Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od pbaudis »

Přesně tak, každý musí přijít na to pravé ořechové sám, ať je to forma zálohy, nebo reprodukce.

Osobně mě záloha a reprodukce bez média začala zajímat díky této diskusi, díky kluci. 👍

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Oboji ma svoje. Pro nekoho je potesujici prohlizet si booklety, pri streamovani treba platformy jako Roon umoznuji dozvedet se zajimavy veci o tom albu, umelci, zanru, atd... a jeste to doporuci neco podobneho, at uz album, jineho umelce, atd. V tomhle je rekl bych ta informacni hodnota vetsi, navic spousta bookletu obsahuje jenom lyrics, nekdy ani to ne a nic zajimaveho na tom neni. Zas jak jsem si nedavno poridil CD/SACD prehravac, tak vic posloucham cela alba od zacatku do konce a objevuju veci, ktery jsem pri streamovani preskakoval, protoze jsem mel furt nutkani davat si do fronty na prehravani jenom casti, nebo jen ty oblibeny veci. Takze me to vzdycky spis vtahlo do takovy diskoteky, ale to je taky jenom o nejaky discipline a vlastnim zvyku. Pred koupi CD/SACD prehravace jsem mel streaming jako to hlavni, co budu rozvijet a ted to vidim tak, ze nejlepsi bude mit oboji a vychutnavat si to dobre z obou svetu. Navic SACD se streamujou, nebo spis ripujou dost blbe, takze tam je to pres prehravac v podstate jedina volba.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

kychtax, PítrsPraha - naprostý souhlas s posledními příspěvky.

Antony
Už to zase ženeš do extrému, nemůžeš mít jen Ty tu svou svatou pravdu. Ponechej ostatním možnost volby.

Některé perličky jsou tady na Nobelovku. """ Digitální kopie mi hraje podstatně lépe """. Já Hifi naivka myslel, že přesná digitální kopie může hrát maximálně stejně jako ten originál, tedy když se to umí.

""" NAS byl jeden z těch levnějších hi-fi komponent, z ekonomického hlediska dává smysl absolutní. CD transporty násobně dražší na něj zvukově nedosáhnuly""". Ekonomický aspekt je zřejmý, ale to další nikoliv. Vždy je to o kvalitě techniky, která je srovnávána. Já mám zkušenosti jiné.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

PítrsPraha píše:
05 led 2022 20:01
Antony píše:
05 led 2022 19:39
Jediná hodnota, kterou nosič má, je jeho hudební obsah.
Za sebe jsem rád, že mě tohle plytké technokratické vnímání minulo. Booklet bývá nezřídka zajímavě výtvarně řešený, navazuje na hudební obsah a rozšiřuje jej v jiné formě. Bývají v něm informace o kapele, okolnostech vzniku alba, prostorech, ve kterých album vzniklo, hudebnících atd. O textech nemluvě.
Takže hudba sama o sobě je plytká a technokratická záležitost. Až teprve s pěkným obalem, knížečkou s biografií a okolnostmi vzniku získává na hodnotě.

Hezký. Tím je vysvětleno, proč někteří lidé musejí hromadit hmotný materiál. Hudba sama jim nestačí. Nemají schopnost ji vnímat v její plné hodnotě. Potřebují berličky. Načančané hifi, opulentní sbírku. Při poslechu objímačka s obalem, kochání se obrázky, čtení informací. Muzika je pro ně nepodstatná, hraje někde na pozadí. Stačí ta vizuální krása..

