Repro na metal, hardcore a tvrdý rock

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
marpan
Kontaktovat uživatele:

Re: Repro na metal, hardcore a tvrdý rock

Příspěvek od marpan »

Myslím, že kvalita reprodukcie metalovej hudby závisí na kvalite nahrávky a kvalite zostavy, tak, ako pri každom inom hudobnom žánry. Nie je dôvod, aby to hralo zle.
Včera som si pustil LP Overkill-Ironbound, všetko na svojom mieste-bicie,basa,gitary,spevák a znelo to ako metal.
LP 4 ročné obdobia od Vivaldiho, hrá tak, ako má hrať klasika. Navarová znie akusticky.
Nesúhlasím s tvrdením, že všetky metalové nahrávky sú tragédia. Na druhú stranu taký Carcass-Reek of putrefaction (LP Earache Records) je dehonestácia zvuku, ale je to nahrávkou, nie metalom.

Vlasto
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Vlasto »

marpan,

ten Overkill som aj ja nedavno na druhom fore daval ako tip na metal, ta nahravka je skvela.

marpan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marpan »

Takže zobrať Overkill-Ironbound, alebo si zvoliť inu referenčnú nahrávku, obehnúť známich, štúdiá, výstavy a nájsť
si vhodné repro k metalu. Niekto zvuk vychutná na 3 pásme so štyrmi 10" basákmi, niekto na 4 pásme s dvoma 12" a
repro na metal a hard rock si nájde.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Podle mne jsou na tento styl hudby repro firmy Cerwin Wega. Jsou hlavně výrobci PA systémů, i ty domácí repro z toho něco mají. Nejsou drahé, mají vysokou citlivost a schopnost vyvinout patřičný akustický tlak který k tomu patří. Aby mohla krev z uší ven...
Naposledy upravil(a) Mih dne 17 bře 2010 17:06, celkem upraveno 1 x.

kazzatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kazzatel »

JJ, kvalitně nahranej pochod, to je něco....holt těch třista let v genech nejde jen tak vymazat....a zase krev a votlemený ksichty...ty jsi asi neměl moc radostný dětství, že tolik nenávidíš lidi...

Donuts
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donuts »

Tak po vsech tech vytkach nalinkovat Wardrunu se za nic jineho nez provokaci povazovat neda.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Jakožto člověk, co musí měsíčně poslechnout desítky nových metalových alb konstatuju, že Pavel Dudek má ohledně zvukových parametrů metalu pravdu.

Pro metalisty je nejlepší řešení na doma malý PA systém. Beze srandy.

Roman2

Příspěvek od Roman2 »

Bože to je jednou zase debata!
Člověk poprosí o radu ohledně výběru repro na metal a ono se to zvrhne ve válku hudebních žánrů a odsuzování metalu.
Mám pocit,že někteří z Vás tady ten metal nechtějí zasunout do CD přehrávače jen proto,že má zvuk s prominutím na hovno i když přiznávám,že je to většinou pravda,ale přitom jim jako takový zas až tak nevadí.A proto radši poslouchají klasiku,nebo Jazz,protože nahrávka je super a hlavně je to hudba pro inteligentní lidi,kdežto metal je pro vypatlané debily a nácky.Je to hudba plná násilí a hnusu.Hitler taky neposlouchal metal a něměčtí pohlaváři si s chutí rádi poslechli černošskou muziku a přesto vyvraždili miliony lidí!
*headbang*

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Hellboy, kterou verzi Wotanů máš? Wotany už jsou myslím konstrukce basreflex, vyšší modely bývaly transmission line. To by pro tento žánr asi nebyla výhoda, je trochu potíž z toho dostat precizní basy s frekvencí ta ta ta ta ta a nebo ještě o trochu rychleji. Na tak velký basáky jak popisuješ bude potřeba pořádný kočírující zesák. Že jedou oba basáky v jiným rytmu by mělo vyplývat už i z toho, že hrají jiné frekvence. A sice jsou to pořád basové oblasti, tak osobně si nemyslím, že bych dokázal sledovat rozdíl 100Hz a 200Hz okem na reproduktoru. Třeba se ale mýlím.
A to co psal Dadaft o vlivu prostoru, to bylo od něj v tomto případě velmi on topic. Mike pro poslech jeho oblíbené muziky, kterou si se svou znalostí dovolím označit za metal (má teda i hard rock), udělal v úpravě akustiky hodně a má to pro něj význam.
Že jsou metalové nahrávky špatné? Nevím, většinou mi to hraje hlavně v autě, když něco přiletí na Beatu. A já mám i nějakou blbou anténu a je tu špatný příjem, takže tam se to nepozná. Moje přesvědčení je, že to je muzika, která člověka musí brát kvůli jiným věcem, než kvůli hifi. Deep Purple (nepovažuji za metal) mi pro potěšení hrály i z kazety, která kolísala. Něpředstavím si, že bych dnes měl poslouchat jen to. Cesta lidí, kteří to mají za hlavní žánr, za hifi bude asi trnitější než u klasických audiofilních žánrů. Pořádný basák a výkon zesilovače tranzistorové konstrukce mi tady přijde jako základ více, než kdekoliv jinde.

