Re: Stereo reciever a sloupy?
To, co tu zaznělo ohledně Yamahy R-N803D a Marantze PM6005/6, není žádná absolutní pravda, ale subjektivní názor.
drejkys: Potvrzuji, že R-N803D nenačítá NTFS disky a u disků FAT32 je otázka, jak velké. Možná, že to změní nějaký pozdější upgrade firmware. Mimochodem, je čerstvě dostupná v1.15, ale s načítáním NTFS formátu se nic nezměnilo.
Já mám veškerou hudbu uloženou na NASu, a tak přehrávání z USB neřeším.
drejkys: Potvrzuji, že R-N803D nenačítá NTFS disky a u disků FAT32 je otázka, jak velké. Možná, že to změní nějaký pozdější upgrade firmware. Mimochodem, je čerstvě dostupná v1.15, ale s načítáním NTFS formátu se nic nezměnilo.
Já mám veškerou hudbu uloženou na NASu, a tak přehrávání z USB neřeším.
No mel jsem doma i yamahy a k tomu xaviany,takze srovnani s marantzem mam tzv vlastnousni,ale pravdou je,ze se na jejich charakteru zvuku shoduje spousta dalsich lidi a hluší chvalabohu nejsme. Yamaha přímá,vice neutralni,nekdy umí byt az moc řezavá,marantz spise kulaty,teplejsi a trochu zabavnejsi.
A co Bazi Xavian vs wharfedale diamond10.1 ?Předpokládám žes měl Bon bonus.
Dnes jak jsem přišel domů a pustil hudbu tak jsem nejprve zjistil že když si stoupnu do rohu místnosti tak je zvuk o mnoho lepší než přímo před reproduktory. Mám opravdu velmi malou asi problematickou poslechovku, repro přímo před sebou tak metr a půl na televizním širokém nízkém stolku asi 20cm od zdi(pro jistotu jsem stolek dal dál ode zdi) a i proto jsem nechtěl drahé repro, ale světe div se poprvé jsem vyzkoušel YPAO kalibraci a hned veliká změna k lepšímu. Ted i když si sednu k PC které je bokem tak i tak je zvuk lepší než když YPAO vypnu. Jen doufám že po uložení té kalibrace software po vypnutí YPAO naschvál zvuk nekazí aby vznikl dojem nutnosti té kalibraceDenkez píše: ↑11 říj 2018 12:18drejkys: Yamaha R-N803D je skvělý stereoreceiver, také ho mám, a s Onkyo TX-8270 by sis nepolepšil.
Zatímco Onkyo v koncovém zesilovači "recyklovalo" zesilovač z nějakého 7kanálového AVR, Yamaha se v koncovém zesilovači prakticky shoduje s plnohodnotným zesilovačem řady A-S700.
Měl jsem možnost tu Yamahu porovnat se zesilovačem Marantz PM6005, rozdíl ve zvuku je naprosto minimální, pokud vůbec nějaký.
Drobný "plastový" zápach u nového zesilovače není nic zvláštního, časem by měl vyprchat.
"Plochý" zvuk z repro Dali Zensor 3 není způsobený tou Yamahou, prostě ty bedýnky na víc nemají. Na jejich "zahoření" moc nespoléhej. Hutnějších basů dosáhneš s použitím korekcí a případně kalibrací.
Pokud ani pak nebudeš spokojený, nezbude ti, než se poohlédnout po jiných reproduktorech. Ta Yamaha si lepší zaslouží.
Jaké a jak dlouhé máš kabely?
Ne vážně to pro mě teda znamená že kdybych měl jen třeba čistej zesík jako A-S701 apod. tak jako bez té kalibrace ten zvuk v mojí poslechovce podobně nedoladím? Nebo bych to samé docílil korekcema Basů a výšek? A nebo musel okamžitě sehnat stojany atd.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Akustika místnosti je zdaleka nejdůležitějším prvkem řetězce a zároveň je z mnoha (racionálních i iracionálnách) důvodů zdaleka nejvíc podceňovaná. Na dálku se konkrétní rady udělovat moc nedají. Co ale většinou funguje obecně, je přirozeně zatlumená místnost (závěsy, koberec, látková sedačka, knihovna...), naopak škodí tvrdé rovné velké plochy. Kolem repro nějaké volné místo, alespoň půl metru do strany a dozadu. Regálovky nemít na nábytklu, ale na co nejbytelnějších stojanech. Mezi repro nemít pokud možno nic. Poslechové místo mít v ose mezi reproduktory, vzdálenost poslechového místa mezi cca 0.8 - 1.5násobkem rozestupu repro. Roli hraje i tvar místnosti, ten se ale blbě mění .
Jinak kalibrace typu YPAO řeší jen velmi omezenou část problematiky akustiky. Umí částečně srovnat frekvenční odezvu. Nenadělá ale nic s dozvukem a fázovým posunem.
