Rozdíl mezi digitálem

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
bacil2
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozdíl mezi digitálem

Příspěvek od bacil2 »

vekoka píše:... Digitální zvuk mi zní sterilně. Samé výšky a cink cvak...
... tak to máš asi niekde chybu

slavo75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slavo75 »

bacil2 píše:
vekoka píše:... Digitální zvuk mi zní sterilně. Samé výšky a cink cvak...
... tak to máš asi niekde chybu
Nemyslím, že by mal niekde chybu. Vnímanie rozdielov medzi reprodukciou nahrávok z vinylu a digitálu je naozaj dosť subjektívne a je o preferenciách. Tiež mám niekoľko nahrávok vo vinylových verziách aj v rôznych vydaniach na CD a - čuduj sa svete - uprednostňujem vinyl. Ak vynechám technickú stránku veci (kvalita masteringu, kvalita výlisku, re-mastering na CD a pod.) - hudba z LP má priestor, dušu, aj stereoefekty sú plastickejšie. CD mi často znie sterilne, mŕtvo. CD ako médium, ako nosič informácií nezatracujem - áno, dokáže reprodukovať aj kvalitné nahrávky. Chybou je to, čo sa na CD v poslednej dobe dostáva za paškvil. Osobne vidím riešenie v hi-res formáte - za podmienky, že je to naozaj v najvyššej možnej zvukovej kvalite bez dodatočných vylepšení.
Ono je to asi ako vyriešiť otázku, či je lepšie teplé alebo studené svetlo. Mne osobne je príjemnejšie teplé svetlo. Studené osvetlenie mi evokuje mraziarenské pulty alebo nemocničné sály. Vinyl je pre mňa ako príjemné teplé svetlo. Je to pohoda.

Obrázek

vekoka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vekoka »

Mé přítelkyni je to jedno. Rádio za pět stovek prý stačí. U toho vinylu budu mít problém, jelikož mi hraje lahodněji a preferuju ho, tak zapůsobí psychoakustika a bude vymalováno

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

slavo75 píše: Ak vynechám technickú stránku veci (kvalita masteringu, kvalita výlisku, re-mastering na CD a pod.) - hudba z LP má priestor, dušu, aj stereoefekty sú plastickejšie.
Určitě. Duši dodává trvalý podkres drážkovým šumem s vysokým podílem nízkých kmitočtů (ač si to třeba neuvědomujete) a prostor a plastické stereoefekty zase dodají reálné přeslechy nikdy lepší než 15-20dB. To je ta vinylová duše. V jednom z poslechových testů jsem přidal hluk tiché drážky k digitálnímu hudebnímu souboru a ten byl pak při přímém srovnání preferovaný před tím nezmanipulovaným souborem. Dostal "duši", plastičnost přeslechů jsem nepřidával ;) .

Pokud zní CD sterilně, je opravdu něco špatně. U přehravačů z doby před 15-20 lety bych s tím souhlasil, ale D/A převodníky se od té doby hodně zlepšily.
Pavel Macura Audio

