Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
Až na ten streaming se s Zappadaddym shoduji. Streaming mne neoslovil, spoustu pro mne zásadních nahrávek neobsahuje, a naprostou většinu ostatních poskytuje v podstatně horší kvalitě, než jsou dostupná jinde. Může ale občas posloužit jako zdroj digitálních dat, která potom budu přehrávat jinak, nezávisle na streamingu. Přehrávání vlastních digitálních souborů z lokálního HDD je pro mne vrchol dosažitelné kvality.
Po aktuálně půlroční zkušenosti s analogem mohu tvrdit, že je to sice pěkná hračka, ale zvukově se k digitálu nemá šanci ani přiblížit. Prakticky ve všech slyšitelných parametrech je horší a vinylovými maniaky opěvovaný rituál s tímto materiálním nosičem a jeho obalem nemůže být náhradou za chybějící posluchačský zážitek. Vinyl je slepá ulička, byť momentálně trendy. Lepší DR některých desek než u jejich digitálních sourozenců je jen vytloukání klínu klínem. Vinyl rip je jen hledání, jak jednu bolest nahradit leckdy i větší bolestí, ale na jiném místě.
Fyzické nosiče pro mne mají smysl jako prvotní zdroj dat. Pak mohou jít do světa, nijak mi nechybí.
Po aktuálně půlroční zkušenosti s analogem mohu tvrdit, že je to sice pěkná hračka, ale zvukově se k digitálu nemá šanci ani přiblížit. Prakticky ve všech slyšitelných parametrech je horší a vinylovými maniaky opěvovaný rituál s tímto materiálním nosičem a jeho obalem nemůže být náhradou za chybějící posluchačský zážitek. Vinyl je slepá ulička, byť momentálně trendy. Lepší DR některých desek než u jejich digitálních sourozenců je jen vytloukání klínu klínem. Vinyl rip je jen hledání, jak jednu bolest nahradit leckdy i větší bolestí, ale na jiném místě.
Fyzické nosiče pro mne mají smysl jako prvotní zdroj dat. Pak mohou jít do světa, nijak mi nechybí.
Ještě že ten dobrý analog je už navěky převedený a uschovaný v digitálu. Protože pásky jednou shnijí a rozpadnou se, desky si oškrábete na kost a nové by nebylo z čeho dělat
Já jsem ve své zde nenáviděné pirátské obrsbírce poslední dobou vyházel mrtě celých diskografií SACD s DR 8-10 a začal nahrazovat původními neremasterovanými CD s DR 11-15, namátkou Queen, Genesis, Dead Can Dance.
Já jsem ve své zde nenáviděné pirátské obrsbírce poslední dobou vyházel mrtě celých diskografií SACD s DR 8-10 a začal nahrazovat původními neremasterovanými CD s DR 11-15, namátkou Queen, Genesis, Dead Can Dance.
Desky si nahravam na kazety, analog zachovan a zalohovan.
Fakt je, ze na streame je vacsinou k dispozicii ta najhorsia mozna verzia remaster remastrovaneho remastru,
Takisto ako RB a Antony - vsetko zripovane na NASke. a vsetky CDcka s rokov tak cca 84 - 89 velmi velmi starostlivo uschovane.
Takisto ako RB a Antony - vsetko zripovane na NASke. a vsetky CDcka s rokov tak cca 84 - 89 velmi velmi starostlivo uschovane.
Já mám zase uschované tituly od roku 84-89 na cd v krabičkách v regálu.Lp také, již od přelomu 60/70 let.
Kluci,co budete dělat, až vám ta data jednou spadnou?
Kluci,co budete dělat, až vám ta data jednou spadnou?
Ahoj, Honzo přesně tohle říká Maruška taky, až je tam nahoře napadne to stopnout, tak co pak. My doma nejdříve poslouchali lp pak CD nebo nahrávali na kazety CD z půjčovny. A před ňákým rokem jsme opět obnovili kolotoč. Taky jsem chvilku uvažoval o streamu, ale radši jsme dali něco málo přes sto do gramce.
