MQA

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
tesarpa
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od tesarpa »

Pro moje uši je CD kvalita naprosto dostatečná. Neslyším žádné výhody hi-res, natož pak MQA.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Pro moje uši i dobře zmásterovaná/nahraná mp3.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

AlienCZ píše:
25 led 2021 07:26
Vůbec jsem si neuvědomil, že cokoliv vychází z nějakého původního zdroje, nemůže být lepší, než ten původní zdroj.
Ano, to obecne plati, ale abych to zkomplikoval, neni to uplne cela pravda a taky by se o tom asi dalo dlouho diskutovat. Resp. existuji jeste ruzne metody upscalingu, kdy se vezme puvodni zdroj, ten se prevede do vyssiho hi-res formatu a aplikuji se pak ruzne filtry, ktery ten vysledny signal ruzne zprocesuji a vyhladi. Vice ci mene uspesne tim pak simuluji jako kdyby to bylo vic hi-res uz v originalu. Zname jsou tim DACy od Chordu (v kombinaci s M Scaler), nebo to dela HQPlayer, atd... Nekde na netu jsem cetl, ze je matematicky dokazano, ze temito metodami lze ten originalni signal dopocitat takto umele a pak to z drtive vetsiny opravdu souhlasi jako kdyby zdroj byl uz nahran v tom vyssim hi-res (nebo ze ty rozdily jsou pro lidske ucho nepostrehnutelne). Nejsem ale zadny expert a sam to ani nevyhledavam.

V podstate na stejnem principu funguje vlastne i cele MQA. V tech MQA souborech je nejaky bezztratovy zaklad, treba je na urovni treba CD kvality a ten se pak rozbaluje, coz neni nic jineho, nez upscaling na ktery se aplikuji ruzne vyhlazovaci filtry (a to je ta cast, kterou musi hardwarove podporovat DAC). Proto je take MQA format kritizovan jako ztratovy kodek, protoze to hi-res pasmo je vlastne takto dopocitane. Proto je to cele tolik kritizovane, protoze se to tvari jako nejaky supr trupr hi-res format a pritom je to vlastne toto. A navic je to licencovane a plati se za to extra.

Kazdopadne nekdo tyhle veci ma rad (nebo si to aspon mysli), poslouchani po upscalingu mu prijde prijemnejsi, nebo treba ma DAC, ktery mu hraje lip, kdyz do toho pousti signal v urcitem formatu. Jini to zase odsuzuji, ze to uz neni ten originalni signal a je to nejaka zbytecna uprava, nebo to neslysi vubec. No, to by byla nekonecna diskuze, to at si kazdy posoudi sam.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Yiakubou píše:V podstate na stejnem principu funguje vlastne i cele MQA. V tech MQA souborech je nejaky bezztratovy zaklad, treba je na urovni treba CD kvality a ten se pak rozbaluje, coz neni nic jineho, nez upscaling na ktery se aplikuji ruzne vyhlazovaci filtry (a to je ta cast, kterou musi hardwarove podporovat DAC). Proto je take MQA format kritizovan jako ztratovy kodek, protoze to hi-res pasmo je vlastne takto dopocitane. Proto je to cele tolik kritizovane, protoze se to tvari jako nejaky supr trupr hi-res format a pritom je to vlastne toto. A navic je to licencovane a plati se za to extra.
MQA funguje jinak. Není to žádný upscaling, jak píšeš, ale velmi zjednodušeně ztrátově zakóduje hi-res signál do několika bitů audio streamu. Ne-MQA DAC tyhle bity nevidí a soubor přehraje jako Red Book. MQA DAC tyhle bity vidí, dekódeju z nich hi-res signál a ten přehraje.
Detailně je vysvětleno třeba tady.
Celé je to vymyšlené jen proto, aby se daly vybírat peníze z licencí za MQA SW a HW. Přičemž na Tidalu je dlouhodobě v MQA jen minimum alb. Pořád je cca 98 ze 100 náhodně vybraných alb dostupných na Tidalu ne-MQA.

Jinak u mě je rozdíl hi-res vs Red Book rozeznatelný. O mp3 ani nemluvě, to považuju za špatný vtip (v mp3 chybí přes 77 % hudebních informací oproti CD).
Pořád ale platí, že větší rozdíl udělá kvalita nahrávky jako takové (masteru). Pokud by se formát CD využíval na maximum jeho možností, poptávka po mnohdy prostě jen lépe zmasterovaných hi-res by nejspíš neexistovala...

AlienCZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od AlienCZ »

Díky všem za poznatky.

Šlo mi o to, abych Lyngdorf TDAI-1120 využil na maximum jeho kvalit, čili krmil jej kvalitním zdrojem tracků. Samozřejmě pominu tu "kvalitu", kde chybí ona pověstná dynamika, kterou stejně nejsem schopen předem posoudit z žádného stream zdroje a vlastně ani u zakoupených hi-res alb z HD Tracks. Takové informace se velmi špatně hledají.

A jelikož TDAI-1120 nemá žádnou podporu pro MQA, tak přehrává všechny streamy z Tidalu max. v 24bit/48kHz a víc nic.

Prostě když už ten TIDAL mám, tak jsem ho chtěl využívat na maximum. Ale jak jsem už psal výše, rozdíl mezi touto verzí TIDAL 24/48 a hi-res 24/192 neslyším, takže je to vlastně jedno.

Do budoucna bych se chtěl zaměřit na tu dynamiku, zatím jsem v tom laik.

Vzhledem ke schopnostem Lyngdorfu se mi nechce jít ani do TOP CD transportu a pak pracně shánět kvalitně namasterovaná CD, ani gramofon a piplat se pracně s deskami (praní, skladování - uff).

Chtělo by to nějakou komerční databázi po staru dynamicky namasterovaných alb se všemi potřebnými údaji o dynamice (DR) s možností přímého nákupu digitálního záznamu (WAV, FLAC a pod).

AlienCZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od AlienCZ »

PítrsPraha píše:
25 led 2021 11:45
Celé je to vymyšlené jen proto, aby se daly vybírat peníze z licencí za MQA SW a HW. Přičemž na Tidalu je dlouhodobě v MQA jen minimum alb. Pořád je cca 98 ze 100 náhodně vybraných alb dostupných na Tidalu ne-MQA.
Tohle je mi ještě záhhadou. Údaj o formě kompilace do MQA na TIDALU nevidím, nemám možnost zjistit formát. Abych tyto údaje viděl, používám aplikaci mconnectHD na iPadu, kde se mi už forma streamu zobrazuje, ale ve dvou údajích.
1. FLAC
2. MQA

A tyto údaje mám zobrazené u všech alb co jsem zatím na TIDALu přehrával, proto mě zarazilo tvrzení, že většina záznamů na TIDALu v MQA vůbec není.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

PítrsPraha píše:
25 led 2021 11:45
MQA funguje jinak. Není to žádný upscaling, jak píšeš, ale velmi zjednodušeně ztrátově zakóduje hi-res signál do několika bitů audio streamu. Ne-MQA DAC tyhle bity nevidí a soubor přehraje jako Red Book. MQA DAC tyhle bity vidí, dekódeju z nich hi-res signál a ten přehraje.
Detailně je vysvětleno třeba tady.
Nejsem opravdu expert, vim jenom zhruba jak to funguje. To co jsi postnul je teoreticka stranka veci, takovych jsem cetl spoustu a vim o tom, ale na netu jsem pak cetl i spoustu textu od ruznych uzivatelu, kteri to merili, zkoumali do detailu ty algoritmy jak to vlastne pracuje, porovnavali original hi-res a MQA na stejnem signalu a velmi jednoduse receno mi z toho opet vychazi, ze to je ve vysledku proste neco jako ten upscaling. O MQA se treba oficialne pise, ze v ramci specifickeho HW se pouzivaji specificke filtry, tak aby to simulovalo ten charakter zvuku ze studia, tim je to pak 'master authenticated' a pak jsem zase nekde jinde cetl, ze tohle je taky marketingovy kec, protoze to stejne neobsahne parametry celeho nahravaciho retezce a cele je to mnohem slozitejsi. Ja tomu formatu proste neverim, je to pro me neduveryhodny marketingovy nesmysl na stejne urovni jako label hi-res na sluchatkach.

