Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od Herrer »

weiron: Pěkná a naprosto logická myšlenka. Pro hi-res to ale neplatí. Určitě ne obecně, tam je to do velký míry iluze lepšího zvuku pro "ty druhé". Samozřejmě ale záleží na vydavateli, na stylu muziky atd. Určitě nechci říct, že hi-res nedává smysl vůbec.
Nadral reprosoustavy

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Ja ale nijak nerozporoval to, ze si vinyl, nebo CD kupuji lide i z jinych duvodu, nez aby doma proste meli placku a mazlili se s ni. Samozrejme nijak nechci upozadovat potreby zvukove a jakekoliv jine. Ja mam ale pocit, ze tohle je proste naprosta mensina, ktera nema sanci celkove s trhem jakkoliv hybat. Samozrejme je to nejaka moje socialni bublina, ale kdyz vidim drtivou vetsinu lidi, co si at uz z jakehokoli duvodu kupuji fyzicke nosice, tak to poslouchaji na prisernych sestavach a zvuk z pohledu nejakeho hi-fi vubec neresi. Trh tvori nabidka a poptavka a ja si proste myslim, ze ta poptavka je treba z 90% hnana tim, co jsem popisoval a jakekoliv jine duvody (do cehoz spada jakykoliv duvod z hifistickehe pohledu) je uplna minorita.

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Jo, to máš samozřejmě pravdu a i proto jsem psal o paradoxu. Tohle staronový "premium" je jak pro sběratele, tak pro ty, co by mazlení se s obaly vůbec neřešili a jde jim čistě o zvuk. Kdybych to měl vzít čistě obchodně, vidím tam prostor jako kráva, díru na trhu, kterou bůhví proč, nechce nikdo vyplnit.
Nadral reprosoustavy

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Herrer:
Ano, ten paradox je skutečně o tom, že i člověk, který nechce budovat sbírku fyzických nosičů, je k tomu nakonec donucen. A to jen proto, že chce mít co nejkvalitnější zvuk. Je tam velký prostor a proto bude průběžně vyplňován, neboť to je autoregulační funkce trhu. Je potřeba rozlišovat trh spotřebního konzumu hudby, kde uživatelům na kvalitě nezáleží (streaming) a úplně jiný trh zájemců o zvuk s přidanou hodnotou. Obě tržní skupiny budou nasyceny, o to strach nemám, a je celkem jedno jestli jejich objem uživatelů je 90:10. Jediná blbá věc na tom je, že nosič CD spadl do toho špatného trhu, přitom měl potenciál být nositelem kvality.

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Antony: No snad máš pravdu a trh si nakonec poradí, nicméně ta díra není nijak mladá, je tu už tak dlouho, až to vypadá, že status quo je vlastně vyhovující.

Sním o tom, že jednou všechny ty mastery, co šly třicet let loudness war na vinyly, budou jednou zpřístupněny i digitalistům. Někde přeci ležet musí, nebo ne? Nejen já bych za ně strašně rád zaplatil, ale na druhou stranu chápu pohled Oldeara, že tu je pořád obrovské riziko pirátství a to zdaleka není jen záležitost Čechů nebo bývalého východního bloku. Máme ve zvyku, dávat si podobný vlastní góly, nicméně nejsme zas o tolik horší, ale to už jsem odbočil. Každopádně příležitost dělá zloděje všude na světě.

Skoro mě napadá, že je současný stav taková malá pomsta. Jistý, ale pořád malý zisk ze streamovacích služeb je vykoupen druhořadou kvalitou pro spotřebitele. Chcete všechno? To všechno, co byste si stejně ukradli, kdybychom vám to dali kvalitně? Chcete tedy vlastně konzum. Tak tady ho máte, jelita. :-)
Naposledy upravil(a) Herrer dne 13 bře 2023 17:44, celkem upraveno 1 x.
Nadral reprosoustavy

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Herrer
Jasně, my dva se shodnem. Sice já nejsem FAN DM, ale mám spoustu CD, SACD, ale i LP od DM. Paradoxně pro mně osobně ten zvuk na CD, SACD přijde příliš plechový, chceš-li ostrý, kovový, ale na LP je to velice příjemné.

Yiakubou
Pořád se vyjadřuješ o minimenšině lidí co si kupují CD, LP a pod., z pohledu významu na trhu. Netvrdím, že mají vliv zásadní, ale posluchači klasické hudby jsou to většinově a je jich dost, včetně edukací. Nebo si snad myslíš, že na konzervě, či AMU a pod. si pouštějí jako studijní materiál "dráťák", či staženice? To určitě ne. Hudebníci to samé.
"Příšerné sestavy"!
Daleko větší prů*er je pustit si sra*ku s LW na špičkové aparatůře - to je naprosto neposlouchatelné a hned to člověk vypíná, než když si někdo pustí na "slabší" - dle Tebe, na příšerné aparatuře, nahrávku standarní kvality. Ta kvalita té nahrávky a toho nosiče je pro poslech reprodukované hudby v domácích podmínkách zcela zásadní. Vidíš, zase je to o praktické zkušenosti, teoretizování a osobní pocity jsou k ničemu.
Jisteže, jsou dnes LP velmi předražené, ale kdyby to alespoň nezačali prznit taktéž obdobou LW a odpustili si to colorování a obrázkování. Neuvěřitelné, obarvené jsou horší zvukově a zalisovaná folie s obrázkem zhorší odstup šumu na pozadí o cca 5 - 7 dB.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Herrer:
Taky o tom sním. Současně vím, že už teď toho mám k poslouchání a objevování průběžně tolik, že už snad ani víc nechci. Vážím si toho, co je.

