Nocny posluch

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Nocny posluch

Příspěvek od dadaft »

merhaut píše:dadaft: to má být jako výhružka? :-)))
1/ si se zbláznil? jsem nějaký mafián nebo co?

2/ já bych rád přivítal někoho nezávislého, aby se vyjádřil k tomu, co tys předem označil za hovno. teď už mám bedny a nebudu se na nic vymlouvat, jestli bude názor druhého špatný. ale v opačném případě ti to dám vyžrat, to se spolehni, ty velký teoretický techniku.

3/ nejsi jediný, kdo k nočnímu poslechu něco napsal. to ti jen tak ve tvé pýše připadá. i já a další něčím přispěli. samozřejmě s ochotou prakticky demonstrovat.

4/ na přání pipise na chvíli omezím komunikaci s problémovými typy.

boxer

Příspěvek od boxer »

Pánové,pánové.

Uvědomujete si někdy,jak jste již otravní s tím napadáním "jentakzesrandy?".

Pokud se nemusíte,tak si nelezte do vlákna,založte si svoje a tam si povídejte o tom,co ten druhý napsal blbě,ale toto už fakt zavání naschválem.
Pokud to tady chcete rozesrát,tak jste na nejlepší cestě.
Já nemám moc času,a pokud se sem dostanu,tak si chci přečíst příspěvky k věci a ne se brodit jednotlivými výpady(či výkaly?)

Jardo,kdyby se na tvém fóru (a už se to stalo),začal navážet nějaký "recenzista" do ostatních,jaký jsou debilové,že dávají té či oné kapele xy ***,tak by jsi s ním zametl.(Samozřejmě toto přirovnání dost kulhá).

Nech Dadafta "básnit" a nevšímej si toho.Ostatní nejsou tupci,aby si neoddělili zrno od plev.

Děkuji vám oběma. *klanimse*

Hlava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hlava »

Jestli můžu pro změnu něco k tématu.
Moje zkušenost je taková, že čím větší bedny jsem postupně měl, tím byly jednak méně problémové v jedné dané místnosti a zároveň tím méně byly slyšet v ostatních místnostech. Když jsem měl malý dvoupásma, tak jejich vedlejší "produkty" ve formě nežádaných projevů byly slyšet i ve vedlejších místnostech. Nedalo se to moc hulit, protože jinak to bylo slyšet přes zavřené dveře na druhé straně bytu. Pak přišly větší bedny až po ty současné. Ty můžu hulit i na daleko větší hlasitosti bez toho, aby nějak rušily ve zbytku bytu a z toho usuzuju i to, že to bude stejné i směrem k sousedům. Za bednama tak jak je mám postavené, je tenká příčka (cihly na kant) a za ní vedlejší byt 1+1, přičemž za onou stěnou je hlavní obytná mísnost toho bytu (obyvák/ložnice). Už jsem několikrát dělal virvál i hlubko do noci a ještě nikdy si nikdo nestěžoval, ani třeba nebušil na zeď, což ve mě evokuje pocit, že tedy asi moc vedle slyšet nebudou. Ale třeba mám jen nahluchlé sousedy :-)
Stejně tak je přednes těch beden stále stejně plnohodnotný ať hrají nahlas nebo potichu. Ale to už třeba neumím říct kolik z toho je zásluhou velkých repro a kolik z toho zásluhou aktivu. S malou bednou si neumím bez nějakých dodatečných korekcí představit tichý noční poslech. S větší to jde bez problémů a IMHO i bez rušení sousedů. A zapomeňte na dogma čím větší basák, tím víc basů. Ono je to ve skutečnosti přesně naopak.

Je mi jasné, že teď přijde X protireakcí, že to takhle zcela jistě být nemůže, že plácám hovadiny a bůhví co ještě. Whatever. Já jen napsal, jakou mám zkušenost a na nic dál reagovat nebudu, protože to ani nemá smysl se donekonečna handrkovat.

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

No ty vole tohle je ale zase masakr.Větší nesmysly se opravdu špatně hledají jinde na internetu.Ještě,že sem nechodí Velký Bobo.Bo tolik asfaltu na jednom místě je opravdu umění vytvořit.

Hlavo-Člověče ty ses právě vrátil z nějakého sklípku nebo z hospody.Jedině tohle tě omluví.Hrát více nahlas,tedy s větším akustickým tlakem a vedle v místnosti to jde míň slyšet.No to je fakt prda jako hrom.A nechápu co to má společného s velikostí basáku?Čím větší basák tím míň jsou slyšet basy.Taky dobrý.Opravdu někdy žasnu. *headbang*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

pasul
co tak popřemýšlet o tom, co chtěl Hlava říct, a ne se posmívat (a naoko je omlouvat) špatným formulacím, a neříct přitom nic? bavil by ses s ním takhle o věcech, ve kterých je profík on?

já mám taky při tichém poslechu lepší pocit z velkých beden. já bych to asi, když bych chtěl sdělit tuto svou zkušenost, popsal jinými slovy. třeba bych napsal, že je při tichém nočním poslechu důležité zachovat celkový pocit. malá bedna nejde tak dolů jako velká, proto víc kope a je ostřejší na vyšších basech, aby zachovala dojem, že přes svůj objem hraje rovinu až dolů. velká bedna při stejném pocitu z basů může hrát celkově tišeji. čili míň ruší okolí.
s těmi basáky asi chtěl říct, že není až tak důležitá velikost, jako spíš jak si dokážou poradit s basy při nízké hlasitosti.
atd.