Antony,
Tvůj názor ve tvém příspěvku na digital vs.analog,to myslíš všeobecně,nebo pouze v případě tvé sestavy a současného set-up?
Tvůj názor ve tvém příspěvku na digital vs.analog,to myslíš všeobecně,nebo pouze v případě tvé sestavy a současného set-up?
Dasta, on to tak určitě nemyslel. Myslel u sebe.
Antony máš super sestavu. Já bych si to moc rád poslechl. Nezkoušel jsi i jiné reprobedny? Napadlo mně třeba Tannoy, pokud je Tvůj zvukový šálek. Kdybys je slyšel u Zappy.. Máš své Titany nějak tuněné nebo měl jsi na upgrade? Je to přece již letitější bedna ..k vlastně nové sestavě. Díky, jestli se chceš podělit o zkušenost.
Antony máš super sestavu. Já bych si to moc rád poslechl. Nezkoušel jsi i jiné reprobedny? Napadlo mně třeba Tannoy, pokud je Tvůj zvukový šálek. Kdybys je slyšel u Zappy.. Máš své Titany nějak tuněné nebo měl jsi na upgrade? Je to přece již letitější bedna ..k vlastně nové sestavě. Díky, jestli se chceš podělit o zkušenost.
Souhlasím do posledního slova. Obzvláště druhý odstavec je přesným popisem cesty, kterou jsem absolvoval. Neremasterovaná CD vydání zhruba do roku 1995 jsou poklad. Však také jsou dnes nejdražší a nejobtížněji sehnatelná. Komprimované "luxusní" zprasky (vč. mnoha Japan mini LP replik) nemají často ani zlomek jejich hodnoty. Veškeré pozdější remasteringy vedou jen k horšímu zvuku. Alba, jejichž digi verze spatřily světlo světa až v novém tisíciletí jsou v naprosté většině diskvalifikována již na startu. Platí zásada, že čím méně se do nahrávky hrabe, tím méně škody v ní vzniká.RedBaron píše: ↑03 led 2022 16:06Ještě že ten dobrý analog je už navěky převedený a uschovaný v digitálu. Protože pásky jednou shnijí a rozpadnou se, desky si oškrábete na kost a nové by nebylo z čeho dělat
Samozřejmě, jako u všeho, výjimky existují oběma směry. Např o MFSL/MoFi bychom mohli diskutovat dlouho.
Dasta:
Jako každá data, musejí se i hudební digitální soubory zálohovat. Nejlépe 2x. Aneb jak praví IT poučka - data, která nemáš 3x, nemáš vůbec.
Proto mám 3x samostatně 12 TB HDD..
Jako každá data, musejí se i hudební digitální soubory zálohovat. Nejlépe 2x. Aneb jak praví IT poučka - data, která nemáš 3x, nemáš vůbec.
Proto mám 3x samostatně 12 TB HDD..
Naposledy upravil(a) Antony dne 04 led 2022 10:27, celkem upraveno 1 x.
Těžko co aplikovat obecně. Jedná se o moji osobní zkušenost a o můj osobní názor. Jde o výsledky dlouhodobého poslechového pozorování. Na mnoha konkrétních aparaturách různých značek.
Se "Zappou" Michalem se znám osobně víc jak 20 let. Jeho sestavy jsem v průběhu času měl možnost slyšet několikrát, včetně aktuálních Tannoy Westminster Royal na lampách. Hraje mu to skvěle, jde svojí cestou.kychtax píše: ↑04 led 2022 10:00Dasta, on to tak určitě nemyslel. Myslel u sebe.
Titany jsou původní, pouze byla před dvěma léty provedena výměna zteřelých vlnek (závěsů) u basáků. Jinak nebylo ničeho třeba.
