Je toto možné?
Re: Je toto možné?
Plný súhlas. Ľudia sa neradi konfrontujú s tŕpkou realitou. Máme sa ako v bavlnke a nariekame ako nám je zle. A to sme v podstate pred 25 rokmi začínali od úplnej nuly.
- sonofstars
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Máme se tu jako prasata v žitě
, žijeme v jedné z nejbezpečnějších zemí Evropy
, pokud máme špatně placenou práci nebo nás už práce nebaví - tak ji můžeme vypovědět a jít jinam
. Dnes je pracovníků všude nedostatek - hlavně těch schopných.
Majitele Agrofertu a vrchního velitele hnutí ANO prosím nazývejme pravým jménem - pan Bureš.
Politici jsou jako rybičky v akváriu. Jen si tak plavou a starají se jen o sebe, pokud na sklo akvária občan zaklepe, jen se na něj kouknou a zase si plavou po svým. Můžeme zvolit kohokoliv a kluci politici si to vždy stejně upečou tak, aby se nic v jejich dlouhodobé pro ně prospěšné aktivitě nezměnilo. Dobré lidi utlučou a vyštípou, tvárné lidi si připraví a přeučí k obrazu svému.
Hlavně nepodléhejme panice - jedeme dál. Politika nás nemůže rozhodit. Já osobně maximum energie a pozornosti vložím do rodiny, budu chodit do práce, aby jsme měli nějaké ty peníze na obživu a televizi nabízím k prodeji.
Místo TV a plků politiků si pustím nějakou pěknou desku.
Mějte se a buďte v životě šťastni
Majitele Agrofertu a vrchního velitele hnutí ANO prosím nazývejme pravým jménem - pan Bureš.
Politici jsou jako rybičky v akváriu. Jen si tak plavou a starají se jen o sebe, pokud na sklo akvária občan zaklepe, jen se na něj kouknou a zase si plavou po svým. Můžeme zvolit kohokoliv a kluci politici si to vždy stejně upečou tak, aby se nic v jejich dlouhodobé pro ně prospěšné aktivitě nezměnilo. Dobré lidi utlučou a vyštípou, tvárné lidi si připraví a přeučí k obrazu svému.
Hlavně nepodléhejme panice - jedeme dál. Politika nás nemůže rozhodit. Já osobně maximum energie a pozornosti vložím do rodiny, budu chodit do práce, aby jsme měli nějaké ty peníze na obživu a televizi nabízím k prodeji.
Mějte se a buďte v životě šťastni
-
Kocmeister
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Vidim jedno velký pozitivum, všechny ty negativní emoce spojený s volbama se teď během pár dní rozplynou. Ti, jejichž oblíbené strany to prohrály, si ještě krátkou chvilku pokopou v diskuzích, zanadávají na nenáviděné spoluobčany, kteří volili jinak a pak bude zase 4 roky klid. Klid věnovat se konečně zase práci a hlavně hifi. Jsem sice mladej, ale co si pamatuju od dětství v 90.letech, je to před a po každých volbách úplně stejné, do puntíku. Překvapuje mě, že i zdejší ostřílení bardi si toho nevšimli a pořád mají potřebu si zvyšovat tlak.
kabelguru.cz
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
LawIAR:
A volby? Dokud nebude mít ústavní většinu v obou komorách KSČM, což už nebude mít zaplaťpánbůh nikdy, tak se mě výsledek nijak zvlášť nedotýká. Ať to skončí, jak to skončí, práci mi to neveme, slunce vycházet nepřestane, bydlet budu mít kde, jíst taky a na nějakou tu radost taky vždy zbude dost. Takže to neřeším
.
sonofstars píše: ↑23 říj 2017 10:47Máme se tu jako prasata v žitě, žijeme v jedné z nejbezpečnějších zemí Evropy
, pokud máme špatně placenou práci nebo nás už práce nebaví - tak ji můžeme vypovědět a jít jinam
. Dnes je pracovníků všude nedostatek - hlavně těch schopných.