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

slavo75
Zabrousil si mé do mé odbornosti s tím světlem a bohužel nemáš úplně pravdu. Sice máš samozřejmě právo si vybrat tu bílou teplejší, či studenější, jak Ti vyhovuje, ale to až následně. Např. pokud by to byl snímek, tak musí být nastavena správná barevná teplota, jinak je to chyba ( pokud to nebude umělecký záměr ). Stejně je to u těch náhrávek, Tobě to může vyhovovat s více basy, či více výškami, ale to si musíš doma zmastit již sám. Ze studia by to mělo jít v rovině a ten zvukař by to měl umět a studio by mělo mít na to vybavení a také většinou mají a podstatně kvalitnější než my všichni doma. Jinak skuteční hifisté to právě poslouchají rovně, tak jak to bylo vyrobeno. Pro případné porovnávání těch nahrávek - viz. výše je také nutné to poslouchat rovně ( vypnuté korekce, DSP a pod ), aby to mělo nějakou vypovídající hodnotu.
V jiném vlákně jsem již něco podobného psal a pustili se do mě jako vosy. V roce 2015 jsem koupil od Supraphononline FLAC ( obyčejný - nikoliv Hi-res ) desky Bigbít od Opympiku, která měla být z originál master tapu a porovnával ji s CD vydaného koncem 90 let také z původního záznamu. Hrálo lépe to CD a to jednoznačně. Později jsem zakoupil již v Hi-resu několik nahrávek z HD Tracks a bylo to sázkou do loterie, některé hrály dobře, jiné špatně a některé dokonce huř než to CD. Je to sázka do loterie a web je toho plný, někteří podnikavci s cílem zisku to mastí z CD a jen to přepočítají do Hi-res. Jednou je to OK, jednou neposlouchtalné a zkušennosti jsou různé. Např. před 2 roky jsem koupil Nightwish - Endless from .... ve FLACu 24/44,1 a to hraje jako víno a převálcuje to to CD a pak jsem koupil Jethro Tull - Aqualung ( předělávku Wilsona ) ve WAVu 24/96 a porovnával jej s DVD-A stejného titulu. Ta placka DVD-A se stejnými parametry byla jasně lepší. Ty Hi-resy z webu jsou takové i makové. Je to sázka do loterie, protože nejsou povinováni dodržování nějakých norem, jako placky viz. Red Book a pod.
Ješte k tomu Supraphononline, nedávno jsem koupil Hi-res ŽELVY, JEDEME, JEDEME a dalších pop Hi-resů a také některou klasiku. Ty Hi-resy toho starého popu jsou ve 24/192 a jsou perfektní - samozřejmě lepší než původní vydání CD a to je pokrok. Ta klasika, nevím proč, je většinou "jen" 24/96 - nezní to špatně, ale dle mého názoru není to ono. Porovnat se stejným vydáním CD sice mohu, ale ani ty CD u klasiky dnes nejsou dobré, ikdyž s menším Loudness War než popík. Naopak ten Smetana Smyčcové kvartety je 24/196 a ten zní perfekně.
Ještě obecný postřeh: Skutečně se zdá, že čím větší samplovací frekvence, tím jako by o něco více výšek. Kdo má možnost, může si to zkusit doma sám, při přehrání WAVu, či CD - nechat nastavení na 44,1 a pak přepnout na 176,4 a to lehké zdůraznění výšek s nádechem nepatrné agresivity tam je, ale zase to má lepší dynamiku. Tak holt na vkusu kažho dle jeho preferencí.
Tak šťastný výběr a radost z hudby.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

panove prominte, ale asi mate pravdu vsichni, prinejmensim tu svou. Kdyz uz se bavite filosoficky co je lepsi zda analog ci digital, asi by bylo dobre uvest jakou mate aparaturu na digi vetev a jakou na analog, jinak je to celkem k nicemu. Driv clovek tak nejak tusil ze je potreba investovat nejake penize aby to hralo dobre, ted se tady cim dal vic setkavam s odsouzenim te ktere casti prehravani aniz by bylo uvedeno na cem se to vlastne provozuje.

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

PavelDosko píše:...asi by bylo dobre uvest jakou mate aparaturu na digi vetev a jakou na analog, jinak je to celkem k nicemu....
Souhlas. Podle mne by to mělo být povinností každého přispěvovatele se řádně představit, aby pak čtenář měl alespoň malinkou představu, kdo za tím názorem stojí. Protože prohlášení "to nehraje" nebo "to nefunguje" má pro mne jinou váhu od člověka s vymazlenou aparaturou a poslechovkou a jinou od PC maniaka s Geniusama na pracovním stole.

