Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od PítrsPraha »

LUK:
Vím, jak se zálohují data ;) , psal jsem to schválně kostrbatě, protože mně osobně to kostrbaté přijde. Zároveň nic proti tomu, že to někdo vnímá jinak. Fyzické CD je z pohledu archivace nejspolehlivější, nejtrvanlivější a provozně nejjednodušší a nejlevnější. Argument s místem je pro mě analogický tomu, že si někdo koupí koně a pak si stěžuje, že mu musí kupovat seno :) .

Velkou roli u mě hraje i osobnostní hledisko - ačkoliv s počítači dělám v práci, rozhodně nejsem nějaký geek, kterého baví se v něčem nimrat. Naopak. Proto bych NAS pořizoval a provozoval jen pro hudbu a to mi nedává žádný smysl ekonomický ani uživatelský. Představa, že pro poslech hudby musím pouštět PC nebo brát do ruky mobil / tablet a zírat do obrazovky, čehož mám za pracovní den ažaž, je pro mě to nejhorší možné řešení.

LUK

Příspěvek od LUK »

Já místem neargumentuju, mám naštěstí poměrně velkej patrovej rodinnej dům (a po realativně nedávnej rekonstrukci podkroví už vůbec nemám problém s místem kam ukládat CD a LP), jen říkám, že nějaká polička v poslechovce hifistovi fakt nestačí ;).

Tohle je o tom co kdo chce, co mu vyhovuje, jak se na to dívá, Já využívám moderní technologie pořád, jak doma tak v práci (mám spostu důležitých osobních dat mimo hudby, který potřebuju chránit a zálohovat). PC, tablet, mobil, pracuju i z domova...... nijak mi to nevadí. Ale přehrávání hudby z PC jsem už před pár lety odpískal, zkusil jsem, SACD přehrávač zvítězil, tím pro mě PC jako přehrávač hudby definitivně skončilo.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

S tím místem to byla obecná poznámka, ne na tebe. A polička byla obrazná, to jsem předpokládal za zřejmé.

Pracovně to mám podobně. Kancelář mám kdekoliv, kde je elektřina a internet, tedy i hodně doma podle chuti i potřeby. Na něco stačí i mobil, jinak ntb. Do kanceláře nemusím, ale pravidelně jezdím kvůli neformálnímu kontaktu s kolegy.

A mj. i proto, že u obrazovek trávím mnohem víc času, než je zdrávo, to ve volném čase vyhledávám co nejmíň.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Analogii s koněm bych viděl spíš takovou, že si koupím tisícihlavé stádo, ale jezdit budu vždycky jen na jednom. Hromadění čehokoli hmotného je mi cizí.
NAS byl jeden z těch levnějších hi-fi komponent, z ekonomického hlediska dává smysl absolutní. CD transporty násobně dražší na něj zvukově nedosáhnuly.
Přehrávání ovládám z mobilu nebo PC a je to otázka vskutku pár vteřin. Statisticky zlomek procenta celkové denní doby u obrazovky. Představa, že bych zase lozil po skříních, hledal konkrétní titul, drbal se s diskem, krabičkou a bookletem, to je pro mne uživatelská noční můra. Ale někoho to třeba baví, co já vím..

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Prostě každý, jak mu vyhovuje *palec* . Neexistuje všeobecně lepší či horší varianta, jen ta vhodnější či méně vhodná pro každého z nás.

LUK

Příspěvek od LUK »

Tak tak, říkat chovateli koní na co máš tisícihlavý stádo, když jezdit můžeš vždycky jen na jednom, je z pohledu toho chovatele trochu legrační a dotyčnej chovatel by se skutečně asi leda tak usmál a s poznámkou typu "nevíš, neznáš" tě poplácal po rameni a tím by to pro něj haslo :lol:.
Mě taky přijde legrační kupovat nosiče, vytvářet jejich částečný kopie a pak se jich zase hned zbavovat, ale dnes je moderní mít toho doma co nejmíň, včetně nábytku atp. Mě tohle jaksi zcela míjí a nechápu to, ale každýmu co mu vyhovuje, každej si hledáme svou cestu.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Je třeba používat funkční analogie. Nepsal jsem o chovateli koní, nýbrž o uživateli, který na nich nevydělává. Chovatel má stádo pro byznys a je celkem jedno na kolika jezdí. Pokud by mu stádo nevynášelo, zbaví se ho. Kdybych měl ta CD na kšeft a vydělávalo by mi to, určitě bych se jich nezbavoval. Takhle šel nepřínosný materiál z domu, to jediné, v čem měl smysl (tedy hudba v něm ukrytá), jsem vyextrahoval. Ostatní je plast, papír a kousky kovu.
Jinak zcela souhlasím, je to o tom, co je každému blízké. Jak hudební styl, tak styl bydlení. Vyprojektoval jsem si a postavil dům podle svého vkusu, přeju to každému.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Já jsem pro originální CD nosiče, ale pročítám tady diskusi a opravdu děláte kopie originálních CD, které se nahrají na nějaké úložiště a reprodukce je potom ne s CD nosiče, ale s cloudu, flash disku, HDD atd...? Chápu to tak dobře? Myslím si, že stále jako nějaká hodnota, kterou si můžete osahat je CD nosič pro každého něco jiného. Je fakt, že než se dokopu k poslechu toho co mě napadne, je těžší se k tomu dostat, přes desítky, stovky CD... Nechme to na rozhodnutí každého z nás, podle mě není nic špatně, protože každý preferuje něco jiného. Možnosti lidí nejsou stejné, tak i používání se liší.

