Repro na metal, hardcore a tvrdý rock

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Repro na metal, hardcore a tvrdý rock

Příspěvek od Hellboy »

Díky, tohle už je k věci a nějak takhle jsem si tu debatu původně představoval :)

Jinak k těm mým basákům a vícepásmu všeobecně: já to logicky chápu tak (hodně laické vysvětlení), že čím více pásem u podobné zvukové stěny hrající v celém spektru jako např metal, nebo některá klasika, tím více se zvuk rozdělí do jednotlivých pásem, jednotlivým měničům se uleví a můžou lépe reprodukovat jen tu svoji částr spektra. Souhlas? Bylo mi to tak párkrát naznačováno.

Samozřejmě, že čím více pásem, tím víc se zároveň zvětšují rizika s tím spojená a možné propady, nebo nárůsty u určitých frekvencí.

Když u Wotanů dám basy na maximum a pak sleduji ty dva basáky, tak se skutečně každý pohybuje jinak a není to tím, že by něco bylo špatně, jeden prostě hraje hloubš, než ten druhý. Ten spodní se hýbe podstatně míň než ten horní, který hraje nad 120Hz. A samozřejmě, že se ty frekvence vzájemně prolínají, takže při testovacím zvuku hrají oba. Jeden ale prostě víc.

Výhoda aktivních repro, které jsou vevnitř navíc bi, nebo dokonce tri ampované asi bude, že výhybka bude řešená konkrétně pro dané repro, ale to je asi tak všechno. Nebo se pletu?

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Více pásem ano , u nekompromisní konstukce to bude vždy 4 pásmo. Tedy výšky,středy,středobasy a basy. Problém je se sfázováním měničů to znamená aby jednotlivá pásma hrála spojitě a nebo to roztržené ve smyslu že středy budou vytaženy více jak výšky a nebo že to bude hodně lokalizovatelné. U aktivních beden je zesilovač dělán na míru k použitým měničům. Aktiv je asi nejlepší možné řešení bohužel je to cenově trochu jinde než pasivní varianta. Aktivní varianta by měla mít lepší průběh na basech. Je to asi jako když dáš do sestavy hodně dobrý subwoofer je to hned o něčem jiném. A je to taky aktivní řešení na basech.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

nejaktivnější řešení:

G
Hej, mistře basů, po vašich tónech pasu,
Emi
ať si duní z basovky i z kontrabasu.
C
Hej, mistře basů, nemáte kapku času
D7
naučit mě hrát…

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

No, takže čistě teoreticky, třeba ty Wotany (já je tady nechci vychvalovat, takže fakt čistě teoreticky), jsou vlastně na metal ideál - čtyři pásma, velké basáky, páskáč a řekněme, že vzhledem k tomu, že se dřív jednalo o docela drahou záležitost to ani není zfušované a všelijak ojebané na výhybce. Problém ale trochu je, že dneska se takové bedny prakticky nevyrábějí a když už, tak rozhodně ne za rozumný peníz. Něco podobného dělá snad jen JBL, Vincent, Dali... Za rozumné peníze se dá sehnat jen JBL ES100 a to zase za až podezřele málo.

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

Hellboy píše:Tohle je živá nahrávka té vikingské fašizující metalistické svoloče:

http://www.youtube.com/watch?v=7HMl81zRp4E

Dostali za to tuším grammy a CD má naprosto fantastický zvuk, takže myslím, že pánové vědí jak kvalitně nahrát zvuk.

A tohle jsou nahrávky od těch samých vymazaných metel:

http://www.youtube.com/watch?v=NyHr0ELB ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=aFn26ntmSsg

Zvuk je poněkud jiného ražení, ale pořád mi na to nebudou stačit ptačí budky z makra.
A není to zas takové satanisticko vikingské pozérství. Pánové si něco odseděli za zapalování kostelů a nějaké to násilí. :twisted:
Wardruna asi nebude metal,to zní jak pagan středověká hudba,ne?Corvus Corax apod?Celkem vkusné.A Gorgoth to je teda masakr.Takhle to má vypadat v pekle.Já už budu hodný,jen mne tam neposílejte!!!!Zajímalo by mne co by na to říkal OZZY a jeho Sabath.Jako provokace pro starší generace velmi působivé,jako hudba těžko.Hudební legenda to nikdy nebude,schází jím tam ty zapamatovatelné rify.Vizuálně je to horor a o to tady asi hlavně jde.Kdo tohle vyhledává? :roll: Alice Cooper je proti Gorgothům zábava pro miminka. :lol:

bubuxin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubuxin »

Hellboy: nedostal som odpoveď, skúsim ešte raz. Keď do bedni pustíš sínus 50 Hz, hrajú obidva basáky?
Hellboy píše:... Wotany..... velké basáky...

to myslíš vážne?

