Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
Chápu že si myslíš jak jsi vtipnej, ale jen se tu celý roky takovýmahle příspěvkama ztrapňuješ.
O jakém úpadku tu mluvíš prosím? Podle statistik se prodej nových nosičů stabilizoval, prodej z druhé ruky nelze zjistit ale v součtu to budou desítky milionů CD. A že ty neznáš ve svém okolí nikoho, kdo si v poslední době koupil CD neznamená, že miliony lidí na světě si je nekupují. Tudíž odpověď na otázku v názvu vlákna je ano, rozhodně smysl mají. Pro miliony lidí. Pro tebe ne. Žiješ ve své sociální bublině, v pořádku, ale nepiš o velkém světě za ní, když o něm nic nevíš.

Lechos se řídí heslem : " Podle sebe soudím tebe"
Tuhle jsem si chtěl koupit ve flacu na supraphonline Frank Zappa -
Zappa '88: The Last U.S. Show.Cena za flac 499 Kč,což mi připadalo dost.Nakonec jsem koupil toto 2CD na amazonu z druhé ruky za 3 stovky i s poštovným.CD bylo dost jetý,tak nagrabovat a do popelnice.Taky řešení
CD už mám moc,takže radši only data

Zappa '88: The Last U.S. Show.Cena za flac 499 Kč,což mi připadalo dost.Nakonec jsem koupil toto 2CD na amazonu z druhé ruky za 3 stovky i s poštovným.CD bylo dost jetý,tak nagrabovat a do popelnice.Taky řešení

CD už mám moc,takže radši only data

-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ak mam byť uprimny, najviac ma ovplyvnili ľudia, preferujúci fyzické nosiče. Hlavne schvaľujem to, že je tam nejaký imaginárny "štempel", zaručujúci kvalitu. A hoci každú stopu extrahujem na HDD a "streamujem (?)" z útrob PC, rôzne originalne media mi zostavaju v krabiciach pre prípad, že raz aj zálohované dáta vypovedajú službu. Pridaná esteticko-informačno-grafická hodnota fyzického média má svoj objektívny zmysel, o tom by sa tu ani nikde inde nemalo polemizovať.
Fyzicke digitalne nosice urcite maju vacsi zmysel ako MC kazety a myslim si ze este dlho mat budu. Co je vsak fakt, je ze predaj novych dramaticky poklesol a myslim si ze este bude klesat so starnutim nasej generacie. Staci sa pozriet na to z akych zdrojov konzumuju hudbu ludia pod 20-30 rokov a v neposlednom rade ako sa drasticky zuzila ponuka CD/SACD prehravacov ponukanych vyrobcami a obrovsky narast produkcie roznych streamovacich zariadeni. Staci si pozriet ponuku vyrobcov audio techniky
Ano je to nepekný trend (aspoň z môjho pohladu), ale ekonomika asi nepustí.blesk666 píše: ↑13 bře 2023 07:25Co je vsak fakt, je ze predaj novych dramaticky poklesol a myslim si ze este bude klesat so starnutim nasej generacie. Staci sa pozriet na to z akych zdrojov konzumuju hudbu ludia pod 20-30 rokov a v neposlednom rade ako sa drasticky zuzila ponuka CD/SACD prehravacov ponukanych vyrobcami a obrovsky narast produkcie roznych streamovacich zariadeni. Staci si pozriet ponuku vyrobcov audio techniky
Jistě, je v tom ekonomika, i Ti prodejci musí počítat - obzvlášt teď, v době zvýšených nákladů z důvodu cen energií. Na druhou stranu přehrávače zcela jistě nezmizí, už jen kvůli klasické hudbě. Tam minimum posluchačů streamuje, či kupuje online, naprostá většina chce placku, ať už jakoukoliv. Chtějí mít trvalou hodnotu a jistou záruku kvality a interpretace.
U mladých je to jinak. Až na vyjímky je to chvilková záležitost podle momentální módy a atraktivity ve svojí bublině a také hraje zásadní roli skutečnost, že fyzické LP, CD a SACD online neukradneš a to je ten důvod největší. Kromě snadného ovládání a přístupu ke skladbám a titulům, tato možnost "levného" nákupu - prakticky zadarmo, ovlivnila i některé bývalé hifisty, to vidíte na tomto foru a i v této diskusi. Oželí kvalitu, hlavně, že je to zadarmo a pak tady plive na placky. U některých jedinců je to nový směr takového "sochifi", ale někomu to může stačit.
Za mně: Kupuji i Hi-Res z ověřeného zdroje, ale v naprosté většině placky všeho druhu a budu i v budoucnu. Jen kdyby do těch LP nepraskali ty prokleté barvy a dokonce fólie s obrázky.
Jsou to hovada, teď vyšlo Slade - Amazing Kamikaze Syndrome a Ti pitomci to musí tlačit barevně. Na černou jsem zatím nenarazil a ta moje původní z roku 1983 ( RCA ), utrpěla poškození u jednoho kolegy na konci 80. let.
U mladých je to jinak. Až na vyjímky je to chvilková záležitost podle momentální módy a atraktivity ve svojí bublině a také hraje zásadní roli skutečnost, že fyzické LP, CD a SACD online neukradneš a to je ten důvod největší. Kromě snadného ovládání a přístupu ke skladbám a titulům, tato možnost "levného" nákupu - prakticky zadarmo, ovlivnila i některé bývalé hifisty, to vidíte na tomto foru a i v této diskusi. Oželí kvalitu, hlavně, že je to zadarmo a pak tady plive na placky. U některých jedinců je to nový směr takového "sochifi", ale někomu to může stačit.
Za mně: Kupuji i Hi-Res z ověřeného zdroje, ale v naprosté většině placky všeho druhu a budu i v budoucnu. Jen kdyby do těch LP nepraskali ty prokleté barvy a dokonce fólie s obrázky.
Jsou to hovada, teď vyšlo Slade - Amazing Kamikaze Syndrome a Ti pitomci to musí tlačit barevně. Na černou jsem zatím nenarazil a ta moje původní z roku 1983 ( RCA ), utrpěla poškození u jednoho kolegy na konci 80. let.
Je to jen muj osobni nazor, nemam to jak overit, ale kdyz se obecne podivam na prodeje CD, teda vlastne fyzickych nosicu obecne, tak tady resite uplny marginalie. Ze nejsou prehravace? Ja kdyz se pohybuju nekde ve forech, kde lidi sbiraji CD, tak mi prijde, ze drtiva vetsina z nich to posloucha ne nejakym ojetym DVD playeru za 20USD z bazaru, maximalne s externim DACem od Toppingu. Lidi, co resi samotnou zvukovou kvalitu, mastering, atd. je naprosty minimum. Stejne tak s klasikou. Podle me tohle nejsou ty trendy a sily, ktery s tim trhem dokazou nejak hybat. Ja myslim, ze jak u CD, tak u vinylu (SACD asi vyjimka, ale toho je tak malo, ze to je jedno) porad plati hlavne to, ze lidi si to porizujou, aby to meli doma ve fyzicky podobe, na pamatku, v podstate sberatelstvi. Je to videt i na ty tabulce prodanych alb, co postoval Fidji. Ted jsou v mode vinyly, protoze to je jeste spojeny s urcitym ritualem a je to hrozne retro a nejde to kopirovat. Lidi co nemaji (na) gramofon, si jedou CD. Ze stejnyho duvodu probiha i takova mensi modni vlna kolem kazet. Tohle je ta hlavni hybna sila, ktera bude urcovat, jestli prodeje nosicu budou stoupat, nebo klesat, nebo se to bude prelevat z jednoho formatu na druhy, apod.
Yiakubou: Neřekl bych si, že vinyly jsou "v módě" vyloženě kvůli rituálům a staromilství. Už mám i kolem sebe pár lidí, co to myslí se zvukem vážně a gramec si pořídíli proto, že u mnohý muziky hraje navzdory svým limitům prostě líp. Kdyby měli možnost stejně hrající alternativy v digitálu (fyzickém i nefyzickém), ani by o gramci neuvažovali. Nahrávací společnosti nás dohnaly do hodně velkýho paradoxu, kde je starej dobrej vinyl i bez všech hi-res nálepek v podstatě nejmenším a zároveň nejdražším zlem. Náhoda? Nemyslím si.
Naposledy upravil(a) Herrer dne 13 bře 2023 14:51, celkem upraveno 1 x.
Nadral reprosoustavy
Vidím to tedy o hodně jinak.Yiakubou píše: ↑13 bře 2023 14:22Je to jen muj osobni nazor, nemam to jak overit, ale kdyz se obecne podivam na prodeje CD, teda vlastne fyzickych nosicu obecne, tak tady resite uplny marginalie. Ze nejsou prehravace? Ja kdyz se pohybuju nekde ve forech, kde lidi sbiraji CD, tak mi prijde, ze drtiva vetsina z nich to posloucha ne nejakym ojetym DVD playeru za 20USD z bazaru, maximalne s externim DACem od Toppingu. Lidi, co resi samotnou zvukovou kvalitu, mastering, atd. je naprosty minimum. Stejne tak s klasikou. Podle me tohle nejsou ty trendy a sily, ktery s tim trhem dokazou nejak hybat. Ja myslim, ze jak u CD, tak u vinylu (SACD asi vyjimka, ale toho je tak malo, ze to je jedno) porad plati hlavne to, ze lidi si to porizujou, aby to meli doma ve fyzicky podobe, na pamatku, v podstate sberatelstvi. Je to videt i na ty tabulce prodanych alb, co postoval Fidji. Ted jsou v mode vinyly, protoze to je jeste spojeny s urcitym ritualem a je to hrozne retro a nejde to kopirovat. Lidi co nemaji (na) gramofon, si jedou CD. Ze stejnyho duvodu probiha i takova mensi modni vlna kolem kazet. Tohle je ta hlavni hybna sila, ktera bude urcovat, jestli prodeje nosicu budou stoupat, nebo klesat, nebo se to bude prelevat z jednoho formatu na druhy, apod.
Masovost nakupovaní hudebních médií je pryč, a je to svým způsobem dobře. Teď se z toho stává výlučná věc pro lidi, kteří berou muziku jako něco jiného, než běžnou spotřebku. Tím se hudbě vrací její hodnota a jedinečnost. Současně se tím snižuje moc a diktatura vydavatelských molochů. Díky přímé distribuci se postupně stávají zbytečnými, což opět slouží hudbě ku prospěchu. Tak, jako je nelogické, aby hudbu poslouchali a na nosičích kupovali všichni, je úplně stejně nelogické, aby si ji takto nepořizoval nikdo. Stabilizace prodejních čísel v průběhu posledních let ukazuje, že se procento takto zaměřených posluchačů definovalo na odpovídající úrovni. Je to jako s knihami. Číst se naučil každý, ale za čtenáře lze považovat jen málokoho. Přirozený stav věcí je, že čím na pozornost náročnější aktivita, tím méně schopných a ochotných účastníků. Dá se říci, že vysoké objemy prodeje médií byly uměle vyvolané z důvodu nemožnosti alternativy, tedy neodpovídaly skutečným potřebám. Současnost je v tomhle směru daleko pravdivější.
Opakovaně zde prezentovaná generační povýšenost starých nad mladými je účelový sebeklam. Neexistuje pro to jediný důkaz. Je to jen projev zastydlého mazáctví, kdy si jedinec potřebuje zvyšovat sebevědomí tím, že bude někoho ponižovat. Tohle ukájení vlastního ega je opravdu ubohé. Pokud takhle píše posluchač hudby, klesl u mne jako člověk do bahna úplného dna a stává se tak morálně zcela nedůvěryhodným..
Herrer
To Ti podepisuji.
Tady v tomto vlákně je přesně poznat, kdo jaké má praktické zkušenosti a kdo jen teoretizuje. A ještě doplňuji: a kdo je psychicky nemocný a točí se v kruhu.

Tady v tomto vlákně je přesně poznat, kdo jaké má praktické zkušenosti a kdo jen teoretizuje. A ještě doplňuji: a kdo je psychicky nemocný a točí se v kruhu.
Tak, tak, na první pohled je to poznat..
Oldear: Díky. I já jsem jako věrnej a čím dál víc šizenej digitalista, donucen jít cestou černých placek. Vlastně se na ty neprošlapaný cestičky docela těším.
Přesně jak píšeš, osobní zkušenost je nenahraditelná. Když člověk uslyší, jak málo stačí zvuku, aby se stal muzikálním, jak málo stačí, aby do sebe v nahrávce začalo všechno mnohem lépe zapadat, jak snadno člověk pozná, že teď to je "v pořádku", že takhle to muzikanti nejspíš chtěli. Jsou to v podstatě malinký rozdíly, který ale udělají v konečným důsledku strašně moc.
Nechci moc přehánět, ale několikrát jsem se u poslechu vinylu přistihl, jako bych najednou tu známou muziku chápal úplně jinak. Prostě jako by to dostalo duši. Blbě se to popisuje, ale určitě víš, co myslím. Jsem velkej fanda Depeche Mode a i tam je rozdíl analog vs. vinyl od určitý doby slyšet hrozně moc. A pak že je elektronická hudba chladná
Přesně jak píšeš, osobní zkušenost je nenahraditelná. Když člověk uslyší, jak málo stačí zvuku, aby se stal muzikálním, jak málo stačí, aby do sebe v nahrávce začalo všechno mnohem lépe zapadat, jak snadno člověk pozná, že teď to je "v pořádku", že takhle to muzikanti nejspíš chtěli. Jsou to v podstatě malinký rozdíly, který ale udělají v konečným důsledku strašně moc.
Nechci moc přehánět, ale několikrát jsem se u poslechu vinylu přistihl, jako bych najednou tu známou muziku chápal úplně jinak. Prostě jako by to dostalo duši. Blbě se to popisuje, ale určitě víš, co myslím. Jsem velkej fanda Depeche Mode a i tam je rozdíl analog vs. vinyl od určitý doby slyšet hrozně moc. A pak že je elektronická hudba chladná

Nadral reprosoustavy
Nedávno byl na ČT pořad o tvorbě hudby a hlavně vinylech. A mluvil tam jeden hudební producent o výnosnosti streamingu. Že pokud jde tato tvorba pouze na stream má problém si sama na sebe vydělat(náhrávání). Proto jde hlavní kvalita nahrávek na vinyl. Protože tam jsou lidi ochotní za kvalitu dobře zaplatit. Předpokládám že to samé platí i pro Hi-res soubory.