Levná pračka LP desek
Re: Levná pračka LP desek
No zúčtoval jsem tvrdě, protože ta jehla fakt vyorala bordel a to není dobré. Ničí se tím deska i hrot. Při přehrávání vzniká vysoká teplota v místě přehrávání ale to je jedno stačí si přečíst knihu p. Pešáka nebo trochu selský rozum... Není to zmetek. Naše firma v které pracuji tyhle pračky prodává a tak já si mohu nakoupit za jiné ceny.
Kolik se těhle udělátek prodá nevím ale můj účel to prostě nesplnilo a ještě dodám, že jsem použil upravený tvrdý štětec pro vyškrábání bordelu. Podle mě je potíž však v tom, že se LP točí v tekutině v které je ´´špína´´ a po odložení v odkapávacím stojánku část špíny tam zaschne. Také je to o tom co máte za přenosku nebo tvar jehly a hlavně jaký máte phono předzeilovač. Když jsme měl tranzistorový creek nebo actidamp tak hudba byla stažená, pod dekou, bez prostoru a v ruku v ruce tím byl potlačen i šum a praskot desky. Ovšem elektronkové phono které jsem ted částečně dodělal je tak pekelně detailní a zvukově otevřený, že tam je prostě slyšet všechno ale úplně. A ještě k tomu připočítejte širokopásmové horny. To vše mě vlastně donutilo začít řešit mou situaci jak pečovat o desky i když mám zatím jen cca 20ks (snažím se sbírat jen to co má dobrý zvuk)..
Slavek69:
Mám doma již silný dvourychlostní motor ze stěračů původně do mého Nissana za 250,- .Dále jsem koupil odsávací hubici do pračky Okki Noki za 1000,- a vysavač v akci za 1200,-. Připočítám k tomu ofrézovanou Alu krabici aby to nějak vypadalo za cca 3-4000Kč a hlavně musím sehnat ještě talíř a nechat vysoustružit hřídel pro spojení mezi talířem a motorem. No když to spočítám tak mě to vyjde na nějakých 7000,- a proto se stavbou moc nespěchám. Jediná výhoda vlastní stavby bude daleko větší sací a regulovatelný výkon. Takže ta předraženost u výrobce asi není na místě pokud to nezačne vyrábět ve velkém a nešetří na dílech (motorky z číny a tak...).
Dokonce přemýšlím, že bych raději koupil hotovou pračku OKKI.
Celou věc bych však pojal a řešil komplexně asi takto. Prach je všude. Když jsem pral desku tak na kvalitním světle je to vidět, že při schnutí občas na lp něco přistane..Nebo stačí párkrát vyndat LP z futrálu a při poslechu zase něco přistane. Proto si říkám, že bych:
1) koupil ionizátor a čistič vzduchu ( ty velké kvalitní stojí kolem 3tisíc). Přitahuje to veškerý prach, pyl atd. A pro mě jako alergika to bude také dobré.
2) při čištění používat pračku s krytem a stejně tak i pro přehrávání bych asi vyrobil výklopný kryt pro mojí RPM9
3) Desky skladuji v hezkém stojanu z Ikei a však bez skleněných dvířek a tak bych je asi taky dodělal ale nechce se mi protože to nebude vypadat hezky.
Kolik se těhle udělátek prodá nevím ale můj účel to prostě nesplnilo a ještě dodám, že jsem použil upravený tvrdý štětec pro vyškrábání bordelu. Podle mě je potíž však v tom, že se LP točí v tekutině v které je ´´špína´´ a po odložení v odkapávacím stojánku část špíny tam zaschne. Také je to o tom co máte za přenosku nebo tvar jehly a hlavně jaký máte phono předzeilovač. Když jsme měl tranzistorový creek nebo actidamp tak hudba byla stažená, pod dekou, bez prostoru a v ruku v ruce tím byl potlačen i šum a praskot desky. Ovšem elektronkové phono které jsem ted částečně dodělal je tak pekelně detailní a zvukově otevřený, že tam je prostě slyšet všechno ale úplně. A ještě k tomu připočítejte širokopásmové horny. To vše mě vlastně donutilo začít řešit mou situaci jak pečovat o desky i když mám zatím jen cca 20ks (snažím se sbírat jen to co má dobrý zvuk)..
