klub přátel (mini)monitorů

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
KU713
Kontaktovat uživatele:

Re: klub přátel (mini)monitorů

Příspěvek od KU713 »

Zkousel jsem. Dela to i kdyz se nepripoji vubec nic. Jen kdyz se zmackne mute, tak je slyset jak nastane to vyrazny ticho. A jen pro zajimavost, kdyz se zapoji toslink, tak to piska o uroven vyse.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Tak to je asi na reklamaciu, ale ak mozes vratit tak asi radsej vrat a vyber si nieco ine.

Za tuto cenu by som doporucoval nejake poloprofi monitory pre muzikantov:
- https://kytary.cz/studio/studiove-monit ... -monitory/

Akurat daj pozor, ci je cena za kus alebo par - je to rozne.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Inak niektore su velmi dobre (napr. JBL 305P MKii), ale sumia, takze nejde ich mat blizko ucha ... aspon tak meter a pol a viac. Recenzia:
- https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.10811/

KU713
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KU713 »

To sumeni by mi vadilo. Ty Geniusy sumi trochu normalne taky, ale nepiskaji. Mam je dany tak potichu, ze nejde zadny sumeni slyset a na sluchatkovym vystupu v tv a dam to vic nahlas jako vstup z televize a uplne parada. Ty Quadraly sumi piskaji porad stejne at to dam potichu jak chci.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

V tom odkazu:
- https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.10811/
a v navazující diskuzi je doporučeno nastavit hlasitost zdroje na maximum a snížit hlasitost na monitorech.
Třeba by to pomohlo i u těch Magnatu.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ELAC Carina BS243.4

Tak se zdá, že u Elac mají zaplatitelné a přitom výborné minimonitory.
V rozmezí jednoho dne se mi sešlo upozornění od hifisty, který monitory miluje, a tahle recenze pana Březiny:
https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... na-bs243-4
Kolega tu recenzi jinými slovy potvrzuje, prý výborné repráky, pevná ozvučnice, špičkové spárování středobas - výškáč, mimořádně neutrální a vyrovnaný zvuk, v typickém monitorovém uspořádání dál od stěn, v menším poslechovém trojúhelníku, s hodně "luftem" kolem beden (aby byl přímý zvuk naprosto primární, neboli "near-field") pak s kvalitnějším integráčem střední třídy velmi pohodový monitorový zvuk s napruženým konturovaným středním a vyšším basem a skvělými středy a výškami. Detail a prostor.
Každopádně tohle už je jiná jízda než staré BBC monitory, co hrály od 85 Hz................ doba a kvalita materiálů značně pokročila...

A vypadají taky moc dobře (i když já bych volil přírodní dřevěnou dýhu).

Obrázek

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Tak s tou výškou budek to Březina zřejmě netrefil. Nejsou 21,6 cm vysoké, řekl bych minimálně o deset cm více.

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od progsociety »

Keďže v tom mám hokej, minimonitory sú na obr. č. 1 a klasické monitory sú na obr. č. 2?
fostex-pm0-1-210282.jpg
fostex pm00.3.jpg

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Není žádná jasně daná definice a hranice, co jsou minimonitory a co klasické monitory (co to znamená?). Stejně jako co jsou a nejsou studiové monitory.

Obecně se tím myslí malé aktivní regálovky určené pro blízký poslech. Ale zase, co jsou bedýnky pro blízký poslech a co ne, není jasně a ostře rozlišeno...

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

basak do 130mm, vid prvy prispevok vlakna

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Líbí se mi na té recenzi, jak tam Reichert píše, že až ve srovnání s Carinami si uvědomil, že je výškáč v KEF LX50, které jsou ve Stereophile brané jako referenční monitory (má je Atkinson), slyšet.
Mám to stejně.
Než ten soustředný reprák od KEFů mám raději, když je středobas a nad ním výškáč. Když je to udělané dobře, je to lepší než KEF.

Jinak monitory jsou hrozně nepochopené bedny.