Jsem rád, že nic takového mě nepostihlo. Hifi je jen cesta k hudbě, nosič jen obal. Jediné, co má smysl je samotná hudba. Ostatní věci považuji za zbytečný a nepotřebný tyjátr, vůbec mi nechybí. Při poslechu se jimi nerozptyluji, překážely by.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Ahoj. Stream - To zkoušelo/zkouší víc lidí v okolí. Ale vzhledem k situaci na forech v ČR která je, se o tom moc nepíše. Cesta streamová je nejdražší, nejsložitější, cesta CD (SACD atd.) transportu je nejlevnější. Aby bylo dosaženo stejné kvality. Ja tento názor jen přepisuji, nemám ani špičkový CD transport, ani špičkový stream. *headbang* :)
Stream chce dva audiofilské switche, speciálně napájené, velmi kvalitní LAN kabeláž, kvalitní streamer, podložky atd. atd. zatímco cd postačí kvalitní CD transport.
Antony myslím že přeháníš. Všem nám jde o hudbu a zážitky u ní. *sunglases*

LUK

Příspěvek od LUK »

PítrsPraha píše:
Antony píše:
Za sebe jsem rád, že mě tohle plytké technokratické vnímání minulo. Booklet bývá nezřídka zajímavě výtvarně řešený, navazuje na hudební obsah a rozšiřuje jej v jiné formě. Bývají v něm informace o kapele, okolnostech vzniku alba, prostorech, ve kterých album vzniklo, hudebnících atd. O textech nemluvě.
Podepisuju v plným rozsahu. Především tu první větu.

Každýmu co jeho jest, ale nechápu proč tam kde není jen jedna jediná cesta, má někdo potřebu prezentovat svoje pouhý osobní preference takhle nesmyslnýma definitivníma extremistickýma výrokama jako jedinou smysluplnou "pravdu," jako to dělá Antony. Na to se dá říct jediný - úsměvné.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Oldear píše:
05 led 2022 20:45
kychtax, PítrsPraha - naprostý souhlas s posledními příspěvky.

Antony
Už to zase ženeš do extrému, nemůžeš mít jen Ty tu svou svatou pravdu. Ponechej ostatním možnost volby.

Některé perličky jsou tady na Nobelovku. """ Digitální kopie mi hraje podstatně lépe """. Já Hifi naivka myslel, že přesná digitální kopie může hrát maximálně stejně jako ten originál, tedy když se to umí.

""" NAS byl jeden z těch levnějších hi-fi komponent, z ekonomického hlediska dává smysl absolutní. CD transporty násobně dražší na něj zvukově nedosáhnuly""". Ekonomický aspekt je zřejmý, ale to další nikoliv. Vždy je to o kvalitě techniky, která je srovnávána. Já mám zkušenosti jiné.
Nikde netvrdím, že mám jen já tu svou svatou pravdu. To jen v mých slovech vidíš, co sám chceš.

Taky jsem si kdysi naivně myslel, že "přesná digitální kopie může hrát maximálně stejně jako ten originál". Opak je pravdou. Rozdíl vzniká při způsobu přehrávání. Digitální originál je na rotačním médiu, které on-line v čase čte CD přehrávač, dělá při čtení chyby a jejich korekce zkresluje zvuk. Digitální kopie na HDD je čtena opakovaně po paketech, dokud nejsou data zaslána do DAC bezchybně. Na zvuku se to podepisuje zásadně.

Přesně tak, je to o kvalitě techniky. Asi jsi ještě neslyšel ten správný NAS a s ním komunikující komponenty. Taky jsem kdysi považoval tuto cestu za horší. Až kvalitní technika mne přesvědčila, že jde naopak o nejlepší dosažitelný způsob.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

LUK píše:
06 led 2022 12:23
PítrsPraha píše:
Antony píše:
Podepisuju v plným rozsahu. Především tu první větu.

Každýmu co jeho jest, ale nechápu proč tam kde není jen jedna jediná cesta, má někdo potřebu prezentovat svoje pouhý osobní preference takhle nesmyslnýma definitivníma extremistickýma výrokama jako jedinou smysluplnou "pravdu," jako to dělá Antony. Na to se dá říct jediný - úsměvné.
Prezentuji svoje osobní preference, jako každý jiný, na tom není nic k divení. Jiné, než osobní, preference v tomhle ani nikdo mít nemůže. Ale kde bereš přesvědčení, že je uvádím jako jedinou smysluplnou pravdu, je mi záhadou. Naopak důsledně všude uvádím, že jde jen o můj názor a zkušenost.

