Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od Jarda69 »

Myslel jsem, že zapisovací DVD smysl nemá. Pak mi umřel pevný disk.

LUK

Příspěvek od LUK »

Jarda69:
Data se nezálohujou na DVD (DVD už v dnešní době se svou nedostatečnou kapacitou jaksi nemá nárok), ale na více různých disků. Pokud chceš mít data chráněná pro případ, že ti umře HDD, tak je musíš mít uložená minimálně dvojmo (a důležitá data nejlíp trojmo), na dalších nezávislých HDD v PC, na externím HDD, v NASu, v jiném PC.....

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Každý, kdo o data přišel, příště zálohuje velmi důsledně. Což neplatí jen pro muziku, dneska je na digitálu prakticky všechno, takže by se z toho měl stát profesionální návyk.
DVD-R je smetiště dějin.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Není potom lepší, než třikrát zálohovat, radši ten fyzický nosič?
Věřím, že jsou kluci,co mají PC větev digitalniho audia vychytanou k dokonalosti, nicméně ja neměl štěstí slyšet reprodukci z pc, která by byla lepší než placka.Hodně slušný to mel Pavel Dosko.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Každý, kdo o data přišel zakrátko zjistí že byla zcela zbytečná
kolikrát provětráte svou sbírku CD, dvd ? jednou, dvakrát za rok ?
ale prosím vás...pojďme lépe kapitalistickou vlast budovat :lol:

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

A to reálně opravdu někdo dělá, že si koupí CD, běží na 3 různá místa pro externí disky / počítače, zkopíruje jej a zase běží na ta 3 místa disky / počítače uložit? A třeba za týden zas? Není lepší mít v poslechovce poličku na na ní všechna CD?

jardalukas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardalukas »

Tak nevím jestli je tohle diskuse o muzice na CD, SACD a nebo o tom jak a na co zálohovat... Hodně se ta diskuse totiž zvrtla a co uživatel, to názor...
Pokud chcete muziku poslouchat a svoji sbírku si uchovat na 20-40 let, tak opravdu stačí zakoupit ty CD a nebo SACD... To bohatě stačí a není třeba CD kopírovat na něco jiného. Ale i kvalitní médium CD-R postačí.
Pokud Vám jde, ale o zachování zvukových a nebo jiných dat na 50-100 let, tak žádný se zde jmenovaných způsobů záloh není vhodný. Nejhorší způsob zálohy je totiž na HDD. Fleška taky není vhodná. Paradoxně je nejvhodnější, ten nejstarší způsob a to buď na magnetická média a nebo na CD-R, nebo DVD-R a nebo placený cloud.
Není to moje moudro, ale existuje více studií na téma dlouhodobá archivace dat. Stačí pohledat na google, tyto studie provádí více universit a dopodavaď se nenašel způsob, jak data dlouhodobě uchovat, tak aby je bylo možné zpětně přečíst za 100 nebo více let.
Četl jsem u expedici na severní pól, kdy po několika dnech v obtížných podmínkách nefungovalo 9 flešek s 10. Vše co se dnes prodává v krámě je obyčejný komerční šmejd, který je opravdu vhodný jen na přenášení fotek. Pokud bych chtěl uchovat data, tak bych hodně dlouho přemýšlel...
Jinak já mám třeba pálená CD 20 let a fungují všechny. Média za pár korun bez potisku. Za tu dobu jsem vyhodil snad jen jedno CD-R. Lisovaná CD mám s první doby kdy se začali prodávat a taky bez problémů. Na HDD mám taky něco a již jsem je asi 3x musel obnovovat a přesouvat jinam.
Toť můj názor.

m+m
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od m+m »

Máš pravdu mám LP i CD z dob před rokem 89 a vše
v pořádku.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Ja teda nevim, ale kdyz mam data ulozena na trech nezavislych ruznych ulozistich (a ne, fakt to nefunguje tak, ze kazdy CD kopiruju na kazdy to uloziste zvlast), tak sance, ze o ty data prijdu, mi prijde asi tak stejna, jako ze mi vypukne pozar a spali sbirku CD a vinylu.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Podotýkám, že pro mně je PC v souvislosti s audio a s Hifi sprosté slovo, jsem staromilec a přes to nejede vlak.