Reprobeden jsem zkoušel spoustu různých, geneze byla dlouhá. Mimochodem, přes Vánoce jsem po mnoha letech zapojil Revox Agora B MkII. Takže jsem obešel podstatnou část svého aparátu, jsou to aktivy. Poslech je úplně jiný, přitom nesmírně zábavný, užívám si jej.. Atd., neexistuje žádná ideální sestava..
Ano, nejlepší kvalita cd byla do roku95, ne všechna první vydání na cd však byla povedená.
Uvedu pár příkladů
Queen prvně vyšli od roku 86,edice ne moc povedená.Nejlepší edice je" Digital Master Series", která vycházela v letech93-94.
Led Zeppelin- nejlepší též druhé lisovaní z roku 94.Dlužno podotknout, ze i vydání zatím poslední z roku2013 je ve velmi dobré kondici,s původní dynamikou -11až-13db.
Jethro Tull-první čtyři tituly prvního vydání vydané v Německu neposlouchatelné,reputaci napravilo vydání o dva roky později.Velmi povedená je reedice ,ktera vyšla zhruba v polovině minulého desetiletí 2003-2006.
Heart-tituly prvního období kapely napravila až reedice z roku 2004.
Ohledně Dead Can Dance.
Původní vydání na 4AD jsou velmi kvalitní,reedice2008 remasterovaná v MoFi jde ještě dále, navzdory nižšímu dr(místo11 je9)Tuto reedici obsáhlé popisuje Martin Justan na Audiodromu.
Není v žádném případě pravidlem,ze první vydání je vždy to nej.
Uvedu pár příkladů
Queen prvně vyšli od roku 86,edice ne moc povedená.Nejlepší edice je" Digital Master Series", která vycházela v letech93-94.
Led Zeppelin- nejlepší též druhé lisovaní z roku 94.Dlužno podotknout, ze i vydání zatím poslední z roku2013 je ve velmi dobré kondici,s původní dynamikou -11až-13db.
Jethro Tull-první čtyři tituly prvního vydání vydané v Německu neposlouchatelné,reputaci napravilo vydání o dva roky později.Velmi povedená je reedice ,ktera vyšla zhruba v polovině minulého desetiletí 2003-2006.
Heart-tituly prvního období kapely napravila až reedice z roku 2004.
Ohledně Dead Can Dance.
Původní vydání na 4AD jsou velmi kvalitní,reedice2008 remasterovaná v MoFi jde ještě dále, navzdory nižšímu dr(místo11 je9)Tuto reedici obsáhlé popisuje Martin Justan na Audiodromu.
Není v žádném případě pravidlem,ze první vydání je vždy to nej.
To je přesně o těch výjimkách, které zmiňuji. U prvních vydání do roku 1995 je cca 95% pravděpodobnost, že budou vynikající. U vydání po roce 2000 máš cca 99% pravděpodobnost, že bude špatné. Zbytek do 100% jsou ty výjimky.
Komerčně úspěšné kapely stihnuly i do roku 1995 udělat spoustu různých CD edic, které se vzájemně liší. Například URIAH HEEP, ale právě i ti JETHRO TULL, LED ZEPPELIN a další. Jsou mezi nimi rozdíly, ale spíše kosmetické, každý si může vybrat podle preferencí, nikoli podle kritéria poslouchatelné/neposlouchatelné. To se začalo dít až později. Existují vzácné případy prvních edic, které jsou chybové, mají nějaký technický problém, nebo nevyšly z master tape. Většinou to následující edice napravila.
Komerčně úspěšné kapely stihnuly i do roku 1995 udělat spoustu různých CD edic, které se vzájemně liší. Například URIAH HEEP, ale právě i ti JETHRO TULL, LED ZEPPELIN a další. Jsou mezi nimi rozdíly, ale spíše kosmetické, každý si může vybrat podle preferencí, nikoli podle kritéria poslouchatelné/neposlouchatelné. To se začalo dít až později. Existují vzácné případy prvních edic, které jsou chybové, mají nějaký technický problém, nebo nevyšly z master tape. Většinou to následující edice napravila.
