Počúvate ešte CD ?
Re: Počúvate ešte CD ?
Před 140lety vymyslel Edison svůj Phonograf na záznam a reprodukci zvuku. Do té doby si hudebníci vydělávali dlouhá staletí jen živým vystupováním. Od té doby vyrostl obrovský "moloch" hudebního průmyslu s prodejem hudebních nosičů a spousta lidí okolo na tomto businessu profituje. Éra fyzických nosičů hudby končí a začíná doba zpoplatněných streamovacích služeb, zda to opět jen business pro lidi okolo to ukáže čas. Já prostě věřím, že hudebník by měl hlavně koncertovat. Osobně nemám problém zaplatit vysokou částku za vstupenku na živý koncert, chodím na ně a CD si kupuji jen od CZ/SK interpretů a ripuji si je do FLAC (CD potom leží ve skříni).
Naposledy upravil(a) Jiri dne 21 lis 2017 10:52, celkem upraveno 1 x.
Výsledkem je, že OSA poškozuje hudbu obecně mnohem víc než stahování. A díky našim zákonodárcům jim platíme ze všeho co může obsahovat nějaký datový obsah desátek. Garážové kapely neposlouchám, alespoň zatím mě žádná nezaujala. A k údivu v rozdílu ukradení zesilovače vs stažení hudby: Tento údiv vychází právě z mylného předpokladu, že vše, co kdy bylo staženo, by mělo být zaplaceno. Jenže tento předpoklad je mylný z nehmotné povahy duševního vlastnictví, tolik peněz na světě ani není aby zaplatily vše co kdy bylo staženo...
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
zabiny007:
Mně osobně ta zrůdnost s OSA připadá morálně mnohem horší než to, že si z torrentu stáhnu nějaké CD, které si buď poslechnu jednou a smažu nebo si jej následně koupím na CD.
Mně osobně ta zrůdnost s OSA připadá morálně mnohem horší než to, že si z torrentu stáhnu nějaké CD, které si buď poslechnu jednou a smažu nebo si jej následně koupím na CD.
Osobně si myslím, že nejvíc poškozuje hudbu Youtube. Stahování tím pro většinu populace není potřeba, za hudbu platit stejně nemusí. A na kvalitu kašlou. To co tu řešíme už dávno není aktuální...
Už toho překrucování radši nech Nikde jsem nic takového nezmínilzabiny007 píše: Karel1 Takže když se z tvého pohledu chová někdo nemorálně, je to pro Tebe "omluvenka" se také tak chovat?
Pánové neřešte tady OSu, či podíly na zisku z prodeje CD - to se Vás netýká. Normální je nekrást a už vůbec není pro nikoho omluvou, že je to drahé, či na to nemá. Alibismus ve smyslu stáhnu, pak uvidím, či uslyším a možná i koupim, je zcestný. V samošce taky rohlík před koupí neochutnáváte, ale co. Chce to být ostražitý, dnes se monitoruje kde co, tak aby jste si nezadělali. Ono stačí, že Ti "chlapci od PC" s dáčkem za bůra, to provozují i pod 10 Widlema - samo o sobě špehovacím nástrojem. Zkuste schválně někdy požádat někoho, kdo se v tom skutečně vyzná, ať Vám dohledá co a kam se při spuštění PC o Vás a o stroji odesílá. Jedem můj známý také nevěřil, pokud mu nebyl předložen seznam adres a to při každém spuštění PC, bylo jich 74. A jistě značná část z Vás má zapnutý router už při náběhu PC a tak ani netušíte. Na webu je spousta příběhů chlapců s W 10, co si stáhli film, který šel do distribuce. Hodně zaplatili a ve velmi krátké době po akci. Funguje to rychle a je to stále hlídáno.
BTW: víte, že špehovací SW obsahuje již na pevno instalovaný firmware v pevném disku a je zcela mimo kontrolu antivirových programů?
Každý je strůjcem svého štěstí. Ideální je být schopný vydělat si dostatek prostředků a pak si vše co chce koupí, bez potřeby krást.
Hlavně poslouchejte hudbu, ideálně tu koupenou a v nejvyšší možné kvalitě.
