MQA

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
merhaut

Re: MQA

Příspěvek od merhaut »

Hoši, nemám na vás moc času, užívám si MQA. Zkuste to taky, uleví se vám.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Když nejsou argumenty, tak je nejlepší obvinit ostatní z krádeže, neznalosti, komunistických názorů..... :shock:

davidhighend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidhighend »

Myslím, že takové chytráky co všechno ví a všude byli dvakrát, je nutno ińgnorovat. Je zde už docela dost odkazů, které zcela zřetelně odhalují to, k čemu bylo a je MQA tak vehementně prosazováno. Brzo skončí v odpadisti jako spousta jiných formátů.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Jen pro ilustraci. MQA verze skvělého alba Kiln House je k nerozeznání od verze 24/196 HDTracks. Rozdíl ve zvuku nulový, cenový značný = dvouměsíční předplatné Tidalu/MQA. Ale jinak je MQA samozřejmě nanic:-)

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@merhaut: Zřejmě jsi se zacyklil a vedeš tady polemiku sám se sebou. Málokdo tady měl možnost MQA slyšet a nikdo ti tu neoponuje, že zvuk MQA vs 196/24 je pro tebe k nerozeznání.

Vedeme tady diskusi o tom, co vlastně MQA má představovat, zda vůbec přináší řešení nějakého technického problému a jestli je pro toho či onoho příjemce potenciálně přínosné. A také vyjadřujeme, jak už to na fóru bývá zvykem, svůj osobni postoj.
Nic z toho není důvodem k dehonestaci kohokoli, ať již je pro něj MQA přelomovým počinem v historii hudebního průmyslu, anebo jen dalším zbytečným výstřelkem, který pojde na nezájem uživatelů.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Why Mastering Isn’t Needed In High-Res Audio
http://www.realhd-audio.com/?p=4281

a pripadne nazor od Marka Waldrepa:
In my humble opinion, the only people that will benefit from MQA are the principals at MQA, their investors, audiophile writers (they have something new to write about), and content companies that will be able to resell their catalogs once again at premium prices.
http://www.realhd-audio.com/?p=6046

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

na druhej strane je treba priznat, ze sucasni predajci HD audia sa urcite obavaju MQA streamov, ze im vezmu zisky za predaj ich predrazenych HD trackov... :D

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Já mám spíš obavy z toho, že HD/MQA audio dnes zajímá maximálně jedno promile populace. Nejen v Česku, Spotify například loni po halasné kampani vzdalo obyč losless, já při debatách se zákazníky zjišťuju, že spousta z nich jede na hudbu z youtube, protože je zadara a je tam "všechno". Toho odlivu peněz z hudby i nezájmu o zvukovou kvalitu se bojím, trh je neúprosný, kvalita nekvalita, není zájem, konec... i když já už to se svou sbírkou LP/CD/HD/ATD a Tidalem/apod nějak doklepu:-)

P.S. V posledním roce jsem ve Sparku a Rock History publikoval několik článků o bigbítu a hifi v dávných dobách. Když jsem si doma povytahoval z regálů a pročítal staré časopisy, nejenom Hudbu a zvuk, ale i Mladé světy, Technické magazíny, Amatérské rádia, Pop Music Expresy, Melodie, VTM, Zápisníky a další, znovu jsem si uvědomil jak výjimečné byly především šedesátky a sedmdesátky z pohledu hudby, přístupu k ní, ale i audio techniky, viz desetitisícové návštěvy prvních pražských Hi-Fi výstav, návaly v pavilonu C na jarních brněnských veletrzích, stovky hifiklubů po celé republice, narvané poslechové pořady i výstavy samodoma konstrukcí, vybavenost mladých domácností slušnou audio technikou, atakdále, atakdále. My, co to prožili naplno, víme své. Na jedné straně jsme se dožili neuvěřitelných možností, co se týče dostupnosti hudby i špičkového audia, na druhou pak naprostého úpadku zájmu širší veřejnosti o obé.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to miero :

aniž bych tušil kdo je Mark Waldrep (jsem líný po tom pátrat) má pravdu.
Pokud by Spotify bylo lossless, předpokládám, že by to urychlilo konec MQA a poslalo to MQA tam kam patří = na smetiště dějin.
V dnešní době, kdy má každý (téměř) přístup k rychlému připojení je komprimace dat na straně poskytovatele zbytečná. A proč vyhazovat peníze za DAC s podporou MQA, který je dražší než stejný DAC bez podpory MQA ? Proč v ceně DACu platit licenční poplatky Meridianu (majitel MQA) ?
Jediné co to opodstatňuje, jsou autorská práva, ale to by jistě šlo ošetřit i jinak, k tomu nepotřebujeme MQA.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Komprimace dat neni zbytecna, data/konektivitu musi ISP prece porad nakupovat. 100MBit tam mozna vidite, ale ve vnitrni siti ISP. Ven/zvenku je agregace - rozdeleni nakoupene rychlosti a zbyde na vas zlomek z teto hodnoty, nikdy ne 100MBit ani blizici se hodnota. Komprese ma porad vyznam, s rostoucimi velkymi dat.toky, streamy, hires videem atd.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

To máš pravdu, Honzo, ale podstata je v tom, že dnešní rychlosti internetu dostupné v každičkém současném mobilu (o pevných linkách ani nemluvě) a zároveň cena jsou na takové úrovni, že datová náročnost streamingu 96/24 je úplný prd :-). MQA svou kompresí neřeší žádný existující problém. Datová náročnost streamingu 96/24 je hlubokánsko pod tím, co je dnes běžným a všeobecně dostupným standardem.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

MQA by bolo fajn, ak by dokazalo napriklad zakodovat do jedneho suboru verziu s malym dynamickym rozsahom (pre beznych spotrebitelov) a verziu s velkym dynamickym rozsahom (pre audiofilov).

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Hmm,
co si z toho vybrat?

Na jedné straně Renown a další, kteří tvrdí, že MQA je jen bublina, bezztrátové audio v cd-kvalitě, šméčka Meridianu.

Na druhé poslechové dojmy mého kolegy, gramofonisty, kterého běžný digitál nijak nevzrušuje a přesto MQA dost chválil, když ho slyšel, a merhauta, který MQA poslouchá běžně ve studiu, má srovnání a říká, že hraje jako hi-res.

:?:

No, já to asi nerozsoudím, ale jak tak výhledově uvažuji o streameru, začíná se mi Bluesound Node2 jevit jako hlavní favorit.
(pochopil jsem dobře, že MQA umí?)

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Bluesound Node 2 umí Tidal/MQA, tak jako i Spotify atd.. Má skvělou androidovskou ovládací aplikaci s jednotným designem pro všechny zdroje hudby - online služby i audio soubory v NAS. V tvém okolí ho určitě bude mít nějaké hifi studio k nákuku, poslechu, zapůjčení.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

MQA soubory dekodované v DACu s podporou MQA, ať už stažené z 2L.no, nebo z Tidalu hrají naprosto skvěle. Podle mne lépe než cokoliv jiného. Problém je ale v tom, že by neměly. Měly by hrát stejně jako jiné 24/192 apod.. Ale podle mne hrají lépe. Podezřívám Meridian a spol., že použili nahrávky s jiným DR nebo co, za účelem, aby lidé byli z MQA paf a chtěli ho. Cokoliv jsem slyšel, hrálo famózně. Zdaleka ne všechno co jsem slyšel v PCM24/192 hrálo famózně. Famózně je Lachimův výraz :-)

Odpovědět