A volby? Dokud nebude mít ústavní většinu v obou komorách KSČM, což už nebude mít zaplaťpánbůh nikdy, tak se mě výsledek nijak zvlášť nedotýká. Ať to skončí, jak to skončí, práci mi to neveme, slunce vycházet nepřestane, bydlet budu mít kde, jíst taky a na nějakou tu radost taky vždy zbude dost. Takže to neřeším
Nezlob se na mě Pitrs,ale mě přijde že žiješ v jiné republice a ne v ČR.To co říkáš je v ČR nereálné.Ano pracovních míst je hodně ale až na pár výjimečných dobře ohodnocených a tudíž také obsazených pracovních pozic se v 70% jedná o pracovní místa za 15-27 000kč hrubého,tak že vlastně nemá význam měnit zaměstnání jelikož spadneš z louže do bláta.Ve srovnání se stejnými srovnatelnými ekonomikami je toto ohodnocení veškeré práce velice podprůměrné a statisticky se řadíme k republikám s nejnižší průměrnou mzdou vyspělých ekonomik a o tom tu ta debata vznikla.Srovnávat vyspělou ekonomiku ČR s banánovou republikou je také jaksi mimo mísu.Porovnávej porovnávatelné.Možnost to tu zabalit a usadit se jinde má každý,můj syn s rodinou to udělal před lety také a jsou velice spokojení,pracují stejně poctivě jak pracovali v ČR ale mají se mnohem lépe v zahraničí a jak říkají,sem už by se nikdy nevrátily
Nebýt ve věku ve kterém už to není reálné se vystěhovat,tak neváhám a balím kufry.Věřím tomu že jsou tu dobře placená místa ale není jich moc a je to spíše štěstí je získat,a ty Pitrsi zřejmě jsi to štěstí a snahu měl tak si toho važ,a uvědom si že každá práce je potřebná.Kam by jsme došli kdyby se celí národ angažoval do vedoucích pozic? Nekoupil by sis ani rohlík. 
Leony
krásně jsi to vystihl
- sonofstars
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Leony5
souhlasím, jen dodám ke změnám zaměstnání, že právě dnes je po cca 10ti letech zase dobrá doba si třeba říci o zlepšení pracovních podmínek, přidání osobního ohodnocení třeba o 2tis. Nebo zkusit konkurenci. Firmy si dnes docela slušně přetahují pracovní síly na výše uvedená lákadla. A hned je zase veseleji když máš o 2tis v kapse více (ročně to dá na hezkou dovolenou, nebo třeba nový reprokabel, ...), nebo se změní zaměstnavatel a člověk je zase plný elánu začít v něčem novém, atp... Ale jsou i případy, kdy to není možné a chápu je.
souhlasím, jen dodám ke změnám zaměstnání, že právě dnes je po cca 10ti letech zase dobrá doba si třeba říci o zlepšení pracovních podmínek, přidání osobního ohodnocení třeba o 2tis. Nebo zkusit konkurenci. Firmy si dnes docela slušně přetahují pracovní síly na výše uvedená lákadla. A hned je zase veseleji když máš o 2tis v kapse více (ročně to dá na hezkou dovolenou, nebo třeba nový reprokabel, ...), nebo se změní zaměstnavatel a člověk je zase plný elánu začít v něčem novém, atp... Ale jsou i případy, kdy to není možné a chápu je.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Leony5:
Díky za věcnou reakci.
Nevím, co z toho, co jsem napsal, ti přijde nereálné. Že když si někdo dobrovolně a zcela svobodně něco vybere, nemá si na to stěžovat? Nebo že když si stěžuje, tak to má změnit? To přece není nic nereálného. Jediná bariéra, která tomu brání, je v hlavě člověka, který tomuhle klamu podlehne.
Zásadně ale není pravda tohle:
Brečet, že "on má víc", je snadné. Chápat věci v souvislostech je složitější.
Svou radou v závěru trochu implikuješ myšlenku, že si myslím, že ne každá práce je dobrá. Nebo že každý by měl být manažer. To je přece blbost. Obsah toho, o čem píšu, je docela jiný. Jen před tím zavíráš oči. Stejně jako před nezpochybnitelnými fakty, že obecně se nám v ČR žije VELMI dobře a v blahobytu. Jenže, zvlášť starší generace, je tak nějak naučena si jen stěžovat a nedělat nic pro to, aby se to změnilo. Což zase na druhou stranu chápu, protože velkou část svého života strávili za komunismu. Tedy v prostředí, kdy opravdu zbývalo buď držet hubu a krok (a někde v bezpečí si stěžovat) nebo kolaborovat s režimem a mít se tedy nadstandardně. Jenže ta doba je dávno pryč. Každý, komu se něco nelíbí, s tím může něco udělat. Faktické bariéry neexistují. Jen ty v našich hlavách.
