Počúvate ešte CD ?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
LUK

Re: Počúvate ešte CD ?

Příspěvek od LUK »

PítrsPraha píše:
LUK píše:Jen ale zas nesouhlasím s tím, že je potřeba vrazit X desítek tisíc do gramofonu aby to hrálo jako CDP za 6000,-
Vždyť jsem nic takového nenapsal :-).
A Já snad tvrdím že jo? Už když jsem odesílal svůj minulý příspěvek, věděl jsem že přesně tohle zas napíšeš :lol:
Možná by to chtělo nechytat za slovíčka a nevnímat jen jednu větu.
PítrsPraha píše:...Je treba cist celou diskusi a vnimat jeji obsah, ne jen jeden prispevek.
PítrsPraha píše:
Dasta píše:Gramofon který jsi měl i s přenoskou o stupínek nižší než uvádiš musí s adekvátním preampem zahrát přinejmenším jako 30t.CD player.
O stupínek nižší přenosku jsem koupil spolu s gramcem - 2M Red. Její na jazyk si šlapající sykavky a divně rozsypané výšky zahraje lépe i CD za 6000 Kč.

Jinak dobře hrající vinyl se mi na určitý typ hudby zvukově moc zamlouvá. Ale chce to kvalitní MC přenosku, tichý robustní gramec, adekvátní preamp a pračku desek.
LUK píše:
PítrsPraha píše:...Ale chce to kvalitní MC přenosku, tichý robustní gramec, adekvátní preamp a pračku desek.
Kvalitní komponenty, který ti vyhovujou ano, to je jasný a pokud si to člověk může dovolit, ať do toho vrazí kolik jen chce. Jen ale zas nesouhlasím s tím, že je potřeba vrazit X desítek tisíc do gramofonu aby to hrálo jako CDP za 6000,-

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Dekuji za pouceni :-D .
Ja jen, ze nelze nesouhlasit s necim, co nezaznelo ;-) . Logika, nehledej za tim nic vic.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Jen bych měl dotaz na chronické CD příznivce. Vyplatí se vám ten rituál za cenu nižšího pohodlí a horších vlastností (zvuku?) při přímém přehrávání disku?

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

:-)
Krásný příklad manipulativní otázky.

Míra pohodlí toho či onoho řešení je individuální. Třeba já jsem rád, když během relaxu nemusím koukat do nějaké obrazovky nebo držet v ruce mobil - v práci toho mám dost.

Stejně jako zvuková kvalita - záleží na konkrétních komponentech a preferenci posluchače. Když to vezmu zase na sebe, tak jsem se z nějakých důvodů rozhodl mít větev s CD přehrávačem a s jejím zvukem jsem spokojený, a to i po porovnání s kolegy hifisty. A nechce se mi utratit desítky tis. Kč a strávit měsíce zkoušení, porovnávání, půjčování a kombinování různých transportů, DACů, kabelů na vybudování PC větve jen abych zjistil, jestli ta celá anabáze za to stála.

Foobar s Asiem mi při zapojení do DACu v Denonu hraje při kritickém poslechu hůř než čistě Denon. O Tidalu nemluvě. Přesto obě cesty využívám, Tidal více než Foobar.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Nechtěl jsem, ať to tak působí :).
Jen teoreticky. U CD přehrávače zaleží na mechanice, bufferu a DAC. Při přehrávání z HDD je odstraněn vliv nedokonalosti čtení mechaniky.
Ohledně DAC už tady měl vlákno Aleska, který naměřenými parametry dokázal, že lepší zvuková karta se vyrovná DAC za 20000 Kč.
Jen hledám důvod, proč si při zvyklosti na PC pořídit CD přehrávač.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

U přehrávání z HDD zase hraje zásadní roli transport a jeho SW nastavení, (ne)resampling atd.
Dobré naměřené parametry jsou u DACu podmínky nutné ale ne dostačující pro dobrý zvuk.
A pokud nevidíš důvod si CD přehrávač pořizovat, tak si ho nepořizuj a máš klid :-).

PetrD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrD »

svartenatt píše: . . . Jen hledám důvod, proč si při zvyklosti na PC pořídit CD přehrávač.
Tak ho nehledej a nepořizuj si ho. Přece tě nikdo nenutí. Jak jsem již zmínil jinde, je přece na každém, jak bude muziku poslouchat. Jsou lidé, kteří dokázali žít jen s dráťákem . . .

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

svartenatt:
pohodli - mne nejde o pohodli - a zas takova prace to neni - rad proste NECO mam. Zrovna tak jako desky nebo plno a plno knizek v knihovne. Bych se pos... kdybych musel mit misto knizek v knihovne jednu flesku... to je pro me naprosto neprijatelne. samozrejme ze neco ctu na pocitaci, ale nedovedu si predstavit to mit jen v nejake elektronicke podobe. to je sileny. s muzikou to samy. taky se na to proste divam, drzim to. zrovnatak chci nejakou aparaturu. pc mam na neco jineho..

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Já vám všem rozumím, je to určitě vetší audiofilský požitek mít jednoúčelovou sestavu na zvuk.
Jen bych to s knihami nesrovnával, ty respektuji, nedají se nahradit, ale CD stejně jako HDD bez elektřiny nejde používat.