BTW: víte, že špehovací SW obsahuje již na pevno instalovaný firmware v pevném disku a je zcela mimo kontrolu antivirových programů?
Každý je strůjcem svého štěstí. Ideální je být schopný vydělat si dostatek prostředků a pak si vše co chce koupí, bez potřeby krást.
Hlavně poslouchejte hudbu, ideálně tu koupenou a v nejvyšší možné kvalitě.
Omlouvám se všem , které jsem kdy okradl Jdu se udat, vidím to tak na 8 až 10 let se zvýšenou ostrahou
OSA chce dokonce platit i za to, když někdo někde hraje svoje vlastní skladby a ke všemu ani není členem OSA...
Naposledy upravil(a) merhaut dne 21 lis 2017 17:28, celkem upraveno 1 x.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Naopak. Tyka se to kazdeho, kdo za CD plati, protoze jsou to jeho (nase) penize, kterymi pri nakupu CD nedobrovolne financujeme vyderace OSY. Naopak by se o strukture "desatek" melo mluvit casto a hlasite. Tipuji, ze vetsina lidi kupujicich nosice netusi, co vsechno a koho vsechno svym nakupem financuji....
Pristup "zaplat, o nic se nezajimej a bud zticha" patri do minuleho rezimu.
Jak to tak tady celé čtu, tak mě napadají různá přirovnání. Vím, že Jarda Merhaut má s tím daleko široko největší OSOBNÍ zkušenosti a mohl by vykládat. Myslím, že jsem někde kdysi četl i něco jako takový denník o tomto všem.
Mimochodem, pokud vím, OSA chtěla nejen výrazně navýšit poplatky (nevím už jestli o polovinu , či 5x, to je jedno), ale chtěla z každého rádia. Nejen z těch hospodských, ale i v autech atd. Něco jako platíme za TV a rádio konsecionářský poplatek ČTv a ČRo, což je sám o sobě příběh. A vůbec, OSA je mafie opravdu zdařilá.
Ale vraťme se na začátek.
V raných dobách jsme poslouchali rádio a čekali (například v "Pozor zákrutě" vždy za 5 minut půl a po 3/4 dávali nějakej zahraniční hit). A když jsmě měli možnost, tak jsme to přes mikrofon nahrávali. To nebylo správné,že?
Později, ti šťastnější, se dostali k LP, MC ze zahraničí a půjčovali si to a nahrávalo se o 106. To nebylo správné,že?
Pak začaly burzy. Kupovalo, vyměňovalo,policajti .....To nebylo správné,že? ... to bylo soudruzi trestné, měli jste držet hubu a poslouchat Gotta a Vondráčkovou a jiné při(c)mrndávače straně.
Přišel balík ze západu s výtisky NME, RS atd, a už byl pohovor na STB.
Pak začaly půjčovny CD. V Praze (třeba) Hampl stále funguje. Měl několik soudů, občas mu to vybrali, zavřeli, ale začal znovu. Za poplatek člena se půjčily CD, doma se zkopírovaly a vrátily. To nebylo správné, že? Ale bylo to jen pro vlastní potřebu, bylo to legální? A správné?
Když koukáte dnes na TV, nahráváte si nějaký jiný program, než na který se koukáte a pak si ho pouštíte později a jsou tam písničky, je to správné? Nebo jste si nenahrávali MTV? Taky asi to nebylo správné.
Na netu se stáhne skladba, je zadarmo , s nikým nic nesdílím, je pro mou potřebu, je to špatně? Tak jak z té TV?
Dřív jsem přišel do super zásobené prodejny CD. Vybral si a na zkušebním místě poslechl. Líbilo, koupil, nelíbilo,nekoupil.
To je správné, ne?
Ale co dělat, když v tom samém obchodě dnes mají takový sračky, že nění co zkoušet? No tak sháníte, zkoumáte , stahujete, vybíráte a když vyberete, mnohdy ani nejde objednat, páč není už k dipozici. Ti co nesledují mainstream, ví o čem mluvím.
Tak k...a co tady furt řešíte? Pokud jste starší a prošli si všemi těmi érami, tak aspoň nelžete a vy mladí, co dnes lusknutím prstu si za pár drobných koupíte či stáhnete co chcete, buďte tomu rádi, ale aspoň nekritizujte.