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

dadafte-A o čem mám jako přemýšlet?Ty neumíš číst?Bylo napsáno,že pokud hraju hlasitějí na větších bednách,tak to soused neuslyší.Když hraju na kadibudkách,tak to slyší při nižžší hlasitosti.Nad čím mám jako přemýšlet?Tento totální nesmysl bys mohl sežrat leda ty.To jo.

Ale zase chápu,že ty aby jsi se neozval.Copak?Šlápl jsem ti na kuří oko?A poslyš kolego.Dnes jsem se o tobě dozvěděl zajímavé věci.Nabudu je tady rozvádět poněvadž je to neslušné.Ale na tebe už opravdu nebudu reagovat.Doporučuju všem.S takovýma jako ty já nechci mít nic společného.

pipis-Tak mi to vysvětli co tím bylo chtěno říci?To mně opravdu zajímá!

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Ano takhle bych to pochopil.A celkem i souhlasil.Ovšem je to přesný opak toho co se můžeme v tom příspěvku dočíst.

Já bych si nikdy nedovolil na Hlavu házet nějaký hnůj.Byl jsem u něj a jeho aparát slyšel.Tedy ještě než přešel k mně nepřekousnutelnému PC jako zdroj signálu.A bylo to hodně dobré.Hlava je pohodový člověk.Podrobnosti jsem psal na Slovanet.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Někteří holt žijí v jiném světě, kde větší hlasitost = za zdí menší hlasitost ... pasul to napsal i za mne ... pak ale nechápu, proč se montují do toho našeho, kde pořád platí fyzika. Že by Invaze?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

pasul píše:dadafte-A o čem mám jako přemýšlet?Ty neumíš číst?Bylo napsáno,že pokud hraju hlasitějí na větších bednách,tak to soused neuslyší.Když hraju na kadibudkách,tak to slyší při nižžší hlasitosti.Nad čím mám jako přemýšlet?Tento totální nesmysl bys mohl sežrat leda ty.To jo.
číst umím. a ty? bylo napsáno:
Hlava píše:Moje zkušenost je taková, že čím větší bedny jsem postupně měl, tím byly jednak méně problémové v jedné dané místnosti a zároveň tím méně byly slyšet v ostatních místnostech. Když jsem měl malý dvoupásma, tak jejich vedlejší "produkty" ve formě nežádaných projevů byly slyšet i ve vedlejších místnostech. Nedalo se to moc hulit, protože jinak to bylo slyšet přes zavřené dveře na druhé straně bytu. Pak přišly větší bedny až po ty současné. Ty můžu hulit i na daleko větší hlasitosti bez toho, aby nějak rušily ve zbytku bytu a z toho usuzuju i to, že to bude stejné i směrem k sousedům.
i přemýšlet umím pasule. ty jsi přesvědčený, že slovo se váže k nějaké věci. že vyjadřuje její smysl nebo nějakou vlastnost nebo třeba její míru. - nesmysl.
věříš, že bylo napsáno to, co jsi z toho bez přemýšlení vyčetl, a že to je totální nesmysl. - nesmysl.
a myslíš si, že víš, co je smysl slova slušnost. - nesmysl.

pár námětů k přemýšlení...

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Ono taky záleží na spoustě jiných vlivů. Velké bedny jsem měl doma a ještě větší mít budu. Měl jsem i hodně malé, ale faktem zůstává, že ty větší hrají jinak (předem upozorňuji, že i přes den poslouchám potichu, asi na 60 - 66 dB).

Podle mne ty velké hrají uvolněněji, "bez námahy", hudba má "tělo" a řekl bych že je (těžko vyjádřit) skoro hmatatelná, prostě fyzicky tam je. U těch malých beden to jsem měl pocit rychlosti a možná zaostřenosti na středech a výškách, basy (zcela pochopitelně) si hlava musela odvodit na základě poslechu jejich harmonických (prostě nebyly hmatatelné, slyšíš ale necítíš).
Při tomto (nesmyslném) dohadování zapomínáte všichni na jednu věc: Na poslechovou místnost. Každý z nás ji má jinou jak rozměry, zařízením a následně i aparaturou. A i kdyby jsme měli všichni aparaturu stejnou, každému z nás to bude hrát jinak. A to nemluvím o osobních preferencích, návykách a požadavcích.

Takže ty hádky a napadání jsou naprosto zbytečné, protože konstrukce beden pro kvalitní noční poslech bude 100 % úplně jiná, než konstrukce pro běžné (klasické) použití, ale to je téma pro techniky (samotného mně to zajímá). A ještě jsem na netu nenarazil na reprobednu účelově stavěnou k tomuto poslechu.

