musím říct, že máš skvělý aparát. já se na něco takového nezmůžu. vážně. tak to pro tebe je jistě k smíchu ten fígl Jacka Johnsona z vlákna 3D. možná že to vůbec není tak, jak si já myslím! docela by mě zajímalo, o kolik se ve svém odhadu lokalizace těch kytar mýlím...boxer píše:U mýho ustanovení hifi běží kůň.A běží odleva zezadu a doprava.
Přičemž míjí hromadu naštípanýho dříví před štípajícím a laťkovou zastřešenou kůlnou za ním.A zvuk kopyt se odráží (z pohledu štípajícího) mezi ním,dřívím,kůlnou a stavením.Zvuk se otáčí a dopplerovým efektem vznikne dojem chybějících (slyšet ale jsou,ale slabě) druhého páru nohou,protže se to sleje.Waters to udělal skvěle,přesně podle skutečnosti.
co je referenční systém?
Re: co je referenční systém?
Musíš si uvědomit, že jsi (možná) jedinný, který má možnost s repry libovolně pohybovat po místnosti. Dovolím si tvrdit, že 99,9 % členů tohoto fóra má svá repra ustanovena tak, jak mohou, protože jim prostě nic jiného nezbývá. Někteří to řeší nákupem High-Endu (u něj se snad dá předpokládat, že bude hrát kdekoliv), jiní mají prostě na co mají. Když k tomu připočítáš mnohdy naprosto akusticky neupravené místnosti a nemožnost či nechuť k její úpravě, pak se nemůžeš divit, že hodně z nás ani neví, o čem mluvíš.dadaft píše:..........jak říkám, neumím si vysvětlit, jak je možné, že se nikdo další nehlási. tedy jedno vysvětlení se přímo nabízí, a všechno tomu dokonce nasvědčuje. ale to by bylo opravdu, opravdu šílené...
že by nikdo z hifistů ještě neslyšel hi-fi?
Navíc: Když si někdo přečte, že se snažíš najít optimální poslech v prakticky prázdné místnosti, s holými betonovými zdmi, čte o nekonečném kolotoči obměn reproduktorů, zesilovačů, předzesilovačů, kabelů, filtrů (a já nevím ještě čeho), nediv se. Těch změn bylo již tolik.....a cíl stále v nedohlednu.
Ustav si reprobedny podle svého nejlepšího svědomí a vědomí, nech je tam, a vrhni se na to, cos měl udělat následně po rekonstrukci bytu: Akustické úpravy. Až je budeš mít, začni opět laborovat s jejich pohybem po místnosti (a opět to bude jinak). Na jedné straně sám uznáváš, že akustika poslechového prostoru je rozhodující, na straně druhé s ní nic neděláš a snažíš se to nahradit neustále něčím jiným. Nevede-li naplánovaná cesta k výsledku, musíš prostě zvolit jinou. Cesta k řešení se najde prakticky vždy, jenom nesmíš slepě trvat na té jedinné cestě kterou chceš (mermomocí) jít.
ale já už v podstatě nic neřeším. ještě někdy koupím lepší bedny než je můj současný entry level KEF a nějaký difuzorek na boční stěnu, aby se neřeklo. ale to je asi tak všechno. mám hotovo. od limp bizkit po vokální oratoria jsem v klidu. densen vyřešil poslední problém v elektronice. tak před čtyřmi dny to všechno konečně zaklaplo. ale už nějaký pátek vím, že to takhle dopadne. ten densen byl šťastná třešnička na dortu, ale i tak už to bylo jasné...
jsem naprosto spokojený s tím, co mám a jak to hraje.
bedny na svém místě.
každý nástroj jen jednou a na svém místě.
to, že tady ještě něco řeším je protože jsme na hifi fóru. třeba se to někomu sejde. já jak jsem dneska zkoušel ty bedny "klasicky" ustavené, tak to už nikdy. to už pro mě není. bez prostoru už nehraju...
jsem naprosto spokojený s tím, co mám a jak to hraje.
bedny na svém místě.
každý nástroj jen jednou a na svém místě.
to, že tady ještě něco řeším je protože jsme na hifi fóru. třeba se to někomu sejde. já jak jsem dneska zkoušel ty bedny "klasicky" ustavené, tak to už nikdy. to už pro mě není. bez prostoru už nehraju...
sedím si u počítače uprostřed velké místnosti. bedny hodně blízko, jen kousek před sebou. malý zvuk? ale kdeže. plný vesmír hudby...
a nejen tady u stolu.
to je celé tajemství.
a nejen tady u stolu.
to je celé tajemství.
a že nemám pořádné basy? polibte mi s něma šos.
