Bi-Wiring - Zlepšenie alebo mýtus?

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
merhaut

Re: Bi-Wiring - Zlepšenie alebo mýtus?

Příspěvek od merhaut »

Každý, kdo z běžných hifi fandů chce, aby mu oborové tématické fórum sloužilo jako solidní informační zdroj na jeho cestě, měl by se především naučit základy práce s informacemi. Jinými slovy, měl by se naučit rozlišovat jejich hodnotu, váhu, relevanci. Doporučuji začít roztříděním autorů podle dosažené oborové kvalifikace. Napovím, nejvyšší liga jsou konstruktéři.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Napovím, nejvyšší liga jsou konstruktéři.
To je ale pro většinu zdejších členů naprosto nepřijatelný fakt

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Problém konstruktérů ale je, že většina informací, které tady přinášeji, je typu "vy všichni ostatní jste na rozdíl od nás úplně blbí".
Žádná konstruktivní informace, žádné vysvětlení, žádná pomoc, jen výsměch. Honění si vlastního ega.
merhaut píše:Napovím, nejvyšší liga jsou konstruktéři.
A mezi nimi nejlepší...

A teď jsem nasral úplně všechny. Nebo je i někdo, kdo to na sebe nevztáhne? Kdo bude vstřícný?

Existuje nějaký konstruktér, který mi vysvětlí, proč mi každý kabel, ať signálový nebo repro, hraje jinak? A proč zrovna tenhle zrovna tak? A neříkejte, že to je proto, že mám špatný aparát. Pouze tvrdit, že toto či tamto není pravda je jednoduché, na to ani nemusím nic umět, stačí se tak tvářit, ale přijít s vysvětlením dokáže málokdo. Přestože se všichni tváří jako naprostí géniové.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

klasická peripetie: HiFi-fórum - Zlepšenie alebo mýtus?

pasul řekne, že mu vadí okázalé všeználkovství a že si lidi mají nárok udělat obrázek sami - - - PMA mu odpoví, že volů je tu dost a dost.
to je rozdíl.

("laický expert" je v ústech PMA protimluv (sakra, proč jen se mi zrovna teď vybavil "pohrdlivý nadhled"?), ne ocenění praxe)

postoj těch, kterých se pasulova poznámka týká, velmi dobře vystihuje heslo milovníka vědeckých studií, matematických aparátů zvláště: Něco slyšet ještě neznamená, že to existuje.
ale jistě že znamená!!!
něco, co není, co neexistuje, slyšet nejde. ani vidět, ani cítit, ani chutnat, ani hmatat.

někdy si ovšem myslíme, že posloucháme něco jiného, než ve skutečnosti slyšíme...
to je rozdíl.

merhaut doporučuje našinci naučit se poznat rozdíly. klást si otázky.
ale odpověď je jen jedna.
ajta...
netřeba nic dokazovat.

nezbývá než věci rozdělit na přijatelné a nepřijatelné.
přijatelný/nepřijatelný FAKT???
veselý ohmův zákon, filtr zpomalující muziku, pseudoprostor...

noaid

podle mě jsou kabely až to úplně poslední, co je třeba při stavbě systému vyřešit. hraje ti to s každým kabelem úplně jinak? někde je problém, ale kabelem to nebude...

merhaut

Příspěvek od merhaut »

noaid píše:Problém konstruktérů ale je, že většina informací, které tady přinášeji, je typu "vy všichni ostatní jste na rozdíl od nás úplně blbí".
Žádná konstruktivní informace, žádné vysvětlení, žádná pomoc, jen výsměch. Honění si vlastního ega.
Noaid nám právě dokázal svou neschopnost pracovat s informacemi.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

noaid píše: Existuje nějaký konstruktér, který mi vysvětlí, proč mi každý kabel, ať signálový nebo repro, hraje jinak?

Asi ti dělá noaide problém číst, jinak si to neumím vysvětlit. Pro tebe speciálně pastnu z tohohle vlákna svou nekonstruktérskou polopatickou odpověď "Na "zvuk kabelů" mají vliv například: RLC kabelu, odolnost proti vf průnikům, míra generování EMG, vliv zařízení před a za... a další bezvoodoo parametry. Bylo to i tu 1000x..."