Ony musí mít základní věci, aby doopravdy hrály::

1/ Musí být malé, co nejvíc podobné bodovému zdroji zvuku.
Tohle v reálu nejde dostat pod nějakých 20 x 30 x 30 cm (š x v x h), přece jen aby ty bedny hrály basy, musí tam být aspoň 10cm středobas, nejčastěli se používá 13-15cm.

2/ Near-field, poslech v blízkém poli. Malá místnost.
Někteří jsou přesvědčení, že se monitory dají poslouchat ve větších místnostech. Menší poslechový trojúhelník uprostřed místnosti, daleko od všech zdí. Třeba Atkinson má své LX50ky 2,7m od zadní zdi...
Já teď mám monitory jak ve větší (6,5 x 4,5 m) i malé (4 x 3 m) místnosti, a myslím, že patří jenom do malých místností. Ano, i v té větší místnosti to hraje, ale na basech prostě tratí a větší místnost potřebuje větší bedny.
V té malé místnosti je to ovšem jiná káva ----- samozřejmě je nutné vyřešit, jak dodržet nearfield poslech. V malé místnostinejde udělat trojuhelník daleko od bočních zdí. Pomoc najdeme v tradici. Původně monitory sloužily při rozhlasových přenosech BBC. Zvukový mistr seděl venku v maringotce u velkého mixážního pultu, který zabíral celý její střed, vzadu se připojovaly všechny kabely. Nad ním mu od stropu visely dvě dvojpásmové bedýnky, přes které monitoroval zvuk, který šel do éteru.
A to je přesně ten fígl, který v malých místnostech funguje.
Poslechové místo zády uprostřed delší zdi, monitory co nejvíce v prostoru. V Syrového Hudební akustice se dočteme, že velice rychlý první odraz přímý zvuk nijak nedokáže ovlivnit, ani z pohledu barvy, nijak, jen ho prostě zesílí. Proto si dáváme ruku bk uchu, když chceme něco líp slyšet...

A takhle ty bedny teprve ukážou, co v sobě mají -- malá místnost, poslechové místo zády u delší zdi a malé bedny co nejvíc v prostoru.
Hraje to celkem dobře i s historickými monitory, které basy moc nepobraly.
A hraje to špičkově dnes, kdy už monitory jako ELAC Carina dokážou dát nefalšovaných 50Hz.
Ne, nemá to na basech ten impakt jako 30cm basáky. Ale díky tomu, že jsou ty bedny fakt malé a vyzařují kulové vlny, to je nějak příznivé pro lidské vnímání. Aspoň Holt ze Stereophile to tvrdí.

Každopádně v malé místnosti při dodržení správného ustavení můžou být monitory opravdu špičkové řešení -- zábavné, bez toho, že by vám basy chyběly.

Chce to i kvalitní stojany a dobrý, výkonný zesilovač, monitory mívají citlivost tak 80-82dB/m, v tomhle výrobci rádi lžou ...

Comba dle možností:
Pro-Ject Box 5 + NAD D3020
ELAC Carina BS243.4 + CA A 851A
Sonus Faber Minima Amator + Accuphase E-560
;)

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

To je zajímavé, s mou sestavou provozuji poslech v místnosti 3 x 4 m. Umístění k delší straně a trojúhelník se stranou 1,5 m. Hraje to dle mě dobře.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

svartenatt ---- Zajímavé bedny ty Silver 2. Hrají úžasně rovně dokonce už od 40Hz, mají 20cm středobas, a přitom jsou pořád docela malé. A vypadají fakt luxusně - ten kontrast mezi špičkovou klasickou přírodní dýhou a ultramoderně vypadajícími měniči je perfektní. Tohle já osobně esteticky beru. *thumbs up*
Rozhodně ti to musí hrát dobře v 3x4m. Podle mě to tak je --- do menších místností menší bedny, do větších větší.
Stejně by mě ale zajímalo klasické monitorové ustavení versus to, jak to máš ...

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Bedny jsou to hezké, nové Silver 100 ještě hezčí a o něco lepší, ale jsem i tak spokojen.
Myslím, že se monitorovému ustavení blížím. Nejblíže mám od repro zadní stěnu, asi 30 cm, jinak jsou volně v prostoru.

Odpovědět