co je referenční systém?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: co je referenční systém?

Příspěvek od dadaft »

a tak to má být...

anebo ne?

jsem docela zvědavý, jak to všechno dopadne. otázka je, jestli nějaké konce existují, jestli dokážeme poznat jestli ano a nebo ne, a jestli to poznání má vůbec nějaký smysl.

dostalo se to do stadia, kdy se odpoutávám. podle všeho mluvím z cesty. je dobré se občas něco dozvědět, ale ostatní pravda někdy mírně obtěžující. boxer neříká tak ani tak, ale na jeho slova dojde. to bych si nechal líbit. tohohle zřejmě na mě moc nezbylo, když rozdávali. já holt nemívám nejmenší tušení, jestli dojde.

upřímně řečeno, když si přečtu ty texty, myslím si, že jediná použitelná záležitost je ta jmenovaná jako metoda od audiophysic. a že tam není uvedena jedna věc, o které mluvil Gerhard s Kaminskim. v podstatě to, co se týká způsobu našeho vnímání sluchem a z toho vyplývajícího. psychoakustika. pro mě jsou slova autorů Čím blíže bude reprosoustava k boční zdi, tím bude znít subjektivně ´tepleji´, ale zvuk se může se začít rozmazávat. a Není-li možné poslouchat v pozici reproduktorů u delší zdi (což je pravděpodobně pro většinu z nás), doporučení zní postavit poslechové křeslo přímo do středu místnosti a reprosoustavy umístit na čtvrtky jak od čelní zdi tak od bočních stěn. Tím se dostanete do poměrně malého trojúhelníku, klasického nearfield čili blízkého poslechového pole. velmi problémová. v prvém případě proto, že používají podmiňovací způsob místo výčtu, v druhém naopak: nemyslím si, že závěr je dostatečně silný na výčet podmínek, které mu předchází.

víc nic konkrétního.

vlastně mě napadá jedna otázka:
úplně na začátku desky Miles_Gurtu se něco děje. kdybych byl uprostřed té události, a svět kolem mě by byl jako hodiny - 12-ku bych měl před sebou, 3-ku po pravé a 9-ku po levé ruce a 6-ku za zády - co uslyším?

řekl bych, že se dá zodpovědět.
a více než to, jestli mám pravdu, mě zajímá, jestli je nějaká odpověď bez otazníků. ale to už jsem říkal. jinými slovy: to je vše.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

dadaft: Nejak som nepochopil ktorý z tých prejazdov koní (tie 4 obrázky) je vlastne správne. Vie vôbec niekto (snáď okrem Watersa) či ten kôň má ísť zlava zozadu do pravého predku, rovno, prípadne čo ťahá a aký bol povrch cesty?
Inak je mi velmi sympatické tvoje zapálenie pre priestor *palec* . Mňa tento "zápal" zatial obhádza - asi to bude tým že môj systém má od "referenčného" asi tak ďaleko ako traktor od porsche.

boxer

Příspěvek od boxer »

Nojo,ale Porsche ti pole nezorá,víš.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ano, tedy ne - - - z hlediska věčnosti je rozdíl mezi porsche a traktorem řekněme mizivý, ale co ta lokalizace kurvadrát?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

JV píše:... prípadne čo ťahá a aký bol povrch cesty?
to ti můžu říct úplně přesně: nevím. 8-)

boxer

Příspěvek od boxer »

:shock: To jsou neznalosti.

Přeci tahá klasickou 4kolovou bryčku,
Obrázek
kdy povrch cesty se mírně proměňuje jak projíždí kolem štípajícího z kamenopísčité cesty
Obrázek
na štěrkovou,(je slyšet jiný zvuk po přejezdu)
Obrázek
a při odjezdu přejíždí na suché bláto.
Obrázek

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

OK - povrch máme vyriešený :D . Ešte by som rád mal zodpovebanú tú otázku ohladom toho smerovania (4 obrázky).

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

dadaft píše:vlastně mě napadá jedna otázka:
úplně na začátku desky Miles_Gurtu se něco děje. kdybych byl uprostřed té události, a svět kolem mě by byl jako hodiny - 12-ku bych měl před sebou, 3-ku po pravé a 9-ku po levé ruce a 6-ku za zády - co uslyším?