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

merhaut píše:Asi ti dělá noaide problém číst, jinak si to neumím vysvětlit. Pro tebe speciálně pastnu z tohohle vlákna svou nekonstruktérskou polopatickou odpověď "Na "zvuk kabelů" mají vliv například: RLC kabelu, odolnost proti vf průnikům, míra generování EMG, vliv zařízení před a za... a další bezvoodoo parametry. Bylo to i tu 1000x..."
Přesně tohle jsem čekal. RLC atd. To je asi jako kdybych přišel k lékaři s tím, že mne bolí tam a tam a on mi jen odpověděl, že musím žít zdravěji. No to je jasné. Ale jak konkrétně? Čemu se vyhýbat a co naopak dělat? Je to jako bych byl expoertem jen proto, že znám Ohmův zákon. Ten se ale učí už v 9. třídě ZŠ.

To, co jsi napsal, je jen obecná teorie, nic víc. Nic co by komukoliv pomohlo v praxi.

Takže co? Tenký drát, tlustý drát, tenký kabel, tlustý kabel, dvoudrát, čtyřdrát, vedle sebe (v jaké vzdálenosti?), kroucený, čistá měď, špinavá měď? Stíněný tak nebo jinak? Co ovlivňuje R, co ovlivňuje L, co ovlivňuje C, jak dosáhnout ideálního kompromisu těchto veličin. Pokud jste odborníci, řekněte, který kabel je ten správný, který splňuje tyto vámi vyjmenované nároky. Řekněte, který jste si vybrali vy a proč. A taky kolik stál nebo jestli jste si jej vyrobili sami. Předpokládám, že zvonkový drát to asi nebude.
Pánové konstruktéři, podle čeho si vybíráte konkrétní součástky? Jen podle RLC? Asi ne, že? Existují i jiné kvalitativní vlastnosti, včetně čistoty materiálu atd.

A zkuste odpovědět na otázku v úvodu: jsou 4 dráty lepší než 2 dráty?

Vysvětlit to lze pro mne i odborněji, budu se snažit to pochopit, mám elektrotechnické vzdělání a byl to kdysi i můj velký koníček, s prvním operačním zesilovačem (MAA501?) jsem pracoval už před 40 lety jako kluk, snad si z té doby ještě něco pamatuji, včetně chyby, kterou jsem ve třinácti udělal v celostátním kole soutěže AR v RS Tesly Rožnov a díky které jsem se neumístil mezi prvními třemi - hotový tišťák byl špatně očištěn od kalafuny.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Celý systém se musí posuzovat jako celek (včetně kabeláže, zdrojů napájení, filtrace, obvodového řešení komponentů, konstrukčního řešení skříně a kabeláže s ohledem na rušení, atd. atd.). Vznesené dotazy jen ukazují na to, že to tak není - ale to je pochopitelné, laik nemá šanci. Potom skutečně mnohým nezbývá než se zabývat těžítky, cerebally apod.
Pavel Macura Audio

T-M
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T-M »

Noaide - na to se fakt nedá odpovědět jednou větou (ani 10ti) takhle na fóru.
jsou dvě možné cesty :
a) začneš seriózně studovat problematiku , a podle toho kam se dostaneš tak do té míry pochopíš co vliv má a co nemá.
b) budeš vybírat způsobem líbí - nelíbí
prakticky skoro neexistuje cesta mezi tím. Jinými slovy pokud někdo nemá chuť jít cestou a) nezbývá mu než se stát obětí marketingových šarlatánů a potom dále šířit bludy. Věř mi že se rád o problematice kabelů s někým pobavím, ale s tím, s kým toto má cenu. A rozhodně ne veřejně aby do toho kibicovalo mraky totálních laiků.

