klub přátel (mini)monitorů
Re: klub přátel (mini)monitorů
@bacil2 - neviem ci mas moznost, ale ked sa ti pacia KH120, vyskusal by som KH310A, na 1.5-2m trojuholnik uplny ideal a trochu ina liga, s velmi podobnym ladenim a charakterom zvuku.
Za mna - KH310 su moja zvukova referencia neutralneho zvuku, mal som z nich najprv multikanal, a nedavno som presiel aj na stereo [nahradili ATC 50Pro]. Na prve pocutie uplne "obycajny" zvuk, ale cim dlhsie ich pocuvam, tym viacej ich viem ocenit - absolutna "neunavnost" zvuku.
Uplny opak "detailnych vysok" [citaj prepalenych] a "gulatych basov" [citaj nafuknute stredobasy maskujuce nedostatky v najnizsich frekvenciach]. Suche rychle basy az k 35Hz bez pomoci basreflexu, nepocutelne prechody medzi menicmi. Vdaka vyrovnanosti a neutralnosti je pocut ovela VIAC detailov ako v dnes popularnych bum-cink reprakoch.
Mna uz ine repraky ani nebavia, skor mi vadia po nejakej dobe. A ako bonus - krasne je pocut rozdiel medzi zdrojmi a predzosilovacmi.
Za mna - KH310 su moja zvukova referencia neutralneho zvuku, mal som z nich najprv multikanal, a nedavno som presiel aj na stereo [nahradili ATC 50Pro]. Na prve pocutie uplne "obycajny" zvuk, ale cim dlhsie ich pocuvam, tym viacej ich viem ocenit - absolutna "neunavnost" zvuku.
Uplny opak "detailnych vysok" [citaj prepalenych] a "gulatych basov" [citaj nafuknute stredobasy maskujuce nedostatky v najnizsich frekvenciach]. Suche rychle basy az k 35Hz bez pomoci basreflexu, nepocutelne prechody medzi menicmi. Vdaka vyrovnanosti a neutralnosti je pocut ovela VIAC detailov ako v dnes popularnych bum-cink reprakoch.
Mna uz ine repraky ani nebavia, skor mi vadia po nejakej dobe. A ako bonus - krasne je pocut rozdiel medzi zdrojmi a predzosilovacmi.
KH310A sú určite super, ale do môjho menšieho priestoru sú ideálne KH120A (šírka báze cca 1,1m) ... inak len tak pre zaujímavosť, ja som sa dopracoval k tomu úžasne "normálnemu zvuku" Neumann monitorov na základe posluchu ich sluchátok NDH-20 
KH 80 DSP jsou taky super. Za me je ted Neumann v techto cenovych kategoriich king - jak pro studiovou praci, tak pro poslech.
Ja som sa dostal k hifi zo smeru profi [pocas skoly som nosil kable a robil uctovnictvo pre jedno dost velke studio a zaroven robili custom instalacie], cize odvtedy mam urcitu slabost pre profi techniku. Mam moznosti si len tak nezavazne pozicat skoro hocico, a v poslednej dobe som to aj vyuzival.
Myslim, ze v kategorii, v akej sa pohybuje vacsina ludi na fore, ponuka profi branza vyrazne lepsie a hodnotnejsie alternativy ako hifi. Dobry trojpasmovy midfield monitor typu Neumann, Genelec, Adam, Geithan hravo strci do vrecka takmer vsetky kombinacie hifi stlpov/zosikov a za vyrazne lepsie peniaze. Funkcionalita, variabilita, moznosti nastavenia, DSP su uplne inde. Zaujimave veci sa daju kupit aj od hifi firiem typu Focal, Dynaudio.
Akurat asi dizajn, ten je vzdy velmi "ucelny", tie repraky su 99% hnusne sede krabice. Ale zvuk zvykne byvat uplne inde.
Prebiehala tu diskusia KEF LS 50 - ked si chce niekto vypocut ako dokaze hrat koaxial - nech si pusti nejake lepsie Genelecy a pochopi. KEFy vobec nie su zle, naopak, skvely lifestyle ale to je tak vsetko.