Edit: jsem naprostý hudební amatér.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

"opravdu děláte kopie originálních CD, které se nahrají na nějaké úložiště a reprodukce je potom ne s CD nosiče, ale s cloudu, flash disku, HDD atd...? Chápu to tak dobře?"
Opravdu ano, je to tak.

"Myslím si, že stále jako nějaká hodnota, kterou si můžete osahat je CD nosič pro každého něco jiného"
Jediná hodnota, kterou nosič má, je jeho hudební obsah. Nosič je obal na čokoládě, po konzumaci jej vyhodím. V tomhle případě je čokina konzumovatelná opakovaně, tak k čemu nosič. Ten svůj účel již splnil, přinesl, není potřeba hromadit prázdné obaly. Speciálně dodávám - můj názor i praktikovaný postoj.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Ukazují zkušenosti mnohých, že dobrý CD transport kdejaký NUC zvukově smázne (vč PC). A streamová cesta, tam už ani nemluvě. Bude stát mnohonásobek kvalitního CD transportu.
Naposledy upravil(a) kychtax dne 05 led 2022 20:02, celkem upraveno 1 x.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Antony píše:
05 led 2022 19:39
Jediná hodnota, kterou nosič má, je jeho hudební obsah.
Za sebe jsem rád, že mě tohle plytké technokratické vnímání minulo. Booklet bývá nezřídka zajímavě výtvarně řešený, navazuje na hudební obsah a rozšiřuje jej v jiné formě. Bývají v něm informace o kapele, okolnostech vzniku alba, prostorech, ve kterých album vzniklo, hudebnících atd. O textech nemluvě.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@Antony: IMHO jsi zbytečně "definitivní" ve svém vyjadřování. Bohatě stačí napsat: "Jediná hodnota, kterou nosič má pro mne ..."

A když už tady máme funkční analogii s čokoládou: Jistě by se našel sběratel, který nejen sbírá obaly od čokolády, ale dokonce ty čokolády ani nevybaluje :D

JanJan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanJan »

CD bez obalu a kompletního tištěného obsahu je jak LP bez bookletu. Pro sběratele bezhodnotná. Spousta hifistů jsou vlastně i sběratelé (nejen nosičů ,ale i přístrojů) a pro ně je i návod k přístroji či OBI pásek od Japonského vydaní LP velmi důležitý, hlavně to určuje hodnotu dané věci. Já osobně při poslouchání desky, CD či MC šmátrám obsahem, sleduji tracklist a vše spojené s daným nosičem vstřebávám všema smysli. Ale 100 lidí 100 chutí. Ale jestli obal od nosiče po "konzumaci" opravdu vyhodíš, tak si skutečně jen konzument.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

"Myslím si, že stále jako nějaká hodnota, kterou si můžete osahat je CD nosič pro každého něco jiného"
Jediná hodnota, kterou nosič má, je jeho hudební obsah. Nosič je obal na čokoládě, po konzumaci jej vyhodím.
----------
Hudební obsah ve spojení s CD nosičem je snad jasná věc. Opravdu nemám nosiče bez hudební obsahu. Je fakt, že nějaká CD za dobu 30 let co originální CD s obsahem kupuji, jsou trochu unavená. Něco na tom je, má to logiku, ale pokud ti chcípnout HDD máš o srandu postaráno. Pokud nemáš svůj hudební obsah 3x zálohovaný, budeš hledat ten správný obal od čokolády ještě rád.

JanJan: naprostý souhlas.
Naposledy upravil(a) pbaudis dne 05 led 2022 20:18, celkem upraveno 1 x.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Ja tiez ripujem na NAS [aj ked teraz uz velmi malo, skor kupujem HIResy s Qobuzu, ked uz ma nieco fakt zaujme], CDcka uchovavam, nove nekupujem. Veci odzalohovane v cloude. Digi cesta ethernet streamer.

Pre mna je dolezitejsia pristupnost a pohodlie ako vytiahnutie poslednej kvapky kvality z CDcka [a viem, ze sa pripravujem o niekolko desiatok SA CD, ktore v inej forme nie su a som nuteny pocuvat slabsie verzie, ale zase mam tak 2.000 albumov, s ktorych kvalitou som spokojny a vzdy si viem vybrat tak, aby som si oddychol]

Ja pocuvam v uplnej tme [ale ze uplnej tme - je to teraz aj kino] a to je napriklad pre mna ovela silnejsi moment ako hocico ine, ked je len hudba a nic ine. A to mi za ten teoereticky ubytok na kvalite NAS vs CD stoji. Nikdy by som neveril, ake to je ine, zrazu nic nevidiet. Za mna najvacsi upgrade poslednej doby.

Kazdy nech si najde svoju cestu, ako ist do vnutra sameho seba. Lebo o tom ta hudba je.

Odpovědět