co je referenční systém?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
agustini
Kontaktovat uživatele:

Re: co je referenční systém?

Příspěvek od agustini »

třeba ty jednočinné Ačka k referenci určitě patří. ne dvojčiné, ne push-pully...
bi(tri)amping ještě soutěží s monowiringem, zatimco bi-wiring už je ze hry, nebo ne?
hmm.. vidim ze to beries hodne sporotovo. No tak teda este jeden, ale posledny pokus..dufam ze potom mi to s tou skutocnou referenciou uz konecne prezradis.. je to: Grundig?

merhaut

Příspěvek od merhaut »

u agustiniho to bude nepochybně stroj, co podle něj nejlíp přehraje mptrosky...

agustini
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agustini »

u agustiniho to bude nepochybně stroj, co podle něj nejlíp přehraje mptrosky...
si robis srandu merhaute.. ale uz som pocul o teste pri ktorom clovek HiFi znaly s vycibrenym sluchom na mnohomilionovej zostave v akusticky upravenych priestoroch na ktorej uz mal nieco napocuvane, rozdiel medzi originalom a MP3(320) pri slepom teste nepoznal. Napriek tomu ze test postupil aby preukazal ze rozdiel medzi mptroskami akejkolvek kvality a originalom musi pocut aj hluchy.. ;)

ale toto uz je tak trochu *offtopic* .. vratme sa k teme. Tak dadafte, prezrad uz konecne co povazujes za referenciu ty..

jaro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaro »

Chlapci, v podstate referenčný systém je ten, oproti ktorému porovnávate tie ostatné. Ostatná diskusia je len ...

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

jaro píše:Chlapci, v podstate referenčný systém je ten, oproti ktorému porovnávate tie ostatné. Ostatná diskusia je len ...
...o diskusii.

Donuts
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donuts »

palipol píše:
jaro píše:Chlapci, v podstate referenčný systém je ten, oproti ktorému porovnávate tie ostatné. Ostatná diskusia je len ...
...o diskusii.
...o hovně.

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

Konečně. jaro *thumbs up*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

agustini píše:Tak dadafte, prezrad uz konecne co povazujes za referenciu ty..
dobře agustini.
pro mě je referenční systém nejlepší systém v absolutním měřítku. jinými slovy ten, ke kterému se ostatní systémy vztahují jako k měřítku. řekněme pro příklad, že mikrosystém sony (A) je lepší než mikrosystém yamaha (B) a zároveň systém z komponentů yamaha (C) je lepší než systém z komponentů sony (D). to neznamená, že vzájemné pořadí všech čtyř sestav bude od nejlepšího C - A - D - B. to pořadí je samozřejmě C - D - A - B, protože i když je D horší než C pořád je lepší než A. lepší = blíž referenci.
každý prostě máme ten svůj absolutní (vlastně ideální) referenční systém, ke kterému vztahujeme reálné konkrétní systémy jako k měřítku.
druhá věc je, jestli existuje i referenční systém v jiném než v tomto osobním, tedy v obecném smyslu. tedy jestli je nějaký ideál ideálů. jestli můžeme nějak popsat systém, který by byl vlastně referencí všech našich jednotlivých osobních referencí. hmm. ideál ideálů bude asi těžko něco reálného, že? smysl něčeho není ukrytý v tom něčem samotném ani v jeho jménu, ale ve způsobu, jak to něco používáme. smysl nože není v kovu a dřevě ani ve slovu "nůž", ale v tom, že krájí, řeže atd. stejně tak smysl reference není v konkrétních přístrojích (neexistuje žádný konkrétní referenční systém všech referenčních systému) ani v tom, že je to pro nás absolutní měřítko pro konkrétní reálné systémy, ale v tom, k čemu se vztahuje, k čemu ho vlastně používáme. a my referenční systém sice používáme jako měřítko pro reálné systémy, ale aby toto měřítko mělo nějaký smysl, musí se vztahovat k něčemu společnému, k něčemu co chápeme všichni jako smysl používání reference. a tím všichni rozumíme co největší věrnost. maximální autentičnost. high fidelity.
ano?
myslím, že jo.
no a teď to začíná být trošku složitější. co si pod tím vlastně představit. vysoká věrnost? fajn. no problem. ale čeho?
- zážitku diváka z 5. řady rockového megakoncertu?
- posluchače komorního kvarteta?
- hráče na base v bluesové kapele?
atd.