Myslim, ze v kategorii, v akej sa pohybuje vacsina ludi na fore, ponuka profi branza vyrazne lepsie a hodnotnejsie alternativy ako hifi. Dobry trojpasmovy midfield monitor typu Neumann, Genelec, Adam, Geithan hravo strci do vrecka takmer vsetky kombinacie hifi stlpov/zosikov a za vyrazne lepsie peniaze. Funkcionalita, variabilita, moznosti nastavenia, DSP su uplne inde. Zaujimave veci sa daju kupit aj od hifi firiem typu Focal, Dynaudio.
Akurat asi dizajn, ten je vzdy velmi "ucelny", tie repraky su 99% hnusne sede krabice. Ale zvuk zvykne byvat uplne inde.
Prebiehala tu diskusia KEF LS 50 - ked si chce niekto vypocut ako dokaze hrat koaxial - nech si pusti nejake lepsie Genelecy a pochopi. KEFy vobec nie su zle, naopak, skvely lifestyle ale to je tak vsetko.
No, tak konečně to napsal taky někdo jinej...
Neumann KH120 jsem viděl, slyšel v bílém laku - takže žádná "šedá myš"
Jinak bych se přidal k Fidjimu - KH310 je přeci jen "dospělejší" bedna...
Jinak bych se přidal k Fidjimu - KH310 je přeci jen "dospělejší" bedna...

Já nakonec skončil u pasivně-aktivního řešení, u Pro-Ject Box 5 + 2x REL Tzero mkIII.
BEDNY:
Do jejich lehoučkého, rychlého a neutrálního středobasu pleteného z uhlíkových vláken jsem se zamiloval.
Vynikající monitory za málo peněz, které můžu jedině doporučit.
Jsou tady i varianty Box 5 S2 a Box 5 DS2 s lepšími výškáči.
https://www.project-audio.com/en/speakers/
měření: https://audio.com.pl/testy/stereo/gramo ... er-box-5s2
Někteří říkají, že můžou hrát i samostatně, když jsou u zdi, ale já monitory u zdi nesnesu, můžu si dovolit monitorové ustavení volně v prostoru, a tam to rozhodně chce podporu subwooferu(-ů).
(osobně mám dva páry volně v prostoru zapojené do kříže ve wide-stereo konfiguraci)
SUBWOOFERY:
Původně jsem mysklel na SVS SB-3000, protože má i kontrolu spodního rozsahu, a já jsem homo panelacus a uznalý člověk, který nechce rozvibrovávat barák 22Hz pulzy.
Můj polský kámoš do mě ale pořád hustil, že raději dva suby, že je to mnohem lepší než jeden.
Tak jsem říkal že jo, ale pořád nevěděl, co vybrat, líbily se mi REL HT/1003, kvůli Déčkovému zesáku (a Déčkové basy jsou prostě nejlepší, to mi nikdo nevymluví) a membráně repráku, který by se typově hodil k mým Box 5, ale ty suby i když jsou malé, jdou taky kujewsky dolů.
Až jsem před čtrnácti dny přečetl recenzi pana Březiny na 2x REL Tzero mkIII
https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... zero-mkiii
a bylo jasno.
Na rozdíl od zbytku řady mají Déčkový zesák a 2x 165cm v uzavřené ozvučnici volně v prostoru vedle beden je pro panelák úplně akorát, dává to 40 - 20k Hz v plné parádě a to mi stačí.
Pro-Ject Box 5 už mám několik měsíců, 2x REL Tzero mkIII týden a můžu říct, že to je fakt palba. Rychlý, neutrální, holografický zvuk. Úplně k tomu stačí 60W zesák. Doporučil bych suby připojit tzv. high level způsobem, tj. bedny na jedny a suby na druhé reprosvorky na zesáku.
Systém je snadno nastavitelný, s 3.p sloupy bych se z toho zbláznil a stejně by to nehrálo, to mám vyzkoušené...