Jinak kalibrace typu YPAO řeší jen velmi omezenou část problematiky akustiky. Umí částečně srovnat frekvenční odezvu. Nenadělá ale nic s dozvukem a fázovým posunem.
Přesně jak píše Pítrs.Akustika dělá strašně moc.Regálovky ,které jsem provozoval dříve v obyváku,který není akusticky optimální ,tak po přesunu do ložnice,která je na tom lépe je zvuk o třídu lepší.Musím se smát,jak se v jiném vláknu řeší kabely ,kde rozdíl ve zvuku je sotva rozpoznatelný(jestli vůbec je v této cenové kategorii Yamaha R-N803D) přitom akustika udělá mnohem víc a je to hned slyšet.
Repro v místnosti umístit symetricky, dál od stěn, vzdálenost mezi nimi stejná jako vzdálenost od každé bedny k tvému uchu a nejlepší zvuk bývá většinou tam, kde jsi ty a rovina reproduktorů v předozadním směru od sebe cca 38% rozměru místnosti.
Z principu vyzařování zvuku u většiny repro si můžeš jejich natočením dovnitř přímo na sebe přidat výšky, jejich rovnáním zpět ubrat.
Při krajích místnosti a v rozích ti rostou jen mody místnosti, takže jsi měl víc basu, to ovšem neznamená, že to byl ten správný zvuk. Ten funguje třeba u mě na velkých sloupech tak, že v rozích se plazí přerostlý a nepříjemně poslouchatelný bas, zato v tom prostředku a při dodržení 38% předozadní vzdálenosti já a repro od sebe je to až labužnicky dobré a vyrovnané. Někdo tu povídal o důležitosti podlahy, v obýváku máme měkoučkou korkovou, hodně členitou a funguje akusticky mnohem líp než třeba na chalupě dlažba a tenký koberec nebo deka.
Z principu vyzařování zvuku u většiny repro si můžeš jejich natočením dovnitř přímo na sebe přidat výšky, jejich rovnáním zpět ubrat.
Při krajích místnosti a v rozích ti rostou jen mody místnosti, takže jsi měl víc basu, to ovšem neznamená, že to byl ten správný zvuk. Ten funguje třeba u mě na velkých sloupech tak, že v rozích se plazí přerostlý a nepříjemně poslouchatelný bas, zato v tom prostředku a při dodržení 38% předozadní vzdálenosti já a repro od sebe je to až labužnicky dobré a vyrovnané. Někdo tu povídal o důležitosti podlahy, v obýváku máme měkoučkou korkovou, hodně členitou a funguje akusticky mnohem líp než třeba na chalupě dlažba a tenký koberec nebo deka.
Jakkoliv jsou akustika místnosti a poloha umístění reproduktorů pro dobrý poslech důležité faktory, v praxi zhusta narážíme na limity, které jsou v daný okamžik nepřekonatelné. Kdo z nás si může dovolit budovat místnost s HiFi aparatůrou primárně jako poslechovou místnost bez ohledu na potřeby a přání dalších členů rodiny?
Pak nezbude, než přikročit k "úpravám" akustiky" elektronicky cestou kalibrace zesilovače (pokud ji má) a/nebo korekcí.
drejkys: Pokud bys měl zesilovač bez kalibrace, pak by ti zbyly k úpravě akustických vlastností jen jeho korekce, pokud by je měl. Většinou (u levnějších zesilovačů) korekce k dispozici jsou.
Ty kabely bych nepodceňoval, dlouhé tenké kabely dokážou zvuk na basech také degradovat.
Pak nezbude, než přikročit k "úpravám" akustiky" elektronicky cestou kalibrace zesilovače (pokud ji má) a/nebo korekcí.
drejkys: Pokud bys měl zesilovač bez kalibrace, pak by ti zbyly k úpravě akustických vlastností jen jeho korekce, pokud by je měl. Většinou (u levnějších zesilovačů) korekce k dispozici jsou.
Ty kabely bych nepodceňoval, dlouhé tenké kabely dokážou zvuk na basech také degradovat.
On trochu bude problém i v tom že já jsem byl zvyklý poslouchat hudbu na domácím kinu Panasonic s rádoby aktivním subwooferem a teď možná čekám basy nebo to dunění i tam kde asi být ani nemá
Ale každopádně když teď vypnu ten kalibrační profil tak je to takové ploché bez prostoru. Je teda pravdivá moje domněnka že kdybych měl čistý zesilovač třeba ten Marantz PM6006 tak budu muset daleko více řešit umístění repro, protože ty zesilovače žádnou kalibraci neumožňují?
Ale každopádně když teď vypnu ten kalibrační profil tak je to takové ploché bez prostoru. Je teda pravdivá moje domněnka že kdybych měl čistý zesilovač třeba ten Marantz PM6006 tak budu muset daleko více řešit umístění repro, protože ty zesilovače žádnou kalibraci neumožňují?