Samozřejmě, existují jistá základní paradigmata, která je nutno přijmout, aby člověk tupě netápal a amorfně nehlásal, co se mu zrovna hodí. Aby s ním bylo vůbec možno na dané téma komunikovat. Pro mne je to právě zmíněné, že hudba je nejvíc. Tedy víc, než hifi, nosič, obal, atd.. Pokud někdo prohlašuje (či dává jinak najevo), že naopak samotná hudba je bez opičáren kolem příliš plytká, nepovažuji jej ani za posluchače, ani za člověka, s nímž by mělo smysl tuto problematiku rozebírat. Nízký zájem o hudbu takového jedince diskvalifikuje již na startu.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

kychtax píše:
06 led 2022 12:18
Ahoj. Stream - To zkoušelo/zkouší víc lidí v okolí. Ale vzhledem k situaci na forech v ČR která je, se o tom moc nepíše. Cesta streamová je nejdražší, nejsložitější, cesta CD (SACD atd.) transportu je nejlevnější. Aby bylo dosaženo stejné kvality. Ja tento názor jen přepisuji, nemám ani špičkový CD transport, ani špičkový stream. *headbang* :)
Stream chce dva audiofilské switche, speciálně napájené, velmi kvalitní LAN kabeláž, kvalitní streamer, podložky atd. atd. zatímco cd postačí kvalitní CD transport.
Antony myslím že přeháníš. Všem nám jde o hudbu a zážitky u ní. *sunglases*
Souhlasím. I s tím, že pro mnohé asi přeháním. Je to dáno rozdílnými postoji.
Což lze přesně vystihnout mikroúpravou tvého "Všem nám jde o hudbu a zážitky u ní" na pro mne platné "Mně jde o hudbu a zážitky v ní". Neboť "u ní" je příliš málo.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

FS píše:
05 led 2022 20:02
@Antony: IMHO jsi zbytečně "definitivní" ve svém vyjadřování. Bohatě stačí napsat: "Jediná hodnota, kterou nosič má pro mne ..."

A když už tady máme funkční analogii s čokoládou: Jistě by se našel sběratel, který nejen sbírá obaly od čokolády, ale dokonce ty čokolády ani nevybaluje :D
Takových "pro mne" jsem napsal spoustu. Jen je chtít vidět. Opravdu je nebudu cpát do každé věty, abych korigoval čtenářovu neschopnost pochopit smysl psaného textu.

Ano, je rozdíl mezi sběratelem a posluchačem. Zásadní. Znám obě varianty přístupu velmi dobře.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

kychtax píše:
06 led 2022 12:18
No, o prinosu nekterych tech prvku silne pochybuju, ale nemam s tim tolik zkusenosti, abych to nejak hodnotil. Ale kdyby to tak opravdu bylo, tak CD transport snad taky bude potrebovat kvalitni napajeni, kabelaz, podlozky, atd., nebo ne?

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Milý Antony,
Jedno se většině tvých příspěvků rozhodně nedá upřít.
A to je jejich zábavní hodnota!!! 😁
Poslouchej si přece co chceš a jak chceš. Jenom to tu, prosím, pořád každému necpi jako nějakou absolutní pravdu!
Každý to vidí a hlavně slyší (!) jinak.
Tak už se s tím chlape konečně smiř.....a prostě jen poslouchej hudbu.😉
Přeji hodně zábavy.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

No... takze zas takovy rozdil mezi slozitosti a financni narocnosti streamingu a prehravani CD/SACD neni. Alespon ne nizsich radach komponent, kde se ted pohybuju, byt verim, ze cim vic high-end, tim ten rozdil bude vetsi. Ja mam CD player, co stoji novy 30 tisic, streaming setup to same (a to do toho jeste pocitam PC/server, na kterem bezi Roon, coz bych ani nemusel, kdyz bych nepouzival Roon a streamer transport by pak byl jen za 15) a hraje to cca na stejne urovni.

Odpovědět