Samozřejmě se dá jít i mnohem výš, třeba kombinace Pro-Ject Box 5 DS2 + 2x REL T/9x, to už bude high-endová nakládačka se vším všudy. Ovšem za jiný peníz.
Nicméně opakuji, že už i nejlevnější varianta Pro-Ject Box 5 + 2x REL Tzero mkIII je velká jízda (a do paneláku zcela dostatečná).
(((slíbil jsem včera, že se už kromě muziky nebudu k ničemu vyjadřovat, osobní dlouhodobá zkušenost v domácích podmínkách je tady zesměšňovaná a to nemám zapotřebí, nicméně tohle jsem ještě napsat musel)))

Hmm... Svedu to na vedro, protože jinak bych musel konstatovat, že jsi se s tím slovním "hodnocením" těch Projectů a "subu" s 16cm basáčkem definitivně zbláznil... A snažně Tě žádám, než něco podobného napíšeš, nech si předvést něco opravdu dobrého podobné koncepce ( třeba namátkou Genelec, Neumann), abys měl vůbec nějakou představu, jak co může hrát-hraje. Vzhledem k tomu, že ty Projecty někde doma ještě mám (kulisa u PC) , o "holografický a neutrální" projev se určitě nejedná
.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Gratulace k dalšímu kroku na dlouhé cestě vstříc kvalitnějšímu zvuku (upřímně)
.
S Projectama sis oproti NHTčkům o kousek polepšil, hlavně výšky mají barevnější a míň tlačí svůj stejnozvuk. To mi u NHT vadilo i s přihlédnutím k jejich ceně. Za mne jen škoda, že pořád lovíš v těhle vodách úplně nejzákladnějšího zvuku. Se svou schopností slyšet a rozlišovat bys s dobrýma bedýnkama byť za 25-30 tis. Kč permanentně létal blažeností u stropu. O financích to úplně nebude, když je na suby a výměny komponent co pár měsíců.
Tenhle bejby REL jsem neslyšel, ale Březinova recenze je vcelku pozitivní a spodek u tebe chyběl. Psal jsi, že určitě nejsi basshead, spíš opak, tak jsem zvědavý, jak budeš suby hodnotit po nějaké době. Ale věřím, že jestli máš správně nastaveno, nebudeš se ke zvuku bez frekvencí pod 60 Hz vracet. Dva suby vs jeden jsi zvolil dobře. Jen těch rezonancí na 22 Hz ses se svými poslechovými hladinami fakt bát nemusel
.
Mimochodem, jak jsi ty dva suby nastavoval a ladil? To už je dost vyšší dívčí, sladit bedny a dva suby tak, aby to bylo tip ťop a bez správného měření se to neobejde.
Jinak k tomuhle:
"s 3.p sloupy bych se z toho zbláznil a stejně by to nehrálo, to mám vyzkoušené..."
se dá napsat jedině to, že bedny a sub nebyly správně umístěné a naladěné. Sladit jeden sub ke sloupům je s mikrofonem a REWem poměrně sladné, když člověk ví, co a proč dělá. Sladit dva suby k bednám (jakýmkoliv) je už o dost těžší, ale pořád v pohodě proveditelné.
(A vykašli se už prosím na tyhle deklarace definitivně posledních příspěvků k technice, kolik už jich za ty roky bylo...
)
S Projectama sis oproti NHTčkům o kousek polepšil, hlavně výšky mají barevnější a míň tlačí svůj stejnozvuk. To mi u NHT vadilo i s přihlédnutím k jejich ceně. Za mne jen škoda, že pořád lovíš v těhle vodách úplně nejzákladnějšího zvuku. Se svou schopností slyšet a rozlišovat bys s dobrýma bedýnkama byť za 25-30 tis. Kč permanentně létal blažeností u stropu. O financích to úplně nebude, když je na suby a výměny komponent co pár měsíců.
