Nocny posluch

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
ciba
Kontaktovat uživatele:

Re: Nocny posluch

Příspěvek od ciba »

Tichy a kvalitni zde pojmenovany ,, nocni poslech ,, je pravdepodobne mozny , ale řekl bych pouze s jistym omezenim. Tak jak tuto problematiku chapu ja , tedy vlastní logickou uvahou a zkusenostmi , ktere jsem ziskal , existuje několik faktoru , které muzou ovlivnovat dojem, respektive kvalitu z ticheho poslechu hudby , asi nejvetsi problem bych videl s dynamikou hudby , u systemu , který je schopen zahrat hudbu s dobrou dynamikou to muze zpusobovat tezkosti s nastavenim hlasitosti , to znamena neustale snizovani ci zvysovani hlasitosti se vsemi nasledky , které mohou pozdnim ztlumenim nastat - pokud tu kterou nahravku znam muzu napr. forte predvidat ale u vetsiny nahravek to tak není , takze paradoxne by byl zapotrebi systém s co nejmensi dynamikou zvuku . dále by bylo prakticky nutne pouzivat systém s vysokymi hodnotami odstupu signal sum coz prakticky vylucuje prechozi doporuceni .. napr pristroje s hodnotou 100-110 db to ani zdaleka nesplnuji , cili hodnoty nekde okolo 120 db a vice (zejména u zesilovacu) by urcite zlepsily podani nizkourovnovych informaci , u reproduktoru bych preferoval aktivni systém s aktivni vyhybkou respektive regulaci jednotlivych pasem , protože lidske ucho nevnima jednotlive zvukove pasma stejne hlasite při stejne urovni . Mozna stejnou sluzbu by poskytl i nejaky solidni equalizer . No a nakonec bych vzal ještě do uvahy poridit nejaky kvalitni subwoofer s moznosti rucni equalizace .

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Noční poslech je samozřejmě kvalitativní (nikoliv emoční) kompromis.

S makrodynamikou je v noci problém jen u symfonické hudby, u bigbítu, tím tuplem u metalu je dynamika potlačena na pár decibelů, u poslední Metallicy doslova. Ta se mimochodem nedá vůbec (bez újmy) poslouchat nahlas, protože harmonické relikty (nelineární zkreslení) vzniklé při kompresi (ba až limitaci) vylézají do slyšitelna už při střední hlasitost téhle zmršeniny.

S nízkoúrovňovými informacemi je to v noci vůbec docela zajímavé, díky nižšímu hlukovému pozadí i rušení ze sítě je vnímaných detailů a zvukových barviček mnohem více, snížení hlasitosti je ale více, či méně odebere - je potřeba najít svůj vlastní kompromis. Já občas, když vím, že sousedi nejsou doma, zkusím hrát i v noci bez omezení. V naprosté většině případů skončím jen o 3-5 decibelů hlasitěji než při svém denním nočním provozu, v noci skutečně vnímám muziku jinak, citlivěji a razantnější sound mě v noci až ruší. A to si čas od času rád poslechnu u někoho fullforte (nepřekonatelný byl v tomto Led Zeppelin z metru od vyhuleneého PA u Mistra Bunty, to byl fičák, paráda, ale tak jednou za rok).

U nočního poslechu vystupuje - pro někoho překvapivě - do popředí kvalita zesilovače, zejména z pohledu zpracování nízkoúrovňových signálů, tzv. čisté Áčko je nejvhodnější, kompromisem může být otevřená AB třída. Možnost ovlivnění frekvenční charakteristiky v dolním pásmu bych řešil až v případě potřeby, nejprůchodněji samostatně nastavitelným a dobře nastaveným subwooferem. Loudness, analog. eq a podobné hračky já osobně nedoporučuju, u běžných řešení utrpí středy, špičková profi řešení jsou drahá.

Reproduktory "stačí" vybrat podle chuti - já osobně jsem "středař" a moje Dynaudio 1.1 jsou v tomto ohledu výtečné, samozřejmě, že vím i o pro mne ještě výtečnějších, tu radost s jejich výběrem si dopřeju až nastane čas ...

