Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
AlienCZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od AlienCZ »

Můj osobní postoj k digitálu bez nosičů vyplynul v čase na základě dlouhodobé nespokojenosti a také osobní neschopnosti poskládat ideální řetězec.

To je totiž CD nebo SACD přehrávač nebo alespoň odpovídající transport (min 50K, ale také třeba 100-150K), na zbytek DVD přehrávač, v čase později následoval také BR přehrávač, pak optimální DAC, který ale nikdy není optimální, schopný zesilovač, který pořád není ten pravý, neobtěžující bedny, které prakticky neexitují, hromada nezbytné kvalitní kabeláže, u které se pocitově perete s voodoo a předsudky, zdroj, který dělá zázraky a to vše pak usměrnit v místnosti, určené k bydlení, ale tak nějak ne k vážnému poslouchání.

Nikdy se mi to nepodařilo za rozumné peníze a vlastně bych to nedokázal vybudovat ani dnes. Naštěstí už ani nechci, protože jsem svůj ideál našel.

Jedno jediné zařízení, do kterého vrazím flashdisk USB za dvě stovky a konec. Ten si 2x ročně zaktualizuji nákupy a to je vše. Na zbytek mi pak začal naprosto vyhovovat TIDAL a iTunes.

Takhle nějak jsem doputoval od dlouholetého sbírání CD a DVD a BR až k jejih úplné ignoraci. A jsem za to rád, protože úplně všechny problémy zmizely.

Sběratelství chápu. To je realita lidství. Sice množství v řádu tisíců nosičů už mi hlava nebere, protože to bych já osobně měl tak na půlku života poslouchání s tím, že abych to stihl, tak každou desku max. 1x a jít na další a to nemluvím o piplavé práci se o to taky trochu starat, ale suverénně to respektuji.

To je můj postoj k tomuto tématu a říkám ho proto, aby o mě nevznikaly nějaké chybné úvahy o jiných formách řešení.

ayman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ayman »

Je rozdíl skladovat cd na stojato nebo na ležato?

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Alien
Jestli jsem správně pochopil druhý odstavec, tak my, kteří přehráváme cd média, potřebujeme k produkci schopný zesilovač a neobtěžující bedny, zatímco tvůj způsob, tedy zastrčená fleška, umožňuje hrát bez zesilovače a repro?

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

ayman píše:
02 úno 2021 13:59
Je rozdíl skladovat cd na stojato nebo na ležato?
Ano, nastojato se ti nevysypou písničky :lol: .

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Sběratelství fyzikálních fetišů je pravá podstata držení CD a LP. Sice to chápu, člověk potřebuje hmotné věci, ale argumentovat tím, že mají lepší zvuk, je úsměvné.
Ať si každý sbírá, co chce. Ale ať si taky dokáže přiznat, že je to jen sbírání věcí, a neschovává se za ušlechtilou hudební zálibu. S hudbou to nemá společného nic, je to jen futrál, v němž je ta hudba schovaná.

Nemám fyzické nosiče, protože mně nebaví mít doma skříně plné CD a LP. Měl jsem jich v jistém životním období více jak 4000 pohromadě, vím, co to je za objem. Nebaví mě pořád hledat, vyměňovat, otevírat, zavírat, dávat zpátky do regálu, atd. Je to na úkor poslechu muziky, a ten je jediný, na co se zaměřuji. Nepřipadám si o nic větší hudební fanda, když mám plnou poslechovku skříní narvaných cédéčky a elpíčky, než, když mám totéž na HDD. Jakoby ta vnější hmotná okázalost dělala ze sběratelů větší posluchače. Přitom ve skutečnosti je to naopak. Místo muziky, mají jenom věci, které je zatěžují a mentálně omezují.

Soustředím se jen na poslech, a nerozptyluji se tím, zda se moje hromada desek nepoškodila, jestli jsem neohnul rožek v bookletu CD, nebo, jestli se mi na to nedejbože nepráší... Zajímá mne jen hudba. Tím to začíná i končí.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Dasta
Sorry, ale bylo po mém píspěvku.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Antony,
Takže sběratelství hudebních nosičů nemá podle tebe s hudbou nic společného kdežto hromadění stahované hudby po terabajtech je pravý hudební požitek.
Proboha jseš při smyslech?

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

Pokud si sám nagrabuji svoji sbírku a poslouchám ji na Primare BD32 či Oppo 105D, je úplně jedno zda z přímo CD nebo z HDD ve FLAC. Zdroj je identický. V té chvíli ovšem je nezbytné fyzický nosič mít jednou k tomu nagrabování. Pak ho dát do sklepa nebo prodat. Fyzický nosič tedy smysl má.
Pokud to někde stáhnu (koupím) či streamuji, je zdroj neznámý. A je to sázka do loterie.
Otázka tedy zní: Mají smysl data z fyzických nosičů? Ano mají, jelikož je jen na mně jak kvalitně je využiji. Fyzický nosič je ale jistotou, že mám k dispozici kvalitní zdroj. Pokud samozřejmě existuje v kvalitní podobě.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Dasta:
Potřeba vlastnit hmotný nosič nemá nic společného s potřebou poslouchat hudbu.
Sice se to často spojuje, či zaměňuje, ale nemá.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Antony píše:Potřeba vlastnit hmotný nosič nemá nic společného s potřebou poslouchat hudbu.
To si já osobně nemyslím. Je spousta hudby, která je (se zárukou původu) dostupná jen na fyzickém nosiči, třeba SACD. Přesně jak píše drfish.

