co je referenční systém?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: co je referenční systém?

Příspěvek od MB »

dadaft píše:
MB píše:Najhorsie je, ze sem pridu novy a menej skuseny hifisti a zacnu to casom vydavat za pravdu *headbang*
jenže ona to je pravda MB. není to žádné plané teoretizování, ale skutečnost. mám to doma. nejlepší důkaz, jaký si lze představit, mi poskytla moje bývalá žena. bývala fagotistka a teď je šílená. většinou když mě navštíví tak nezavře hubu. tentokrát jsem měl práci a ona vydržela půl noci mlčet a poslouchat cdčka...
Tomu hovorim dokaz....

Minuly vikend som tu mal navstevu zo Strassburgu, musel som im 3x pustit LP od MFSL Dark side of the Moon (btw Pytel ma doma moj gramopredzosilovac) a dalsie mraky LP a CD a dokonca prestali jest na 6 hodin slimakov, tomu hovorim dokaz ja, takze MOJ A IBA MOJ system je referencny !!!!

PS: podme si zmerat kto ho ma vacsieho
PS2: pre pomalsich...samozrejme ja nemam referencny system, aj ked dadaftova poucka tvrdi nieco ine...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

PMA
já nevím, nezkoušel jsem to, nic mono doma asi nemám a ani mě to nenapadlo. asi by tam nemělo být nic. bych řekl.

MB
přeju ti to.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

dadaft píše:PMA
já nevím, nezkoušel jsem to, nic mono doma asi nemám a ani mě to nenapadlo. asi by tam nemělo být nic. bych řekl.
Tak to je potřeba ujít ještě velký kus cesty.
Pavel Macura Audio

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

no, upřímně řečeno mám nějaké mono na háku. :mrgreen:

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

PMA
nejsem příliš bystrý, musím si věci nechat projít hlavou: to, na co narážíš, je ten pravý důvod, proč staré dostalo přednost před novým...

z toho ovšem také plyne, že navrhované ustavení není samospasitelné a zřejmě bude dost závislé na použitých komponentech.
neboli že pod jistou úrovní nebude možné.
což věc značně komplikuje ale nic to na ní nemění...

Machalík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Machalík »

Jak daleko by od zadnich a bocnich sten mely dle Dadaftovych Zakonu stat dipoly, typicky Apogee, Martin Logan nebo Magnepan?
Jakou merou se dle DZ na prostorovem vjemu z nahravky podili obsah a kvalita hlubokych (= rekneme pod 35 Hz) kmitoctu?
Co to stejne na vyskach - reprak s rozsahem daleko nad 30 kHz?
Jakou zmenu do prostorovosti prinese sirokopasmove a skoro celoplosne zatlumeni zadni steny? Mohou se pak reprosoustavy prisunout blize ke stene? A opet, jsou-li dipolove, alespon v casti spektra (Heil Kithara treba)?
Atakdale.
Strasne vlakno. A tech lidi, co to tady ctou a berou vazne :( Ted zas to liche pravidlo... Des bes.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

To Machalik: Dobře položené otázky *thumbs up* , ale myslím si, že na našem fóru na ně nikdo neodpoví *thumbs down* . A věřím, že na takto položené otázky se nedočkáš odpovědí ani na Slovanetu (a celém českém netu všeobecně)
Machalík píše:.......Strasne vlakno. A tech lidi, co to tady ctou a berou vazne :( Ted zas to liche pravidlo... Des bes.
Takto to neber. Pořád lepší strašné vlákno než žádné vlákno. A není to vina Dadafta, je to vina těch co vědí a neřeknou (a je jedno z jakých důvodů).

PS: Znáš-li sám odpověď na tyto otázky - řekni, prosím. A určitě nebudu sám, kdo by rád na ně slyšel odpověď z úst praktika (všechny jsi měl a tudíž i slyšel).