Radíš mi také, abych si vážil toho, co mám. Člověku, který tady od začátku upozorňuje na fakt, že se tu máme extrémně dobře. Neboj, já jsem si toho velmi dobře vědom. Děkuji za to a jsem za to vděčný. Jsem vděčný za to, v jaké části světla jsem měl štěstí se narodit, jsem vděčný tomu, co mi dalo ochotu a sílu se vzdělávat, jsem vděčný za to, že mi příroda dala do vínku uvědomění si toho, že za svůj život nesu odpovědnost především já sám a že jediný, komu si můžu na něco stěžovat, jsem já.
Jsem si vědom toho, že v ČR patříme k malému procentu nejbohatších lidí světa a bolela by mě huba kdybych křičel, že ti nejbohatší na planetě se mají ještě lépe. Ano, ve srovnání s nejbohatšími (záměrně nepíšu nejvyspělejšími, protože bohatství a vyspělost nejdou ruku v ruce, spíš naopak) zeměmi třeba Evropy, mezi které patří i Německo, se máme hůř. Pořád je to ale v rámci obrovského blahobytu. Připomínám ony 3 miliardy lidí s méně než 43 Kč na den - to je skoro polovina obyvatel planety!
A neboj, nejsem žádný vykořisťovatel
. Jsem také jen řadový zaměstnanec obrovské firmy. Na stejné pozici na celém světě pracuje dalších 240 lidí. K majiteli firmy to mám sakra daleko, přes 3 vertikální úrovně vedení a nemám ambice lézt výše - práci svého šéfa bych dělat mohl, ale nechci (už mám tu zkušenost z jiné nadnárodní firmy na stejné pozici před x lety z jednoho z předchozích zaměstnání). I moje práce má své nevýhody a stinné stránky, ale nestěžuju si. Věděl jsem o nich, když jsem nabídku přijímal, nic na nich nezměním a proto nemám žádný důvod o nich brečet.
Díky za věcnou reakci.
Nevím, co z toho, co jsem napsal, ti přijde nereálné. Že když si někdo dobrovolně a zcela svobodně něco vybere, nemá si na to stěžovat? Nebo že když si stěžuje, tak to má změnit? To přece není nic nereálného. Jediná bariéra, která tomu brání, je v hlavě člověka, který tomuhle klamu podlehne.
Zásadně ale není pravda tohle:
Nelze s tím souhlasit proto, že za srovnatelnou ekonomiku považuješ třeba tu německou. Což z mnoha důvodů v žádném případě není ekonomika srovnatelná s naší. Srovnatelnými ekonomikami jsou slovenská, polská, maďarská, a ekonomiky dalších postkomunistických zemí. Mezi těmi jsme dlouhodobě a stabilně mezi nejlepšími. Takže ano, jak správně radíš, porovnávej porovnatelné. Pak ti vyjde, že v rámci skutečně srovnatelných ekonomik na tom jsme velmi dobře. A v rámci globálního pohledu na tom jsme dokonce neuvěřitelně fantasticky dobře.Ve srovnání se stejnými srovnatelnými ekonomikami je toto ohodnocení veškeré práce velice podprůměrné a statisticky se řadíme k republikám s nejnižší průměrnou mzdou vyspělých ekonomik a o tom tu ta debata vznikla.Srovnávat vyspělou ekonomiku ČR s banánovou republikou je také jaksi mimo mísu.
Brečet, že "on má víc", je snadné. Chápat věci v souvislostech je složitější.
Svou radou v závěru trochu implikuješ myšlenku, že si myslím, že ne každá práce je dobrá. Nebo že každý by měl být manažer. To je přece blbost. Obsah toho, o čem píšu, je docela jiný. Jen před tím zavíráš oči. Stejně jako před nezpochybnitelnými fakty, že obecně se nám v ČR žije VELMI dobře a v blahobytu. Jenže, zvlášť starší generace, je tak nějak naučena si jen stěžovat a nedělat nic pro to, aby se to změnilo. Což zase na druhou stranu chápu, protože velkou část svého života strávili za komunismu. Tedy v prostředí, kdy opravdu zbývalo buď držet hubu a krok (a někde v bezpečí si stěžovat) nebo kolaborovat s režimem a mít se tedy nadstandardně. Jenže ta doba je dávno pryč. Každý, komu se něco nelíbí, s tím může něco udělat. Faktické bariéry neexistují. Jen ty v našich hlavách.
