agustini:
Ty pleteš dohromady dvě různé věci, které se shodou okolností nazývají stejně. Samozřejmě že zkreslení se dá posuzovat jenom na akustických zvucích. Ale i el. kytarista bude chtít, aby jeho záměrné *zkreslení* bylo reprodukované nezkresleně.
Ktore su to tie dve veci co pletiem? Povedal som ze referencna aparatura pre posluch ako na koncerte je PA system.. Ako vies, do akej miery to chce gytarista tak ako to lezie z jeho "maleho" gytaroveho komba este pred tym ako je tam pred nim mikrofon a ide cez tie PA systemy na koncerte k tebe priamo do usi? Pokial viem, hudobnici niesu taky citlivy na rozne detajly ako "HiFisti" .. vacsinou som skor pocul o tom, ako sa zabavali na tom, co tam ti HiFisti pocuju a ci su vobec normalni, lebo pre nich to bolo neregistrovatelne..
PA vybavení nic neřeší. Zaprvé sami hudebníci svůj koncert nemohou slyšet jako posluchač, čili je otázka, zda je to všechno jejich záměr (jako na CD). Ale uznávám, že to může být posluchači jedno, když chce právě ten koncert. Zadruhé na koncertě má elektronika daleko snadnější práci. Signál není nijak digitalizovaný nebo jinak zakódovaný, také frekv. spektrum jednotlivých kanálů je omezené.
Sami hudobnici nikdy nepocuju zvuk ako posluchac.. frekvencne spektrum okolo akehokolvek hudobneho nastroja nieje v ramci 360 stupnov linearne v priestore..a teda urcite inak to pocuje hudobnik ako posluchac co stoji trebars aj o meter dalej.. To by si musel strcit do usi hudobnika mikrofony a osetrit ich krivku o "krivku jeho jedinecneho ucha" so vsetkymi presnostami a defektami aby si to pocul ako on!!
PA system riesi .. mas to to iste ako na koncerte po stranke najpodstatnejsej casti retazca (zosilovac a reproduktory).. a ked pred to das co najpresnejsi zdroj, oproti klasickemu HiFi to riesi to, co to riesit ma.