Mimochodem, pokud vím, OSA chtěla nejen výrazně navýšit poplatky (nevím už jestli o polovinu , či 5x, to je jedno), ale chtěla z každého rádia. Nejen z těch hospodských, ale i v autech atd. Něco jako platíme za TV a rádio konsecionářský poplatek ČTv a ČRo, což je sám o sobě příběh. A vůbec, OSA je mafie opravdu zdařilá.
Ale vraťme se na začátek.
V raných dobách jsme poslouchali rádio a čekali (například v "Pozor zákrutě" vždy za 5 minut půl a po 3/4 dávali nějakej zahraniční hit). A když jsmě měli možnost, tak jsme to přes mikrofon nahrávali. To nebylo správné,že?
Později, ti šťastnější, se dostali k LP, MC ze zahraničí a půjčovali si to a nahrávalo se o 106. To nebylo správné,že?
Pak začaly burzy. Kupovalo, vyměňovalo,policajti .....To nebylo správné,že? ... to bylo soudruzi trestné, měli jste držet hubu a poslouchat Gotta a Vondráčkovou a jiné při(c)mrndávače straně.
Přišel balík ze západu s výtisky NME, RS atd, a už byl pohovor na STB.
Pak začaly půjčovny CD. V Praze (třeba) Hampl stále funguje. Měl několik soudů, občas mu to vybrali, zavřeli, ale začal znovu. Za poplatek člena se půjčily CD, doma se zkopírovaly a vrátily. To nebylo správné, že? Ale bylo to jen pro vlastní potřebu, bylo to legální? A správné?
Když koukáte dnes na TV, nahráváte si nějaký jiný program, než na který se koukáte a pak si ho pouštíte později a jsou tam písničky, je to správné? Nebo jste si nenahrávali MTV? Taky asi to nebylo správné.
Na netu se stáhne skladba, je zadarmo , s nikým nic nesdílím, je pro mou potřebu, je to špatně? Tak jak z té TV?
Dřív jsem přišel do super zásobené prodejny CD. Vybral si a na zkušebním místě poslechl. Líbilo, koupil, nelíbilo,nekoupil.
To je správné, ne?
Ale co dělat, když v tom samém obchodě dnes mají takový sračky, že nění co zkoušet? No tak sháníte, zkoumáte , stahujete, vybíráte a když vyberete, mnohdy ani nejde objednat, páč není už k dipozici. Ti co nesledují mainstream, ví o čem mluvím.
Tak k...a co tady furt řešíte? Pokud jste starší a prošli si všemi těmi érami, tak aspoň nelžete a vy mladí, co dnes lusknutím prstu si za pár drobných koupíte či stáhnete co chcete, buďte tomu rádi, ale aspoň nekritizujte.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Crommelin:
Jsme sice dost OT, ale když už jsme u té neziskové organizace OSA, myslím že je potřeba si uvědomit, kolik každý z nás do nich nevědomky sype peněz. Bez přehánění totiž platíme na každém kroku.
Nejde jen o CD a o koncerty, ale třeba hudba v obchoďáku, ve výtahu, na hotelovém pokoji, v restauraci, v baru, na vánočních trzích, nebo znělka v MHD. Prostě absolutně kdekoliv se pohybujeme a slyšíme hudbu, odvádí ten kdo ji pouští desátek. A třeba u takových restaurací to nejsou rozhodně žádné drobné, nemluvě o hotelech. Tam hudbu ani pouštět nemusíte, desátek se počítá podle počtu TV, rádií a počítačů, které v zařízení máte. A to nezávisle na tom, že už za stejné věci platíte koncesionářský poplatek. Zde se třeba ze zajímavosti můžete podívat na sazebník, co musí "neziskovce" OSA odvádět takový hoteliér a spočítejte si, že má hotýlek s 20 pokoji a v každém rádio a televizi, na lobby baru 2 přístupné PC. http://www.osa.cz/media/132347/sazebn%C ... 1.2016.pdf. Poplatky se u takového hotýlku ročně vyšplhají na neskutečné statisíce... A teď si představte takový Hilton v Praze, který má 791 pokojů, ozvučení na každém záchodku a chodbě atd atd... To musí být pálka. Mimochodem... v ceníku si všimněte, že v ceně přístroje jsou jen dvě bedny. Pokud tedy máte rozvedeno ozvučení třeba na 10 nebo 20 menších repráčků, platíte za každý z nich zvlášť...