Ale hlavně, naprosto rozumím tomu, že každému z nějakých důvodů vyhovuje něco. Čemu nerozumím vůbec, je potřeba některých hledat nelichotivé názvy pro lidi, kteří to prostě vnímají jinak. To není psaní i/y, kde se dá jednozněčně říct, že jedno je správně a druhé špatně. Svou snahou shazovat druhé jen proto, že mají něco radši jinak, shazujete jen sami sebe.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Antony,
Asi od roku 69 doposud sbírám fyzické nosiče(lp, cd), proto abych mohl poslouchat hudbu, kterou poslouchat chci a kterou mám rád. Tak to je.
Rozdíl mezi námi dvěma a Tobě podobnými vidím v tom, že to co já sbírám přes padesát let, vy si to můžete stáhnout během jednoho víkendu, pochopitelně bez nějakých rarit, které ani na Discogs nejsou, nebo jsou jen na lp.
Z toho je mi na blití, to mi věř.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Antony
No to sakra má, společného s hudbou, to vlastnictví cd/lp. Ne pro každého, samozřejmě. Já nad cdčkama samozřejmě nemasturbuju, ale potřebuju si tam to médium prostě fouknout. Mám dobrej pocit, když se otvíraj dvířka mechaniky, kolotočář zas pokládá hrot do drážky desky, zkrátka je to takovej druh rituálu, že nastává sváteční čas a teď mne nic a nikdo nebude hoďku, hoďku a půl rušit. V pracovně jsem přehrával z kompu i ze služeb a nebylo to prostě ončo, stačil jeden klik a nastala absolutně všední nálada. Vnímám hudbu více smysly, musím vidět i pristroje, bedny, zkrátka všechno fyzicky. Kdybych docílil toho, že by se hudba linula odnikud a odevšad, vše by bylo zabudované, taky by mi to hrozně vadilo, byť bych věděl, že je to někde jen důmyslně poschovávané.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Pítrs:

Když mi fyzický nosič projde rukama, mám jistotou zdroje. Souhlasím, k tomu jej chvíli vlastnit potřebuji. Obávám se však, že o tomto průběžném krátkodobém vlastnění nosičů, nikoli jejich hromadění, sběratelé nehovoří.

Reagoval jsem v podstatě hlavně na tohle:
Dasta píše:
02 úno 2021 10:58
Mám cédéčka ještě z osmdesátých let a všechna jsou v pořádku. Pochopitelně jsou skladována v obalech a nastojato uložená v polici.
Nepochopil jsem postoj vlastní cd grabovat do nějaké paměti, když máš k dispozici přehrávač. To se dříve za komárů dělalo s elpíčkama, že se přepsala na pásek, aby se co nejdéle uchovala a přehrávala pouze pro soustředěný poslech. Na běžný a podmazový poslech pak postačil pásek.
Fyzický nosič má pochopitelně význam, pouze pro stahovače ne.
Ještě se mi nepovedlo slyšet stream, nebo stahovanou hudbu, aby hrála lépe než z plackostroje, nebo gramce.
Jediný důvod zůstává pohodlí a lenost vstávat k přístroji a měnit nosiče.
Na druhou stranu nejhorší je líný hifista.
Ona z toho ta závislost na hmotných obalech a nadřazování sběratelského poslechu, přímo vyplývá.

Jinak, opakuji, ať si to dělá každý, jak chce.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Dasta píše:
02 úno 2021 14:47
Antony,
Asi od roku 69 doposud sbírám fyzické nosiče(lp, cd), proto abych mohl poslouchat hudbu, kterou poslouchat chci a kterou mám rád. Tak to je.
Rozdíl mezi námi dvěma a Tobě podobnými vidím v tom, že to co já sbírám přes padesát let, vy si to můžete stáhnout během jednoho víkendu, pochopitelně bez nějakých rarit, které ani na Discogs nejsou, nebo jsou jen na lp.
Z toho je mi na blití, to mi věř.
Muziku sbírám pouhých 40 let, takže ve srovnání s tvými 50 lety blednu závistí, fakt jako.
Rukama mi prošlo víc jak deset tisíc CD a několik stovek LP. Vím, co to je za hromadu materiálu, jaký je to hřejivý hmotný pocit, že to všechno mám a vlastním. Prostě fetišismus.
V rámci vývoje osobnosti jsem si docela brzy uvědomil, že ta hromada papíru a plastu není hudba. Ta se nalézá jinde.

Že ty si myslíš, i po těch padesáti letech, že potřebuješ fyzické nosiče, abys mohl poslouchat hudbu, je tvůj postoj. Vzdálený od reality. Hudba se dá poslouchat i bez hromadění nostičů. Že si to necheš přiznat není můj problém. Já to pouze konstatuji.

Rarit, které ani na Discogs neznají, ale já je vlastnil a mám je nagrabované a oskenované, mám několik desítek. No, a? Čím víc rarit, tím lepší posluchač?

Jinak si blej, jak je libo, do toho ti kecat nebudu.

Odpovědět