+++ 3 D +++

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: +++ 3 D +++

Příspěvek od Aleska »

dadaft píše:...............vyrovnaný frekvenční průběh je prostě nutnou podmínkou pro dobrý zvuk, ale pouze nutnou ale ne jedinou podmínkou pro poslech hudby. tak to vidím já. a nepopírám, že se můžu mýlit.
dadaft píše:...........nebuď labuť Mike - ty si myslíš že pořád řeším nějaké hrby nebo propady na x nebo y Hz?
na to zapomeň...
Kdeže ty loňské sněhy jsou... Vzpomínám na tvé začátky, kdy jsi řešil akustiku v původním, neupraveném bytě a hledal na netu, o co se opřít (a čemu se dá věřit). Jen tak pro osvěžení paměti, co akustika místnosti udělá s charakteristikou reproduktorů:

a) Naměřené hodnoty dvoupásmového monitoru ve volném prostoru
Obrázek
b) ty samé 2 metry od zdí
Obrázek

A to jde o 70 m3, čili skoro co máš dnes ty, takže akustiku (a tudíž propady a hrby) bych řešil.

PS: Omlouvám se autorovi obrázků, že jsem je použil bez jeho povolení. Celý článek je na http://reprosoustavky.kvalitne.cz/z%20netu/prostor2.htm

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Vzhledem k tomu, že včera jsme s dadaftem trochu laborovali, rád bych se vyjádřil.
Provedli jsme jisté úpravy v akustickém řeťězci - dadaft poznal, jaký vliv mají signálové kabely na zvuk, teď je to úplně jiná třída než předtím, repra utáhnou víc basů a čistší výšky, není to zkreslené, příjemnější poslech. Sám jsem byl překvapen, co takové malé a levné hračky umí.
O co se teď momentálně dadaft snaží je něco, co bych já nazval kompromisem mezi hloubkou zobrazení (bedny, blízko u sebe i u posluchače, nearfield poslech uprostřed místnosti) a "velikostí" zvuku (větší vzdálenost od sebe i posluchače), kdy se hloubka trochu zploští. Dadaft by asi jako cíl určil ideální spojení obého, což ale podle mne tak úplně v jeho podmínkách nepůjde. Má v dost velkém pokoji velký prostor k experimentování, tak jsme ledacos zkusili včetně pokusů o tlumení. Myslím, že přes relativně větší dozvuk to teď nezní špatně (vzhledem k použitým repro), možná se ten dozvuk i trochu podílí na vytváření dojmu větší hloubky. Zkoušeli jsme repro podél kratší i delší stěny, obé mělo své plusy i mínusy.
Z těch pokusů jsem měl pocit, že akustické úpravy v případě jeho místnosti možná nebudou mít takový vliv, jako změna umístění a typu beden. Je to přece jen větší místnost.
Také mám názor, že sub by to neřešil. Spíše dospělejší bedny s větším rozsahem. A ještě lepší kabely. Je ale fakt že pak může nastat větší problém s basy, který tam teď až tak není. A do rozhodování "velikost" vs. "hloubka" přibude další proměnná "rezonance na basech". Myslím, že právě proto dadaft uvažuje o subu, aby basy vyloučil jako samostatnou proměnnou, kterou by doladil nezávisle na té hloubce. Teoreticky to má určitou logiku, jak je to v praxi, s tím nemám zkušenost.
Každopádně to teď dadaftovi hraje nesrovnatelně lépe než když jsem tam byl poprvé či co slyšeli ti, co tam byli ještě předemnou.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

takže akustiku (a tudíž propady a hrby) bych řešil.
Můj názor, který vznikl ale na základě sluchu, ne měření, takže si jím nejsem jist, je, že hrby se posunují dle umístění beden, že pak dochází k rezonancím na různých kmitočtech. Tudíž akustická "náprava hrbů" má smysl až po definitivním ustavení beden a poté, co i ty bedny jsou přinejmenším na nějakou doby definitivní.
Myslím si to špatně nebo to tak je?