Když už jsem vytáhl ceník pro hotely, zde se podívejte na ceník pro pořadatele kulturních akcí..
http://www.osa.cz/media/133540/sazebnik ... ba%20a.pdf
Když uspořádáte takový malý festiválek, se vstupným 200 Kč a pro 1000 lidí, zaplatíte 18tis korun. Což je v podstatě 10% všech vašich hrubých příjmů. Ve finále to bývá mnohokrát i víc, než vám zůstane. A pokud uspořádáte větší festival pro 3tis lidí se vstupným kolem tisícovky, pošlete jako pořadatel OSA 200tis korun...
Mimochodem, chodíte na hokej či na sportovní akce? A pouští v přestávkách a během breaků znělky? TAk za každého z vás odvádí pořadatel 4 koruny...
A to jsme se bavili jen o reprodukované hudbě. Ale tím to zdaleka nekončí... Poplatek je totiž zahrnut v ceně jakéhokoliv nosiče, na který se dá hudba nahrát, ale také jakéhokoliv zařízení, které umožňuje hudbu kopírovat (např. notebook) atd atd. Takže když si koupíš ntb a disk, tak nikoho nezajímá, že si na to dáváš jen firemní dokumenty. Zákon předpokládá, že budeš kopírovat a pouštět a tím pádem platíš desátek do kapsy OSA...
atd atd...
A za závěr mého výblitku jedno číslo, které mluví za vše... OSA za rok 2016 na všech těchto poplatcích inkasovala celkem neskutečnou 1 miliardu korun (abych byl úplně přesný, tak podle výroční zprávy to byla 1.007.329.000,- Kč)
crommelin
Ty budeš dobrý boreček, pleteš tady jablka s hruškama a Tvoje příklady jsou zavádějící a nepravdivé.
Pokud nahráváš z radia, či TV - tak poplatky platilo to radio a ta TV a Ty si můžeš udělat kopii pro vlastní potřebu. Stejně tak si můžeš pro vlastní potřebu udělat kopii toho LP, či CD co jsi si právě koupil a máš tedy doma kopii, kterou hraješ a i to LP, které si tímto šetříš.
Když to ukradneš z webu, Ty máš informace, že ten kdo to tam pověsil tak zaplatil poplatky pro hramadné šíření díla? Ty hodně víš, ale možná Tě překvapí, že trestné není přímo to stažení, to jsi ještě nic neprovedl, ale trestné je až to přehrávání staženého cizího díla, za které jsi nezaplatil.
Jinak je Tvůj problém kam chodíš nakupovat CD, pokud tedy vůbec chodíš nakupovat, ale tam, kam chodím já, si kdykoliv před koupí může tu nahrávku poslechnout. Upozorňuji, že do sluchátek, nikoliv veřejnou produkcí pro celou prodejnu. Ale já tady nebudu vůbec nikoho moralizovat, je to Vaše věc. Vadí mi jen výmluvy s cílem nezaplatit, to poškozuje hudbu i našeho společného koníčka. Možná právě to je také jeden z důvodů kvality současných nahrávek - jsou odfláklé, protože vědí, že jim to nic nevydělá. Živí je koncerty a jiná vystoupení, ty jim nikdo neukradne, ani prachy z nich. Bohužel tady jsou ale někteří hifisti, jen pseudohifisty a parazitují na ostatních. Zanalyzujte, kdo tady recenzuje nově zakoupené LP desky, či CD, nebo DVD, nebo může přispět se svojí osobní praktickou zkušeností, to by však musel mít tu placku v ruce a ne někde kopii na webu. Ozve se mi na SZ "hifikojenec", že prej, kde nakoupí kvalitní klasickou hudbu a na jakém nosiči, aby byl kvalitní poslech. Je mu odpovězeno také na SZ. Pak je zábavou sledovat ty jeho příspěvky na foru. Nejlepší pro něho budou ty CD, které před tím zavrhoval, protože našel stránky, kde stojí jen cca 1 éčko ( bazarista ), v dalším příspěvku, už je zbytečné platit za to CD, že mu to stačí mí to v NASu. A to je furt dokola. Nic proti tomu, každý dle své libosti, mě je to fuck.