LUK

Příspěvek od LUK »

Tak, pánové přiznejte se, kdo máte doma gramofon a pravidelně ho používáte. Rád bych věděl kolik je nás tady na fóru "naivních, hloupejch hipsterů" co se podle té bacilovo konspirační teorie, nechali zmanipulovat vydavatelstvími a producenty k poslechu vinylu *headbang*.
Dasta píše:Poslech LP, to je jako svíčková od maminky, dochucená do nejmenších detailů,s nadýchaným knedlíkem, dokonalost. Digitál to je jídlo v lepší restauraci- nazdobené, nelza nic vytknout, přesto však tak trochu sterilní.
S malou úpravou by z toho byl skvělej potisk na tričko :D. Líp bych to nenapsal *palec*. Taky preferuju vinyl a vidím (slyším) to úplně stejně.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Já bych raději fonograf, to by byla svíčková od boha :mrgreen:.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Bacil2 píše, že dnes stačí formát 44,1/16 aby vinylu nakopal prdel.Já to vidím jinak.U mně doma je vinyl a digital 44,1/16 v naprosté pohodě a nesoutěží spolu. Vyrostl jsem na elpičkách, téměř 50 let poslouchám desky, ale CD mám taky rád, poslech si dovedu užít i dlouhou dobu, projev mého přehrávače to umožňuje. Využívám možnosti obou formátů ke svojí spokojenosti. Vinyl to je moje srdeční záležitost spojená s rituály a pohodlím, nádherným poslechem, záležitost táhnoucí se celým životem Tak to mám já.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Vinyl je technologie z nějaké doby a tím jsou dána technická omezení, která se nedají překonat ani gramofonem za milión. Krásně to demonstrují ukázky

https://www.analogplanet.com/content/do ... you-decide

na drahých strojích a drahé kabeláži, pokud výsledek posloucháte na slušných sluchátkách, tak je to k pláči. Zkreslení, zabarvení, ruchy, všechno. Při poslechu na bedny potichu se to dá překousnout, ale na sluchátka to vždy jasně vyleze. Nic proti tomu, ale nějaké zbožštění formátu je holý nesmysl. Taky jsem na něm vyrostl a mám desky ve výborném stavu už z poloviny šedesátých let, nikoliv Supraphony, ale Decca, Columbia, Capitol, Verve. Přesto nemám růžové brýle. Je to o práci ve studiu a při masteringu, samotný vinyl jako princip je velké technické omezení kvality.
Pavel Macura Audio