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

noaid

Problém je v tom že to co jste napsal je polopravda. Důležité je ustavení beden v prostoru s tím souhlasím ale s tím že ty bedny musí být definitivní s tím souhlasit nemůžu. Stačí se podívat do hifi studia kde nějáké akustické úpravy mají a mají tam různé druhy beden.
To by v tom případě znamenalo že akustika daného prostoru bude vyhovovat jen nějáké značce a to není úplně správný výklad.
Na udělání slušné akustiky jsou potřeba taky nějáké zkušenosti z praxe. A proto většinou amatérský zásah nebývá tím pravým.

dadaft

Dadafte prosimtě přestan se chovat jako blázen,Aleska ti to řekl dobře a po tom všem co zde bylo napsáno jsi schopný napsat že na nějáké frekvenční hrby kašleš. Je to tvoje věc ale když vidím ty zakládaná vlákna typu tři dé dvě dé a další nesmysly tak si říkám jestli už to trošku nepřeháníš. A vypovídající hodnota je opravdu malá.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Mike píše:Důležité je ustavení beden v prostoru s tím souhlasím ale s tím že ty bedny musí být definitivní s tím souhlasit nemůžu. ...To by v tom případě znamenalo že akustika daného prostoru bude vyhovovat jen nějáké značce a to není úplně správný výklad.
No já to myslel spíše tak, že pokud mám v úmyslu příští měsíc koupit nové repro, tak bych měl úpravy asi o ten měsíc odložit, protože jiné repro jde třeba v basech níž apod. a tudíž se mi může projevit problém, o kterém dosud nevím, a který bude důležitější než ten, který bych řešil teď. Příklad třeba teď mám bedny za 5 kilo a chci za 30 kilo. V tom studiu to je jiná situace, tam ho už jakoby mají, tudíž jsou schopni vyladit všechny potencionální problémy najednou. Nejsem si jist, zda jsem to dobře popsal (nebo v tom mám pořád zmatek :) )
Jinak samozřejmě chápu, že akustika je velice komplexní problém a příliš jednoduchá pravidla tady neplatí, určitě to chce zkušenosti.
Osobně neřeším moc profesionální akustické úpravy, na to nemám ani finačně ani prostory, spíše co v klasickém bytě, ledacos se dá i tak. Je to asi problém většiny lidí - co s obývákem v paneláku aby to hrálo lépe. Všechny pokoje jsou svým způsobem podobné rozměry i vybavením, tudíž se tento problém už musel tisíckrát řešit. Vlastně ne, většina lidí to asi zas moc neřeší.

*offtopic* Problém většiny netových diskusí je - anonymita, různé znalosti lidí, a především u chlapů nižší schopnost spolupráce a porozumění a větší snaha druhého něčím převýšit - délkou ptáka, velikostí parohů apod.
Navrhoval bych spíše tu spolupráci a vzájemnou pomoc v pozitivním slova smyslu, jako např. "jak to udělat lépe", než negativní "děláš to špatně". Pak z toho mají pozitivní přínos obě strany.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