Zálohovat tzv. 3x je strašnej vopruz, něco jako s kanónem na vrabce a nechat jen na jednom disku je velké riziko. Znám to ze své práce ve studiu. Tzv. odkládací disky pravidelně vyhazuji 1x ročně, protože pak je to velké roziko, ale je faktem, že jsou intenzivně používány. Jen pro info. Pokud se jedná o kšefty, je záznam vždy ještě na kartě v kameře, či fotoaparátu a s kopií se pracuje. Teprve až je bezproblémový výsledek se karty mažou a místo na disku se přejede jiným záznamem. Bohužel před pár lety se mi stalo, že na ten disk jsem uložil i rodinné video, neboť syn potřeboval prázdné karty do kamery. Než jsem to stačil zpracovat, tak bohužel disk kleknul a nešlo s ním nic udělat. Snacha by mně ukřižovala, protože tam měla děti jak se učily chodit a pod. Musel jsem ten disk, který bych jinak vyhodil, nechat přeskládat do nového ve specializované firmě a stálo to 22 tisíc. Zachránilo se téměř vše a hlavně ty vydea s vnoučaty.
Mimochodem: pro sebe i ve firmě provádím zálohování na BD-R, zatím mně to vždy stačilo a je to tam natrvalo. Pokud vím tak někdo dokonce zálohuje na pásky a např. premonstráti knihovnu na Strahově zálohovali na zlaté DVD-R a dnes jsou na to tzv. Data Tredor Disk. Toto Vám ale zase na streamování nepomůže.

Přece nejjednodušší je koupit ten nosič a kvalitně jej ukládat. CD, DVD v orig. krabičce na stojato, pokud možno v temnu, LP nastojato v příslušné rozdělené polici, příliš na sebe nemačkat a nikdy s tím nebyl problém. Za ty roky pouze jedno CD ( z těch cca 3800 ) z roku 1984 už nešlo přečíst v playeru a to Chris de Burgh-Man on the Line, ale vzala to ještě mechanika v PC a tak šla udělat funkční kopie.

Každému však, co jeho jest. Pro mně je HDD rizikový a SSD neopravitelný.
Než tvořit zálohy je lepší poslouchat hudbu.

Ať Vám to hraje.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Ono je treba rozlisovat v ramci archivaci dat na jak dlouho to na danym mediu chci ulozit - a tady jsou jiste CD, DVD, apod lepsi a samotnou bezpecnost ulozeni, resp. jaka je sance, ze o ty data prijdou nejakou nehodou, nebo chybou - a tady bych rekl, ze pokud mam system zaloh dostatecne dobry, tak je to o neco lepsi, nez CD/DVD, apod.

Sam mam hudbu ulozenou na disku v pocitaci, potom to samy na disku hudebniho serveru, a jeste v cloudu. Z PC se to vsechno automaticky synchronizuje, takze prace s tim neni zadna, krome prvotniho nastaveni. Cas od casu si jeste udelam zalohu na plotnovej externi disk, co mam v supliku. Sance, ze o ty data prijdu, je snad mensi, nez ze mi v dome vypukne pozar a vsechno spali. Kdyz se neco z toho pokazi, tak to nahradim a sance, ze by se pokazilo vsechno naraz je limitne blizice se nule.

CD/DVD apod. maji vyhodu, ze to vypalis, nekam to schovas a uz se o to vubec nemusis starat. Zalohovaci system ma zase vyhodu, ze vsechny data jsou prehledneji usporadany (nemusim to delit na jednotlivy media) a okamzite k dispozici (nemusim jit do supliku, hledat na kterym mediu to je a z toho to o neco slozitejsi a pomalejsi cestou kopirovat).

