Laici versus technici

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
boxer

Re: Laici versus technici

Příspěvek od boxer »

Já se teď probojovával Slovanetovými thready,a Pavel Macura tam v reakci na vlákno High versus zbytek světa napsal větu,která se tak nějak hodí (po výměně některých slov)do vícero threadů,kde se stále někdo handrkuje kdo ho má většího. (Dáma promine).
Ono zkušenosti (hlavně tedy poslechové) a vyposlouchanost dá nakonec zapravdu všem těm,nad kterými se ohrnuje občas nosánek,neb mají nepříjemnou pravdu,že...... prostě z hovna bič neupleteš.

Půjčeno bez dovolení.

Nezávisle na "proudech", tyto levné komponenty mohou vychvalovat jen lidé, kteří neměli možnost srovnávat s kvalitními, a tudíž drahými přístroji. BP2008 to ukázalo zcela jasně, při srovnání HD970 a Audionet. Co je platné, že HD má úžasnou sadu Analog Devices, co je platné naměřené malé zkreslení, když má plastový agresivní nekultivovaný zvuk. High End je o něčem víc, než jen o pár parametrech, které jsou jen nutnou podmínkou, a navíc je není nutné honit do krajnosti.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

tak jsme poměřili, nyní zpět k tématu:
BVa píše:dadaft
Neskresľuje, naopak v okolí svojej rezonancie skreslenie znižuje, pretože výrazne znižuje výchylku reproduktora.
A odpoveď na druhú otázku je tu:
an inner driver creates the effect of an infinite air space behind the external bass driver
Jeden reproduktor (vnútorný) "simuluje" nekonečne veľkú uzavretú ozvučnicu pre druhý, "vonkajší" reproduktor (tým, že sa pohybuje súhlasne a tak zostáva objem "konštatný", takže aj zmeny tlaku v boxe,ktoré inak bránia v pohybe reproduktora na nízkych kmitočtoch) aby to hralo basy pri rozumných rozmeroch a objeme.
Merhaut ti odpovedal správne :) , aby to hralo basy, na to je aj basreflex.
zase jsem trošečke popřemýšlel. snižuje zkreslení, protože výrazně snižuje výchylku reproduktoru!!! tím se ale myslí reproduktory stejného průměru, ne? díky rezonančnímu obvodu (BR) dá reprák stejného průměru větší výkon než totožný reprák v uzavřené ozvučnici, tudíž se může pohybovat s menším zdvihem. ale to je možná důležité u dvojpásmových regálovek, kde nemůže být použitý velký středobasák, protože ten by na středech nehrál dobře. ale obecně to nemá valného smyslu. na stejně kvalitní basy musí mít uzavřené bedny prostě větší plochu basáků. to mi z toho akorát plyne.
a další věc:
z odpovědi na druhou otázku mi vyplývá: compound byl vyvinut proto, že zmenšuje změny tlaku uvnitř ozvučnice. čím jsou ty změny menší, tím hraje reproduktor líp, protože tím míň je omezován jeho pohyb na nízkých kmitočtech.
můžu být tak smělý a dovolit si to vyložit takhle: čím menší změny tlaku uvnitř ozvučnice, tím kvalitnější basy?
na audiowebu se dočteme:
Pro konstrukci basreflexové skříně platí to samé, co pro konstrukci skříně uzavřené s tím, že zde jsou paradoxně ještě vyšší nároky na vzduchotěsnost ozvučnice. Jednak by vlivem unikání vzduchu mimo basreflexovou rouru docházelo k posunutí frekvence ladění, ale také kvůli tomu, že v basreflexové ozvučnici jsou rozdíly tlaků vyšší než v ozvučnici uzavřené. Tohle, na první pohled nesmyslné tvrzení, vychází z toho, že basreflex reaguje na pohyb membrány v určitém zpoždění, které je dáno poddajností vzduchu v ozvučnici.
Basreflex se "dozví" o změně tlaku, kterou vyvolal pohyb membrány až později a začne tuto změnu vyrovnávat. Během toho začne ze zesilovače proudit signál o opačné polaritě a donutí membránu pohybovat se opačným směrem. V tomto okamžiku se pohybuje membrána i vzduch v nátrubku stejným směrem (tedy oba ven, nebo oba dovnitř) a dochází k onomu vyššímu tlaku než v uzavřené ozvučnici. Opět se zpožděním se vzduch v nátrubku vydá směrem, kterým ho pošle tlak od membrány. Vzduch v basreflexu tedy kmitá s fázovým posunem proti kmitům membrány a díky tomu nedochází k akustickému zkratu a basreflex má onen posilující účinnek.