závěrem lze jenom říct, že kabely skutečně mají vliv na zvuk ale pokud nevíš co děláš jsi v roli hráče rulety. buď to bude trefa nebo kufr. A i když něco budeš znát, tak se časem může ukázat že jsou nějaké vlivy, které jsi prve zanedbal. Jsem si jist , že ani PMA není zcela hotov se svými závěry.
Naposledy upravil(a) T-M dne 16 zář 2009 09:11, celkem upraveno 1 x.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Noaide, za prvé, jestli máš elektrovzdělání, tak nechápu, co kolem kabelů nechápeš. Dotazy typu "Co ovlivňuje R, co ovlivňuje L, co ovlivňuje C?" bych čekal od někoho, kdo zapomněl fyziku z devítiletky.
Za druhé jsi líný. Konkrétní signálový kabel, zde na českých fórech, například PMA (anebo PD) doporučil. Opakuji, neumíš pracovat s informacemi.
Za třetí, odpověď na tvou otázku je triviální. Jak kdy.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Něják mi uniká podstata této diskuse. Asi nemá moc význam. Technici a laici to také nejde moc do sebe. Myslím si že hlavním problémem jsou ti kteří si myslí že vědí a nemají ani to základní elektrotechnické vzdělání, jako absolvent elektrotechnické průmyslovky v hradci králové a tím pádem asi i člověk který nějáké to elektrotechnické vzdělání má si netroufám tvrdit že plně rozumím problematice kabeláže,rušení a biwiringu a tak dále. Ovšem některým to zdá se nedělá vůbec problém. Tohle jsou fakt kecy o hovně prosím vás už se na to vykašlete tohle jsou typický hifistický kecy a typický obraz českých hifi for.
Že si radši nepustíte CD,LP.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

PMA : V podstatě jsi řekl jiným způsobem odborněji to, co se já snažil sdělit v prvním příspěvku, který byl pak technikem napaden.
Kabely se dělají různé s různými vlastnostmi, aby se dalo vybrat pro různě laděné sestavy a různý vkus posluchačů.
A k tomu se využívá různých vlastností materiálů a jejich konstrukce včetně biwiringu aby se docílilo konkrétních parametrů - pro odborníly RLC, citlivosti na rušení, vyzařování atd.
Pro laika je asi jediná cesta, a to poslechnout si dané kabely, přesněji několik, a z nich si pak vybrat a doufat, že jsem si vybral správně. Nebo vzít jeden a víc do toho nešťourat a neměnit své preference a představy a být s tím spokojený, být skromný.
T-M píše:Noaide - na to se fakt nedá odpovědět jednou větou (ani 10ti) takhle na fóru.
To já vím a chápu to, bylo to spíše jen takové popíchnutí. Vzájemně se ovlivňujících se proměnných je příliš mnoho. Ale neříct nic a jen prudit taky není dobře. To je pak lepší mlčet.
merhaut píše:Dotazy typu "Co ovlivňuje R, co ovlivňuje L, co ovlivňuje C?" bych čekal od někoho, kdo zapomněl fyziku z devítiletky.
Já se tak nějak snažím vcítit do myšlení většiny lidí a reprezentovat jejich pohled na věc. Sám za sebe principům rozumím.
merhaut píše:Za druhé jsi líný. Konkrétní signálový kabel, zde na českých fórech, například PMA (anebo PD) doporučil. Opakuji, neumíš pracovat s informacemi.
Když myslíš...

Mike: Takových příspěvků je tady plno. Jejich obecným problémem je, že není jasné, na koho se obracejí. Tudíž jejich hodnota je většinou malá.

paolo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od paolo »

Kluci, s kabelama si tu moc lide nehraji, proto tu zadne informace nenajdete.
Vyborny a prehledny clanek je na mankyfa.wz.cz propojovaci kabely. Se divim,ze to tu jeste nikdo nevytahl na povrch.
Rothaudio

Hopp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hopp »

paolo
Ono to bolo Hajtekom uz aj tu spominane, len to zrejme malokto cital alebo to jednoducho prehliadol: http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... 81&p=16051

merhaut

Příspěvek od merhaut »

"Já se tak nějak snažím vcítit do myšlení většiny lidí a reprezentovat jejich pohled na věc." - od tebe by se noaide i Jyrka mohl učit...

Odpovědět