-
- Kontaktovat uživatele:
Ja sa Ťa Dadaft zastanem. To umiestnenie reprákov v priestore (schéma A od G.Cardassa) naozaj funguje, aspoň
u Dadafta a u mňa.
Ak u ostatných nepočuť zlepšenie, je to možno preto :
- majú vynikajúco zvládnutú akustiku miestnosti, možno Lyngdorf RP
- ani sa nepokúsili s reprákmi čo len pohnúť a odskúšať to, ale hneď to zavrhli
Viem, že je to ťažko predstavitelné žiť potom v klasických obývačkách s vytiahnutými bedňami do priestoru,
obchádzať ich a verím, že málokomu by to asi prešlo u ostatných členov kmeňa.
Tak to aspoň vyskúšajte, a potom to dajte celé do pôvodného stavu a o svojich skúsenostiach dajte vedieť.
u Dadafta a u mňa.
Ak u ostatných nepočuť zlepšenie, je to možno preto :
- majú vynikajúco zvládnutú akustiku miestnosti, možno Lyngdorf RP
- ani sa nepokúsili s reprákmi čo len pohnúť a odskúšať to, ale hneď to zavrhli
Viem, že je to ťažko predstavitelné žiť potom v klasických obývačkách s vytiahnutými bedňami do priestoru,
obchádzať ich a verím, že málokomu by to asi prešlo u ostatných členov kmeňa.
Tak to aspoň vyskúšajte, a potom to dajte celé do pôvodného stavu a o svojich skúsenostiach dajte vedieť.
Mám repro 104 cm od zadní stěny, 130 cm od levé, a více od pravé. Ten 1m od zadní stěny je tak asi minimum, pokud chceme slušný vjem hloubkového prostoru.
Pavel Macura Audio
já nechci nikomu působit nějaké trauma, jestli nemá takové možnosti, takže to berte s rezervou. moje zkušenost: pokud jde o skutečně jasně zřetelnou lokalizaci zdánlivých zdrojů v (předozadním) prostoru, ne jen o pocit, že je něco blíž nebo dál, tak bedny minimálně 2,5m od zadní stěny a 1,1m od bočních. to je fakt absolutní minimum.
Jak daleko je poslechové místo od spojnice beden, když jsou 2,5m od zadní stěny?
Pavel Macura Audio
to Dadaft :

Dadafte, Dadafte .........takže to berte s rezervou. moje zkušenost: pokud jde o skutečně jasně zřetelnou lokalizaci zdánlivých zdrojů v (předozadním) prostoru, ne jen o pocit, že je něco blíž nebo dál, tak bedny minimálně 2,5m od zadní stěny a 1,1m od bočních. to je fakt absolutní minimum

Vylezu polomrtvý z postele a nestačím se divit jak se nám rozrostlo vlákno "co je referenční systém". Dadafte ty jsi se snad zkouřil, ty tvoje výkřiky do tmy to je opravdu masakr. Když uvážím že mám repro s předním bassreflexem a nemám jen daleko od stěny ještě v mé místnosti ve které se právě bude tvořit finální forma akustiky to znamená difuséry a absorbéry na stěny. Tak se nestačím divit co tady píšeš. Máš velkou cimru kde můžeš dát repro kamkoliv ale máš jí totálně akustiky neupravenou. Na strop to chtělo pohlitvé panely ty bohužel nemáš ale nevadí dá se to doladit i jinak. Ale když vidím tvoje hifi zoufalství a šílensví tak....
