Rozdíl mezi digitálem

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Rozdíl mezi digitálem

Příspěvek od BVa »

2 vekoka
Z podpisu
DAC Chord 2Qute/Accuphase E-360
Ako si asi rozumie DAC s výstupom 3V RMS do vstupu s citlivosťou 160mV RMS (prebudenie vstupu zosilňovača-skreslenie)? To, že sa dá ubrať hlasitosť je jedna vec, ale skreslené to kľudne môže byť už pred reguláciou

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

PMA píše:Vinyl je technologie z nějaké doby a tím jsou dána technická omezení, která se nedají překonat ani gramofonem za milión. Krásně to demonstrují ukázky

https://www.analogplanet.com/content/do ... you-decide

na drahých strojích a drahé kabeláži, pokud výsledek posloucháte na slušných sluchátkách, tak je to k pláči. Zkreslení, zabarvení, ruchy, všechno. Při poslechu na bedny potichu se to dá překousnout, ale na sluchátka to vždy jasně vyleze. Nic proti tomu, ale nějaké zbožštění formátu je holý nesmysl. Taky jsem na něm vyrostl a mám desky ve výborném stavu už z poloviny šedesátých let, nikoliv Supraphony, ale Decca, Columbia, Capitol, Verve. Přesto nemám růžové brýle. Je to o práci ve studiu a při masteringu, samotný vinyl jako princip je velké technické omezení kvality.
Jsem potěšen, že mám podobný názor na problematiku této diskuze, jako odborná veřejnost, zde zastoupena "PMA", byť spoléhám pouze na své subjektivní a laické vnímání kvality zvuku.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

I já jsem ze staré školy a mám to podobně jako Dasta, PMA a Ramones. Vyrůstal jsem také na LP a až v roce 1983 po nákupu prvního CD playeru jsem tak nějak "zmagořil" za začal svoji sbírku LP rozprodávat s tím, že do CD je zvukově totální finál. Stačil jsem ze 7 metrů LP rozprodat tak 1,5 a již jsem to zarazil. Při neustálém provnávání bylo zjištěno, že je sice super odstup, šum, dynamika, ale ty spodní frekvence na zvuk LP nemají. A tak žiji s oběma formáty doposud. Gramec jsem nikdy neprodal, do dnes vlastním stařičkého Technicse SL 1200 Mk2, nyní s vložkou Ortofon black a už to nehodlám vylepšovat. Převážně poslouchám digitální audio - hodnotím to jako lepší poslech, ale LP také nezavrhuji. Mám však radči lepší dynamiku a hlavně ten klid, zejména u poslechu klasiky. Občas tam roztočím LP, ale pokud to není nějaký "nářez", kde se to ztratí, tak mi ruší to neklidné pozadí, šum a praskance. Mám udělanou poslechovku, bydlím mimo město a večer mám venkovní ruhy na velmí nízké úrovni - prakticky neslyšitelné a proto je poslech LP pro mě až na druhém místě. Co se týká sluchátek, tak tam jsem purista a LP, chcete-li vinyl do sluchátek to fakt né.
Každý formát má své, ale vývoj nejde zastavit. DA udělalo od toho roku 1982-3, kdy bylo na trh uvedeno obrovský pokrok. SACD, DVD-A a některé Hi-res formáty jsou zvukově skutečně perfektní a nic se tomu zatím nevyrovná.

Tak příjemný poslech

vekoka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vekoka »

Dotaz pro PMA
Je to technické omezení hlavně na straně vinylu samotného nebo i v přenoskách? Poslední dobou vidím, že přenosky za 50k jsou téměř základ, tak mně zajímá jestli by uměly zahrát lépe, čistě teoreticky.
Vzpomínám si ještě na starý test , kdy použili 40 let starý elektronkový zesilovač s katastrofálními parametry a on ten test vyhrál, nepletu li se , tak se testovalo na louce. Tipuji rok testu 1996-7??

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

vekoka píše:Dotaz pro PMA
Je to technické omezení hlavně na straně vinylu samotného nebo i v přenoskách? Poslední dobou vidím, že přenosky za 50k jsou téměř základ, tak mně zajímá jestli by uměly zahrát lépe, čistě teoreticky.
Vzpomínám si ještě na starý test , kdy použili 40 let starý elektronkový zesilovač s katastrofálními parametry a on ten test vyhrál, nepletu li se , tak se testovalo na louce. Tipuji rok testu 1996-7??
Nahrávky na LP by byly bez omezení, pokud by existoval systém, který by je dokázal interpretovat, ale představa co by s jehlou prováděla frekvence 40 Hz nebo dokonce nižší je shodná s centrifugou :)
Subjektivně si myslím, že pro výsledný zvuk (barvu) je důležitější předzesilovač, protože hlavně ten si musí poradit s ekvalizací nahrávky do původní, předpokládané podoby.
Samozřejmě, že nepřipouštíme debatu o krystalkách, ale pouze o MM, MC ... tam už je to spíše o preferencích. Do uší bijící rozdíly to zase až tak nejsou .. nuance.
Digitální formát v podobě CD zůstal nevyužit. Rozsah a rozlišení mohlo být vyšší, ale nebyla "obchodní" vůle :cry:

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Ramones píše:.... pouze o MM, MC ... tam už je to spíše o preferencích. Do uší bijící rozdíly to zase až tak nejsou .. nuance.
Pro někoho nuance, pro jiného propastný rozdíl. Kdo měl možnost slyšet na jednom aparátu různé přenosky, musí patřit do skupiny 2, protože ty rozdíly jsou nezanedbatelné a podstatné...