je možno tohle nějak rozhodnout? v dobách, kdy byly jen akustické nástroje, tak kdyby bylo nějaké hifi, jako že nebylo, tak by odpověď byla prostá: ať to zní jako když hudebníci hrajou!
jenže stojí ta otázka opravdu takhle?

sedím ve svém oblíbeném fotelu, mám nejlepší myslitelný aparát světa. přede mnou se týčí nejdražší reprosoutavy. setmím světla do příjemného šera. vysunu šuplík přehrávače a vložím disk (popř. vložím vinyl na talíř). hudbo s nejvyšší možnou věrností hrej!!!
jenže muzikanti byli na šrot, zvukař sjetý koksem a producent měl chřipku. navíc v lisovně řádil tyfus a byli povoláni učni na záskok...
jak důležitá je samotná nahrávka?
a jak důležité jsou přístroje?
co ještě mimo to vstupuje do hry?

a teď dál.
co vlastně je v silách hifi - systému?

není tohle ta klíčová otázka?

5. řadu megakoncertu žádné hifi nezvládne, to sorry.
ale zvládnout zvuk nástrojů, aby byl co možná nejvěrnější, znějící jako reálný nástroj, to by mohl, ne?
ano, to je jedna z věcí, kterou všichni považujeme za znak reference.
co zobrazení prostoru, kde se nahrávalo? jistě. referenční znak...
dynamika? ano.
atd.
každý z nás klade důrazy na jiné věci, ale všechny v rámci reference ve smyslu hi-fi, ne v absolutním smyslu přiblížení se realitě, např. rockovému megakoncertu.

a pro mě osobně nyní do referenčního hi-fi systému přibyl nový a veledůležitý prvek, a to trojrozměrné zobrazení lokalizovaných zdrojů.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ještě jinými slovy: existují i poměrně propracované systémy definující referenci mezi hifi-systémy. svoje momentální referenční systémy pro svou i veřejnou potřebu mají definované významné audio firmy, magazíny a portály zabývající se hifi atd. určitě se vzájemně od sebe liší a důraz bývá kladen tady či jinde podle momentálních potřeb, ale na jejich tvorbě se podíleli lidé věci znalí. jsou vypracovány a ověřeny metody, jak a co by měl splňovat systém, který je referenční.
neboli netřeba kamene mudrců...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

až bude chvíle, sepíšu sem 10 kategorií definujících referenci podle Chesky.

a pak snad přidám další referenční systémy autorit z oblasti hifi.

výsledkem by mělo být zjištění, jestli referenční systémy různých osob něco spojuje - ať už technicky nebo jinak...

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

dadaft píše: ............. sedím ve svém oblíbeném fotelu, mám nejlepší myslitelný aparát světa. přede mnou se týčí nejdražší reprosoutavy. setmím světla do příjemného šera. vysunu šuplík přehrávače a vložím disk (popř. vložím vinyl na talíř). hudbo s nejvyšší možnou věrností hrej!!!

jenže muzikanti byli na šrot, zvukař sjetý koksem a producent měl chřipku. navíc v lisovně řádil tyfus a byli povoláni učni na záskok..............
Tak to by mne zajímalo, zda najdeš referenční systém řešící to co jsi napsal. Jestliže ano, sním svůj vlastní klobouk ( žádný nemám). *hura* Hledáš-li jej pouze teoreticky, pak jdeš cestou opět neprobádanou a neznámých X je tam víc, než známých. Zase na druhé straně = každé praktické využití něčeho začíná teoretickým výzkumem. Držím *palec* .