noaid

Ano akustika se dá řešit poměrně levně řekněme třeba za částku nepřevyšující jeden hifi komponent. Samosřejmě je něco jiného akustika studiová a akustika aby to vypadlo jako obývák.
Určitě jako první krok rozehrát bedny a experimentovat s umístněním. A zjistit co mi asi tak nevyhovuje.
Další problém bývá hodně dlouhý dozvuk.
Pak holá plocha protilehlých stěn kde se ta energie nestačí pohlcovat.
Sám bydlím v pokoji 5,5 x 3,5 metru a u mě se nejvíce osvědčila akustická úprava stropu akusticky pohltivé panely + 10cm minerální vaty rockwool posun ve zvuku byl asi největší jaký jsem měl možnost v hifi zatím zaznamenat. Existuje několik variant a jsou i vzhledné
(sám jsem velký estét) cena nebyla příliš vysoká. Závěsy a záclony jsou nutností. A na zdi nasekat třeba tapiserie (koberce) a nebo akustické panely typu
dřevěný rám v něm třeba molitanové jehlánky nebo nějáký jiný druh akustické pěny a toto potáhnout průzvučnou tkaninou ze které se dělají mřížky na reprosoustavy existuje i několik barevných variant a cena se pohybuje mezi 150kč za metr. Takže ve finále ani velký panel nemusí vyjít na veliké peníze a bude vypadat vzhledně co se na něj pak dá to je každého věc. A každý trošku šikovnější člověk to zvládne sám.
Jiná otázka jsou basové pasti,rezonátory a další speciality to už chce odborníka. Ovšem i při tomto amaterském snažení je potřeba dávat pozor aby se místnost příliž nepřetlumila v takové místnosti nejsou už vysoké tóny úplně ono a zvuk není tak záživný.
doufám že Vám to pomůže.
Nejlepší je udělat alespon základní akustické měření (nemusí být aktivní bedna stačí reprobedna která bude v místnosti hrát)
A cena se pohybuje většinou kolem 5000kč ovšem dá se mnohdy najít daleko levnější nabídka.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Já popíšu, jak to vypadá u mne. Stejná velikost pokoje, koberec, záclony, něco málo nábytku, válenda, 2 křesla nepříliš hmotná, ty z Ikea. Hodně kytek, mají rády stejnou hudbu jako já takže rostou jak z vody. Co ale má největší vliv je něco, co už v bytě bylo, když jsem jej koupil, a to nástřiky na zdech. Původně byly provedeny předchozím majitelem z důvodu zateplení. Docelá tlustá (6mm v průměru) vrstva směsi nějaké měkké hmoty s nastříhanou vlnou, struktura velmi hrubozrné omítky. Vypadá to moc dobře a pohlcuje to tak, že stačí koberec a máte zvukově pocit, že tam máte nábytek i když je místnost prázdná. Nevím jaké frekvence to pohlcuje, odhaduji od středů nahoru, basy samozřejmě moc ne.
Proto mám trochu obavu z případných stropních úprav, aby to nebylo pak přetlumeno příliš.
Uvažuji o něčem jako přenosný paravan, aby to nebylo na pevno, který by byl za mou hlavou u zdi, mám repro podél delší stěny, takže za mnou půl metru už je stěna a vtom místě by to chtělo tu pohltivost trochu zvýšit, protože ten odraz zezadu trošku mění barvu zvuku i lokalizaci.

Teoreticky by to patřilo do jiného vlákna, ale je to jedno, vše souvisí se vším...

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Jak to tak čtu tak vidím že by ve vašem případě nemusela být akustika až tak katostrofální. Ovšem ani jeden z nás neví jaké propady nebo další akustické mody místnost má. To odhlalí pouze měření. S akustickým stropním podhledem by nemusel být až takový problém.
Záleží jak ta omítka funguje oni existují přímo specializované akustické omítky. Ale přetlumení bych se neobával. Rozhodně bych zkusil udělat velký panel za poslechové místo to pomůže hodně a vyjde to celkem levně , záleží na velikosti.Ovšem bavíme se zde o ceně v hladině průměrného RCA kabelu. Pak zkusit experimentovat.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Mike píše:Dadafte prosimtě přestan se chovat jako blázen,Aleska ti to řekl dobře a po tom všem co zde bylo napsáno jsi schopný napsat že na nějáké frekvenční hrby kašleš.
nenapsal jsem, že na nějaké frekvenční hrby kašlu - to mi ty vkládáš do úst.

žádné frekvenční hrby nemám - důvod proč tomu tak je jsem vysvětlil výše a nemůžu za to, že ti to hlava nebere.

toto byl opravdu můj poslední příspěvek.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

poslední dodatek k poslednímu příspěvku:

co když se ukáže dejme tomu propad -15dB na 60Hz - co pak Mike? jak to všechno zatlumíš, abys dostal vyrovnaný průběh? schválně nám tady všem vysvětli jak!!!

jak to asi tak jinak uděláš, než že pohneš bednama, co?

už mám plné zuby agrese tupců...

Dismembered
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dismembered »

Dadafte neblbni. Vždyť jsi dospěl do situace, kdy tě mají všichni za blázna a nikdo už tě nebere vážně.
A víš proč? Protože už desetkrát jsme si přečetli nějaký nový zaručený návod na pravé hifi, už desetkrát
jsi tu zdůrazňoval jak jsi vysmátý a že teď už opravdu jen posloucháš, už desetkrát jsi z fóra odcházel a
desetkrát jsi napsal, že tohle je poslední příspěvek.

