Rozdíl mezi digitálem

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Rozdíl mezi digitálem

Příspěvek od Dasta »

Kychtax,
Děkuji pěkně.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Jo, to je OK. Dík.

DRACK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRACK »

nejsem hifik ani sberatel, jsem pouze milovnik /lovec rock 33s+45s , drtivou většinu co vlastním (98-99%) jsem nikdy nestrcil na gramofon, ja nepoznam jakej z toho leze sound on to jeden za ta leta zna a jedine co mne rajcuje je to vlastnit (to nejoriginalnejsi edition v patricne kondici, nejvíce miluji SS albums) Soucasna produkce puvodnich albums mne nezajima nemá to ten pro mne rajc originality , to jen tak dopředu aby nedoslo k omylu
co se zvuku/sound tyce to uz ty vinyls mají a mely ruzne rozdily, který je ten nejlepší to ja nevim a nemam potrebu to znam bud mne to vyhovuje anebo nevyhovuje to lezi na kazdem individualne,
Skutecnost je ze pokud se jedna o nahrávky ze zlate ery vinylu /cca před '88) tak cd je sport pro chude toho jsou dneska plny blesaky za par kulatejch (nepocitam to male procento výjimek kde je i u cds vysoka sberatelska/trzni hodnota)
Pokud se jedna o nahrávky z doby 1950 -1980 neexistuje cd s nahrávkou z této ery které by dosahovalo 5ti-6ti mistnych sum + a tudíž je dostupne za pomerne nizkou cenu pro siroke masy a jak vseobecne znamo cast této siroke masy pokud na to nedosáhne tak to zhani, bohužel velmi smutne. Ja nejsem Rockefeller a nevlastnim ledacos co by mne rajcovalo, muj rozpocet je omezeny ale jen pro to ,ze na to nemam netvrdim ze to stoji "picou ku zdi" naopak to tomu druhemu preji.

samozdrejmne ze vinyl/selak deska praska a ma vedlejsi zvuky pokud ale mas speakers co delaji randall nad 120dB tak to ani nevnímáš, cd muselo vyhrat na standard albums stejne jako vyhral vinyl nad selackem... prakticnost, kompaktibilita, pohodlnost.... a v neposledni rade cena vždy zvitezi na masovem trhu, take mam nejakou skatuly s téma cds do automobilu napsosto idealni doma nevlastnim ten cd player .

to ayman : hele když to drez v convertible se sundanym hadrem 200+ tak i to nejlepší cd a hi tech car jbl speakers nejak extra nehraje ,mam s tim něco malo zkusenosti

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

LUK píše:V diskusích o vinylu je tohle na netu normální. Někdo řekne, že se mu víc líbí vinyl a hned se na něj sesype několik odpůrců a začnou mu "vysvětlovat", že je to blbost a vypočítávaj mu nevýhody vinylu o kterých všichni víme, v některých případech ho začnou urážet, nazývaj ho hloupým hipsterem a tak pořád dokola, ale to si nesmíš tak brát. Stejně kvůli nim nepřestaneš LP poslouchat, ne? Tak co?
Kdo má vztah k LP, tak je kvůli kecům militantních digimisionářů poslouchat nepřestane. Jediné, co takový člověk po čase udělá, tak že přestane na fórum přispívat. Koukněte do historie, kolik "vinylistů" z nedávné historie zde už nepřispívá. To stejné je s "kabelověrci" - také jich docela ubylo díky posměškům a napadání od těch, co nevyzkoušeli, ale přesto přesně vše ví....
Za chvilku s takovou budou vytlačeni i "cédéčkáři" a zůstane skupina těch, co sice nemají naposloucháno, ale přesně vědí jak co hraje, protože to vyčtou z grafů, schémat a DR...

