Rozdíl mezi digitálem
Rozdíl mezi digitálem
Omlouvám se za založení nového tématu, klidně ať ho admin smaže nebo přesune, ale po dnešním srovnání musím. Mám asi dvacet vinylů a vše jsem stáhl v hires formátu-prekontrolovano v Spectrem jestli to není MP3. Ten rozdíl je tak extrémní, že se na to musím zeptat. Čekal jsem od gramofonu doplněk, ale asi prodám DAC, jelikož to nedávám. Nemám žádné audiofilske edice vinylu, ale několik verzí digitálu se prostě nechytà. Dělám někde chybu nebo to je skutečnost?
Ještě jednou omluva, ale The Doors je na vinylu o 300% jinde
Ještě jednou omluva, ale The Doors je na vinylu o 300% jinde
Re: Rozdíl mezi digitálem
Chtělo by to spíš zkusit nějakou klasickou hudbu. U rocku a zejména u reedicí a remasterů nikdo nemůže vědět, jak moc se mastering pro vinyl a digitál liší. Navíc pro digitál je mastering komerční hudby čím dál horší, před 20-ti lety to ještě šlo ale teď vše trpí na dynamickou kompresi. Hájrez to nezachrání.
Pavel Macura Audio
Vážná hudba je bohužel v digitálu lepší. Bizet-Carmen je úžasný, ale mimo vážnou zatím tápu.
celý analóg je už len obyčajný humbuk ... posledných 5 - 10 rokov je už digitál "objektívne" zvukovo podstatne ďalej aj pre bežného užívateľa a za prijateľné peniaze ... dnes už úplne stačí aj formát 44,1kHz/16bit, aby totálne nakopal prdel vinylu
...samozrejme je fakt, že hudobné vydavateľstvá/producenti neustále zámerne technicky aj ideologicky úspešne manipulujú "bežného pop-rockového" užívateľa v prospech vinylu, ale to už je iný problém ... kšeft je proste kšeft a masová "loudness war" hudobná produkcia je primárna ... a pre pre hipsterov sa ešte urobí vinyl, ktorý "hrá lepšie"
...samozrejme je fakt, že hudobné vydavateľstvá/producenti neustále zámerne technicky aj ideologicky úspešne manipulujú "bežného pop-rockového" užívateľa v prospech vinylu, ale to už je iný problém ... kšeft je proste kšeft a masová "loudness war" hudobná produkcia je primárna ... a pre pre hipsterov sa ešte urobí vinyl, ktorý "hrá lepšie"

No myslím, že hned nemusíš zesměšňovat někoho, kdo zkusil jinou produkci hudby a líbí se mu. A že digitál dává analogu na prdel, jak píšeš, je jen tvůj subjektivní názor. Pokud jsi spokojen, tak super, ale pochop, že někdo jiný je unešen úplně z něčeho jiného, než ty, tak to prostě je.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Tak u klasiky nebo jazzu stejného vydání je asi nejlepší porovnání. U populárnějších stylů už vstupuje do hry Loudness War. Logicky potom třeba rock na vinylu s DR12 hraje lépe než ten stejný titul na CD nebo Hi-Res s DR6.
Ale na těch hipsterech něco bude.
Ale na těch hipsterech něco bude.
- vonvichousch
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
To není subjektivní názor, ale prostý technický fakt. Analog narazil na svůj vrchol, a dál se posunout nemůže (už jen díky mechanice pohyblivých částí třeba v přenosce), digitál ho prostě převálcuje. Ale aby bylo jasno, mluvím o principu, ne o mnohdy zmršených nahrávkách, které skutečně zní z digitálu hůř, než obdobné z analogu.ayman píše: A že digitál dává analogu na prdel, jak píšeš, je jen tvůj subjektivní názor.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Je pravda, že vinyl má limity, které lze digitálním záznamem překonat. Navíc fyzický princip přehrávání je velké negativum. Přesto se drží a chápu to. Dynamika, HiFi rituály, nostalgie, hipsterství. To jsou důvody života LP.
Bohužel jsem nenarazil na hi res , který mi v přímém porovnání sedne/vynechám technickou stránku/. Gramofon neměl být můj primární směr, ale dokud nezačnou ty hi res ničit a downgradovat na úroveň vinylu, tak u něj zůstanu. Vinyl rip to taky nezahraje a nebudu pátrat proč.
Samozřejmě chápu, že Dave Brubeck, Chuck Loeb nebo Charles Lloyd jsou na 192kHz lahůdka, ale musím počkat na přímé srovnání.
Samozřejmě chápu, že Dave Brubeck, Chuck Loeb nebo Charles Lloyd jsou na 192kHz lahůdka, ale musím počkat na přímé srovnání.
Poslech LP, to je jako svíčková od maminky, dochucená do nejmenších detailů,s nadýchaným knedlíkem, dokonalost. Digitál to je jídlo v lepší restauraci- nazdobené, nelza nic vytknout, přesto však tak trochu sterilní.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Však jsem psal, že jde o citový vztah
.
Někdo je věrný manželce po celý život, jiný si najde s větším poprsím a lepším porozuměním.

Někdo je věrný manželce po celý život, jiný si najde s větším poprsím a lepším porozuměním.
Nemohl jsem najít to správné slovo. A teď tu padlo . Digitální zvuk mi zní sterilně. Samé výšky a cink cvak. Z pravé strany hraje kytara a a z levé strany přejíždí prsty po strunách. Saxána vydala už hodně CD a třicetimetrové bicí taky nejsou k zahození....z leva kopák, z druhé strany šroťák a činel jak kdy.
To ale není chyba "digitálu" jako principu, ale masteringu pro digitál. Už jsi sám psal, ževekoka píše:Nemohl jsem najít to správné slovo. A teď tu padlo . Digitální zvuk mi zní sterilně. Samé výšky a cink cvak. Z pravé strany hraje kytara a a z levé strany přejíždí prsty po strunách. Saxána vydala už hodně CD a třicetimetrové bicí taky nejsou k zahození....z leva kopák, z druhé strany šroťák a činel jak kdy.
Vážná hudba je pro srovnání "digitál/analog" určitě relevantnější, než pop a rock.Vážná hudba je bohužel v digitálu lepší. Bizet-Carmen je úžasný, ale mimo vážnou zatím tápu.
Já bych radil vybrat si, co Ti vyhovuje. Pokud je rock lepší na vinylu, tak proč ne vinyl. Klasika bude lepší na digitálu. To je dost důvodů pro to, aby ses nezbavoval ani jednoho. Za pár let bys toho litoval.
Pavel Macura Audio
Já si ze zvědavosti pro porovnání koupil u supraphonu hi-res Lauru žár trvá a hraje to lépe než deska. Dynamika, rozlišení nástrojů ale je to zatím jediná vyjímka v mé sbírce kdy je digi lepší než LP. Doma si ale stejně radši pustím ten vinyl, hi-res mám v přehrávači na cesty 

Hlavně nechci aby to vyznělo jako odpor k digitálu a nikdy bych netvrdil, že je vinyl to nejlepší a nejkvalitnější. Asi to bude kombinace masteringu a preferencí. On ten zvuk je návykový.