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

merhaut
No vidis , s tim big beatem a metalem me to nenapadlo (dynamika) to je proto , ze zadne takove nahravky nevlastnim :roll: , ale asi mas pravdu nelze cekat u takoveto hudby prirozenou dynamiku akusticke hudby , dale je take pravda , ze rozhodujici roli - pokud je splnena podminka , ze zdroj signalu ma vysoky odstup signalu od sumu a dokaze vytezit z nahravky maximum (napr kvalitni dvd-a , sacd playery, ale i nektere high end cd ) rozhodujici roli ma kvalita zesilovace , to myslim , ze je absolutni zaklad , potom muzou prijit na radu dalsi zlepseni napr. treba aktivni subwoofer atd.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

já teda nevím, která veličina a který parametr za co odpovídá, ale při mém hledání "tichého full house" se taky s nastavením hlasitosti a dynamikou potýkám.
pro celkový dojem, že to je fakt ono, bez toho, že bych musel neustále měnit hlasitost, se mi momentálně zdá důležité, jak je uspořádaná scéna a její velikost. těžko se to popisuje a kdykoliv je možno mi to omlátit o hlavu. přesto se pokusím (v příkladech).
aby mohl být rozdíl mezi nejtiššími a nejhlasitějšími pasážemi co nejmenší, a já přitom neměl pocit, že se vytrácí gradace nebo přicházím o sílu vrcholů skladeb (některé věci ovšem potichu přehrát nejdou, na ty si člověk když tak musí prostě najít čas, kdy není problém to osolit), je důležité vysoké rozlišení. aby sbor byl skutečně skupinou zpěváků, ne mohutným a pateticky působivým, leč neadresným souzvukem hrdel. musí tam být odstupy. pocit prostorovosti by měl být co možno největší, ale neměl by tak působit sebou samým, svou vahou (řekněme jako když jste na lodi a všude kolem je oceán (ještě lepší by asi byl příklad s ponorkou)), ale měl by se spíš podobat vesmíru, hvězdy (čili popstars a jejich doprovodné kapely (nástroje)) jsou od sebe pro člověka nepředstavitelně daleko, ale přesto je vidíme, mezi nima je prázdno... no to je hrůza se takhle pokoušet něco subjektivního ilustrovat.
u CD přehrávače vysoká míra přesnosti při lokalizaci (philips cd960) a nutnost rychlé reakce na nástupy nástrojů (bitstreamy) oproti zvukovému bohatství (sony x505es) nebo pomalejším "zakulacenějším" nástupům (marantz cd63)
u zesáků je potřeba toto udržet. tady cítím úzké svázání s bednama a největší protivenství. jestliže použiju silný zesák s dobrou kontrolou a výkonovou rezervou, dokážu rozlišení dostat do beden a ty nejsou tak háklivé na ustavení vzhledem ke stěnám a vůbec poslechovému prostoru. jenže jedu na setinách výkonu, a tam se mi ty výhody utopí v problémech se souběhem a regulací hlasitosti. nejlepší je asi jak bylo řečeno dobrý předzesák a aktivy. slabší zesáky často zvuk slívají a taky potřebují vhodné dobře ustavené bedny, které utáhnou. momentálně u mě vítězí takový zes pro přirozenost hlasů a schopnost udržet rozlišení.
u beden mám asi příliš vyhraněný vkus, abych něco říkal. snad jen právě znovunalezený dojem, že páskáče jsou žádoucí...

snad jsem nerozčílil příliš mnoho lidí.

merhaut
stejně jako mi je jasné, že člověk nesedí a nedomýšlí si vědomě basy, tak stejně tak používám slova rychlejší nebo mohutný v daném příkladě. význam slova je ve způsobu jeho použití. kdo chce chápat, pochopí.
s tou velikostí nevím, co myslíš.
s tím ohulením se žádný rozpor nekoná - přečti si znovu Hlavův příspěvek. on srovnává subjektivní dojem a objektivní skutečnost. a slovo hlasitost používá ve dvou významech: v objektivním, jehož míra či jednotka je "nežádaný projev" v ostatních místnostech, a v subjektivním, což je jeho pocit, jak hlasitě hraje. jednotka 1 ohul. neboli že i když velké (aha, tady to je = hrající niž) bedny hodně ohulí, nemají nežádoucí projevy, zatímco malé bedny ještě moc nehulí, a už ty nežádoucí projevy jsou patrné. neboli viděno z druhé strany: velké bedny objektivně neruší okolí ani při subjektivním pocitu velké hlasitosti, zatímco malé bedny už dělají problémy a ještě nemá pocit, že by byly nějak nahlas.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

noční poslech je fajn. nepouštím to tak nahlas.
atmosféra a tma nepotřebují takovou hlasitost jako denní světlo.
jen sousedka ze spoda pošle tu a tam sms, ať nepouštím 1812 a hlavně ne the wall, cd1. že je to pak jak za války v drážďanech.
ať založím mou vlast. že musí ráno vstávat do rachoty......:)

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

to jako posloucháš cd1 odpoledne a zbytek večer? :mrgreen:

ale jinak uměřená dáma. v drážďanech to tehdy bylo trošku větší...