Mamut
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mamut »

Za sebe mohu říct také,že domů se to tahat moc nedá,i když jsou vhodné určitě zde řečené PA výjimky,ale ty nevyhoví každému :) Za jedno mám docela dobré vztahy se sousedy kterak nechci nijak narušovat a pak by to stálo docela spoustu úsilí a zlatáků aby se to jenom trošičku přiblížilo té "pravé" reprodukci.Dnes si radši zajedu za ty prachy které bych do toho vrazil na live koncert kde si to užiju určitě daleko víc než doma.Já na tenhle žánr momentálně radši sluchátka,tam mi to na tu "kvalitu" a osolení do palice vyhovuje daleko víc

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Zdá se mi, že tady od lidí co neposlouchají metal panuje několik zcela mimoidních předsudků o metalistech, takže bych rád věci uvedl na pravou míru:

1. Metalisti poslouchají metal na plné kule až stříká krev z uší, protože se snaží napodobit metalový koncert. *taktone* NE. Stejně jako Madona je na koncertě nahlas a doma ji člověk poslouchá normálně, tak i já poslouchám metal normálně hlasitě, protože si chci hudbu vychutnat a ne u ní ohluchnout (a to nemusím brát ohled na sousedy). Když chci koncert, jdu na koncert.

2. Metal má hrát ostře = hodně středů. *taktone* NE. Je to kažždého věc, ale já to třeba přímo nesnáším.

3. V metalu nejsou žádné zvukové nuance a detaily a hifi je na to škoda. *taktone* NE. I kdyby existovala jen jedna jediná hifi metalová nahrávka, jako že jich existují tisíce, tak se na moji otázku dá odpovědět a ne zase místo odpovědi zabředávat do hádky o úplně něčem jiném.

4. Metalisti jsou vymaštěnci, co poslouchají jenom metal a metal to jsou jen elektrické kytary. *taktone* NE. Jelikož dobrou polovinu mé hudby tvoří jiné žánry od klasiky, přes jazz až po pop, docela rád bych měl bedny co zvládnou všechno. A v metalu koneckonců taky občas někdo pěkně hraje na akustiku, šmrdlá na housle, nebo bouchá do piána a občas je to i dobře nahrané.

Ne zcela jsem pochopil, proč by jedinou alternativou na metal měly být PA bedny.

Dosavadní odpovědi by se daly shrnout asi nějak takto: repro musí být rychlé, velké basáky, 3 a více pásmové.

Pořád jsem se nedozvěděl jak se pozná rychlost bedny. Je mi sice jasné, že nejlíp poslechem, ale možná by stálo za to uvést příklad značky, materiálu repro, nebo nějakých parametrů jako vodítko pro ostatní.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

Příklad?

Pomalá: Sonus Faber Cremona
Rychlá: Elac FS 607

kazzatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kazzatel »

To jsou příklady naprd, ani jednu z nich si s největší pravděpodobností nebude moct poslechnout, o porovnání ani nemluvě...tzv. " rychlý basy " produkuje basák, kterej má dobrej magnet a co nejlehčí membránu, tj. zpravidla muzikantskej typ, neboť podmínkou vysoký účinnosti je silnej magnet. Gumový blemcáky používaný v hifi mají až na výjimky magnet nic moc, takže basy znějí " jako když hážeš hovno na stan ", kromě typů s malým průměrem membrány, který ale zas nejdou moc hluboko...vše je kompromis, ale to je dlouhý povídání....

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Zjednodušeně řečeno - takzvaná pocitová rychlost bedny je míra schopnosti kvalitně přenést rychlé impulsní změny signálu.

P.S. Kazzatel to mezitím popsal i s příčinou.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Já vidím jako ideální basový reproduktor ten který má membránu z kevlaru nebo ze slitiny kevlaru a karbonu. A velký magnet. Pak se to dá i patřičně zatížit. Např vulaknizované basáky scan speak (xavian) mají teplý a měkký bas a proto se dle mého na tvrdou muziku nehodí.
Vyšší citlivost je výhodou, myslím že nemusí být jen klasický kalotový výškáč ale může se použít i pásek. Mám je taky a zdá se mi to hodně dobré.
Spíš bassreflex nebo uzavřenku, konstukce s TML se mi zdá na metalové repro nevhodná protože bas není tak rychlý a zaostřený,působí to mírně rozmázlým dojmem.
Co třeba Philips FB 825 ? A nebo ACR Isostatic RP 300 ? Má to dvanácti palec na basech a pásek na vejšky a středy.

Odpovědět