Soudě podle tohoto bych si o tvoje slovo neopřel ani kolo. Pokud vynáším definitivní soudy, měl bych být opatrnější.
Může se mi stát jednou, dvakrát, že to nebude až tak definitivní. Ale u tebe je to číslo dvouciferné určitě.
Takže buď opravdu přestaň psát, nebo nepublikuj ty nesmysly typu "poslední příspěvek a končím".

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

dadaft píše:poslední poznámka ze záhrobí
Mike píše:Dadafte to čeho chceš dosáhnout bez alespon základních akustických úprav dosáhnout nemůžeš. A říkej si tomu jak chceš.
nebuď labuť Mike - ty si myslíš že pořád řeším nějaké hrby nebo propady na x nebo y Hz?

na to zapomeň...
Dadafte nemám patent na rozum ani neříkám že moje zkušenosti v akustice jsou na profi úrovni nejsou,spoustu věcí jsem si sám zkusil a přečetl ale
v podstatě o tom vím jenom povrchne. To že mě začneš urážet a nazývat mě tupce to mě docela mrzí ale beru to. Takže na tvůj konkrétní dotaz neodpovím protože to neumím a proto vždy odkazuji na profesionály. Hlavně že ty víš všechno a zakládáš témata pro100r a 3D.
Chtěl jsem ti dohodnout akustické měření poslechovky které by jsi měl zadarmo ale kašlu ti na to
Ahoj
Mike

boxer

Příspěvek od boxer »

Dadaft....e

Začínáš být arogantní,vzteklý a pod. ..... jako by jsi od načichl od ing.Martina K.
Stejné jednání. Už jen zabanovat odpůrce. :(

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

pravda - tu poslední větu jsem si mohl odpustit a omlouvám se za ni. nemyslel jsem to nijak osobně, spíš to byla ventilace mé spukromé nespokojenosti. s nikým konkrétním to opravdu nemá co dočinění.

tato omluva mi stála za další trapný návrat.

přestávám přispívat.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Lidičky uklidněte se, obě strany. Nemá cenu útočit. Škodí to všem.
Snažím se pochopit obě strany a obě mají ve svém pravdu, a ty pravdy se ani moc navzájem nebijí, jsou každá tak trochu z jiné oblasti. Obě strany dělají chyby, někdy jsou to nedorozumění ve stylu o voze o koze. Kdyby jste se navzajem znali či měli možnost si povykládat z očí do očí, dovysvětlit si jemné nuance problému, možná by jste si rozuměli navzájem mnohem více. 90 % komunikace je nonverbální a ta na netu není. Když se do toho přidá špatný den, vzájenmé nepochopení a díky tomu pak ty útoky, tak je to průser. Internet je prostě sviňa. A když se to smíchá se soustředěným tlakem okolí a není úniku, tak co udělá člověk zahnaný do kouta? Začne kolem seebe mlátit, a to by udělalo mnoho lidí, možná každý. Určitě se to mnohým taky někdy stalo. Alespoň mi ano a nejednou.

V reálu je s Dadaftem o těch věcech povídá hodně fajn, mohu říct, že docela ví co chce, ví, jak to asi vypadá, dovede o tom docela přemýšlet, v mnohém má pravdu (nechci teď zabíhat do tech.podrobností), někdy mu chybí některé informace či zkušenost, ale dovede je alespoň v reálu akceptovat a přemýšlet o nich a není problém jej osobně přesvědčit o tom, že věci se mají jinak, nejlépe reálnou ukázkou. Věří tomu, co vidí a slyší. Já se mu nedivím, já taky. Vlastní zkušenost je nade vše. Jeho problém je, že to vše dělá s velkým nadšením a občas u toho šlápne vedle či přestřelí, ale podle mne je to nadšení mnohem cennější než to šlápnutí vedle. Já bych to bral s nadhledem. V realitě by k takovým excesům nikdy nedošlo.

Je mi to osobně líto, že to takhle dopadá. A není to žádné řešení. Tak bych udělal tlustou čáru, pro dnešek klídek, třeba i zítra, chce to trošku odpočinek a sebereflexe, a pak jedeme dál. Hlavně si pořád něco nevyčítejte, to nemá cenu a k ničemu to není.

Dadafte, mám pro tebe to, co bys nazval referenční nahrávkou s prostorem, žádné syntetické zvuky, ale reálný jazzový živák z hospody Jazz At The Pawnshop. Někdy doručím.

Odpovědět