můj laický závěr z této fiktivní debaty odborníků: při použití reproduktorů menších velikostí je basreflexová ozvučnice nejvhodnějším kompromisním řešením pro dosažení hlubokých basů s nízkým zkreslením. obecně pro reproduktory bez omezení je ale pro kvalitní basy nejvhodnější systém compound, pak uzavřená ozvučnice a až potom ozvučnice s rezonančními obvody.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

tím by se dalo podle mě i vysvětlit, proč majitelé basreflexových beden tak strašlivě tlačí na výkon zesáků. to máme my majitelé uzavřených beden mnohem snažší a můžeme se věnovat jiným ptákovinám... :mrgreen:

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

dadaft píše: víš Acone, moje úvahy jsou vždy něčím podložené. většinou vlastními zkušenostmi. nemám ovšem technické vzdělání, ...
Dataft! Ja som presne taký amatér bez príslušného vzdelania ako Ty. Neobhajujem sa, netrvám na svojich domnienkach, nech už sú podložené akýmikoľvek mojimi skúsenosťami. Skôr si moju domnienku nechám vysvetliť niekomu, od koho očakávam odborné vedomosti. To samozrejme nevylučuje, niekedy tresnem hovadinu, ktorej navyše sám verím. Ale ak mi ju vyvráti odborník, mám dôvod na zamyslenie sa a nie ísť hlavou proti múru.
dadaft píše:tím by se dalo podle mě i vysvětlit, proč majitelé basreflexových beden tak strašlivě tlačí na výkon zesáků. to máme my majitelé uzavřených beden mnohem snažší a můžeme se věnovat jiným ptákovinám... :mrgreen:
možno nám niekto ozrejmí tento názor, pretože ja si myslím presný opak. Laicky si to vysvetlujem tak, že v uzavretej bedni musí membrána prekonávať oveľa večší odpor a tak aj potrebuje väčší výkon.

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Acon - Máš pravdu. Mám uzavřené reprosoustavy a ty bohužel potřebují pořádně výkonný zesilovač. Což je ale logické. A důvod je přesně ten co jsi uvedl.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

pasul
a není to kvůli citlivosti?

Acon
mně to tak taky příjde. na druhou stranu jsou tvrzení BVa a z audiowebu.cz (na který odkazoval merhaut) v zjevném rozporu. já nechci jitřit vášně. jen mě zajímá, jak to doopravdy je. já jsem vždy ochoten se nechat odborníkem přesvědčit, jak se věci mají. ale když každý říká něco jiného, tak komu věřit?
navíc jsou tady (nejen) moje osobní zkušenosti (viz třeba poslední příspěvek ve vlákně uzavřené vs. otevřené repra): bedny s uzavřenou ozvučnicí hrají líp basy (obzvlášť při vyšších hlasitostech - a to si tvrdil i ty, pokud si dobře vzpomínám), možná při srovnatelné velikosti basáků nejdou tak dolů... ???
a dále je tu tvrzení jistého týpka, kterého si nesmírně vážím, že čím dál od ladění basreflexů, tím je projev bedny horší. neboli u dvojpásem, kde středobas hraje až ke 2 nebo 3 kHz je problém. merhaut mi kdysi tvrdil, že je to blbost. s vysvětlením proč si klasicky hlavu nelámal. na druhou stranu třeba Xavian používá tlumené basreflexy, tj. jestli to chápu, snaží se utlumit frekvence nad laděním BR. proč?
četl jsem nějakou knížku a tam se furt hovoří jen o tom hrbu, a že se s ním dá hýbat atd. podobně jako na audiowebu. ale o tomhle nic.
zajímá mě to a tak to otevírám znova a znova...

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

dadaft píše:pasul
a není to kvůli citlivosti?

Acon
mně to tak taky příjde. na druhou stranu jsou tvrzení BVa a z audiowebu.cz (na který odkazoval merhaut) v zjevném rozporu. já nechci jitřit vášně. jen mě zajímá, jak to doopravdy je. já jsem vždy ochoten se nechat odborníkem přesvědčit, jak se věci mají. ale když každý říká něco jiného, tak komu věřit?
navíc jsou tady (nejen) moje osobní zkušenosti (viz třeba poslední příspěvek ve vlákně uzavřené vs. otevřené repra): bedny s uzavřenou ozvučnicí hrají líp basy (obzvlášť při vyšších hlasitostech - a to si tvrdil i ty, pokud si dobře vzpomínám), možná při srovnatelné velikosti basáků nejdou tak dolů... ???
a dále je tu tvrzení jistého týpka, kterého si nesmírně vážím, že čím dál od ladění basreflexů, tím je projev bedny horší. neboli u dvojpásem, kde středobas hraje až ke 2 nebo 3 kHz je problém. merhaut mi kdysi tvrdil, že je to blbost. s vysvětlením proč si klasicky hlavu nelámal. na druhou stranu třeba Xavian používá tlumené basreflexy, tj. jestli to chápu, snaží se utlumit frekvence nad laděním BR. proč?
četl jsem nějakou knížku a tam se furt hovoří jen o tom hrbu, a že se s ním dá hýbat atd. podobně jako na audiowebu. ale o tomhle nic.
zajímá mě to a tak to otevírám znova a znova...
Pokračovanie patrí asi skôr sem

....mně to tak taky příjde. na druhou stranu jsou tvrzení BVa a z audiowebu.cz (na který odkazoval merhaut) v zjevném rozporu....
to je to, čo som popisoval na začiatku debaty, že aj odborníci majú veľakrát rozdielne názory a potom sa v tom vyznaj. Niekto sa prikloní doľava, iný doprava...

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

už ma to nepustilo do úprav príspevku tak ešte:
....mně to tak taky příjde. na druhou stranu jsou tvrzení BVa a z audiowebu.cz (na který odkazoval merhaut) v zjevném rozporu....
to je to, čo som popisoval na začiatku debaty, že aj odborníci majú veľakrát rozdielne názory a potom sa v tom vyznaj. Niekto sa prikloní doľava, iný doprava...

Napr. BP 08" prezentovali bedne 2 rešpektovaní konštruktéri. Jeden z CZ, druhý z SK. Cena bední mala byť podľa všetkého podobná, obaja to majú zmerané, obaja sú v danom obore vzdelaní, ani jeden nekomentoval výsledný efekt toho druhého, no výsledný efekt absolútne, ale absolútne rozdielny. Ja mám jasno, čo bolo podľa mňa lepšie, mnoho zúčastnených tiež. Výsledné správy na fórach úprimne popísal Pasul.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ale technici říkají: 1 + 1 = 2. a mají pravdu. buď je to tak anebo tak.

možná je problém, že se vnímání reprodukované hudby přestává přiklánět k "pravdivosti" a volí raději "ať to dobře hraje"?

v tom případě se ale nabízí otázka, jestli nakonec nejsou ty naše laické metaforické výlevy pro skutečné hodnocení audio výrobků mnohem vhodnější a výstižnější.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Acon- porovnávat repro v kinosále je ošidné a závěry bych ponechal až na nějaký pokojový testík....proto jsem se nedivil N.A. že to vynechal a naopak jsem se divil, že ty jdeš s kůží na trh. Ale klobouk dolů.
BVa přece v předcházejících příspěvcích píše, že výchylka membrány je u reproduktoru s BR menší, z toho správně odvozuješ potřebu menšího výkonu. Ale, na všem je nějaké "ale". I když se reprobedna zdá, naproti třeba zesilovači jednoduchá, má na výsledný zvuk vliv dost faktorů a ještě lépe, jejich vzájemná kombinace. Už jen kvalita použitých měničů, navržená výhybka a další, mají vliv na citlivost a tím na nároky pro zesilovač. A to velice zjednodušuji...

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

Mih píše:Acon- porovnávat repro v kinosále je ošidné a závěry bych ponechal až na nějaký pokojový testík....proto jsem se nedivil N.A. že to vynechal a naopak jsem se divil, že ty jdeš s kůží na trh. Ale klobouk dolů.
...
S tým súhlasím, sám som sa presvedčil aký neporovnateľný rozdiel je v prejave bední v kine a v primeranej obývačke. No, hlavne na Slovanete je hodne príspevkov hodnotiacich výsledok.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ale pořád tu zůstává ten rozpor:
basreflex má menší výchylku, čili míň zkresluje
versus
čím menší změny tlaku uvnitř ozvučnice, tím míň je omezován pohyb měniče řízený zesilovačem. basreflex má největší změny tlaku. neboli nejvíc omezuje pohyb měniče.

to je logický rozpor, který si já umím vysvětlit jedině tak, jak jsem uvedl i výše:
basreflexový systém míň zkresluje (na basech) při srovnání stejně velkých měničů.
obecně nejmíň zkresluje systém compound.

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

Mih píše:...naopak jsem se divil, že ty jdeš s kůží na trh....
Inak, jediný BVa vyšiel s pravdou von na adresu mojich bední. Nespomeniem si presne na slová, ale na význam ano "Je to uzavretá bedňa, ktorá nemá šancu ozvučiť tak veľký priestor." Nemá to nič spoločné s výhybkami ani so zosilňovačmi. Žiadna uzavretá bedňa s jedným 30cm basákom nedokáže ozvučiť kino. To všetko som sa dozvedel po funuse. :)

durgo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od durgo »

BVa
Tvoje repro na BP 2008 urobili na mňa najväčší dojem, zvlášť pri zapojení dispre II a audionetu *thumbs up*
Chcem sa spýtať čo by si odporučil poslucháčom ako ja, čo majú radi hudbu, ale namajú doma len dobre/lepšie nahraté CDčka. Majú sa na to úplne vykašlať, alebo si kúpiť aparát čo prehrá tú našu obľúbenú hudbu ako tak? Fakt by ma zaujímal názor odborníka ako by to riešil. Jasné, že HIFI nemá skreslovať a prehrávať čo je na disku, ale nahrávacie štúdiá to robia tak ako to robia *thumbs down* Veľa CD sa "pravdivom" aparáte fakt nedá počúvať.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

laici by především neměli korelovat

Odpovědět