LUK

Příspěvek od LUK »

zabiny007:
Přesně tak.
Člověk takovýhle diskuse nesmí brát tak úplně vážně. Hlavní je přece ta radost z hudby a tu mi žádnej komentář na fóru neskazí.
DRACK píše: Pokud se jedna o nahrávky z doby 1950 -1980 neexistuje cd s nahrávkou z této ery které by dosahovalo 5ti-6ti mistnych sum + a tudíž je dostupne za pomerne nizkou cenu pro siroke masy.....
No, to máš pravdu, to neexistuje, páč první Audio CD přišlo v roce 1982. :lol: Takže CD se starší nahrávkou prostě nejsou první vydání, což cenu asi taky ovlivní.
Jestli se neplatu, tak jako první album na CD bylo ABBA - The Visitors

DRACK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRACK »

presne tak jak to pise Zabiny , ti co mají realne zkusenosti at a uz je to vinyl, cd, etc .medium tak odejdou ono ze ma jeden rad zeleny tricko neznamena ze cerveny je picou ku zdi... je jen jiné barvy,
u tich vinylek je to tak 1:1 poschulaci/vlastnici a co tak pozoruji u tich cds pribiva "hromadicu,lovcu... " proste te skupiny co jim to dela dobře to vlastnit aniz by to musely hrat, a stejne jako u tich vinyls i ty cds mají urcite kouzlo obalu , krabičky.... to bohužel u formatu co je nekde napaskovany v telefonu, hard disku apod. odpada a ta skupina obyvatelstva co ma trochu fantasii ta bude mit i nadále potrebu kouzla něco drzet v ruce,

ti "dratovaci carodejove" (prosim v pozitivnim slova smyslu) ti na tom jsou asi ještě hur. co se napadani tyce , ja na dratkach nestojim ale me zarizeni je anticke a jedine na cem stojim je dokud to "nezapne alarm u aut co stoji za rohem, nebo z toho matrace nejsou mokry tak to není rock 'n roll" a tam mi dratek nepomuze ze ano. Nicmene u tich novych technologii to asi nejakou roli hrat bude, a když ne tak je to alespoň pekne na koukani a při pohledu na ty dratky se zlatymi koncovkami se i lecktera matrace udela a není business jako business s ilusi,at uz je to to ci ono , ja osobne fandim a preji co nejvyšší profit na business s ilusi, to je sakra tezke se v tom uspesne prosadit, ja osobne to neumim.

DRACK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRACK »

LUK píše:zabiny007:
Přesně tak.
Člověk takovýhle diskuse nesmí brát tak úplně vážně. Hlavní je přece ta radost z hudby a tu mi žádnej komentář na fóru neskazí.
DRACK píše: Pokud se jedna o nahrávky z doby 1950 -1980 neexistuje cd s nahrávkou z této ery které by dosahovalo 5ti-6ti mistnych sum + a tudíž je dostupne za pomerne nizkou cenu pro siroke masy.....
No, to máš pravdu, to neexistuje, páč první Audio CD přišlo v roce 1982. :lol: Takže CD se starší nahrávkou prostě nejsou první vydání, což cenu asi taky ovlivní.
Jestli se neplatu, tak jako první album na CD bylo ABBA - The Visitors
ja nevim o tich CDs nic , jo nekdy počátkem 80s to prislo do obchodu jako komercni zbozi, ja sem byl tenkrat chudy a cd stalo v prumeru co 2 Lps v pocatku a z druhy ruky toho na trhu tolik ještě nebylo tak to bylo pro mne jednoduche rozhodnuti i ty cd players to stalo hodne a ani se mi to moc nelíbilo, něco nekam zalezlo a ono to hralo to mi bylo moc "magic" navíc sem v te době hodne lital na 45s a mel několik rock-olas, amis... to se tenkrat valelo za par stovek po blesacich a udelalo to vice divadla nez stribrna/cerna škatulka.

DRACK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRACK »

Jestli se neplatu, tak jako první album na CD bylo ABBA - The Visitors[/quote]

ono první vydani/pressing není často to nejcenejs i(ma nejvyšší prodejni ceny) , to je takovy mýtus, ono to funguje většinou jen u prvních debut/ desek, pakliže ale ten interpet uz se stal komerne uspesny často druhé album při prvním vydani dosahovalo milionove naklady a tak druhé bylo uz třeba v malem množství dle potřeby trhu , ono na to neexistuje universalni recept, cenu dela trh poptávka/nabídka nic vic nic min