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Oldear: Ano, rozhodně je, stopro máš pravdu. Až někam do SOFAD (1993) to v digi ještě šlo, ale i tam byl rozdíl slyšet, to zase ne že ne. Člověk si to aspoň mohl omlouvat specifikem média, což asi nebylo úplně daleko od pravdy. Následně vydané edice na SACD, co zmiňuješ, ty už chápu vyloženě jako podvod. Nepomohly vůbec ničemu a následné remastery jakbysmet. Teď mají Depeche Mode vydat novou desku a já už po zpřístupněných ochutnávkách objednal vinyl. Nelze jinak.
Nadral reprosoustavy

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Ještě poslední osobní příklad. Když jsem po vojně koupil CD Ultra, nastavil na tehdejší věži svou standardní poslechovou hlasitost, tak jsem nechápal, jak moc je vše jinak. Okamžitě jsem ztlumoval. Taky se musím přiznat, že jsem tu hlasitost tehdy chápal jako progres, že to tak přeci musí být správně. Nikdy by mě nenapadlo, že jsem svědkem roztočení téhle bizarní spirály.
Nadral reprosoustavy

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Jj, je to smutné. Perfektně hraje na LP moje oblíbená, Violator.

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Oldear: No jo, Violator je třešnička na každým patrem chutnějšího a chutnějšího dortu. Taková rovnováha mezi mainstreamem a uměním, to se jen tak nepovede. Od tohohle alba už bylo vše trošku jinak. Rozhodně ne špatně, ale jinak :-)
Nadral reprosoustavy

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Oldear píše:
13 bře 2023 17:44
Herrer
Jasně, my dva se shodnem. Sice já nejsem FAN DM, ale mám spoustu CD, SACD, ale i LP od DM. Paradoxně pro mně osobně ten zvuk na CD, SACD přijde příliš plechový, chceš-li ostrý, kovový, ale na LP je to velice příjemné.

Yiakubou
Pořád se vyjadřuješ o minimenšině lidí co si kupují CD, LP a pod., z pohledu významu na trhu. Netvrdím, že mají vliv zásadní, ale posluchači klasické hudby jsou to většinově a je jich dost, včetně edukací. Nebo si snad myslíš, že na konzervě, či AMU a pod. si pouštějí jako studijní materiál "dráťák", či staženice? To určitě ne. Hudebníci to samé.
"Příšerné sestavy"!
Daleko větší prů*er je pustit si sra*ku s LW na špičkové aparatůře - to je naprosto neposlouchatelné a hned to člověk vypíná, než když si někdo pustí na "slabší" - dle Tebe, na příšerné aparatuře, nahrávku standarní kvality. Ta kvalita té nahrávky a toho nosiče je pro poslech reprodukované hudby v domácích podmínkách zcela zásadní. Vidíš, zase je to o praktické zkušenosti, teoretizování a osobní pocity jsou k ničemu.
Jisteže, jsou dnes LP velmi předražené, ale kdyby to alespoň nezačali prznit taktéž obdobou LW a odpustili si to colorování a obrázkování. Neuvěřitelné, obarvené jsou horší zvukově a zalisovaná folie s obrázkem zhorší odstup šumu na pozadí o cca 5 - 7 dB.
https://www.theverge.com/2023/3/9/23632 ... aunch-date

Som zvedavy, je to byvaly primephonic a ten bol exclentny, co sa tyka vyhladavania aj katalogu. Spatial Audio je v podari Apple zmrsenina (dd plus, namiesto true hd), HiRes obsah. A ked z toho nic nebude, tak spat menit placky.

Poreferujem. Klasika vyslovene ozije v surrounde. Dnes som pistil Handela Messiah a to Requiem od 2L. Nech sa paci.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

No jistě, klasika v MCH je super, je tam excelentní prostor a to skutečný, nikoliv jen virtuální. Taky to mám rád. V neděli jsem točil varhany ORGANISM, taky 2L a bylo to DVD-A a pak v Atmosu a byla to super bomba. Pouze "bytná" utekla, že ji bolí hlava, jak vibrovalo křeslo.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Neviem ci mas ten Magnificat od 2L - ten je uzasny. Velmi majestatne a pritom pristupna muzika. Jeden z najlepsich zvukov, aky som kedy pocul.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

No zatím nemám, ale určitě to objednám ( dělám vždy hromadnou ). Je to nahráno stejným způsobem jako ten ORGANISM. Je jasné, že to bude taky bomba.

https://www.2l.no/
Přílohy
2L123_box.jpg

Odpovědět