Tenhle bejby REL jsem neslyšel, ale Březinova recenze je vcelku pozitivní a spodek u tebe chyběl. Psal jsi, že určitě nejsi basshead, spíš opak, tak jsem zvědavý, jak budeš suby hodnotit po nějaké době. Ale věřím, že jestli máš správně nastaveno, nebudeš se ke zvuku bez frekvencí pod 60 Hz vracet. Dva suby vs jeden jsi zvolil dobře. Jen těch rezonancí na 22 Hz ses se svými poslechovými hladinami fakt bát nemusel
Mimochodem, jak jsi ty dva suby nastavoval a ladil? To už je dost vyšší dívčí, sladit bedny a dva suby tak, aby to bylo tip ťop a bez správného měření se to neobejde.
Jinak k tomuhle:
"s 3.p sloupy bych se z toho zbláznil a stejně by to nehrálo, to mám vyzkoušené..."
se dá napsat jedině to, že bedny a sub nebyly správně umístěné a naladěné. Sladit jeden sub ke sloupům je s mikrofonem a REWem poměrně sladné, když člověk ví, co a proč dělá. Sladit dva suby k bednám (jakýmkoliv) je už o dost těžší, ale pořád v pohodě proveditelné.
(A vykašli se už prosím na tyhle deklarace definitivně posledních příspěvků k technice, kolik už jich za ty roky bylo...
Musím souhlasit s tím, že monitory Neumann (dříve pod značkou Klein Hummel) jsou za ty peníze skvělé. Genelec jsou možná lepší, ale taky dražší...
Říká se že KH80 DSP jsou lepší než KH120. Jsou to novější modernější modely s integrovaným DSP modulem.
Já mám na domácí poslech 2x KH80 DSP a sub KH750 DSP, což celkově dává teoreticky rovný průběh s poklesem -3dB na 18Hz - 21kHz. Dac RME ADI-2 DAC FS. Kabely si dělám sám.
Samozřejmě místnost udělá se zvukem paseku. Taky je dobré nemít křivku rovnou, ale spíše zvednutou na basech dle Harman apod., prostě equalizace dle vkusu každého soudruha.
To vše včetně částečné eliminace odrazů zvládne přiložený sw pro ipad či ještě lépe system MA1 s měřicím mikrofonem, který všechny monitory přes lan připojení automaticky nastaví tak, aby maximum nežádoucích vlivů eliminoval, pomocí 7 měření v různých místech. Podobně jako Dirac. Výsledné nastavení lze doupravit dle vkusu.
Výsledkem je pročištěný zvuk bez různých hučení a dunění, a co neslyšíte, to s pomocí sedačky ucítíte...
Výhodou je, že jak kmitočtová charakteristika, tak i fázové korekce či nastavení výhybek je uloženo v DSP modulu každého monitoru, takže je úplně jedno, jaký zdroj zvuku použijete, třeba váš starý magnetofon či rádio. Vše bude procesováno stejně. Žádná instalace a nastavení VST pluginů, convolverů apod.
Nastavení zvládne naprostý laik bez znalostí zpracování zvuku, což se u laborování s REW říci nedá.
To vše za cenu menší než jediný hifi komponent v podobné kvalitě. Ale je fakt, že letos už ceny stouply. A já kupoval kdysi v akci.
Že je to škaredé? Taky mi to připadalo zpočátku moc šedivé, ale nechal jsem si místo předraženého original Neumann držáku na stojan udělat dřevěný, který vypadá o moc pěkněji. Monitor jakoby nestojí na podložce ale visí ve vzduchu, je připevněn zezadu.
Krásně je slyšet, jak moc rozdílné/špatné jsou různé nahrávky. To se dá částečně napravit jednoduše dálkovým ovládáním k ADI-2 DAC, jeho DSP modul je taky velmi kvalitní a přidat basy/výšky či zapnou speciální equalizér žádný problém.
Profesionální svět je úplně jiný než home hifi. Každé má své požadavky, klady, ale i zápory a problémy.
Říká se že KH80 DSP jsou lepší než KH120. Jsou to novější modernější modely s integrovaným DSP modulem.
