Digitalizace LP
Re: Digitalizace LP
Uniká mi smysl toho počínání...znásilňovat vinyl do podoby digitální je kulturní barbarství, vždyť kvalitně používán a šetrně obsluhován přežije stříbrné placky, flešky a HDD či kde to ukládáte...Mám LP pořízené za socíku, gramec byl brusič Tesla HC13 (piezo) až potom NC420 a šlapeto jakoby včera z krámu přinesené...ten šum a mírný praskot nosiče ? To je součást, atribut projevu.
Na blití? Ani bych neřekl. Moje neustále doplňovaná sbírka CD se blíží počtu 4 tis. kusů (převážně jazz) a většina je zvukově v pohodě, i když jsou výjimky. Jiná situace ovšem může být u popu, metalu, kde zvukoví experti mají asi jiná měřítkaPesi píše:tujatuja:
jo, to je rozumnější.... akorát musíš vlastnit sbírku CD taky z let minulých; jinak je to na blitíale to už patří do vedlejšího tématu ...

4000 CD ? Pro pána...jak často je posloucháš, mám ňakejch 200 ks ponejvíce rock&pop asi tak 50:50% origoše a pálenice...některé si zahrály 1-2x a leží tam, v regálu do konce časů. Mám též VHS, LP, MC a DVD...den má u nás enem 24h...
Prosím o radu. Digitalizuju si svou sbírku LP na 24/96 Flac. Existuje nějaký sw, který umožní vykompenzovat úbytek vyšších kmitočtů ke koci desky (cca 4 dB)?
A to postupně a plynule od 0 dB na začátku do +4dB (např.) na konci?
A to postupně a plynule od 0 dB na začátku do +4dB (např.) na konci?
Vážení přátelé!
Řešíte tu kmitočty, které stejně nikdo neslyší a podstata věci vám uniká. Jde snad především o muziku a o to jak nejlépe vybrané skladby převést na medium poslouchatelné např. v autě. Já to řeším přes flashdisk. Když se mi to přeposlouchá, nahraju si jinou kompilaci. Ale jinak si myslím,že nejlepší poslech je doma z gramofonu. Mechanický záznam je věčný, asi jako tištěná kniha. Zdraví dědek z Jičína.
Řešíte tu kmitočty, které stejně nikdo neslyší a podstata věci vám uniká. Jde snad především o muziku a o to jak nejlépe vybrané skladby převést na medium poslouchatelné např. v autě. Já to řeším přes flashdisk. Když se mi to přeposlouchá, nahraju si jinou kompilaci. Ale jinak si myslím,že nejlepší poslech je doma z gramofonu. Mechanický záznam je věčný, asi jako tištěná kniha. Zdraví dědek z Jičína.
Digitalizace LP imho nema moc smysl, je to zbytecne pracne. Jednodussi je si to v digitalizovane podobe uz poridit, nebo stahnout, pokud to existuje. Proc delat neco slozite.
A celkove k te diskusi, co se tu vedla, jen asi 2 body:
1. jeste jsem neslysel cd, ktere by hralo tak, jak LP (schvalne nerikam dobre nebo spatne, at nevyvolavam flame)
2. moje prvni dojmy z cd, kdyz jsem ho jako dite slysel byly: to je ciste, ale mrtve...dodnes se nic moc nezmenilo, ono to ani nejde
tyto dva body bohate staci k tomu, abych uz nekolik let vlastnil gramofon
kazdy at si vybere svoje, ja radsi zaparim s zivymi v usmudlanych hadrech, nez s mrtvolama v kvadru
A celkove k te diskusi, co se tu vedla, jen asi 2 body:
1. jeste jsem neslysel cd, ktere by hralo tak, jak LP (schvalne nerikam dobre nebo spatne, at nevyvolavam flame)
2. moje prvni dojmy z cd, kdyz jsem ho jako dite slysel byly: to je ciste, ale mrtve...dodnes se nic moc nezmenilo, ono to ani nejde
tyto dva body bohate staci k tomu, abych uz nekolik let vlastnil gramofon
kazdy at si vybere svoje, ja radsi zaparim s zivymi v usmudlanych hadrech, nez s mrtvolama v kvadru

- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Tohle je takovy docela dogmatismus... Za prvy podlehas mylnemu dojmu, ze digital = CD. A za druhy vinylu vyrobenych ciste analogovou cestou je dnes minimum, pokud vubec nejake jsou.