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Ahoj,
jestli tou další neprošlapanou cestou je 3D sound, pak se podívej na ukázky http://www.unoriginal.co.uk/holophonics.html a již přeložené http://translate.google.cz/translate?hl ... 26hs%3DQmm . Je to sice ve 128 mp3, ale na toto to stačí. Zajímavé.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

musím se přiznat, že teď ti moc nerozumím. opustil jsem všechny neprošlapané cesty. copak to není víc než evidentní?

stereo je prostorový zvuk. odjakživa. a já jen hledám stereo. nic víc. NIC VÍC.

snažím se najít systém, který by splňoval referenční parametry. takové, které jsou všeobecně akceptované. nehledám něco, co nikdo nemá, ale naopak to, co mají všichni. hledám zcela normální STEREO.

k referenčnímu systému jsem se přiblížil v mnoha kategoriích. lokalizace v prostoru byl pro mě nejtěžší oříšek a skutečně ji nejde získat jinak než ustavením beden velmi daleko od zadní zdi. v tomto směru mám nyní skutečně referenční aparát. a podle stupně odporu členů fóra chápu, že si většina z nich nedokáže představit, o čem mluvím. přesně jako ty.

v barvě nástrojů, na basech a v dalších oblastech mám ještě k referenci daleko. ale myslím, že teď už to půjde mnohem snáz...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ještě k tomu, co jsi zvýraznil:

víš proč se lidi ze studií, zvukaři a další smějou hifistům a podivují se jejim jak ruka tlustým kabelům a dalšímu voodoo? jejím steskům nad kvalitou nahrávek?

oni jsou zvyklí poslouchat referenční studiové aparáty a vědí, že mnou popsaná situace nenastává - kromě zcela úzké skupiny nahrávek pro teenagery je většina věcí nahrána v pohodě. snížení makrodynamiky a různé ořezy jsou jistě problém z estetického hlediska, ale v praxi i ten ořez hraje a má svůj specifický zvuk.

jako příklad pro mě navždy zůstane album KT Tunstall Drastic Fantastic.
když nemáš předozadní prostor, hrát ti to prostě nebude.

zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zero »

Můj názor na tohle téma je jen kapkou v moři, ale možná někdo z vás je na tom stejně jako já.
Co se týče "referenční sestavy" - tak čistě a jen z mého pohledu jde o to, jestli má vůbec význam po něčem takovém toužit a něco takového hledat? Já už dneska vím, že i kdyby mně dneska na účtě přebývalo 10 mega, tak v referenční sestavě je nerozpustím. (Ale fajnovým gramcem bych si radost přeci jenom udělal *2thumbsup* ). A proč? Protože převážně poslouchám hudbu na CD, který mají co do kvality nahrávky spoustu nedostatků. Takže z referenčního systému bych já osobně z výše uvedených důvodů měl hodně rozhozenou psychiku. Obávám se, že by bylo rázem po radosti z hudby. Na druhou stranu je mezi lidma spousta jedinců, kteří mají (nevím, jestli to řeknu dobře) absolutní sluch, a ty asi nic jinýho než reference neuspokojí. Fůra lidí taky kupuje čistě audiofilní nahrávky. Pro ty by zase bylo psycho muset je poslouchat na něčem, co je referenci na hony vzdáleno. Osobně bych se nerad dostal do kleští, kdy by mě nějaký vysoce kvalitní (věrný) systém nutil poslouchat jen špičkově nahrané záznamy.
(Asi bych měl z tohodle fóra honem rychle vypadnout, protože vlastně nehledám "hi-fi"). Poslech hudby je pro mě především radost a relax. To, že nepoznám, jakou použil houslista kalafunu, nebo jakou značku strun používá basák, tak to mě fakt nezajímá. Pro mě je rozhodující až ten výsledek - harmonie, rytmus, šťáva, drajv a spousta dalších věcí, který se blbě popisujou.
Takže si myslím, že téma reference je hodně tenkej led. Pro mě bude "reference" asi tak 118 km daleko od reference hudebního skladatele.

Odpovědět