Slavek69:
Mám doma již silný dvourychlostní motor ze stěračů původně do mého Nissana za 250,- .Dále jsem koupil odsávací hubici do pračky Okki Noki za 1000,- a vysavač v akci za 1200,-. Připočítám k tomu ofrézovanou Alu krabici aby to nějak vypadalo za cca 3-4000Kč a hlavně musím sehnat ještě talíř a nechat vysoustružit hřídel pro spojení mezi talířem a motorem. No když to spočítám tak mě to vyjde na nějakých 7000,- a proto se stavbou moc nespěchám. Jediná výhoda vlastní stavby bude daleko větší sací a regulovatelný výkon. Takže ta předraženost u výrobce asi není na místě pokud to nezačne vyrábět ve velkém a nešetří na dílech (motorky z číny a tak...).
Dokonce přemýšlím, že bych raději koupil hotovou pračku OKKI.
Celou věc bych však pojal a řešil komplexně asi takto. Prach je všude. Když jsem pral desku tak na kvalitním světle je to vidět, že při schnutí občas na lp něco přistane..Nebo stačí párkrát vyndat LP z futrálu a při poslechu zase něco přistane. Proto si říkám, že bych:
1) koupil ionizátor a čistič vzduchu ( ty velké kvalitní stojí kolem 3tisíc). Přitahuje to veškerý prach, pyl atd. A pro mě jako alergika to bude také dobré.
2) při čištění používat pračku s krytem a stejně tak i pro přehrávání bych asi vyrobil výklopný kryt pro mojí RPM9
3) Desky skladuji v hezkém stojanu z Ikei a však bez skleněných dvířek a tak bych je asi taky dodělal ale nechce se mi protože to nebude vypadat hezky.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 8fj8EuGRWM
A co tohle?? ta odsávací hlavice se desky nedotýká a tak nezatlačuje bordel do desky...Možná tohle bezkontaktní odsávání je asi nejlepší...
Libor
A co tohle?? ta odsávací hlavice se desky nedotýká a tak nezatlačuje bordel do desky...Možná tohle bezkontaktní odsávání je asi nejlepší...
Libor
To TAB ionizátor mám půjčený od kolegy z firmy.Chtěl jsem v obývacím pokoji snížit prašnost a vylepšit vzduch.A opak je pravdou.Ten ionizátor ten prach přitahuje jako vosy na bonbon.Od zápůjčky( asi tak měsíc) manželka utírá prach 2x více.A ta je na prach vysazená 
-
hi-fi calvus
- Kontaktovat uživatele:
TABe, trošku odbočím,malý dotaz, ten stojan na desky z IKEA, máš prosímtě jaký? Není to náhodou ten EXPERT?
Taky řeším momentálně stojan a taky si myslím, že praktičtější je zasklený ale na druhou stranu nezasklený hezčí a akusticky vhodnější, pochopitelně.
K tématu jen pročítám a pročítám, s velkým zájmem, do budoucna mám ale jasno, OKKI NOKKI nebo clearaudio MATRIX.
Nejsem žádný experimentátor a mám rád jistotu a praktičnost.
Osobně se v práci a na zahradě doma nadřu dost, dělám rukama, takže když jde o hi-fi, chci si jej užívat.
Gramec mě chytl jako HOVADO!
Jenže jsem jeden centimetr za startovní čárou, máme dohormady asi dvě hodiny muziky, všeho všudy, pochopitelně na vinylu, ale poslech mě baví jako prase.
Zvuk z analogu se mi moc líbí a poslech s tak velkým obalem v rukou je úplně jinde, než ten sdílený konzum po tenkém drátě nebo ten z digitální placky kde je nahrávka normalizovaná od A do Z v jedné hlasitosti či přebuzená do aleluja.
Pračku vinylu si určitě koupím, dříve než jakoukoli jinou věc, vyjimkou jsou jedině další desky do sbírky.
Taky řeším momentálně stojan a taky si myslím, že praktičtější je zasklený ale na druhou stranu nezasklený hezčí a akusticky vhodnější, pochopitelně.
K tématu jen pročítám a pročítám, s velkým zájmem, do budoucna mám ale jasno, OKKI NOKKI nebo clearaudio MATRIX.
Nejsem žádný experimentátor a mám rád jistotu a praktičnost.
Osobně se v práci a na zahradě doma nadřu dost, dělám rukama, takže když jde o hi-fi, chci si jej užívat.
Gramec mě chytl jako HOVADO!
Zvuk z analogu se mi moc líbí a poslech s tak velkým obalem v rukou je úplně jinde, než ten sdílený konzum po tenkém drátě nebo ten z digitální placky kde je nahrávka normalizovaná od A do Z v jedné hlasitosti či přebuzená do aleluja.
Pračku vinylu si určitě koupím, dříve než jakoukoli jinou věc, vyjimkou jsou jedině další desky do sbírky.
Drvoštěp: Ten Ionizátor má přeci přitahovat prach z místnosti ale do něj, do jednoho místa. Jestli to tak blbě funguje tak teda nevím co už zkusit.
Calvus: No já nevím jaký mám ale posílám fotku. Já jsem s ním spokojený. Za ty peníze nemůžu čekat nic lepšího. Je to přiměřeně bytelné, lehce sestavitelné a pěkné. Já vůbec jsem si celé poslechové misto vybavil z IKEI. Vypadá to dobře a přitom je to tak levné. Pokud bych chtěl bytelnější poličky na LP desky a knížky tak zajdu k truhláři a ten to nařeže raz dva a na míru...
Také tvrdě makám a moje výplata není nic moc a stejně jako ty chci za tvrdě vydělané a ušetřené penízky to nejlepší. Viděl jsem v akci Nitti Grity, Clear audio Matrix a vlastně vyrobenou pračku u kamaráda. Matrix a ručně vyrobená pračka mi přišla nejlepší. OKKI Nokki bude taky dobrá a koupi bych si jí. Uvidíme jak nakonec dopadnu. Jsem rád, že tě analog baví. Je to krásný koníček

Calvus: No já nevím jaký mám ale posílám fotku. Já jsem s ním spokojený. Za ty peníze nemůžu čekat nic lepšího. Je to přiměřeně bytelné, lehce sestavitelné a pěkné. Já vůbec jsem si celé poslechové misto vybavil z IKEI. Vypadá to dobře a přitom je to tak levné. Pokud bych chtěl bytelnější poličky na LP desky a knížky tak zajdu k truhláři a ten to nařeže raz dva a na míru...
Také tvrdě makám a moje výplata není nic moc a stejně jako ty chci za tvrdě vydělané a ušetřené penízky to nejlepší. Viděl jsem v akci Nitti Grity, Clear audio Matrix a vlastně vyrobenou pračku u kamaráda. Matrix a ručně vyrobená pračka mi přišla nejlepší. OKKI Nokki bude taky dobrá a koupi bych si jí. Uvidíme jak nakonec dopadnu. Jsem rád, že tě analog baví. Je to krásný koníček

Ten stojan na desky mám také ale v černé barvě.Ještě jsem ho vylepšil (jelikož nemá záda)vlepením hranolků (5x5)aby se desky o ně opřely a byly v řadě .Dnes zkusím přesunout ionizátor na jiné místo.Jsem zvědav jaké bude zlepšení 
Ta siamka je nádherná!!
Jo to je a to se tam nějak divně protahuje
Je to můj věrný posluchač kocour Oskar
Problém však je, že děsně líná a nepřispívá mi v boji proti čistotě mích LP 
V případě že ho music přestane bavit a chce pozornost tak mě začne kousat takže někdy to je horší než manželka
D
V případě že ho music přestane bavit a chce pozornost tak mě začne kousat takže někdy to je horší než manželka
A ja myslel, ze je to kralik... 
Taky jsem se rozhodl pro koupi Disco Antistat, finance ale nebyly primární, spíš
hrálo roli mé obecné preferování dobrého poměru cena/výkon a také doporučení
zkušenejších (Prospero). Až na drobnou závadu (v pračce byl v nejnižším místě
malý otvor, kterým vytékala čistící kapalina), která byla snadno odstranitelná,
musím konstatovat velkou spokojenost. Desky jsou makroskopicky
čisté a hrají evidentně lépe. Hrot přenosky sice "vyorá" malé množství bordelu,
což ale nevidím jako zásadní problém - je ho skutečně jen málo a hrot přenosky
stejně čistím po přehrání každé strany desky (jak mě naučil efičák
).
Po dalším přehrání je už hrot čistý. Etikety desek poškozené po mytí a uschnutí nejsou.
Navíc čistě ruční mytí desek je pro mě i relaxace
hrálo roli mé obecné preferování dobrého poměru cena/výkon a také doporučení
zkušenejších (Prospero). Až na drobnou závadu (v pračce byl v nejnižším místě
malý otvor, kterým vytékala čistící kapalina), která byla snadno odstranitelná,
musím konstatovat velkou spokojenost. Desky jsou makroskopicky
čisté a hrají evidentně lépe. Hrot přenosky sice "vyorá" malé množství bordelu,
což ale nevidím jako zásadní problém - je ho skutečně jen málo a hrot přenosky
stejně čistím po přehrání každé strany desky (jak mě naučil efičák
Po dalším přehrání je už hrot čistý. Etikety desek poškozené po mytí a uschnutí nejsou.
Navíc čistě ruční mytí desek je pro mě i relaxace
Zdravim,
rád bych k tématu "levných praček" přidal můj návrh k případné spolupráci.
Pokud by se našel technický týpek, který by zvládl navrhnout ideální tvar...resp. zhmotnil by do jednoduchého výkresu/náčrtku tvar "budoucího prototypu".
Mohu jej na laseru říznout např. z transparentního plastu. Cena materiálu 0Kč.
Pokud má někdo v hlavě představu a nechce bastlit z překližky ap. - písne na můj mejlík : xbox@seznam.cz
(...samozřejmě mohu říznout co třeba (víko na gramec,ap))
rád bych k tématu "levných praček" přidal můj návrh k případné spolupráci.
Pokud by se našel technický týpek, který by zvládl navrhnout ideální tvar...resp. zhmotnil by do jednoduchého výkresu/náčrtku tvar "budoucího prototypu".
Mohu jej na laseru říznout např. z transparentního plastu. Cena materiálu 0Kč.
Pokud má někdo v hlavě představu a nechce bastlit z překližky ap. - písne na můj mejlík : xbox@seznam.cz
(...samozřejmě mohu říznout co třeba (víko na gramec,ap))
Na jakém stroji děláš?V jakém formátu chceš geometrii? A v jaké cenové rovině?
NC - ideálně v křivkách 
Je to hobby, tedy nejde o peníze. Samozřejmě je to o složitosti a pokud si finalizaci udělá zájemce sám, máme vyhráno oba
Je to hobby, tedy nejde o peníze. Samozřejmě je to o složitosti a pokud si finalizaci udělá zájemce sám, máme vyhráno oba
Ptal jsem se proto,že mám základní plášť a potřebuji ještě říznout dno a vrch z 2mm plechu.Píšeš,že máš možnost řezat plast,proto se ptám na čem,jestli je to jednoůčelové na plasty,nebo i kov.zajímal mne konkrétní typ stroje.Jsem schopen si to co potřebuji naprogramovat v Topsu.
Ahoj chlapci!
Přemýšlel jsem nad levným čištěním desek a na youtubu jsou roztodivné věci..
Nejzaujímavější je bezesporu čištění lepidlem..
http://www.youtube.com/watch?v=_gyvipBs ... re=related
a ještě jedno..
http://www.youtube.com/watch?v=XJsAeQeh ... re=related
Co vy na to?
Kdo si koupí se mnou napůl pětikilové balení herkulesu? 
Přemýšlel jsem nad levným čištěním desek a na youtubu jsou roztodivné věci..
Nejzaujímavější je bezesporu čištění lepidlem..
http://www.youtube.com/watch?v=_gyvipBs ... re=related
a ještě jedno..
http://www.youtube.com/watch?v=XJsAeQeh ... re=related
Co vy na to?