Měl jsi dospělejší bedny které by hrály jak z praku kdyby byli vhodně napájeny. Ted máš maličký kefy v místnosti nad 30m2. Pak zde napíšeš že z nich lezou basy.
Z mých Wharfedale OPUS s 8" basákem a 10W A třídy zesilovače už basy lezou a to mám místnost 16m2. Velmi rád bych viděl akustické měření tvé poslechovky protože dle toho co píšeš je místnost plná akustických modů které jsem měl možnost slyšet i při své návštěvě u tebe doma. Navíc jsi zde ještě žádal to aby to hrálo v celé místosti a nikoliv jen v poslechovém místě což se mi zdá jako utopie. Takhle nikdy nenajdeš co hledáš to už ti napsal i Aleska.
A abych se držel tématu já už si druhým rokem buduji svůj referenční systém a začíná se to konečně blížit do zajímavého stádia
Měl jsi dospělejší bedny které by hrály jak z praku kdyby byli vhodně napájeny. Ted máš maličký kefy v místnosti nad 30m2. Pak zde napíšeš že z nich lezou basy.
Z mých Wharfedale OPUS s 8" basákem a 10W A třídy zesilovače už basy lezou a to mám místnost 16m2. Velmi rád bych viděl akustické měření tvé poslechovky protože dle toho co píšeš je místnost plná akustických modů které jsem měl možnost slyšet i při své návštěvě u tebe doma. Navíc jsi zde ještě žádal to aby to hrálo v celé místosti a nikoliv jen v poslechovém místě což se mi zdá jako utopie. Takhle nikdy nenajdeš co hledáš to už ti napsal i Aleska.
A abych se držel tématu já už si druhým rokem buduji svůj referenční systém a začíná se to konečně blížit do zajímavého stádia

vytáhl jsem pásmo.
PMA
místnost je 6,6x4,3x2,4m. ovšem v místě poslechu je na jedné straně výklenek dovnitř necelých 30cm široký, dlouhý 2m. dost problémů. bedny jsou 2,95m od zadní stěny, od bočních 1,65 a 1,8m (respect. 1,5m pokud to bereme od výklenku, který končí v úrovni beden). bedny jsou od sebe tedy zhruba 1m, jejich osy se spojují na přední (za mnou) stěně. nejlepší poslechové místo je na vrcholu rovnoramenného trojúhelníka, ale opravdu dobře to hraje kdekoliv na ose mezi bednama a v dobře v celé poslechové půlce. dobře to hraje i na ose za bednama.
Renown
nic nevíš chlape. vyzkoušel jsem ÚPLNĚ všechno. líp to udělat nejde. nechci říkat že je to dokonalé, vždyť mě znáš.
bedny neexistují (taky to kouzlo umím čoeče). lokalizace jako z praku. všeho akorát. nejsou žádné limity. jen trochu barevnější bedny by nebyly od věci. když zhasnu a svítí jen monitor, takže dopředu nevidíš, nedokázal bys říct, co hraje. to se vsadím. rozhodně bys to netipoval na KEFy s 150cm středobasem. před chvíli jsem tu měl Buty. se vším všudy. jenom nechápu, že se jim chtělo před každou písničkou stěhovat to piáno...
mám teď opravdu skvělý zvuk. s hifi je konec. stačí mi stereo.
Mike
tak to ti držím palce. já už mám hotovo. ty máš svaly, já mám čáry. s mými módy si nelam hlavu. všichni zúčastnění si vždy v prvé řadě musí uvědomit, kdo je šéf. u mě jsem to já - ne módy nebo basáky nebo měřáky... pak už to jde samo.
PMA
místnost je 6,6x4,3x2,4m. ovšem v místě poslechu je na jedné straně výklenek dovnitř necelých 30cm široký, dlouhý 2m. dost problémů. bedny jsou 2,95m od zadní stěny, od bočních 1,65 a 1,8m (respect. 1,5m pokud to bereme od výklenku, který končí v úrovni beden). bedny jsou od sebe tedy zhruba 1m, jejich osy se spojují na přední (za mnou) stěně. nejlepší poslechové místo je na vrcholu rovnoramenného trojúhelníka, ale opravdu dobře to hraje kdekoliv na ose mezi bednama a v dobře v celé poslechové půlce. dobře to hraje i na ose za bednama.