LUK

Příspěvek od LUK »

Dasta píše:
04 led 2022 17:47
Není potom lepší, než třikrát zálohovat, radši ten fyzický nosič?
Je. Já třeba, ač mám na HDD zálohováno velkou většinu sbírky CD, hraju stejně z tý placky.
PítrsPraha píše:
04 led 2022 19:18
A to reálně opravdu někdo dělá, že si koupí CD, běží na 3 různá místa pro externí disky / počítače, zkopíruje jej a zase běží na ta 3 místa disky / počítače uložit? A třeba za týden zas?
Ne, takhle se to dnes reálně fakt nedělá. CD si jednou nahraješ na HDD a dál už se data zálohujou automaticky. Já to mám třeba tak, že jednou týdně se mi automaticky vytvoří dvě zálohy, jedna na separátní HDD a druhá na NAS. Je snadný to nastavit i třeba jako zrcadlení disků, když něco z hlavního disku smažeš, tak se při příští záloze daný data smažou i z těch záložních disků.
A samozřejmě zdrojový médium (jako třeba když jde právě o audio CD) je čtvrtá "kopie".
PítrsPraha píše:
04 led 2022 19:18
Není lepší mít v poslechovce poličku na na ní všechna CD?
No, to někdy není tak jednoduchý, spoustě lidí nějaká polička (ani víc poliček) vážně nestačí. Kdybych chtěl do svý poslechovky narvat i jen polovinu všech CD a LP který mám, tak bych snad musel vystěhovat celou aparaturu včetně repro :lol:. Mám v poslechovce dva veliký regály 2 x 2 metry a stačí to tak akorát na ty nejoblíbenější kousky :D.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Dřív jsem měl kotoučák (sice jenom Unitra pak B116 A...) a kolem 50 km nahraných pásků, jeho likvidaci (prodejem) o všechny nahrávky přišel, nechybí mně
o 10 let později se podobná situace opakovala u audio kazet (CC) nahrávky sice zůstaly
deck je dlouhodobě na servise (řemínky, kladky, motory) jednou ještě pojede, doufám
zbyly mi LP oněch časů (Supraphon, Panton, Opus, Tonpress, maďary, jugoše
a dederáky) no a pár CD origoš i pálenky. stačí. Kvantita není cíl ani kvalita. tak.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Při vlastnění fyzických nosičů je poměrně zásadní kritérium spotřebovaný prostor. Poté, co jsem si uvědomil, že jenom uskladněná CD zabírají jednu místnost, začal jsem se jich postupně zbavovat. Dnes mám malý zbytek, cca 600 kousků, i tak je to jedna skříň. Od chvíle jejich nagrabování do systému jsem si žádné z nich nepustil. Proč taky? Digitální kopie mi hraje podstatně lépe, současně mám všechny nahrávky dostupné během vteřiny. Nemusím podstupovat otravnou proceduru s vyhledáváním daného CD, vytahováním z krabičky, strkáním do CD playeru a pak zase všechno zpět.
CD sbírka je jen mrtvá hmota, která mi zabírá životní prostor, což opravdu nechci. HDD včetně záloh mám uloženy v serverovně, nezabírají v obytném prostoru žádné místo. To je pro mne jedna z jejich příznivých vlastností.
Z hlediska životnosti se moje zkušenosti také liší. Nezálohuji muziku na 100 let, to opravdu nepotřebuji. Ale mám kvanta nefunkčních pálených médií, co nejdou ničím přečíst, a dost mne to mrzí, protože jde leckdy o raritní nahrávky, které nebyly jinak dostupné. DVD-R a CD-R jsou značně nespolehlivé formáty. HDD mám asi 20 různých (počítám jen ty přes 1TB), nejstarší mají deseti let používání. Bez jediné závady. Za celou dobu, kdy všelijaké HDD používám k různým zálohám, což je asi 20 let, odešel jediný. Byl to nějaký 100GB stařeček, připojil jsem ho omylem k nesprávnému adaptéru a odešla mu elektronika. Jinak nikdy nic.

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Všechna data jsou na NAS 4x18TB na půdě, u počítače s pouze SSD diskem a pasivním chlazením je naprosté ticho. Naposledy mi padl disk před 16ti lety když mi opravdu padl na zem, od té doby zálohuji. V RAID poli disk padnout může a nic se neděje, jen se pošle na reklamaci/dokoupí. Že padnou dva úplně najednou, je ještě méně pravděpodobné, než že zítra vyhraju ve sportce.

Odpovědět