Já mám na domácí poslech 2x KH80 DSP a sub KH750 DSP, což celkově dává teoreticky rovný průběh s poklesem -3dB na 18Hz - 21kHz. Dac RME ADI-2 DAC FS. Kabely si dělám sám.
Samozřejmě místnost udělá se zvukem paseku. Taky je dobré nemít křivku rovnou, ale spíše zvednutou na basech dle Harman apod., prostě equalizace dle vkusu každého soudruha.
To vše včetně částečné eliminace odrazů zvládne přiložený sw pro ipad či ještě lépe system MA1 s měřicím mikrofonem, který všechny monitory přes lan připojení automaticky nastaví tak, aby maximum nežádoucích vlivů eliminoval, pomocí 7 měření v různých místech. Podobně jako Dirac. Výsledné nastavení lze doupravit dle vkusu.
Výsledkem je pročištěný zvuk bez různých hučení a dunění, a co neslyšíte, to s pomocí sedačky ucítíte...
Výhodou je, že jak kmitočtová charakteristika, tak i fázové korekce či nastavení výhybek je uloženo v DSP modulu každého monitoru, takže je úplně jedno, jaký zdroj zvuku použijete, třeba váš starý magnetofon či rádio. Vše bude procesováno stejně. Žádná instalace a nastavení VST pluginů, convolverů apod.
Nastavení zvládne naprostý laik bez znalostí zpracování zvuku, což se u laborování s REW říci nedá.
To vše za cenu menší než jediný hifi komponent v podobné kvalitě. Ale je fakt, že letos už ceny stouply. A já kupoval kdysi v akci.
Že je to škaredé? Taky mi to připadalo zpočátku moc šedivé, ale nechal jsem si místo předraženého original Neumann držáku na stojan udělat dřevěný, který vypadá o moc pěkněji. Monitor jakoby nestojí na podložce ale visí ve vzduchu, je připevněn zezadu.
Krásně je slyšet, jak moc rozdílné/špatné jsou různé nahrávky. To se dá částečně napravit jednoduše dálkovým ovládáním k ADI-2 DAC, jeho DSP modul je taky velmi kvalitní a přidat basy/výšky či zapnou speciální equalizér žádný problém.
Profesionální svět je úplně jiný než home hifi. Každé má své požadavky, klady, ale i zápory a problémy.
@bacil - Amphiony som nepocul, v zasade tie znacky co som vymenoval + par exotov , vacsinou z paskami. Ja som sa skor pozeral po 3 pasmovych analogovych midflieldoch, ze ci najdem nieco lepsie ako KH310.
[inac KH310 mi sedia uplne najviac, dokonca aj viac ako KH420 - asi vdaka tej uzavretej konstrukcii] Genelecy su tiez skvele, ale trosku iny styl.
[inac KH310 mi sedia uplne najviac, dokonca aj viac ako KH420 - asi vdaka tej uzavretej konstrukcii] Genelecy su tiez skvele, ale trosku iny styl.
Ja pouzivam na vsetko Room Optimizer od TRINNOVU - na stereo ST2 a klasicky Altitude na multi-kanal, preto repro cisty analog. Ten TRINNOV sa mi zda s tych DSPciek asi najlepsi, zvlada nejlepsie nulu co mam medzi 50-60hz a Neumanny maju dost headroomu aby rozchodili aj dost brutalnu ekvalizaciu, trochu strmsie stahujem tie najspodnejsie frekvencie a trosku stahujem aj vysky do B&K krivky. Ten Harman sa mi zda trosku prepaleny v stredobasoch na moj vkus. + Myslim, ze dokonale eliminuje vplyv miestnosti na pravolave vyvazenie a to je na nezaplatenie.audafreak píše: ↑14 črc 2021 13:41
Trinov je asi dobrý, ale to se pohybujeme už v úplně jiné cenové kategorii. A taky v jiné kategorii možností. To se mi na profi líbí ty možnosti, které to znalému člověku poskytuje. Méně znalý se v tom asi ztratí.
Věřím, že ta kombinace s analogovými KH310 je vynikající.