Jasně, obecný souhlas, že nejlepší kvalita CD byla do roku 1995 ( už jsem to tady několikrát psal ). Moje sbírka CD je od roku 1983 - 1995, ty další které jsem koupil a "nehrály" jsem si ponechal jen vyjímečně. Já to nekompromisně vyhazuji. Faktem je, že i ty první CD do roku 1995 se kvalitou v některých případech také lišily, ale byly pořád poslouchatelné a ta "vada" byla, že šly některé " do světla, či do tmava", ale žádné nebyly zprzněné zkreslením rvoucí uši. Pokud by zůstala kvalita CD stejná i po roce 1995, tak já jsem se nikdy ke gramofonu nevrátil, už jsem to zavrhnul a desky rozprodal ( bohužel ). Nakonec jsem toho starého Techňoura sundal z půdy a znovu začal nakupovat LP. Kromě klasiky kupuji už jen LP, vyjímečně CD, SACD, ale jen na doporučení Hifi kámošů.
Ano, ty nově vydané už jsou na počátku zdigitalizované ( až na vyjímky ), ale pořád to ve výsledku hraje podstatně lépe než současná CD, SACD v žánru Rock, Pop. U klasiky se takovéto prznění nekoná ani u CD a SACD z kompletní digitální cesty ve výrobě jsou super kvalitní. A tak stačí si jen vybrat, ale nic není jednoznačné a širší možnost volby zdrojů je velmi potřebná.
Digitální cesta po drátě ( u mně dráťák ), co se kvality týká je dle vývoje na trhu asi neperspektivní, aniž bych chtěl někomu brát iluze. Byznys je byznys a náročný posluchač, či Hifista, nikoho nezajímá - je to malá cílovka. Co se dnes děje s TV v DVB-T2. To bylo keců, kupte nové stroje, budete mít v DVB-T2 HD atd. ( toto se mně netýká - používám dig. satelit už od roku 1998 ) a jaká je praxe? Všechny kanály TV Prima v terestriálu jsou z HD znovu vysílány v SD, neuvěřitelné. Co to znamená? Více sra*kových kanálů se stupid seroš pro tlačení více reklamy a nebo je to první krok k placené terestriální TV a pak to bude zase HD.
Sorry za částečné OT. Ať Vám to všem hraje, jak Vám to vyhovuje.
Ano, ty nově vydané už jsou na počátku zdigitalizované ( až na vyjímky ), ale pořád to ve výsledku hraje podstatně lépe než současná CD, SACD v žánru Rock, Pop. U klasiky se takovéto prznění nekoná ani u CD a SACD z kompletní digitální cesty ve výrobě jsou super kvalitní. A tak stačí si jen vybrat, ale nic není jednoznačné a širší možnost volby zdrojů je velmi potřebná.
Digitální cesta po drátě ( u mně dráťák ), co se kvality týká je dle vývoje na trhu asi neperspektivní, aniž bych chtěl někomu brát iluze. Byznys je byznys a náročný posluchač, či Hifista, nikoho nezajímá - je to malá cílovka. Co se dnes děje s TV v DVB-T2. To bylo keců, kupte nové stroje, budete mít v DVB-T2 HD atd. ( toto se mně netýká - používám dig. satelit už od roku 1998 ) a jaká je praxe? Všechny kanály TV Prima v terestriálu jsou z HD znovu vysílány v SD, neuvěřitelné. Co to znamená? Více sra*kových kanálů se stupid seroš pro tlačení více reklamy a nebo je to první krok k placené terestriální TV a pak to bude zase HD.
Sorry za částečné OT. Ať Vám to všem hraje, jak Vám to vyhovuje.