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Machalík píše:Jakou zmenu do prostorovosti prinese sirokopasmove a skoro celoplosne zatlumeni zadni steny?
marná sláva machalíku, ty jsi zkrátka srandista....
celoplošné širokopásmové zatlumení - prostě brnkačka, že?

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

sirokopasmove a skoro celoplosne zatlumeni zadni steny
cca60€ /m2, pre pásmo nad 400Hz, absorbcia nad 90% . Na priestorovom dojme sa podieľajú hlavne stredy a výšky.

agustini
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agustini »

Jakou zmenu do prostorovosti prinese sirokopasmove a skoro celoplosne zatlumeni zadni steny? Mohou se pak reprosoustavy prisunout blize ke stene?
problem blizkosti zadnej steny je predovsetkym na tych najnizsich frekv. Teda sirokopasmovo pokryt celu stenu od 400Hz vyssie by neporiesilo ten hlavny problem blizkosti zadnej steny a moznosti prisunutia repro blizsie.. tiez nepoznam sirokopasmovy absorber ktory by vykryval celou plochou rovnomerne aj pasmo 20Hz-400Hz. Ale pochybujem ze neaky existuje, aby sa dal pouzit na takyto ucel.

Ja mam v malom byte problem s blizkostou zadnej steny ako na stranach repro tak na strane posluchaca.. jednoducho moja vzdialenost stien je 4m.. ak by som aplikoval vseobecne pravidla tak je to 1m od zadnej steny na strane repro, potom 1m od zadnej steny za posluchovym miestom a zostalo by mi posluchove pole 2m.. nehovoriac o estetike. Kedze som na nic chytrejsie neprisiel problem riesim vyberom bedni, ktore nemusia byt tak daleko od zadnej steny a na druhej strane si dam vyrobit z neakeho madracu podlozku medzi operadlo sedacky a mna, tak aby som sedel na kraji ale zaroven pohodlne oprety, co mi spravi uz neakych tych 80cm od zadnej steny a to mi uz staci. Ked nebudem pocuvat tak to niekam schovam a bude aj vlk syty aj ovca cela *hura*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

BVa
hm, zajímalo by mě, jestli to bude skutečně fungovat. člověk by řekl, že by asi mělo, ale nevím nevím. ještě jsem neslyšel, že by to fungovalo.

pro ostatní nevěřící tomáše typu machalíka a agustiniho:

uvědomte si, že já se s váma nehádám.

nic jsem nevymyslel. to, o čem mluvím, nemám ze své hlavy. nejlépe je to asi shrnuto zde http://www.tnt-audio.com/edcorner/may06.html, ale narazit se na to dá poměrně často i jinde. jediné, co bych mohl řekněme vydávat za svůj přínos k věci, je konstatování, co je vlastně ta dostatečná vzdálenost reprobeden od zadní stěny. a tady mě nikdo neukecá, že míň jak 2,5m!!!

já vím, že když má člověk bedny metr od zadní, tak zde jistý pocit hloubky prostoru je. ale s tím, o čem tady mluvím já, tedy 3D, to opravdu, ale opravdu nemá nic společného. toť vše.

vtip je v tom, že můžu kdykoliv názorně předvést, a tím tuto debatu uvést skutečně na pravou míru.

pořádně si přečtěte ten článek a pouvažujte o skutečném dosahu těhle vět:
I can understand finding the right compromise is difficult but if your speakers are placed close to the rear wall you can forget a 3D soundstage. You can just get a flat 2D image, nothing else.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Je to samozřejmě nesmysl, protože v menších místnostech by člověk musel sedět za zdí. Vždy jde o poměry v konkrétní místnosti.
Pavel Macura Audio

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

v menších místnostech 3D nejde získat. tak to bohužel je. myslím, že ta moje se už docela blíží nejmenšímu možnému. víc nemám co říct.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Sorry, jsou to jenom bláboly.
Pavel Macura Audio

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »