Je Hi-Fi ještě o zvuku?!...
Re: Je Hi-Fi ještě o zvuku?!...
Hifi je přeci o tom, o čem si ho udělá každý jedinec. O zvuku, o kráse přístrojů, o pohodě, o husí kůži při dobré nahrávce. Vše ostatní tady ve vlákně (a že je toho hodně), by se mělo promazat.
Zas tak moc to neprožívejte. Jsme v sekci Volná diskuze, tudíž určité (občasné) odchýlení od tématu je možné a snad tolerovatelné. Stejně jsou ty debaty tady poté, co sem přestali přispívat odborníci (Dawsoo; PMA a další), vesměs o ho*ně..
No, keď by sme spočítal riadky ktorými si sem prispel, tak drvivá vačšina je mimo témy. A ak je téma o hifi, je mi šumafuk čo stoja byty kdekoľvek v CZ alebo SK. Skrátka to sem nepatrí.
Téma hifi mě zajímá od doby co jsem si začal pro sebe vydělávat. Nejdřív to byl cívkový magnetofon Tesla. Ten bylo třeba něčím krmit, nahrávat na pásky. Měl jsem štěstí na jednoho maníka, který mi poskytl za drobnou úplatu kvalitní nahrávky přímo z LP. Byl to zapálený fanda a měl na svou dobu (70-80 léta) docela solidní aparát do kterého investoval veškerý plat. V té době existoval i Hifi klub pod křídly Svazarmu a občas, tak jednou ročně, pořádali v místním kulturáku výstavu. Tam už se dalo slyšet ledacos, co nebylo tak běžné. Různě zbastlené zesilovače a repro, ale i zahraniční magnetofony Revox a Grundig a hrála tam převážně "zápaďácká" muzika. Bývalo tam plno mladých. Tam mě to nastartovalo a drží dodnes. Přes éru LP desek, pásků, kazet až do digitální současnosti.
Dnešní doba nemá v oblasti hifi žádná omezení, Je z čeho vybírat a neplatí, že jenom to nejdražší musí hrát nejlépe. Někdo preferuje analog (LP), jiný digitál. Co je lepší, ví jenom on sám. A pokud si chce nasadit brouka do hlavy, tak navštíví nějaké to hifi studio, nebo výstavu. Nebo už raději ne a věnuje se poslechu toho co má a laboruje s vylepšení akustiky, nebo kabeláží. Mít lepší přehrávač, neznamená vždy mít i lepší poslech. Můžou to být i starosti co s tím, když se to drahé "nádobíčko" porouchá a kdo mi to opraví.
Podle mě má hifi svá nepsaná pravidla.
1) Dostatečně velkou, pokud možno zatlumenou místnost
2) Správně rozmístěné reprosoustavy
3) Úhledně sestavenou aparaturu, na zdroji nezáleží, každý preferuje to své
4) Řádně vedenou kabeláž
5) Pohodlné posezení při poslechu a nebýt rušen (manželku poslat někam do nákupního centra)
....a mít vždy po ruce nějaké to dobré pití, prý to zlepšuje vnímavost a atmosféru.
Dnešní doba nemá v oblasti hifi žádná omezení, Je z čeho vybírat a neplatí, že jenom to nejdražší musí hrát nejlépe. Někdo preferuje analog (LP), jiný digitál. Co je lepší, ví jenom on sám. A pokud si chce nasadit brouka do hlavy, tak navštíví nějaké to hifi studio, nebo výstavu. Nebo už raději ne a věnuje se poslechu toho co má a laboruje s vylepšení akustiky, nebo kabeláží. Mít lepší přehrávač, neznamená vždy mít i lepší poslech. Můžou to být i starosti co s tím, když se to drahé "nádobíčko" porouchá a kdo mi to opraví.
Podle mě má hifi svá nepsaná pravidla.
1) Dostatečně velkou, pokud možno zatlumenou místnost
2) Správně rozmístěné reprosoustavy
3) Úhledně sestavenou aparaturu, na zdroji nezáleží, každý preferuje to své
4) Řádně vedenou kabeláž
5) Pohodlné posezení při poslechu a nebýt rušen (manželku poslat někam do nákupního centra)
....a mít vždy po ruce nějaké to dobré pití, prý to zlepšuje vnímavost a atmosféru.
Náhodou, manželka je ideální bass trapCarlos píše: 5) Pohodlné posezení ...manželku poslat někam do nákupního centra

A vypiť ešte litrík , tak potom je to to správne , hodne presvedčivé 

Carlos :
ad bod 1/..nejlépe v RD. Panelák je z důvodů, které jsem již zmínil v předchozím příspěvku, nepříliš vhodný.
ad bod 5/..s tou manželkou opatrně. Také by se už nemusela vrátit..
Fundamentálním problémem HiFi průmyslu je v současnosti poměrně značná nenažranost mnoha výrobců a také prodejců tohoto segmentu, jak už nastínil autor tohoto vlákna v úvodním příspěvku. A řekl bych, že se tento jev s postupem doby stále zhoršuje. S tím také částečně souvisí i zhoršující se technická kvalita nahrávek (na CD). Všechny tyto nešvary mně tuto zálibu, která mě provází od mého mládí, rel. dost znechucují. A myslím, že zde v tomto vnímání tohoto neuspokojivého stavu nebudu zdaleka sám. Proto ostatně tento thread také vznikl, i když se to některým zdejším dobře situovaným a správně orientovaným jedincům asi moc nelíbí..
ad bod 1/..nejlépe v RD. Panelák je z důvodů, které jsem již zmínil v předchozím příspěvku, nepříliš vhodný.
ad bod 5/..s tou manželkou opatrně. Také by se už nemusela vrátit..

Fundamentálním problémem HiFi průmyslu je v současnosti poměrně značná nenažranost mnoha výrobců a také prodejců tohoto segmentu, jak už nastínil autor tohoto vlákna v úvodním příspěvku. A řekl bych, že se tento jev s postupem doby stále zhoršuje. S tím také částečně souvisí i zhoršující se technická kvalita nahrávek (na CD). Všechny tyto nešvary mně tuto zálibu, která mě provází od mého mládí, rel. dost znechucují. A myslím, že zde v tomto vnímání tohoto neuspokojivého stavu nebudu zdaleka sám. Proto ostatně tento thread také vznikl, i když se to některým zdejším dobře situovaným a správně orientovaným jedincům asi moc nelíbí..
Hifi už dávno není o zvuku . Hifi je o skúšaní a jeho možnostiach . Doma mám štandart , ktorý som si vytvoril na
základe svojich preferencií a zostavu som si zložil.Každý je velmi rád , ak môže doma skúsiť niečo nové.
Ak mi niekto požičia kábel , zosilovač , prehrávač , nedajbože bedne , skúšame a sme hodne nadšený už len s toho
požičania a možnosti porovnávania.
Čo nás najviac zaujme , možnosť počuť niečo nové , hodnotiť , skúmať. Každy by chcel mať doma hifištudio , kde sa
kompomenty menia a máme stále možnosť zmeny. A čo je hifi? , hifi je o zmene , ktorú každý čakáme aj keď len v omrvinkách.
základe svojich preferencií a zostavu som si zložil.Každý je velmi rád , ak môže doma skúsiť niečo nové.
Ak mi niekto požičia kábel , zosilovač , prehrávač , nedajbože bedne , skúšame a sme hodne nadšený už len s toho
Čo nás najviac zaujme , možnosť počuť niečo nové , hodnotiť , skúmať. Každy by chcel mať doma hifištudio , kde sa
kompomenty menia a máme stále možnosť zmeny. A čo je hifi? , hifi je o zmene , ktorú každý čakáme aj keď len v omrvinkách.

Ako u koho. Niekto zmeny vobec nevyhladava, je spokojny s tym, co ma a uziva hudbu 

Mám stejný názor jako Odar.
Užívat si hudbu a neužírat se představami coby kdyby. Myslím, že tudy cesta hifisty nevede. Věčná nespokojenost pak zbytečně zatemňuje mysl a hudba se stává nepodstatným pojmem.

Užívat si hudbu a neužírat se představami coby kdyby. Myslím, že tudy cesta hifisty nevede. Věčná nespokojenost pak zbytečně zatemňuje mysl a hudba se stává nepodstatným pojmem.
Uf uf, to jsem si oddechl . . . jak jsem předpokládal, nejsem žádný "hifista". Život je sakra krátký, tož já prostě jen poslouchám . . . a poslouchámbertram píše:Hifi už dávno není o zvuku . Hifi je o skúšaní a jeho možnostiach . . . . .Každý je velmi rád , ak môže doma skúsiť niečo nové.

S tím související problémem mám také dost velký problém. Již několikrát se tu probíralo, jak se mrší původní nahrávky. Zcela nepokrytě a úmyslně se ničí duch originálních nahrávek. Uvažuje někdo z těch deformátorů nad tím, že se nenávratně ztrácí jedinečné kousky? Tady už nepomůže ani to nejlepší a nejdražší reprodukční zařízení světasekal píše: .................... S tím také částečně souvisí i zhoršující se technická kvalita nahrávek (na CD). Všechny tyto nešvary mně tuto zálibu, která mě provází od mého mládí, rel. dost znechucují. A myslím, že zde v tomto vnímání tohoto neuspokojivého stavu nebudu zdaleka sám. Proto ostatně tento thread také vznikl, i když se to některým zdejším dobře situovaným a správně orientovaným jedincům asi moc nelíbí..

Ja som asi už tiež neni úplne hifista, ja už iba počúvam, v podstate ma žiadne zmeny už ani nezaujímajú. Koľkokrát som mal nutkanie kúpit lepšie bedne (a výber krásnych second hand kúskov je tu famózny), ale vždy si poviem a načo, za to radšej kúpim pár CD/SACD/LP a užijem si ich aj tak na tých starých krámoch. Na zvuk som si už zvykol .
Samozrejme keby sa náhodou niečo z toho pokazilo/rozbilo asi by som chytil poriadny virus a konečne si kúpil domov komplet McIntosh, nech mi krásne patlá zvuk ale aspoň sa bude na čo pozerať. A k nim nejaké hrozne hrajúce Sonus Faber, hlavne aby boli krásne...
Samozrejme keby sa náhodou niečo z toho pokazilo/rozbilo asi by som chytil poriadny virus a konečne si kúpil domov komplet McIntosh, nech mi krásne patlá zvuk ale aspoň sa bude na čo pozerať. A k nim nejaké hrozne hrajúce Sonus Faber, hlavne aby boli krásne...

Tak som to zakríkol, zajtra večer si pôjdem ku pracovnému compu vyzdvihnúť Sonus Faber Toy..., že ja blbec som vobec spomínal SF, ale kanceláriu budem mať fakt peknú.
MB: Třeba takové Sonus Faber Olympica III jsou v pohodě, zvukově hrajou jako bedna za 300tis a jako bonus mají luxusní zpracování. Takže za mě v porovnání z dnešními mr.kami OK.