Pítrs
Ohledně OSY, pokud máš tu možnost ( já bohužel né ), tak ji klidně zruš. Mě tím ušetříš spoustu peněz a nervů za polatky v mé podnikatelské činnosti. O koníčku HIFI ani nemluvím, na to házím bobek.
Hlavně poslouchejte hudbu a raději tu kupovanou.
Ty budeš dobrý boreček, pleteš tady jablka s hruškama a Tvoje příklady jsou zavádějící a nepravdivé.
Pokud nahráváš z radia, či TV - tak poplatky platilo to radio a ta TV a Ty si můžeš udělat kopii pro vlastní potřebu. Stejně tak si můžeš pro vlastní potřebu udělat kopii toho LP, či CD co jsi si právě koupil a máš tedy doma kopii, kterou hraješ a i to LP, které si tímto šetříš.
Když to ukradneš z webu, Ty máš informace, že ten kdo to tam pověsil tak zaplatil poplatky pro hramadné šíření díla? Ty hodně víš, ale možná Tě překvapí, že trestné není přímo to stažení, to jsi ještě nic neprovedl, ale trestné je až to přehrávání staženého cizího díla, za které jsi nezaplatil.
Jinak je Tvůj problém kam chodíš nakupovat CD, pokud tedy vůbec chodíš nakupovat, ale tam, kam chodím já, si kdykoliv před koupí může tu nahrávku poslechnout. Upozorňuji, že do sluchátek, nikoliv veřejnou produkcí pro celou prodejnu. Ale já tady nebudu vůbec nikoho moralizovat, je to Vaše věc. Vadí mi jen výmluvy s cílem nezaplatit, to poškozuje hudbu i našeho společného koníčka. Možná právě to je také jeden z důvodů kvality současných nahrávek - jsou odfláklé, protože vědí, že jim to nic nevydělá. Živí je koncerty a jiná vystoupení, ty jim nikdo neukradne, ani prachy z nich. Bohužel tady jsou ale někteří hifisti, jen pseudohifisty a parazitují na ostatních. Zanalyzujte, kdo tady recenzuje nově zakoupené LP desky, či CD, nebo DVD, nebo může přispět se svojí osobní praktickou zkušeností, to by však musel mít tu placku v ruce a ne někde kopii na webu. Ozve se mi na SZ "hifikojenec", že prej, kde nakoupí kvalitní klasickou hudbu a na jakém nosiči, aby byl kvalitní poslech. Je mu odpovězeno také na SZ. Pak je zábavou sledovat ty jeho příspěvky na foru. Nejlepší pro něho budou ty CD, které před tím zavrhoval, protože našel stránky, kde stojí jen cca 1 éčko ( bazarista ), v dalším příspěvku, už je zbytečné platit za to CD, že mu to stačí mí to v NASu. A to je furt dokola. Nic proti tomu, každý dle své libosti, mě je to fuck.
Pítrs
Ohledně OSY, pokud máš tu možnost ( já bohužel né ), tak ji klidně zruš. Mě tím ušetříš spoustu peněz a nervů za polatky v mé podnikatelské činnosti. O koníčku HIFI ani nemluvím, na to házím bobek.
Hlavně poslouchejte hudbu a raději tu kupovanou.
zabiny007: aby to nebylo jen na OSU, těch "dobrodinců" je bohužel mnohem více
Citace z webu Gestoru:
"Kolektiv českých ochranných autorských svazů, jako jsou OSA, GESTOR, DILIA, INTERGRAM, OOAS a OAZA, které zajišťují pro autory výběr a distribuci autorských odměn."
Citace z webu Gestoru:
"Kolektiv českých ochranných autorských svazů, jako jsou OSA, GESTOR, DILIA, INTERGRAM, OOAS a OAZA, které zajišťují pro autory výběr a distribuci autorských odměn."