For lemon: ty bon bonusy a diamondy jsou charakterove uplne rozdilne,navic hrane na absolutne jinych zesilovacich. Vseobecne bych rekl,ze bonbóny byly lepsi a s yamahou si navic rozumely. U marantze znejí lépe diamondy,hutneji,objemneji,lepe vyzniva progrockova muzika,velmi sladce zni jazzík. Bohuzel slozite pasaze symfonickych orchestru to zvladne jen se sebezaprenim,je treba poslouchat max na stredni poslechove hladiny,jinak by pri vysoke hlasitosti byla z poslechu poradna bramboračka. U tohoto žánru bych ocenil opravdu poradne kvalitni sloupky a k tomu adekvatni zelezo. Musim vzit za vdek sluchatkovym poslechem,kde si i v tissim módu(zachovani relativne zdraveho sluchu), uziju klasicke hudby s maximem detailů a jaksi intimneji.
Ta kalibrace asi trochu mate i tím že mi vlastně zároveň zvýšila hlasitost, když ji vyřadím musím ji nastavit vyšší. Dnes jsem asi 3 hodiny v kuse poslouchal 4 písničky FLAC z USB stále dokola a zjistil jsem že asi opravdu někde ten rádoby bas čekám neoprávněně protože v jiné skladbě je ho dost. Nejvíc se mi líbí skladby kde je slyšet jasně kytara jako třeba hned na začátku této (4 non blondes - what's up) a tady se mi právě líbí ostrost a nevím jestli by s jiným zesilovačem mohla být výraznější?
To Onkyo by mi asi moc nepomohlo, ale ten Marantz mi trochu hlodá, koukal jsem že někde ho nabízejí v setu právě se zensory asi vědí proč. Tak přemýšlím jestli ho nezkusím objednat a porovnat. Jinak ohledně kabelů jsem se s tím popravdě moc nepáral a koupil jsem u nás v Teplicích (http://www.avelektronik.cz/dvojlinka-cy ... vh-h-repro) tento 4m, přesně 2m ke každému reproduktoru. Banánky jsem zatím neřešil. Pomohl bych si třeba něčím jako je (https://www.alza.cz/aq-646-2sg-2m-d3859670.htm) ?
To Onkyo by mi asi moc nepomohlo, ale ten Marantz mi trochu hlodá, koukal jsem že někde ho nabízejí v setu právě se zensory asi vědí proč. Tak přemýšlím jestli ho nezkusím objednat a porovnat. Jinak ohledně kabelů jsem se s tím popravdě moc nepáral a koupil jsem u nás v Teplicích (http://www.avelektronik.cz/dvojlinka-cy ... vh-h-repro) tento 4m, přesně 2m ke každému reproduktoru. Banánky jsem zatím neřešil. Pomohl bych si třeba něčím jako je (https://www.alza.cz/aq-646-2sg-2m-d3859670.htm) ?
Tím lepším kabelem si moc nepomůžeš.Banánky pokud nebudeš často přepojovat ,tak je lepší to dát na přímo bez banánků.
Prosimte,hlavne nekoukej na to kde to kdo nabizi v nakym setu!!! To te fakt netrkne,ze takto se v levnejsich setech nabizeji veci,kterych se chce prodejce zbavit?
Já vím já to myslel tak že i na forech je doporučují k sobě. Včera jsem ještě zjistil že ten WOW efekt po té kalibraci byl způsobený tím že ona má 2 volby, jednak zapnutí nebo vypnutí a potom ještě podvolbu zapnutí kalibrace i hlasitosti a tam je ten velký rozdíl. Nicméně mi to přijde potom naopak zase přebasované jako když u autorádia zapnu loudness. Je pravda že v manuálu píší že ty zensory potřebují k rozehrání 100 hodin a já hrál celkem stěží 10 hodin a z toho polovinu večer celkem potichu. Možná mi trochu chybí i jasnější střední pásmo. Mě by asi nejvíc pomohlo kdyby si to poslechl někdo kdo už má něco naposloucháno a řekl mi tady máš co zlepšovat nebo máš to v rámci možností OK nic neřeš
TV komoda na které je mám postavené je široká 160cm a kdybych pořídil stojany a tím pádem je měl dál od sebe tak asi zase bude problém že bych byl moc blízko. Proč se vlastně nedoporučuje mít repro na skříni, jako že to dřevo nějak rezonuje, nebo že nemají kolem volný prostor?
TV komoda na které je mám postavené je široká 160cm a kdybych pořídil stojany a tím pádem je měl dál od sebe tak asi zase bude problém že bych byl moc blízko. Proč se vlastně nedoporučuje mít repro na skříni, jako že to dřevo nějak rezonuje, nebo že nemají kolem volný prostor?
Obojí, zabiješ úplně zvuk beden, nemluvě o malém rozestupu a tudíž slabé stereobázi, vedle TV komody by byl jejich vzájemný rozestup OK.