Renown
nic nevíš chlape. vyzkoušel jsem ÚPLNĚ všechno. líp to udělat nejde. nechci říkat že je to dokonalé, vždyť mě znáš.

mám teď opravdu skvělý zvuk. s hifi je konec. stačí mi stereo.
Mike
tak to ti držím palce. já už mám hotovo. ty máš svaly, já mám čáry. s mými módy si nelam hlavu. všichni zúčastnění si vždy v prvé řadě musí uvědomit, kdo je šéf. u mě jsem to já - ne módy nebo basáky nebo měřáky... pak už to jde samo.

Jezisikriste, uz bez do pici!! To snad uz neni pravda. Tak sis doma zboril zed a dal budky trochu dal od sten - boha jeho, je nutny s tim uz mesic vysirat ve dvaceti vlaknech a blejt vsude ty svoje polozhuleny smysl nedavajici opusy, ve kterejch furt a furt dokola meles to samy? Nejses sam, kdo ma cimru 6x5 metru, a opravdu nemusis kvuli tomu svymu ZCELA ZAKLDNIMU zjisteni zakydat celej internet tema svejma moudrama.
Jsem na dovolene, zapnu si na chvilku wifi a najdu jen dalsich pet for od dementa Dadafta, kde tim svym blabolivym kolotocarskym stylem pro hloupe vesnicany zvestuje ty svoje sracky - tento mesic ma periodu o predozadnim prostoru. A co to bude v cervnu? Objevis bas? Nebo nejakou jinou prevratnou vec? Opravdu je treba zasirat cely Hifinazory? Vzdyt to je tady one man show - Dadaft a jeho mikrosvet plnej vecnych prekvapeni. "Ha, dneska jsem pohnul bednama a neco se zmenilo - napisu o tom deset kilobajtu textu na internet!" Dej si aspon mesic voraz a nic nikam nepis. Neda se to cist.
Jsem na dovolene, zapnu si na chvilku wifi a najdu jen dalsich pet for od dementa Dadafta, kde tim svym blabolivym kolotocarskym stylem pro hloupe vesnicany zvestuje ty svoje sracky - tento mesic ma periodu o predozadnim prostoru. A co to bude v cervnu? Objevis bas? Nebo nejakou jinou prevratnou vec? Opravdu je treba zasirat cely Hifinazory? Vzdyt to je tady one man show - Dadaft a jeho mikrosvet plnej vecnych prekvapeni. "Ha, dneska jsem pohnul bednama a neco se zmenilo - napisu o tom deset kilobajtu textu na internet!" Dej si aspon mesic voraz a nic nikam nepis. Neda se to cist.
Machalík píše:Jezisikriste, uz bez do pici!! To snad uz neni pravda. Tak sis doma zboril zed a dal budky trochu dal od sten - boha jeho, je nutny s tim uz mesic vysirat ve dvaceti vlaknech a blejt vsude ty svoje polozhuleny smysl nedavajici opusy, ve kterejch furt a furt dokola meles to samy? Nejses sam, kdo ma cimru 6x5 metru, a opravdu nemusis kvuli tomu svymu ZCELA ZAKLDNIMU zjisteni zakydat celej internet tema svejma moudrama.

Az na tych par vulgarizmov s tebou suhlasim a dakujem, ze si to napisal aj za mna...
taky tě srdečně zdravím machalíku. kdybys mě znal, věděl bys, že když nemám co říct, držím hubu. vyjadřuju se jen k věcem, které dementi tvého typu ne a ne pochopit, a to ještě jen v několika málo mnou založených vláknech. nikomu své moudra nijak nevnucuju, ani neuvádím své příspěvky ve vláknech jiných zvoláními typu Boží synu běž do přirození! jako ty. jestli je potřeba zasírat hifinzory nevím. já se snažím o něco jiného, takže v tomhle ti vážně neporadím. jestli jsi to snad myslel ironicky, tak tě můžu ubezpečit, že tato perioda, jak říkáš, je má vskutku poslední. víc nebudu mít co k hifi říct.