Jinak format MQA vznikl kvuli prachum, to jo. Ale puvodni argumentace byla taky ze to umoznuje nizsi datovy tok, coz je ale taky dneska uz pase, kdyz ma kazdy rychly internet (viz treba Qobuz, kde je vsechno hi-res ve FLACu). Ted je to akorat vyhoda pro poskytovatele streamingu, kteri treba usetri na infrastrukture a pro ty, co kasiruji z poplatku za MQA licence.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

AlienCZ: Ja si alba vybiram takto:

- Zjistim co se mi libi a co chci
- Pres discogs zjistim, jaka vydani existuji (neni tam vsechno, ale tak zhruba predstavu mam) a co je na CD (protoze nic jinyho si zrovna ja neprehraju)
- Pres Roon zjistim, jaka vydani jsou na Tidalu (Tidal aplikace bohuzel tyto detaily neposkytuje, ale v Roonu vidim u kazdeho vydani product number / barcode - velka vyhoda Roonu)
- Pres DR databazi si udelam obrazek jak si na tom zhruba jake album stoji. Ty s opravdu nizkym DR hned vyradim, u tech ostatnich, nebo u tech co nemaji zaznam v databazi se pak snazim zjistit vic googlovanim. Napr. nazory na konkretni vydani na ruznych forech od uzivatelu, atd.
- Pokud je na Tidalu nejake akceptovatelne vydani a nic extra lepsiho neni, nebo to neni album ktere opravdu chci v te nejlepsi kvalite, tak se spokojim s tim, co je na Tidalu
- Pokud jsou na Tidalu sracka vydani (coz je alespon pro me vetsina pripadu), koupim nejake slusne vydani na CD, no a pokud je to nejake me super oblibene album, jeste si priplatim a koupim to nejlepsi co je (pokud se da sehnat).

Jestli je neco v MQA, nebo ne, vubec neresim.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Yiakubou píše:cetl i spoustu textu od ruznych uzivatelu, kteri to merili, zkoumali do detailu ty algoritmy jak to vlastne pracuje, porovnavali original hi-res a MQA na stejnem signalu a velmi jednoduse receno mi z toho opet vychazi, ze to je ve vysledku proste neco jako ten upscaling.
To jde dost proti všem ostatním popisům i od renomovaných webů a šlo by to proti logice postupných unfoldů. Máš odkaz?
Ja tomu formatu proste neverim, je to pro me neduveryhodny marketingovy nesmysl na stejne urovni jako label hi-res na sluchatkach.
To mám stejně. Je to jen formát, který ze své podstaty negarantuje žádnou "zaručenou" kvalitu. I mezi MQA soubory jsou značný zvukový rozdíly.

A ohledně datového toku. Pomalu každý mobil dnes umí streamovat 4k video, takže nějakých 4600 kbps pro hi-res je úplné nic.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Uz je to nejaka doba, co jsem to studoval, mozna ze si to uz uplne presne nepamatuju a mam v hlave jenom ten svuj vysledek z toho. Ale vetsinou to bylo na audiosciencereview. Zacal bych asi tady: https://www.audiosciencereview.com/foru ... res.12343/ vc. tech linku, ktere tam postuji na dalsi texty o tom. Tak nejak jsem se k tomu dostal... asi.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Děkuju za ochotu, projdu si to až bude klid.

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Yiakubou » dnes, 12:55: Komplikovanej a přesto (nebo právě proto) nejrozumnější přístup *palec*
Nadral reprosoustavy

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Je to obyčejný FLAC a k tomu MP3jka ve které jsou uložené šumy svistu nad 20Hz, které nikdo neslyší. Ultradebilní řešení neexistujícího problému. Mmch, ty MQA věci znějí tak dobře proto, že se na to vybírají špičkové nahrávky aby se ta technologie mohla "vokázat". Já se tedy spíš přikloním k tomu, že
Ramones píše:
25 led 2021 10:58
Pro moje uši i dobře zmásterovaná/nahraná mp3.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

No s tim ze se pro MQA vybiraji spickove nahravky bych byl opatrny. Je pravdou, ze casto je to MQA to nejlepsi, co na Tidalu je, ale to jeste nemusi byt spickova nahravka ve srovnani s tim, co se da sehnat jinde. A sam mam ulozena vydani z Tidalu (teda doufam, ze to tam jeste je, nez to predelaji do MQA), ktera jsou stale v CD kvalite a jsou to lepsi vydani, nez ty MQA verze. Takze MQA mi muze polibit vite co, a at si to funguje jak chce. Proste CD kvalita a vys je dobry vsechno v jakemkoliv formatu, neresim to, zasadni je kvalita vydani.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

...a stejně když přijde hudba, která brnká na ty správný strunky, jde tohle všechno stranou a člověk si ji užije tak jak tak.

Odpovědět