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Fakticky- každá korekcia, loudness, atd.. len koriguje vlastnosti ucha (menšia citlivosť na okraje pásma, hlavne na basy, pri malej hlasitosti) tým že tie "okraje" zdvihne (basy, výšky) aby boli hlasnejšie a bolo ich subjektívne rovnako ako pri hlasnejšom posluchu, aby ich ucho počulo. Žiadne zázračné riešenie, ktoré by umožnilo "plnohodnotné" počúvanie potichu a súčasne obmedzilo rušenie susedov hlavne basmi,bohužiaľ neexistuje, je to fyzikálne nemožné. Jedine sluchátka, ale napr. ak sa tam zníži hlasitosť tak, aby to subjektívne zodpovedalo tomu nočnému posluchu cez reproboxy, tak aj tam tie basy zmiznú a bude to "ploché". Uši nezmeníte. *taktone*

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Názorové neshody a jejich projev na foru

Příspěvek od BVa »

Ptali se advokáta. Odpověděl jim otázkou :"A kolik byste si, pánové, přáli aby to bylo ? Mohu to zařídit, není to problém"
Fajn, ešte kdo dokáže napr. zariadiť, aby sa zvuk šíril inak ako vzduchom, aby sme napr. v noci počuli basy a súčasne nerušili susedov? Nejaký audiošaman???..
Napr. urobiť "boxy na nočný posluch" nie je problém, stačí utlmiť stredy cca 10-15dB,len potom sa budú dať naozaj počúvať len potichu... Celé nezhody sú len o neochote pripustiť, že zázračné riešenia neexistujú a o "alergii" na racionálny prístup.
A ještě jsem na netu nenarazil na reprobednu účelově stavěnou k tomuto poslechu.
Prečo asi? Pretože žiadny normálny výrobca to z horeuvedných príčin neurobí....

boxer

Příspěvek od boxer »

Benda,J.M.+++++++BVa

Ano takto. Slušně,jasně,výstižně a pravdivě. *bravo* *palec*

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

konečně někdo (tedy BVa) sem napsal, že pro velmi tichý poslech je třeba upravit kmitočtovou charakteristiku dle Fletcher-Munsonových křivek stejné hlasitosti. Pak bude i velmi tichý poslech ok.

boxer

Příspěvek od boxer »

Harvey Fletcher & Wilden Munson

Pro připomenutí

Obrázek

Benda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Benda »

Moje zkušenost s nočním poslechem (stereo i DK) v paneláku je nějakých 5-6 let stará, ale určitě platná.
1) je dobré vědět, co je pod a vedle místnosti, kde chceš poslouchat. Taky je vhodné ucpat (pořádně) průchod stoupačky topení k sousedům pod tebou.
2) největší problém bude zkrotit basy. Nejen, že prolezou všude, ale jsou asi i nejotravnější
3) bez akustických úprav místnosti to půjde těžko

V mém případě byla počáteční situace celkem příznivá. Nad, pod i vedle místnosti byly obýváky. To bylo dobré pro středy. Ikdyž trochu prolezly, bylo to pro sousedy snesitelné. Výšky neprolezou ani náhodou. Basy ovšem štvaly i přesto, že ložnice byly bokem od obýváku. Nejspíš to bylo tím, že i příčky v bytech toho domu jsou z betonu (rok výstavby 1967).
Nakonec to dopadlo takto - místnost měla podlahu krytou silným kobercem. Okno přes celou šířku stěny bylo za silným závěsem (i radiátor topení) - bylo nutné omezit odrazy. Ucpaný průchod stoupačky topení. Bedny byly sloupy 3p (Tannoy - označení už nevím, AV - Yamaha A1). Pro noční poslech jsem měl nastavený program tlumící basy. Šlo to, ale byl to samozřejmě kompromis. Ozzy na tom nebyl 100%, ale snesitelné to bylo. Pocit i nálada při nočním poslechu byly dobré. Po 10 - 15 minutách si ušiska přivyknou a užiješ si to.

A mám ještě čerstvou zkušenost mých přátel. Mají malý byt v paneláku z roku 198?. Soused nad občas po půlnoci pouští opravdu potichu punk rock apod. na jakési mini věži. Naneštěstí jeho muzika hraje nad ložnicí přátel. I přes fakt tichou reprodukci to proleze a ruší klidný spánek. Místnost není vůbec izolovaná, žádný koberec atd.
Je to určité i o provedení stavby, ale to už nezměníš.