Radíš mi také, abych si vážil toho, co mám. Člověku, který tady od začátku upozorňuje na fakt, že se tu máme extrémně dobře. Neboj, já jsem si toho velmi dobře vědom. Děkuji za to a jsem za to vděčný. Jsem vděčný za to, v jaké části světla jsem měl štěstí se narodit, jsem vděčný tomu, co mi dalo ochotu a sílu se vzdělávat, jsem vděčný za to, že mi příroda dala do vínku uvědomění si toho, že za svůj život nesu odpovědnost především já sám a že jediný, komu si můžu na něco stěžovat, jsem já.
Jsem si vědom toho, že v ČR patříme k malému procentu nejbohatších lidí světa a bolela by mě huba kdybych křičel, že ti nejbohatší na planetě se mají ještě lépe. Ano, ve srovnání s nejbohatšími (záměrně nepíšu nejvyspělejšími, protože bohatství a vyspělost nejdou ruku v ruce, spíš naopak) zeměmi třeba Evropy, mezi které patří i Německo, se máme hůř. Pořád je to ale v rámci obrovského blahobytu. Připomínám ony 3 miliardy lidí s méně než 43 Kč na den - to je skoro polovina obyvatel planety!
A neboj, nejsem žádný vykořisťovatel
No tak dobře, když je to tak jak říkáš, a cela tato debata vznikla na základech výsledků nynějších voleb a komentářů zisků populisticky orientovaných stran, řekni mi jediny důvod když je podle tebe takový blahobyt že to tedy takto dopadlo a lidé to chtějí změnit?Jaky k tomu mají důvod? Tento výsledek voleb se zrodil z mnohaletého zoufalství České většiny ktera zije v blahobytu.
Jo,proto volili ukňouranýho miliardáře s estébáckým startem byznysu.
Lidem prostě chybí silná ruka státu, která bude řídit jejich cestu životem. Svobodně sám myslet, rozhodovat se, být zodpovedny k sobě - ke svému okolí to je holt těžké a nese to sebou značné břemeno. Chápu, že přenýst zodpovědnost na někoho, něco jiného je nejsnadnější cesta, ale pak se člověk nesmí divit, že místo hřibů narazí v lese zase na ostnatý drát a ovčáka zakouslýho v lítku.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Leony5:
Naše debata vznikla na základě toho, že jsem se ohradil proti tvému tvrzení, že se lidé v ČR mají hrozně špatně s odvoláním na to, že v Německu se mají o mnoho lépe.
Na to jsem reagoval zasazením pozice ČR v celosvětovém kontextu, kde patříme k absolutně nejbohatší malinké menšině, a do kontextu srovnatelných (tedy postkomunistických) ekonomik, kde stabilně patříme k těm nejlepším. Tzn. pokud bys pracoval na srovnatelné pozici ve jiných srovnatelných ekonomikách, měl by ses tam hůře než jak se máš v ČR. A pokud bys pracoval na stejné pozici kdekoliv jinde na zeměkouli, tak na drtivé většině míst bys neměl žádnou práci a tam, kde bys ji měl, by byla v drtivé většině hůře placená. Opravdu důvod si stěžovat...
Volby s tím mají pramálo společného, protože ČR se z dlouhodobého makroekonomického pohledu pohybuje po stabilní trajektorii bez ohledu na to, kdo je zrovna v tu chvíli u vlády. Faktické dopady té či oné vlády na celkové ekonomické směřování ČR, na její postavení v rámci postkomunistických zemí, jsou zanedbatelné. Makroekonomický vývoj v ČR, tedy to, čemu říkáš mám se dobře / mám se špatně, závisí především na vývoji regionu. Lokální politika to může ovlivnit jen pramálo, pokud zůstane demokratická.
Celková vlna populismu, která se projevila i ve volbách v ČR, se valí napříč celou Evropou - třeba i tvým blahobytným Německem, takže to není chudoba, co je motivací k volbě extremistů a populistů. To má širší souvislosti, které s tématem "v ČR se máme špatně" nesouvisí už vůbec.
Naše debata vznikla na základě toho, že jsem se ohradil proti tvému tvrzení, že se lidé v ČR mají hrozně špatně s odvoláním na to, že v Německu se mají o mnoho lépe.