Nemyslím ale, že se velké díry na nějakém kmitočtu dají odstranit pouze brutální ekvalizací. Když jsem se o to pokoušel, vždy došlo ke zkreslení zvuku. Ono taky jedna věc je co ukazuje vypočtená frekvenční charakteristika, co změření jiným sw, co slyší ucho. I po kalibraci jsem měl zabarvení kolem 500-800Hz, které se odstranit ekvalizací nedalo. Až když jsem za sebe dal tlumení, ty odrazy od zadní stěny to dělaly.
Buď na Gearspace nebo ASR jsem četl i názor majitele jak 2x KH310, tak i KH80 a KH750, nedokázal se rozhodnout, co je lepší a nakonec více používal 80 a 750. Nečekal bych to, ale kdo ví.
KH80 s KH750 v bezdozvukové komoře Můj běžný neupravený panelákový obývák pouze s aku molitanem za poslechovým místem před kalibrací. Takto a často hůř to asi vypadá u většiny lidí. Oranžová je default target křivka. a po kalibraci Následující měření převzata z https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe setřiďte dle ceny SESTUPNĚ
Srovnejme s Kii Three za 6 miliónů A hned za tím za pouhých 5 miliónů MBL Extreme, graf bez subu, hraje jen do nějakých 14kHz
Věřím, že ta kombinace s analogovými KH310 je vynikající.
Nemyslím ale, že se velké díry na nějakém kmitočtu dají odstranit pouze brutální ekvalizací. Když jsem se o to pokoušel, vždy došlo ke zkreslení zvuku. Ono taky jedna věc je co ukazuje vypočtená frekvenční charakteristika, co změření jiným sw, co slyší ucho. I po kalibraci jsem měl zabarvení kolem 500-800Hz, které se odstranit ekvalizací nedalo. Až když jsem za sebe dal tlumení, ty odrazy od zadní stěny to dělaly.
Buď na Gearspace nebo ASR jsem četl i názor majitele jak 2x KH310, tak i KH80 a KH750, nedokázal se rozhodnout, co je lepší a nakonec více používal 80 a 750. Nečekal bych to, ale kdo ví.
KH80 s KH750 v bezdozvukové komoře Můj běžný neupravený panelákový obývák pouze s aku molitanem za poslechovým místem před kalibrací. Takto a často hůř to asi vypadá u většiny lidí. Oranžová je default target křivka. a po kalibraci Následující měření převzata z https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe setřiďte dle ceny SESTUPNĚ
Srovnejme s Kii Three za 6 miliónů A hned za tím za pouhých 5 miliónů MBL Extreme, graf bez subu, hraje jen do nějakých 14kHz
Když už se tak bavíme o těchto monitorech, přidám hezké porovnání
KH80 (12000 Kč/ks)
KH310 (50000 Kč/ks)
Genelec 8341 (70000Kč/ks).
https://www.audiosciencereview.com/foru ... nts.23034/
KH80 (12000 Kč/ks)
KH310 (50000 Kč/ks)
Genelec 8341 (70000Kč/ks).
https://www.audiosciencereview.com/foru ... nts.23034/
... na KH120A zásadne dávam prednosť univerzálnemu "predraženému originálu" LH61 ... drevený držiak by v mojej zostave pôsobil ako bejzbolová čapica na hlave sádrového trpaslíka
Vidím, že máte stejný stojan jako já. Já z něj ten nápis sundal, vypadá to líp. A taky jsem si ho zkrátil, i na nejníže je dost vysoký. Řízne se ta vnitřní trubka.bacil2 píše: bejzbolová čapica na hlave sádrového trpaslíka
Taky jsem původně chtěl koupit ten kus děravého železa za 3500 Kč za jeden kus, ale dostal jsem nabídku na tohle. Nemám to na práci, ale na poslech hudby + TV. Náklon nepotřebuji, vodorovně je to akorát. Do obyváku je to docela elegantní a vibrace asi dřevo přenáší méně. Navíc nakonec zadarmo, ušetřených 7 tisíc.