řekl bych, že se dá zodpovědět.
a více než to, jestli mám pravdu, mě zajímá, jestli je nějaká odpověď bez otazníků. ale to už jsem říkal. jinými slovy: to je vše.
Tak jsem si to pro zajímavost zkusil, ale odpovědět nedokážu. Děje se toho hodně a rychle za sebou, takže jen obecně: každý ze zvuků se přemisťuje jak v levo-pravém prostoru, tak v předo-zadním, některé basové se dostanou postupně zcela dozadu. Těsně před nástupem perkusí se pohybuje zvuk zprava dopředu a pak dále doleva kde udělá smyčku ke mně a skončí na 11 hodinách. Taková na ležato položená šestka s "boulí" vlevo. Ale to jsi asi slyšet nechtěl . :)

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

To boxer
ty články z audiodromu jsou moc fajn, dobrý hoši. *thumbs up*
Noble Audio - výroba a prodej

Shylock
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shylock »

Jj, zajímavé čtení *thumbs up*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

noaid
jo, to jsem slyšet přesně chtěl. Miles dost pracuje s Doppler shifterem. je fakt, že je to dost rychlé a hodně. na každý pád to chodí i dozadu za posluchače. poslechnu to párkrát pořádně a písnu, jak to vypadá u mě...

JV
ona to vypadá jako úplná pakárna zkoumat toho koně. vtip je v tom, že při určité vzdálenosti beden od čelní zdi nebo možná při určitém poměru ustavení v místnosti (to nevím, a jak se zdá, tady to neví nikdo), se nejen ten kůň stane čistě 3D záležitost (běží zezadu zleva a mizí vpravo za tebou atd., jak psal boxer...), ale z té nepříliš hluboké bažiny stejnozvuku se najednou jako zázrakem vyloupnou jednotlivé nástroje definované nejen v pravolevém ale i v skutečném předozadním smyslu. no a jádrem sporu v tomto vláknu je pocit těch, kteří předozadní prostor nemají, že ho mají. ;)
k těm obrázkům: P--Z prostor zabíjí jakákoliv blízkost zdí, nejen čelní (za bednama), ale i bočních (to je obrázek 3). no a čelní stěna je hranice, za kterou se nijak a v žádném případě nedostaneš bez 3D ustavení. tj. jestliže máš bedny 1m od zadní zdi, hloubka tvého předozadního prostoru, kam například nasáčkuješ celý symfonický orchestr, je 1 metr. to, že se někdo bude do krve hádat, že to není pravda, na tom nic nemění. jinými slovy, ten poslední obrázek je úplný nesmysl.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

UPOZORŇUJU, ŽE TOTO JE MŮJ NÁZOR NA VĚC A MOJE HLUBOKÉ PŘESVĚDČENÍ, SE KTERÝM OVŠEM HIFI AUTORITY ZCELA ZÁSADNĚ NESOUHLASÍ.
:twisted:

ovšem ještě mi nikdo nepředvedl něco srovnatelného s tím co mám.
:cry:

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ještě snad k těm boxerovým článkům: postup doporučovaný u metody audiophysic při ustavení "u krátké" zdi je rozhodně špatný a Joachim Gerhard by s tím vehementně nesouhlasil. když se umístí poslechové místo doprostřed místnosti a bedny dají do kvadrantů, jak píšou, stojí to za prd. mnohem lepší je umístit poslechové místo do středu kružnice určené šířkou místnosti a dotýkající se zadní stěny za posluchačem a bedny dát na její vnější okraj směřující do místnosti. odstup od sebe a vzdálenost od bočních stěn je pak určována mírou zatlumení a směrovostí výškáčů.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Měl bys založit nějakou sektu "správného 3D zvuku", argumentace je přesně taková.
Pavel Macura Audio

capouch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od capouch »

Asi nikdo nemá skušenost s tím ATB PC Pro? Bych to potřeboval změřit, sem s toho na nervy, ale dát štyrku a použít to jednou se mi nechce :-(

Odpovědět