Můj osobní názor na tichý noční poslech: Hodně citlivé a hodně kvalitní bedny, protože jde o minimální výkon zesilovače (nota bene o minimální akustický vyzářený tlak) a přitom o kvalitu.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ano, prostor (a prostornost) místnosti je důležitá.

víš agustiny, co jsem dělal zezačátku? na noční poslech jsem si stavěl bedny jinak než přes den. prostě snížením hlasitosti v noci zmizela nebo zeslábla spousta odražených zvuků, na které je člověk zvyklý a které ustavením beden zohledňuje a v podstatě využívá ke prospěchu. nahlas se v běžné místnosti v přímém poli poslouchat nedá - to je pohádka - buď musíš vyladit celý systém včetně odrazů nebo vrazit peníze do akustických úprav.
pochopil jsem, že nechceš trávit část života mezi basovou pastí a difuzorem. ani já.
v noci ty odrazy, to vyladění člověku najednou chybí. zvuk se mu zdá chudší. změna ustavení beden a poslech v přímém poli navrhované merhautemk je jistě řešení. ale je to život každodenního stěhováka nebo život v provizoriu - přes den buď neposloucháš nebo neřešíš, že to hraje jinak než v noci. nebo jenom v noci použít loudness a tvářit se, že je všechno o.k. vlastně taky jde. záleží, jak to bereš ty.

pokud jde o kvalitu beden vs. zes vs. zdroj je to těžké - všechno by mělo být kvalitní, ale já si myslím, že řekněme pro stejný výsledný pocit vyjde cenově lépe špičkový zdroj a dobré bedny, než špičkové bedny a dobrý zdroj. zesáky jsou asi kapitola sama pro sebe.
je to prostě těžké.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

dadaft píše:pokud jde o kvalitu beden vs. zes vs. zdroj je to těžké - všechno by mělo být kvalitní, ale já si myslím, že řekněme pro stejný výsledný pocit vyjde cenově lépe špičkový zdroj a dobré bedny, než špičkové bedny a dobrý zdroj
zapomněl jsem říct proč. v tichu slyšíš mnohem víc, že ty housle zněji plastověji než s podkresem ruchu dne. můj názor.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Poznámka pro ostatní: teze dadafta a Alesky jsou protkány technickými i fyzikálními nepravdami v důsledku oborové nevzdělanosti. Nedoporučuju.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

merhaut píše:Poznámka pro ostatní: teze dadafta a Alesky jsou protkány technickými i fyzikálními nepravdami v důsledku oborové nevzdělanosti. Nedoporučuju.
* * *
merhaut píše:Opakuju, fyziku nejde ošidit a takových 30Hz proleze panelem jako nůž máslem ...
nikdo netvrdí, že ne. jde o to, co ostatní doopravdy ruší a vytrhne ze spánku.
jestli rychlejší agresivnější basy nebo pomalejší, ale mohutnější subbasy.
jestli když budu mít doma dobře hrající plnorozsahové bedny, které mě subjektivně uspokojí v plné míře i při relativně nízké hlasitosti díky vyváženému zvuku, a nebudu tedy mít nutkání něco si podvědomě psychoakustikovat, neboli si domýšlet basy, čili pseudobasy, a o to víc to "hulit", jako v případě regálů nejdoucích pod 50Hz.
Hlava i já i pipis a mí sousedé a další si myslíme, že velké tiše hrající bedny ruší ve skutečnosti míň než malé, frekvenčně omezené, ale víc ohulené...
doporučuji mozek využívat k jiné činnosti než výrobě pseudosubbasů.
navíc spousta lidí si chce u hudby odpočinout.
merhaut píše:Jinými slovy, NEEXISTUJE noční (pro sousedy neslyšitelné) takzvané plnorozsahové řešení, jakmile se v místnosti objeví vyzářených slyšitelných 30Hz, jsou spolehlivě i u sousedů a takové noční subbasové vlnění importované zpoza zdi dokáže spolehlivě nasrat i hifistu ...
myslím, že hifisty častokrát víc vytáčejí jiní hifisté než kvalitních 30Hz.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Poznámka: i nová tvrzení odporují fyzikálním zákonitostem, navíc jsou v některých svých částech v přímém rozporu s dřívejšími tvrzeními.

Například:
- žádné, ani jakkoliv opřívlastkované, rychlejší ani pomalejší basy neexistují
- v případě vjemového "generování" basů z harmonických jde o přirozený proces podvědomí, nejde tedy o vědomý proces typu myšlení
- každé víc "ohulené" bedny ruší sousedy víc, s jejich velikostí to - za prvé nesouvisí (= chybná úvaha) a - za druhé, dřívější tvrzení byla dokonce v tom smyslu, že víc ohulená velká bedna ruší míň než tišeji hrající malá ... (= vnitřní rozpor v tvrzeních skupiny popíračů fyzikálních akustických jevů)

Nedoporučuju proto z těchto zavádějících, mylných i neznalostních tvrzení cokoliv brát v úvahu při praktickém řešení svého "nočního" audiosystému.

Odpovědět