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Cédéčka, které se objevily v první polovině 80tych let na burze v Praze ( tenkrát se říkalo kompakty), stávaly kolem 1000 Kčs, zalepené LP 500-600 Kčs ( pro mladší ročníky, aby byly v obraze) 10 let předtím cd pochopitelně nebyly, lp stalo na burze 300 Kčs Když skládáte sbírku za takovýchto podmínek, svých LP si vážíme, protože každá deska z tehdejších časů má i svůj příběh. Časem nás zůstalo pár, které desky ovlivnily na celý život.Dnes jsou podmínky úplně jiné, koupime si co libo,jak peněženka dovolí.Poslech vinylů není o aseptické přesnosti, jsou to také vzpomínky na dávno zašlé časy mladí a emoce.Hudba je především emotivní záležitost.Nejsem dokonalý člověk, dokonalost mě děsí, mám raději analogové zkreslení, polidštěný zvuk než chladnou přesnost za každou cenu.
Promiňte staré maničce ze70 let, že jsem se dal unést.

LUK

Příspěvek od LUK »

DRACK píše:ono první vydani/pressing není často to nejcenejs i(ma nejvyšší prodejni ceny) , to je takovy mýtus, ono to funguje většinou jen u prvních debut/ desek, pakliže ale ten interpet uz se stal komerne uspesny často druhé album při prvním vydani dosahovalo milionove naklady a tak druhé bylo uz třeba v malem množství dle potřeby trhu , ono na to neexistuje universalni recept, cenu dela trh poptávka/nabídka nic vic nic min
Nebylo to myšleno tak, že první vydání je vždy nejcenější. Cenu starých vydání LP/CD určuje mnoho faktorů. Říkám jen, že pokud album vyšlo třeba v 60. letech, tak se dá celkem předpokládat, že LP z té doby, neřkuli první vydání, bude cenější než CD mladší o 20, nebo i víc, let.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Hlavně jsem se tady nechtěl dotknout vinyl fans, protože jim rozumím. Hipsteři existovali a možná existují a měli módní doplněk gramofon, který jim dotvářel styl v bytě, pro dojem na hipsterku, kterou si hipstersky ulovili a dovedli domů :mrgreen: .

Fakt chápu, že sbírání desek, manipulace s nimi a přehrávání včetně neustálého nastavování a čištění má v HiFi světě k maximalizaci HiFi prožitku nejblíže.
Je v tom i určitá pohoda, rituál a skoro gurmánský požitek. Sice jsem si to užil na nějaké Tesle pár mladých let, ale vím o tom aspoň něco. Zbytek si domyslím ;) .
Ale je doba, kdy technicky jiné formáty umožňují lepší kvalitu záznamu zvuku, netvrdím, že ji všichni využívají. Takže zastánci CD/SACD/DVD-A/BD mají aspoň fyzický nosič a méně kouzelných rituálů.
Tak zůstali dataři ;). V uspěchané době, neochotné skladovat a shánět fyzické nosiče hromadí data na HDD. Žádné rituály, pohoda, jedinečnost okamžiku. Pro líné jedince velké plus :mrgreen: .
Nakonec stream uživatelé. Chápu dosažitelnost všeho, ale tady mi chybí vlastnit aspoň ta data. Tak bych nechtěl žít, proto chápu zastánce vinylu. Tečka.

DRACK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRACK »

LUK píše:
DRACK píše:ono první vydani/pressing není často to nejcenejs i(ma nejvyšší prodejni ceny) , to je takovy mýtus, ono to funguje většinou jen u prvních debut/ desek, pakliže ale ten interpet uz se stal komerne uspesny často druhé album při prvním vydani dosahovalo milionove naklady a tak druhé bylo uz třeba v malem množství dle potřeby trhu , ono na to neexistuje universalni recept, cenu dela trh poptávka/nabídka nic vic nic min
Nebylo to myšleno tak, že první vydání je vždy nejcenější. Cenu starých vydání LP/CD určuje mnoho faktorů. Říkám jen, že pokud album vyšlo třeba v 60. letech, tak se dá celkem předpokládat, že LP z té doby, neřkuli první vydání, bude cenější než CD mladší o 20, nebo i víc, let.
ja to tak neprozivam, nejsem doktor ani vedec přes tudle zalezitost, ale ano většinou to puvodni ma urcite kouzlo pro určitou skupinu ono pokud toho nevyslo zrovna statisicove ci milionove naklady a bylo to něco divočejšího co zrovna v dane době rajcovalo teenagers tak toho se v peknem stavu dochovalo říká se cca 4-5% , a ceho je nedostatek to je cenne. To si lide moc neuvedomuji ale drtiva většina konsumentu ve sve době byly deti ež teenagers staci se podivat na dobove zabery , v te době to bylo všechno sileny rebel proti establishmentu a dospely clovek si takova alba/45s nekupoval ten si koupil mantovani, clasickou hudbu apod a toho dodnes najdes hromady a ještě ti zaplatej ze to odneses,