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

zabiny007 píše:
Ramones píše:.... pouze o MM, MC ... tam už je to spíše o preferencích. Do uší bijící rozdíly to zase až tak nejsou .. nuance.
Pro někoho nuance, pro jiného propastný rozdíl. Kdo měl možnost slyšet na jednom aparátu různé přenosky, musí patřit do skupiny 2, protože ty rozdíly jsou nezanedbatelné a podstatné...
... MM vs. MC - to je jednoznačne priepastný rozdiel ... MM je hračka pre šporovlivých entuziastov vhodná hlavne pre dídžejov

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

Hipsteri už dlho vo veľkom neholdujú eLPečkam, pretože už to dávno nie je tak trendy ako, napríklad, pred 5 rokmi. Každopádne, ako zástupca young-gen som sa pustil do zbierania tohto formátu, pretože ako nosič má neskutočné čaro. Nehovoriac o samotnom procese púšťania, čistenia a rôznych iných rituáloch. Ale o tom to tu už bolo veľakrát...

Osobne, podľa mňa, zabúdate na to najdôležitejšie - nie reťazec, ale vydanie nahrávky. Objektívne má digitálna nahrávka kvalitatívne určíte väčší potenciál byť dokonalejšou, no všetko záleží od človeka, ktorý robil mix a master. Ten vydanie dokáže zhovadiť alebo, naopak, vyťažiť z neho aj nemožné. Nemôžeme ale zabudnúť, že v neprospech platní hovorí aj fakt, že veľakrát skvela nahrávka sa dostane na výlisok nulovej kvality, ktorý praská z výroby a aj po vypratí a zbavení statickej elektriny je výsledok strašný.

Každopádne, hoc LP mám skutočne rád, klasickú hudbu by som zháňal skôr v digitálnom formáte.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Souhlasím s Žabiny 007- dobrá mc přenoska ( nizkovystupová) v kombinaci se slušným preampem vám podá hlavně na výškách takový zvuk,že budete jenom sedět a říkat si, zda to co slyšíte je vůbec možné. Zbytek spektra bude také velmi kvalitní a výživný.Pro nepřipraveného posluchače by to mohl být docela šok.

terahera
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od terahera »

zabiny007 píše:
*thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*
U mě přechod z MM na MC LO neuvěřitelný skok dopředu,seděl jsem s otevřenou hubou a nevěřícně zíral ;)

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

No to, že sa tu všetci vytešujeme zo zvuku MC prenosiek je síce pekné (ja som si to v minulosti tiež zažil), ale v rámci tejto témy to nič nemení na skutočnosti, že analóg "to už má dávno za sebou"
... určite pokazím mnohým z vás náladu, ale musím sa zas vrátiť k textu v mojom prvom príspevku:
"celý analóg je už len obyčajný humbuk ... posledných 5 - 10 rokov je už digitál "objektívne" zvukovo podstatne ďalej aj pre bežného užívateľa a za prijateľné peniaze ... dnes už úplne stačí aj formát 44,1kHz/16bit, aby totálne nakopal prdel vinylu"

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Prečo by si nám, Bacil2, mal pokaziť náladu? My tie Tvoje názory zas neberieme tak strašne vážne :) Je snám vcelku jedno, kto komu nakope prdel, podstatné je, že nás vinyl teší a baví viac.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

Pánové, imo je zbytečné se dohadovat, nechť si každý poslouchá ten který formát jak mu vyhovuje. Já už doma i přes opravdu velké množství cd nosičů nemám CD player, digitální cestu mám řešenou jinak a k tomu když mám chuť, náladu atd. jsem si ponechal i gramofon, děti aspoň nemusí moc přemýšlet co mi koupit k různým příležitostem a jedním z nejčastějších dárků je LP.

Klid v duši a hezký poslech vinšuju

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

mumu píše:... podstatné je, že nás vinyl teší a baví viac.
... ale to vám nikto neberie, robte si slobodne čo chcete a ako chcete ... mne len vadí tá masívna propaganda v prospech vinylu

... nemôžem si pomôcť, ale už mi to celé začína pripomínať metódy LGBT komunity ... tí tiež namiesto toho aby boli radi, že sa dnes už buzeranti nezavierajú do basy, musia neustále celej spoločnosti masírovať mozgy, pokiaľ si nepresadia ďalšie a ďalšie legislatívne výhody

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

.. nemôžem si pomôcť, ale už mi to celé začína pripomínať metódy LGBT komunity ... tí tiež namiesto toho aby boli radi, že sa dnes už buzeranti nezavierajú do basy, musia neustále celej spoločnosti masírovať mozgy, pokiaľ si nepresadia ďalšie a ďalšie legislatívne výhody
A černosi by mali byť radi, že ich už nebičujú, a nie chcieť volebné právo, však? K tomu niet čo dodať, smutné názory....

Odpovědět