Je Hi-Fi ještě o zvuku?!...
Re: Je Hi-Fi ještě o zvuku?!...
Vlastnictví hi-fi aparátů za pár průměrných platů už dávno není atributem společenské prestiže a sociálního postavení, jsou to hračky adolescentů, namnoze na půjčku, na kredit, na splátky, na lízu. Systém komerční řízené spotřeby to všemi způsoby podporuje, že jo. Tenhle trend obměny vydrží tak asi v průměru do čtyřicítky věku, potom nastává nezvratný pokles zájmu, jiné priority (udržet si zaměstnání a zdraví, našetřit na stáří...) a se mnou to už vydrží, hraje to celkem dobře...
Dnešní adolescenti na nějaké HiFi vesměs zvysoka kašlou. Zajímají je jen počítače, iPhony apod. A pokud už si někdo pořídí dražší audio aparát, tak právě kolem čtyřiceti vzhledem k jiným prioritám v mladším věku (zajištění existence; založení rodiny..). Jinak souhlasím s tím, že HiFi jsou v podstatě hračky. Bohužel dosti drahé až předražené..
Lechos: to soudíš všechny podle sebe? Osobně jsem třeba na dluh nikdy nic nekoupil. Dokud si na něco, co chci, nenašetřím, tak to nemám. Jednoduchá rovnice.
Nikoliv, kolego...ale pozoruji sleduji okolní dění, zákaznické požadavky, priority a trendy, kdo není zadlužen na 1.5 života není prostě na úrovní doby. Ani já to neschvaluji ale co naděláte.
lechos píše: kdo není zadlužen na 1.5 života není prostě na úrovní doby.

Dg: Querulantia chronica.
S499_1023 píše:Dg: Querulantia chronica.

- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
lechos píše:kdo není zadlužen na 1.5 života...

S499_1023 píše:Dg: Querulantia chronica.

no to je hrozná pr..l . Dyť má ten lechos docela pravdu - myslím s tím zadlužováním
krátce po revoluci (sametové pohromě 1989) jsem študoval obchod, logistiku, marketing na EBS v Dojču a pán lektor (prof. Phd.) nám povídá: lidé u nás tlačí neskutečný břemeno vlastních dluhů, rizik, nejistot a závazků...dneska to máme u nás doma, legrační české platy k tomu
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Pesi:
Která banka nabízí půjčku nebo hypotéku na třeba 100 let (=1,5 života)?
Nebo která banka nabídne 40letý úvěr 80letému člověku?
Navíc plytké lkaní nad tím, že půjčovat si je špatné, svědčí jen o zkostnatělém uvažování a neschopnosti počítat. V případě bydlení je půjčka v podstatě jediná možnost, jak se dostat k vlastnímu bydlení. Navíc při zvážení časové hodnoty peněz je to i cesta výhodná.
Nebo jiný příklad, můj osobní: kromě hudby mám i jiného relativně nákladného koníčka. Vím, že na konci června obdržím jednorázový příjem nějaké výše. Bylo v plánu část toho příjmu věnuju na tohoto koníčka (šestimístná částka). Vzal jsem si půjčku, onu věc pořídil, mám z ní radost a užívám si ji už teď. Ty tři měsíce půjčení peněz mě budou stát asi 1100 Kč. To je víc než ok cena za to, že jsem si radost udělal dřív. Nevidím na takovýhle půjčce nic špatnýho.
A dalo by se pokračovat.
Samozřejmě že půjčovat si na vánoční dárky s tím, že to dotyčný bude splácet 3 roky, je pitomost.
Která banka nabízí půjčku nebo hypotéku na třeba 100 let (=1,5 života)?
Nebo která banka nabídne 40letý úvěr 80letému člověku?
Navíc plytké lkaní nad tím, že půjčovat si je špatné, svědčí jen o zkostnatělém uvažování a neschopnosti počítat. V případě bydlení je půjčka v podstatě jediná možnost, jak se dostat k vlastnímu bydlení. Navíc při zvážení časové hodnoty peněz je to i cesta výhodná.
Nebo jiný příklad, můj osobní: kromě hudby mám i jiného relativně nákladného koníčka. Vím, že na konci června obdržím jednorázový příjem nějaké výše. Bylo v plánu část toho příjmu věnuju na tohoto koníčka (šestimístná částka). Vzal jsem si půjčku, onu věc pořídil, mám z ní radost a užívám si ji už teď. Ty tři měsíce půjčení peněz mě budou stát asi 1100 Kč. To je víc než ok cena za to, že jsem si radost udělal dřív. Nevidím na takovýhle půjčce nic špatnýho.
A dalo by se pokračovat.
Samozřejmě že půjčovat si na vánoční dárky s tím, že to dotyčný bude splácet 3 roky, je pitomost.
možná v matičce stověžaté Praze je to jinačí...ovšem panelákovej byt 30-40 let starý za jedenapůl mega při platu 12-13t Kč brutto (realita kraje) to je, mírně řečeno, nezodpovědný hazard a vyhlídky pod most, nesplatitelný závazek, spočítejte si kdo umí
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Tenhle způsob brečení nad tím, jak se tu máme strašně špatně považuju za donebevolající debilitu. Máme kde bydlet, neznáme co je hlad, víme, co je to elektřina, můžeme si dovolit marnit čas těmahle diskusema na internetu, teče nám pitná a teplá voda na otočení kohoutku.... Máš dostupný doktory, práci, nemáš strach o život... A celkově život v luxusu.lechos píše:legrační české platy k tomu
Patříme mezi malilinkou hrstečku těch nejbohatších lidí na světě.
6 miliard lidí na Zemi žije z míň než 200 Kč denně na všechno.
1,5 miliardy lidí na Zemi žije dokonce z míň než 50 Kč denně na všechno.
1,5 miliardy lidí neví, co je elektřina!
...
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
S tímhle souhlasím. Pokud někdo žije sám s příjmem 12-13 tis. Kč hrubého a chtěl by si pro sebe pořídit 3+1 (4+1), tedy onen 40 let starý panelákový byt v chudším kraji a tebou uvedené ceně, je to nezodpovědný hazard.lechos píše:panelákovej byt 30-40 let starý za jedenapůl mega při platu 12-13t Kč brutto (realita kraje) to je, mírně řečeno, nezodpovědný hazard
Proč by to ale ten člověk dělal? Proč by si měl pořizovat pro sebe tak velký byt, který evidentně neutáhne?
Dost přihlouplý příklad.
Tož chlapi, doplňte si další střípky z životopisu pána Lechoselechos píše:krátce po revoluci (sametové pohromě 1989) jsem študoval obchod, logistiku, marketing na EBS v Dojču atd . . .