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

zabiny007:
Thumb up!
:-)

DRACK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRACK »

svartenatt píše:Hlavně jsem se tady nechtěl dotknout vinyl fans, protože jim rozumím. Hipsteři existovali a možná existují a měli módní doplněk gramofon, který jim dotvářel styl v bytě, pro dojem na hipsterku, kterou si hipstersky ulovili a dovedli domů :mrgreen: .

Fakt chápu, že sbírání desek, manipulace s nimi a přehrávání včetně neustálého nastavování a čištění má v HiFi světě k maximalizaci HiFi prožitku nejblíže.
Je v tom i určitá pohoda, rituál a skoro gurmánský požitek. Sice jsem si to užil na nějaké Tesle pár mladých let, ale vím o tom aspoň něco. Zbytek si domyslím ;) .
Ale je doba, kdy technicky jiné formáty umožňují lepší kvalitu záznamu zvuku, netvrdím, že ji všichni využívají. Takže zastánci CD/SACD/DVD-A/BD mají aspoň fyzický nosič a méně kouzelných rituálů.
Tak zůstali dataři ;). V uspěchané době, neochotné skladovat a shánět fyzické nosiče hromadí data na HDD. Žádné rituály, pohoda, jedinečnost okamžiku. Pro líné jedince velké plus :mrgreen: .
Nakonec stream uživatelé. Chápu dosažitelnost všeho, ale tady mi chybí vlastnit aspoň ta data. Tak bych nechtěl žít, proto chápu zastánce vinylu. Tečka.
Ti jsou na tom skvele ti mají par stovek svých oblibenych desek a z nejakeho mne neznamho duvodu se jim dari si to prehrat vcetne "toho hi fi ritualu". ti pokrocily freaks ty uz jen nahromadi vinyls a dany track/album pusti na youtube , v lepsim pripade pakud tojednoho bere tak si to koupi na cd a pusti v automobilu, my jsme se nekdy 2005-6 stehovaly do prahy a dodnes mam cca 1/2 garaze nerozbalenych beden s lps ale i jinými poklady bez kterých nemuzu zit ale vůbec je nepostradam, A takových potrefených beha po tydle planete celkem hodne

ps Hipsters jsou skvely, ja mam kolegu ten jim krouti ty kazdej weekend vojety desky ze nevidíš drazky, staci když je na tom napsano pink floyd , led zep nebo grateful dead a oni z toho mají náramnou radost, oni to strci na ty crosley kufriky a hipsterky asi roztahuji nohy , to jim zavidim,

LUK

Příspěvek od LUK »

DRACK píše: ja to tak neprozivam, nejsem doktor ani vedec přes tudle zalezitost, ale ano většinou to puvodni ma urcite kouzlo pro určitou skupinu ono pokud toho nevyslo zrovna statisicove ci milionove naklady a bylo to něco divočejšího co zrovna v dane době rajcovalo teenagers tak toho se v peknem stavu dochovalo říká se cca 4-5% , a ceho je nedostatek to je cenne.......
No já to taky neprožívám, ty jsi přišel s "5ti-6ti mistnými sumami". Kolik desek dosáhne na takové enormní částky?
Brát to podle toho malýho procenta LP, který se za takový sumy prodávaj tak, že je vinyl drahej a ti co na to nemaj, tak radší vinyl zhaní, mi přijde přinejmenším dost nešťastně řečeno. Pochybuju že vysoká cena raritních kousků bude ten důvod proč má vinyl tolik "odpůrců".
Ti co sbíraj desky jen aby je měli a ani je neposlouchaj, nebo ti hipsteři co se to pořád omílaj, to jsou zas úplně jiný kategorie, na hifi fórech se lidi spíš hádaj o zvuku co z toho leze.

Odpovědět