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Dasta píše:Bacil2 píše, že dnes stačí formát 44,1/16 aby vinylu nakopal prdel.Já to vidím jinak.U mně doma je vinyl a digital 44,1/16 v naprosté pohodě a nesoutěží spolu. Vyrostl jsem na elpičkách, téměř 50 let poslouchám desky, ale CD mám taky rád, poslech si dovedu užít i dlouhou dobu, projev mého přehrávače to umožňuje. Využívám možnosti obou formátů ke svojí spokojenosti. Vinyl to je moje srdeční záležitost spojená s rituály a pohodlím, nádherným poslechem, záležitost táhnoucí se celým životem Tak to mám já.
Ono závisí, s čím Bacil srovnává. Třeba nedávno jsem byl u toho, kdy vinylu "nakopal prdel" i spotify. Ovšem za specifických podmínek.
Byl jsem totiž jedním kamarádem požádán, že jeho známý si koupil "drahý" gramec, ale "moc mu nehraje", tak jestli bych se nemohl někdy stavit a podívat se na to. Když jsem přijel, chtěl jsem se otočit ve dveřích a utéct. Gramec sice měl slušný (RPM3 carbon v setu s 2M silver), ale celý totálně zaprášený, na jehle koule jak hlavička od sirky a zvuk se opravdu absolutně nedal poslouchat, protože to brumělo, pískalo a kvičelo, zkreslení "jak prase" a obrovská převaha výšek. Vše měl zapojené obyčejnou tkaničkou přes základní phono do integrovaného zesilovače AQ (tuším že model M4D za 4tis) a k tomu bedny AQ (tuším wega 53), totálně utopené v rohu a zaskládané nábytkem, navíc měl hned vedle ramínka wifi router. Prý mu to tak dovezl a zapojil prodejce, který má hifiprodejnu kousek od něj (bydlí u Harfy). Takže než jsem začal s gramofonem, přeskládal jsem mu trochu nábytek, bedny vysvobodil, udělal pořádek ve šňůrách (v jednom klubku za skříní byly smotány jak signálové, tak silové, tak i repro kabely), provedl základní očistu jehly a tkaničku od gramce k preampu vyměnil za základní project kabel. Okamžitě díky těmto změnám zmizel brum i veškerý bordel ze signálu. Pak jsem seřídil a nastavil gramofon a ono to konečně začalo hrát. Výšky už byly čisté, ale zvuk byl takový "dietní", téměř bez basů a spodků a nepomoha ani změna VTA, ani přítlaku, prostě nic. Dospěl jsem k názoru, že to bude nejspíš zbytkem sestavy. Majitel byl však šťastný a pochvaloval si, "jak je ten vinyl super a úplně jiný level", než SPOTIFY, které si pouštěl na porovnání. Já jsem s tím ale nemohl souhlasit, protože pro mne v tomto případě byl mnohem lepší poslech přes spotify. Sice nebyl tak čistý, ale zase tam "bylo téměř vše" a líbilo se mi to víc. Majiteli jsem to ale neřekl, neměl jsem sílu na to mu kazit jeho nadšení a radost. Už stačilo, že jsem mu dělal přednášku o základní údržbě od kartáčku na desky, přes kartáček na jehly až po pořízení krytu, aby nebyl gramec zasypán prachem... Kdybych mu začal "jeho vinylový zvuk" hanit a vysvětlovat, co vše ještě musí udělat a vyzkoušet proto, aby to opravdu dobře hrálo, tak bych jej mohl od vinylu úplně odradit. To si nechám na nějakou další návštěvu...

LUK

Příspěvek od LUK »

PMA píše:na drahých strojích a drahé kabeláži, pokud výsledek posloucháte na slušných sluchátkách, tak je to k pláči. Zkreslení, zabarvení, ruchy, všechno........
Sice nemám žádný "High-end gramofon" (Pro-Ject 2Experience + 2M Blue), ale poslouchám jen na slušných sluchátkách a k pláči to není, spíš právě naopak k mé plné spokojenosti. Většinou ale poslouchám digitální část svojí sestavy, protože na vinylu nemám ani zdaleka všechno co bych chtěl, ale ani jeden formát si "nezbožšťuju". Preferuju vinyl, ale zas netvrdím že je digitál horší, pro mě má smysl obojí.

vekoka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vekoka »

Pro orientaci jsem doplnil podpis s řetězcem. Poslech na sluchátka jde teď stranou, jelikož obměna řetězce překonala mé představy a jako bývalý majitel Sennheiserů HD800, Hifiman HE560 atd./nic moc, přes sluchátka je tady bacil/ jsem si ještě na zkoušku ty HE560 půjčil a už mi to tak skvělé vůbec nepřipadá. Vinyl v nich vážně ztrácí smysl. Opět mi hraje Doors a nemohu si pomoct, ani jeden hi res stejného alba to nedává, úplně jiný zvuk

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

zabiny007 píše:
PavelDosko píše:...asi by bylo dobre uvest jakou mate aparaturu na digi vetev a jakou na analog, jinak je to celkem k nicemu....
Souhlas. Podle mne by to mělo být povinností každého přispěvovatele se řádně představit, aby pak čtenář měl alespoň malinkou představu, kdo za tím názorem stojí. Protože prohlášení "to nehraje" nebo "to nefunguje" má pro mne jinou váhu od člověka s vymazlenou aparaturou a poslechovkou a jinou od PC maniaka s Geniusama na pracovním stole.
OK, ... tak aby měl čtenář alespoň malinkou představu o bežne používanom hardwéru:

Obrázek

Obrázek

Odpovědět