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Wotan je (podľa popisu) 4 pásmo, ale deličky sú udané 120Hz, 350Hz,4000Hz, takže jeden deliaci kmitočet zdá sa chýba...
Bude to 3 a 1/2 pásmo, jeden bas hrá do 120, druhý až do 350, od 350 do 4000 stred, od 4000 výška..Do 120Hz hrajú obidva basy.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

bubuxin píše:Hellboy: nedostal som odpoveď, skúsim ešte raz. Keď do bedni pustíš sínus 50 Hz, hrajú obidva basáky?
Hellboy píše:... Wotany..... velké basáky...

to myslíš vážne?
Hrajou oba, ale ten co hraje pod 120 víc. Už jsem tady několikrát psal, že prostě každý jede jinak, možná byla blbost říkat v jiném rytmu, ale prostě pohybují se jinak, než když jsou dva basáky zapojené v jednom pásmu. Jedno repro má dva basáky v jednom pásmu mi tu stojí a mám to s čím porovnat.

A 22cm je v dnešní době šesti palců GIGANTICKÝ rozměr :D Ukaž mi repráky které mají v ceně do 100 tisíc víc jak 20cm a ještě dva. Moc jich není.

BVa to asi nechybí ne?
Počítej se mnou:
Jedno pásmo je 25-120
Druhé pásmo je 120-350
Třetí pásmo je 350-4000
Čtvrté pásmo je 4000-88000
:twisted:

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

hellboy
špatne, jeden bas hrá 0-120, druhý 0-350 (nie od 120 do 350!), od 350 do 4000 stredy, od 4000 výška. Delička basy/ stredy je 350Hz, stredy/ výšky 4000. Do 120Hz hrajú obidva basy (udávaná impedancia je 4ohm, dva basy 8ohm paralelne).. Je to 3 a1/2 pásmo.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

To tedy chodí extrémně nízko (0) :lol: /vtip/

Ne vážně, z popisu BVa je to jasné.
Pavel Macura Audio

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

A kdyby to bylo čtyřpásmo, bylo by to jak?

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Zappadaddy píše:
Wardruna asi nebude metal,to zní jak pagan středověká hudba,ne?Corvus Corax apod?Celkem vkusné.A Gorgoth to je teda masakr.Takhle to má vypadat v pekle.Já už budu hodný,jen mne tam neposílejte!!!!Zajímalo by mne co by na to říkal OZZY a jeho Sabath.Jako provokace pro starší generace velmi působivé,jako hudba těžko.Hudební legenda to nikdy nebude,schází jím tam ty zapamatovatelné rify.Vizuálně je to horor a o to tady asi hlavně jde.Kdo tohle vyhledává? :roll: Alice Cooper je proti Gorgothům zábava pro miminka. :lol:
No, budeš se divit, ale ona to docela populární, legendární, velice oblíbená kapela je :) Můj šálek kávy tohle zrovna taky není, ale pro někoho určitě a těch lidí není málo. Ten klip, což je jinak celé dvd se nahrával v polsku a režisér/producent za to šel snad sedět za zneuctění víry :twisted: Já jsem to sem dal proto, že Wardruna a Gorgoroth/Jotunspor jsou v zásadě stejní lidé, kteří umí vyrábět a hrát na středověké nástroje a ještě navíc to nahrát v naprosto nádherném zvuku a zároveň dělat takhle brutální black metal a předpokládám, že když jdou do studia, tak to co umějí nahrát jako Wardruna asi nezapomenou při nahrávání black metalu. Jinak aby to bylo ještě zábavnější, tak pan "zpěvák" z Gorgoroth a Wardruny mučil svého souseda (který ho napadl na jeho statku) ve sklepě, nechával ho pít vlastní krev a dostal za to podmínku, maluje velice zajímavé obrazy a loni byl vyhlášen norským homosexuálem roku, protože chodí s devatenáctiletým módním návrhářem :twisted: :twisted:

Pokud bys chtěl o něm vidět velice zajímavý dokument, tak je na Youtube - True Norwegian Black Metal (v několika částech) http://www.youtube.com/watch?v=i4U33U_U ... L&index=12

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Hellboy - kdyby byly Wotany čisté čtyřpásmo, tak by to bylo tak jak uvádíš ty, protože je to ale 3,5 pásmo (v části pásma kmitají oba), je to tak jak uvádí BVa.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Ale z první poznámky BVa nevyplývá, že to *musí* být 3.5-pásmo. Tři dělicí frekvence můžou zrovna tak znamenat 4-pásmo. Pekelník má pravdu.

Odpovědět