Na to jsem reagoval zasazením pozice ČR v celosvětovém kontextu, kde patříme k absolutně nejbohatší malinké menšině, a do kontextu srovnatelných (tedy postkomunistických) ekonomik, kde stabilně patříme k těm nejlepším. Tzn. pokud bys pracoval na srovnatelné pozici ve jiných srovnatelných ekonomikách, měl by ses tam hůře než jak se máš v ČR. A pokud bys pracoval na stejné pozici kdekoliv jinde na zeměkouli, tak na drtivé většině míst bys neměl žádnou práci a tam, kde bys ji měl, by byla v drtivé většině hůře placená. Opravdu důvod si stěžovat...
Volby s tím mají pramálo společného, protože ČR se z dlouhodobého makroekonomického pohledu pohybuje po stabilní trajektorii bez ohledu na to, kdo je zrovna v tu chvíli u vlády. Faktické dopady té či oné vlády na celkové ekonomické směřování ČR, na její postavení v rámci postkomunistických zemí, jsou zanedbatelné. Makroekonomický vývoj v ČR, tedy to, čemu říkáš mám se dobře / mám se špatně, závisí především na vývoji regionu. Lokální politika to může ovlivnit jen pramálo, pokud zůstane demokratická.
Celková vlna populismu, která se projevila i ve volbách v ČR, se valí napříč celou Evropou - třeba i tvým blahobytným Německem, takže to není chudoba, co je motivací k volbě extremistů a populistů. To má širší souvislosti, které s tématem "v ČR se máme špatně" nesouvisí už vůbec.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
A Leony, ta údajná ochota lidí něco měnit je vyjádřena tím, že zásadní drtivá většina voličů, konkrétně 72.3 %, volila stávající parlamentní strany...
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Leony5:
A ještě jedna věc. Díval jsem se na účetní uzávěrku UnipetrolRPA, s.r.o. a k mému překvapení jsi měl pravdu. Opravdu čistý zisk v řádu 4-5 mld Kč ročně a to při pouhých cca 2200 zaměstnancích. Tzn. firma je to extrémně bohatá. Pak jsou na místě tvá slova o levné pracovní síle generující firmě astronomické zisky. Otázkou ale zůstává, proč si zaměstnanci nevyjednají lepší podmínky, když k tomu čistě fakticky je obrovský prostor. I kdyby firma zvedla plat o 10 000 Kč všem zaměstnancům bez rozdílu, znamenalo by to snížení jejího zisku o cca 20 %, což by s přehledem ustála. Realističtější navýšení platů o 1000-10 000 Kč podle funkce a délky zaměstnaneckého poměru, by ji pak stálo odhadem 6-8 % čistého zisku... Tedy "zanedbatelnou" částku.
Druhou otázkou je, proč pracovat pro firmu, která se k zaměstnancům chová takhle.
A ještě jedna věc. Díval jsem se na účetní uzávěrku UnipetrolRPA, s.r.o. a k mému překvapení jsi měl pravdu. Opravdu čistý zisk v řádu 4-5 mld Kč ročně a to při pouhých cca 2200 zaměstnancích. Tzn. firma je to extrémně bohatá. Pak jsou na místě tvá slova o levné pracovní síle generující firmě astronomické zisky. Otázkou ale zůstává, proč si zaměstnanci nevyjednají lepší podmínky, když k tomu čistě fakticky je obrovský prostor. I kdyby firma zvedla plat o 10 000 Kč všem zaměstnancům bez rozdílu, znamenalo by to snížení jejího zisku o cca 20 %, což by s přehledem ustála. Realističtější navýšení platů o 1000-10 000 Kč podle funkce a délky zaměstnaneckého poměru, by ji pak stálo odhadem 6-8 % čistého zisku... Tedy "zanedbatelnou" částku.
Druhou otázkou je, proč pracovat pro firmu, která se k zaměstnancům chová takhle.
Čti pořádně, jen jsem se zeptal, jak to z fota poznáš.crommelin píše: ↑22 říj 2017 02:08Lidumil ( není to ale zrovna přiléhavý nick).
Nepochybuju, protože Tě neznám. Jsi tedy asi bystrozor a kouzelník ....
Nejsem ani jedno a vlastně nechápu, oč ti jde. Vycházím pouze z vlastních zkušeností a znalostí. Pokud mne někdo chce o něčem přesvědčit, musí mít hodně dobrý důkazy. Jinak je to plkání o ničem.
PS: Nic o mně nevíš, tak se zdrž laskavě komentáře mého nicku, já rovněž nekomentuji Tvůj.