LUK

Příspěvek od LUK »

PítrsPraha píše:Dekuji za pouceni :-D .
No rozhodně nemáš zač, protože věta "Možná by to chtělo nechytat za slovíčka a nevnímat jen jednu větu." se evidentně naprosto minula účinkem.
PítrsPraha píše:Ja jen, ze nelze nesouhlasit s necim, co nezaznelo ;-) . Logika, nehledej za tim nic vic.
Nehledám za tím nic co v tom není, to jen ty. A proto tě opět odkazuju na větu v uvozovkách o pár řádek výš

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

svartenat:
Pořád nerozumím, kam míříš. Chceš si vybírat CD přehrávač přestože k tomu nevidíš důvod. A od sestavy na reprodukci zvuku bys čekal, že bude kromě reprodukce zvuku dělat co dalšího :-)?

LUK:
I tak to může být. A nenaděláš nic :-).

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

PítrsPraha, jen mě to téma zaujalo a už dříve jsem uvažoval, jestli bych CD přehrávačem nepřešel na pohodářský poslech bez nutnosti mít zapnutý PC.
Tak jsem chtěl ujistit z druhé strany, jak to vnímá. Nic víc v zásadě.
Tady mi to vlákno pomohlo utřídit myšlenky a věrnost PC jako zdroji zvuku.

krmelec
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od krmelec »

Nejsem žádná stará škola a i tak jsem přešel z přehrávání hudby z noťase na CD přehrávač. U foobaru jsem měl neustále tendenci něco do playlistu přídávat, přeskakovat atd. Teď si v klidu CD pustím a sjedu ho celé od začátku do konce.
Pohled na sbírku CDček v poslechovce je taky uklidňující, rozhodně lepší než se čučet na harddisk. A ta radost, když člověk otevře poštovní schránku a tam uvidí, že pravě dorazilo nějaké nové cédo, je k nezaplacení. To se prostě stahováním nahradit nedá.

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Přidám svoji zkušenost.
Před cca 8lety jsem měl možnost porovnat svůj SACD přehrávač Marantz 7001KI (cca 15tis) se špičkovým CD přehrávačem AudioAero ve vyladěné sestavě. Výsledkem bylo zjištění, že AudioAero zahrálo CD stopu hybridního SACD disku na úrovni jako můj Marantz přehrál SACD stopu (CD stopa přes Marantz byla zoufalá). Důsledkem toho bylo, že jsem prodal Marantz a začal se věnovat a ladit PC audio (pc transport a USB DAC - přes různé DAC modely od CASEA až po Meitner MA-1) a vždy jsem se to snažil porovnávat s kamarádovým (SA)CD přehrávačem AudioNet VIP G2 s EPS zdrojem na jeho sestavě - bohužel jsem vždy odjížděl zklamaný protože AudioNet hrál lépe i když s Meitner MA-1 už jsem byl hodně blízko. Ano co teoreticky vypadá jako jasně lepší a modernější technické řešení (PC audio) tak v praxi to nemusí znamenat nejlepší zvuk a věřím, že špičkové (SA)CD přehrávače mají a budou mít své místo ve špičkových sestavách. Také věřím v návrat oblíbenosti CD stejně jako tomu je už pár let u vinylů. Hudebních CD jsou na světě miliardy a určitě neskončí na smetišti...
Za sebe jsem spokojený s (SA)CD a DVD-A přehrávačem AudioNet VIP G3, který podporuje i vstup do svého interního DACu 24/96 takže využívám jak přehrávání placek (soustředěný poslech) tak i NUC PC transport (jako kulisu). Přiznám se, že zatím nemám praktickou zkušenost se špičkovými streamery.

overgrounder
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od overgrounder »

Sorry za OT, ale hodně z Vás píše o tom, že při poslechu prohlížíte a čtete booklety nebo obaly od LP. Jsem v tomhle asi jiný, protože já si nejlíp poslech vychutnám se zavřenýma očima. Jakékoli čtení/prohlížení mne rozptyluje, hudba sice plyne sama od sebe, ale utíká před ušima, je jen na pozadí, jako kulisa, když to tak řeknu. Myslím, že zde platí analogie s využíváním lidských smyslů. Když někdo přijde třeba o zrak, posílí se sluch, stane se více citlivým a schopným rozlišit zvuky, které za normálních okolností nevnímáme. Při poslechu se zavřenýma očima nevznikají žádné rušivé elementy, mysl se soustředí plně na sluchový vjem.
Samozřejmě, každý jsme jiný a každý to máme raději po svém, jen mne udivuje, kolik lidí se pase očima po tom, co vlastní. Moci si na něco sáhnout. Na jakém místě je pak hudba?
Když jsem byl na letošní výstavě a měl šanci chvíli posedět v klidu u něčeho opravdu dobře hrajícího, nevšiml jsem se nikoho, kdo by poslouchal se zavřenýma očima jako já. Jasně, výstava je především o tom, aby se nasytilo i oko, ale podle mě to je z určitého hlediska chyba a mnohdy i velká škoda.
Tak nic, jen námět k zamyšlení, určitě jsem neobjevil Ameriku,...jen mi to nedalo.

Odpovědět