Tzn. k nevyhodam mrtveho digitalu se pridaji nevyhody vinylu a vznikne ten zivy zvuk. Zajimave...
.
Tzn. k nevyhodam mrtveho digitalu se pridaji nevyhody vinylu a vznikne ten zivy zvuk. Zajimave...

Nikde jsem nemapsal, ze digital = CD, ale CD je stale nejrozsirenejsi placka co se tyce nosice hudby. Dnes zacina byt docela in stahnovani hudby z netu, ale o tom tady asi rec mit nebudeme.
Kazdopadne...resit CD, SACD, DVD-A atd. je uplne jedno, protoze ten samotny rozdil ve vzorkovani stejne nemate sanci slyset. Kdyz si rozhodite prubeh na graf a porovnate rozdily...nemate sanci. Jediny rozdil vam tam muze udelat leda D/A prevodnik a dalsi streva, kterymi to prochazi a taky samozrejme...mastering pro konktertni medium.
Nevim, kolik mam doma novejsich desek, asi bych to napocitat na prstech rukou a mozna i obsluhy cirkularky. Ale pravidlo no.1 je shanet vzdy starsi desky. Kupovat nejake nove remastery na vinylech je totalni blbost. Ale proti gustu... Dneska je hudba zmrsena uz ve fazi masteringu, takze stoji za prd odkudkoli, pravdou jen je, za na vinylu to neni tak zretelne, protoze ono ti to ty usekle amplitudy vyhladi, takze to neni takovy hnus.
A opet se vratim k pointe, o kterou mi hlavne slo, jen ji trochu tedy upravim, aby jsme neslovickarili: Nikdy jsem neslysel hrat digital jako vinyl. Ende. Tecka. Bodka.
A pokud clovek nema na vyber a chce si koupit novodobou desku, stejne to bude hrat jinak...ziveji. To je proste fakt.
Takze hadky o frekvencich atd jsou blbost. Deska jako medium asi nema tolik teoretickych parametru, ale kdyz ji hodite na ten gramec, pritulite k tomu tu prenosku, tak z toho leze neco moc moc prijemneho, a to je ten duvod, proc to mam a proc si gramofon stale nechavam
Kazdopadne...resit CD, SACD, DVD-A atd. je uplne jedno, protoze ten samotny rozdil ve vzorkovani stejne nemate sanci slyset. Kdyz si rozhodite prubeh na graf a porovnate rozdily...nemate sanci. Jediny rozdil vam tam muze udelat leda D/A prevodnik a dalsi streva, kterymi to prochazi a taky samozrejme...mastering pro konktertni medium.
Nevim, kolik mam doma novejsich desek, asi bych to napocitat na prstech rukou a mozna i obsluhy cirkularky. Ale pravidlo no.1 je shanet vzdy starsi desky. Kupovat nejake nove remastery na vinylech je totalni blbost. Ale proti gustu... Dneska je hudba zmrsena uz ve fazi masteringu, takze stoji za prd odkudkoli, pravdou jen je, za na vinylu to neni tak zretelne, protoze ono ti to ty usekle amplitudy vyhladi, takze to neni takovy hnus.
A opet se vratim k pointe, o kterou mi hlavne slo, jen ji trochu tedy upravim, aby jsme neslovickarili: Nikdy jsem neslysel hrat digital jako vinyl. Ende. Tecka. Bodka.