předozadní prostor je tady prezentován jako stará známá věc, kterou netřeba nijak zvlášť okecávat, protože ho každý má tři prdele. HOVNO, říkám tentokrát pro změnu vulgárně já. většina nemá nejmenší ponětí, o co jde. stejně tak o ustavení beden se nevedou téměř žádné diskuse. zato o kvalitách různých přístrojů jsou tuny vláken. a přitom kde kdo souhlasí, jak je akustika důležitá...
jestli ti jde o hudbu, na hififórech štěstí nehledej. takhle by to šlo shrnout.
zrovna teď poslouchám Manu Katché. myslíš, že slyším přehrávač nebo zesák nebo kabely nebo bedny? ne. ve tmě přede mnou je bicí souprava, klávesy, ságo a trumpeta.
a předozadní prostor je klíč k tomuhle tajemství. bez něj ty nástroje nikdy nebudou mít reálný rozměr. budou jen sen a šal a mam a klam. a znova do kolotoče nákupů a prodejů. hurá. ať žije hi-hi. tedy hi-fi. nebo ni-fi? nikdy-fi?
nenašel jsem jiný způsob, jak získat předozadní prostor než dát bedny hodně daleko od zdí. totéž si myslí i dost zahraničních autorit z hifi-webů. jen v česku to jako vždy zvládáme s prstem v nose. HOVNO.
předozadní lokalizace nejsou žádné pocity. stejně jako u kt tunstall i boboš procházka má na desce grooved... v jedné skladbě činel postavený před bicí soupravou (imaginárně samozřejmě, ale na tom nesejde). řekni mi s bednami metr od zdi v které a který, a už mě v životě neuslyšíš. já bych ti to dokázal určit během jediného poslechu třeba neznámé desky. ale to není smysl p-z prostoru. frajeřina. není o pocitech. dává zapomenout na dráty a aparáty. jako máloco v hifi skutečně osvobozuje...
tím končím svou poslední periodu.
sbohem machalíku. sbohem MB.
předozadní prostor je tady prezentován jako stará známá věc, kterou netřeba nijak zvlášť okecávat, protože ho každý má tři prdele. HOVNO, říkám tentokrát pro změnu vulgárně já. většina nemá nejmenší ponětí, o co jde. stejně tak o ustavení beden se nevedou téměř žádné diskuse. zato o kvalitách různých přístrojů jsou tuny vláken. a přitom kde kdo souhlasí, jak je akustika důležitá...
jestli ti jde o hudbu, na hififórech štěstí nehledej. takhle by to šlo shrnout.
zrovna teď poslouchám Manu Katché. myslíš, že slyším přehrávač nebo zesák nebo kabely nebo bedny? ne. ve tmě přede mnou je bicí souprava, klávesy, ságo a trumpeta.
a předozadní prostor je klíč k tomuhle tajemství. bez něj ty nástroje nikdy nebudou mít reálný rozměr. budou jen sen a šal a mam a klam. a znova do kolotoče nákupů a prodejů. hurá. ať žije hi-hi. tedy hi-fi. nebo ni-fi? nikdy-fi?
nenašel jsem jiný způsob, jak získat předozadní prostor než dát bedny hodně daleko od zdí. totéž si myslí i dost zahraničních autorit z hifi-webů. jen v česku to jako vždy zvládáme s prstem v nose. HOVNO.
předozadní lokalizace nejsou žádné pocity. stejně jako u kt tunstall i boboš procházka má na desce grooved... v jedné skladbě činel postavený před bicí soupravou (imaginárně samozřejmě, ale na tom nesejde). řekni mi s bednami metr od zdi v které a který, a už mě v životě neuslyšíš. já bych ti to dokázal určit během jediného poslechu třeba neznámé desky. ale to není smysl p-z prostoru. frajeřina. není o pocitech. dává zapomenout na dráty a aparáty. jako máloco v hifi skutečně osvobozuje...
tím končím svou poslední periodu.
sbohem machalíku. sbohem MB.