Jednu dobu jsem to docela řešil a zkoumal i možnosti zvukové izolace místnosti. Nakonec to život vyřešil jinak.

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

dadaft píše: i přemýšlet umím pasule. ty jsi přesvědčený, že slovo se váže k nějaké věci. že vyjadřuje její smysl nebo nějakou vlastnost nebo třeba její míru. - nesmysl.
věříš, že bylo napsáno to, co jsi z toho bez přemýšlení vyčetl, a že to je totální nesmysl. - nesmysl.
a myslíš si, že víš, co je smysl slova slušnost. - nesmysl.

pár námětů k přemýšlení...
Takže rád bych to shrnul ty ubožáku.Ty rozhodně neumíš přemýšlet.Ty výplody co tady tvoříš jsou nesmysly a lži.
dadaft píše:ty jsi přesvědčený, že slovo se váže k nějaké věci. že vyjadřuje její smysl nebo nějakou vlastnost nebo třeba její míru. - nesmysl.
- Tohle myslíš vážně?A co tedy slovo vyjadřuje?Doufám,že to každý vidí.Tohle můžer napsat pouze člověk co nechápe podstatu fór.Písemnou formou se tady každý snaží vyjádřit svoje pocity.O tom to tady je víš?
dadaft píše:věříš, že bylo napsáno to, co jsi z toho bez přemýšlení vyčetl, a že to je totální nesmysl. - nesmysl.
- Tohle JE totální nesmysl.A ty s tím nic nenaděláš!!!Ovšem zoufalec jako ty tohle nedokáže pochopit.To zase chápu já.
dadaft píše:a myslíš si, že víš, co je smysl slova slušnost. - nesmysl.
- Slušnej jsem byl doteď.Ovšem s psychopatem a s feťákem se odmítám o tomhle bavit.

Tohle je asi vše co bych ti k tomu mohl říct.Myslím,že dost lidí už ti tady napsalo,že prostě píšeš nepravdy a lži.A alespoň BVa by ti mohl otevřít oči.Ovšem nevěřím tomu.Ty si stále meleš svoji a tlačíš tu svoji kuličku hnoje dál a dál.No snad ti někdo už konečnš zatne tipec,ale to by byla zase škoda.Kde jinde by jsme se tolik nasmáli.

Pěkný večer

Filip Kolinsky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Filip Kolinsky »

Porovnávají se tu při nočním poslechu malé-velké. Dám můj poznatek.
Vezmu-li přirovnání mých, řekl bych středně velkých a bývalých Pipísovo Sonusů, kdy jsme povětšinou poslouchali jak u mne, tak i u Pipíse v časech od osmi večer cca. do 1/2 noci, vždy (možná, že mě Pipís prokleje),
se nám poslouchalo lépe u mě. Alespoň jsem to tak cítil. Přikláním se k tomu, že s velkými
bednami se nemusí dohánět hlasitostí to, cěhož regálovky nejsou schopny dosáhnout, a to je takový ten drive, který 25 cm basák může dodat.
Když už jsem u porovnávání poslechu u mne a u Pipíse (kde bude v brzké době změna), myslím si, že svoji úlohu sehrál i zesilovač.
Pipís poměrně často pootáčel ovladačem úroveň hlasitosti svého Densenu (přiznávám určité % vedlejší místnosti s dětmi), to
se u mě řešit nemuselo. Přičítal bych to nejenom repru, ale i zesilovači (lampové Á).
Pokud bych za noční poslech považoval čas po deváté, většinou moc snižovat hlasitost nemusím, a to ani kolem půlnoci.
Jak hlasitě hraju nedokážu popsat, nemám na zesilovači číselnou stupnici.
V neposlední řadě řadě jsem zjistil, že důležité je i mé vnitřní duševní rozpoložení, kdy některé nahrávky snesu hlasitěji, někdy naopak mi přijdou až moc nahlas.
Dalším faktorem poslechu, dle mého poměrně hlasitého je, že sousedi ještě nikdy nepřišli, že bych je rušil. Buď tak hlasitě zas nehraju, i když si někdy říkám opak, nebo se jim výběr mého nočního hudebního proudu líbí. *bravo*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

pasul

jo. sorry.

není to tak špatné. bál jsem se, že tu nebude nic.

merhaute měj se. tebe jen tak někdo neutahá. a máš pravdu: nevěřte dadaftovi!
(ale ty dvoje dveře fakt dělají kurevský maras - to jediné mě mrzí, žes mi dával zpátky...)

Odpovědět