A pokud clovek nema na vyber a chce si koupit novodobou desku, stejne to bude hrat jinak...ziveji. To je proste fakt.
Takze hadky o frekvencich atd jsou blbost. Deska jako medium asi nema tolik teoretickych parametru, ale kdyz ji hodite na ten gramec, pritulite k tomu tu prenosku, tak z toho leze neco moc moc prijemneho, a to je ten duvod, proc to mam a proc si gramofon stale nechavam

Tak is nahraj LP bez jakýchkoliv úprav na DAT.Tacmud píše:Nikdy jsem neslysel hrat digital jako vinyl. Ende. Tecka. Bodka.
- vonvichousch
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
No nevím, ale špičkové, převážně Japonské vydavatelství, jako například NIPPON COLUMBIA (Denon) nahrávaly master digitálně už od roku 1972.
V ČSSR se digitálně mastery pro nahrávky LP (vážná hudba) pořizovaly od roku 1976.
Následně se digitální master přehrával na analogový pás, potože v té době ještě nebylo zařízení pro digitální mix a střih a následné úpravy už probíhaly analogově.
V ČSSR se digitálně mastery pro nahrávky LP (vážná hudba) pořizovaly od roku 1976.
Následně se digitální master přehrával na analogový pás, potože v té době ještě nebylo zařízení pro digitální mix a střih a následné úpravy už probíhaly analogově.
vonvichouš: Ano, prosím, a to se v těch prvopočátcích nahrávalo se 14-bitovou lineární kvantizací. Podobně jsem nikdy neslyšel zlatoušce opičovávat analogové FM vysílání, i když je tam ve stereu kmitočtový rozsah omezený do 15 kHz (na 19 kHz je už pilotný kmitočet).
A co tim chteli basnici rici? Respektive, pointa? A stim DAT to nejak nechapu, v cem by to melo byt zajimavejsi, nez jakykoli zaznam na jine medium?
Tacmud: To je odpověď na to, že jsi "ještě nikdy neslyšel hrát digitál jako vinyl" - když si nahraješ LP na DAT a budeš si to přepínat, nepoznáš rozdíl
Stale mi unika pointa proc na DAT a ne treba obycejne CD?
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Neměl bys své poslechové poznatky generalizovat na ostatní lidi. Rozdíl mezi CD a hi-res, byť pořízených ze shodného masteru, je zřetelně slyšet i na aparátu střední třídy (řekněme 100 tis. Kč za řetězec).Tacmud píše:resit CD, SACD, DVD-A atd. je uplne jedno, protoze ten samotny rozdil ve vzorkovani stejne nemate sanci slyset
Nikoliv teoretických, ale praktických a slyšitelných (odstupy, přeslechy, dynamika....).Tacmud píše: Deska jako medium asi nema tolik teoretickych parametru
Neměl bys podléhat mylnému dojmu, že existuje jen to, co jsi zažil.Tacmud píše:Nikdy jsem neslysel hrat digital jako vinyl.
Nic na tom, že ti vyhovuje a líbí se charakteristické zkreslení a další atributy poslechu vinylů, není nic špatného.Tacmud píše:kdyz ji hodite na ten gramec, pritulite k tomu tu prenosku, tak z toho leze neco moc moc prijemneho, a to je ten duvod, proc to mam a proc si gramofon stale nechavam
To není prostě fakt, ale prostě nesmysl. Samotný záznam zvuku do matrice a následná výroba desek znamená změnu signálu - zhoršení. Další nedokonalost přidá čtení přenoskou, další ne zcela přesná ekvalizace RIAA. Pokud takový výsledek srovnáme s původním digitálním záznamem, bude to hrát jinak, ale nikdy ne lépe.Tacmud píše:A pokud clovek nema na vyber a chce si koupit novodobou desku, stejne to bude hrat jinak...ziveji. To je proste fakt.