Nocny posluch

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
agustini
Kontaktovat uživatele:

Nocny posluch

Příspěvek od agustini »

Zdravim vsetkych s podobnym problemom :( ,

byvam uz dost dlho v beznom panelaku a podmienky na posluch v "realnej" hladine hlasitosti su prakticky nemozne. Jednak to nieje mozne z casoveho hladiska, ked sa vraciam domov vacsinou az neskor vecer, kedy by to rusilo ostatnych a cez vikend zase ostatni rusia mna.. Prerabky interierov su tu ako na beziacom pase a ak zrovna niekto nepreraba tak sa sommou snazi komunikovat poklepkavanim o strop a steny alebo si mysli ze s nim chcem pretekat v hlasitosti posluchu..

Navyse kazda bedna zo seba vyda to co ma na vsetkych spektrach az pri urcitej hlasitosti, ktora je ostatnym v takychto podmienkach a vecernych hodinach uz rusiva a su s tym problemy.. V tych lepsich pripadoch a kvalitnejsich zostavach je to uz viac o ludskom sluchu, ktory pri nizkych hladinach nevnima vsetky spektra v rovnakej hlasitosti ako ich vydava dane repro a potom tu nieco chyba..

Uz dlhsie som sa zamyslal nad tym ako by som to poriesil a mohol si vychutnavat muziku ktoru mam rad aj vecer v tyzdni ked sa vratim z prace bez toho aby som tym niekoho rusil. Momentalne pocuvam na sluchatkach, ale ten zvuk vnutri hlavy, utrpenie pri posluchu muziky, ked do laveho ucha hra basa a do praveho gytara, alebo niekto spieva, dost obmedzuje posluch u vela nahravok.. skratka toto nieje finalne riesenie.

Istym riesenim sa zdaju byt loudness systemy, ktore vsak uz dnes niesu v "mode" a patria skor k exotike u HiFi zosilovacoch ktore su momentalne na trhu. V pripade doladenia spektier equalizerom je to otazka problemu s fazou.. Ano, su tu aj systemy s moznostou equalizacie na digitalnej urovni ale o ich nasadeni v HiFi som zatial toho vela nepocul. Taktiez je tu moznost kupit bednu aktivnu so zabudovanym digitalnym processingom a tiez mosnostou loudness funkcie ale takeho vyrobcu poznam iba jedneho a robi iba studiove regale na blizky posluch, nie plnohodnotne stlpy *headbang*

Zrejme utopisticka otazka, ale predsa len...je tu niekto kto by vedel poradit ako na plnohodnotny nocny posluch :?:

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Nocny posluch

Příspěvek od dadaft »

já bych ti poradil. dva roky na tom makám. ale merhaut by mě sežral zaživa...

agustini
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agustini »

to dadaft

co sa toho merhauta tak bojis?..von s tym!

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

Jo, ven s tím ...

merhaut

Příspěvek od merhaut »

To je oříšek, jenom orientačně:
1. zjistit co je za kterou zdí (je rozdíl jestli v noci prázdný obývák, anebo ložnice, což je end)
2. problémové zdi, stropy, podlahu odhlučnit (není to levné, profi podhled s tlumidlem cca. 20-30k a o 20 cm nižší strop) kritické je to na nízkých basech, to je v panelu neřešitelné, ale už kolem 80Hz se dá reálně dosáhnout útlumu kolem 4 dB, což je subjektivně vnímáno jako poklesh hlasitosti na méně než polovinu, pro středy klidně i útlumu víc jak 6dB, což je subjektivně vnímáno jako čtvrtinová hlasitost, atakdále
3. regál bohatě stačí, protože basy pod 50Hz stejně nelze v noci provozovat, ty prolezou čímkoliv, nočním panelem jako máslem ...
4. vybrat vhodné bedny - pokud sloupky, tak mně osobně se z tohoto úhlu pohledu (tichý poslech) v poslední době absolutně nejvíc líbily Triangle Genese Quartet, už jsem o nich sem psal: http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... &sk=t&sd=a - jsou za cca. 80k
5. poslouchat zblízka 1,5-2 m, plus mínus

Já sám poslouchám nejvíc v noci a celkem potichu a užiju si to dost a dost ... hladina rušení hlukem na pozadí je tak o 10-20dB nižší než přes den, což je lahoda, elektrika je taky lepší, chce to vypnout počítače, nahodit přítmí ...

agustini
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agustini »

to merhaut

1. za tou stenou maju susedia obyvak..takze to by bol plusovy bod :D
2. odhlucnovat v ziadnom pripade nemienim..uz aj tak je to dost mala miestnost a tiez som uz hodne dal do vybavenia miestnosti a tak isto akustickeho podhladoveho stropu..takze aspon smerom hore je to nazvime to odhlucnene :D
3. regal na pocit plnohodnotneho zvuku nestaci.. to som si uvedomil uz davnejsie.. :(
4. tento bod mi koliduje s bodom 3. .. ten stlp ti predsa basy hra, ci nie? :?:
5. ak ti s ohladom na to ze mas troj pasmovy stlp z 1,5m tej posluchovej vzdialenosti zvuk pripada spojity a uceleny, to je super *thumbs up*

merhaut

Příspěvek od merhaut »

1. plnohodnotný zvuk v noci v paneláku je protimluv - pokud na něm trváš, máš holt smůlu ...
2. já mám 2.pásma - mě docela stačí, když si chci dát fullforte z macků, vím kam zajít ...
3. proč by nemohl být poslech z třebas 1.8 metru spojitý u 3.pásma typu triangl? basy jsou stejně všesměrové, lokalizace basových nástrojů probíhá přes harmonické - samozřejmě, že dvoumetrové x-pásma ze dvou metrů košer nebudou ...
4. triangle jsou úzké sloupky, basy tam jsou, ale netřepou panelem, podle mne jeden z nejvážnějších tipů pro tvé požadavky, zajdi si je někde poslechnou
5. howgh

agustini
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agustini »

merhaut píše:2. já mám 2.pásma - mě docela stačí, když si chci dát fullforte z macků, vím kam zajít ...
mne zial dvojpasma nestacia. Netvrdim ze potrebujem spodky ako z mackov ale ten plny zvuk tam jednoducho musi byt. Regale mi nestacia ani vecer, ani cez den.. ako som uz pisal, to som zistil uz davnejsie a na regale ako riesenie ma nikto nenahovori.

Tie Triangle som pocul na HighEnd Praha tento rok. Vyzerali fantasticky a tiez musim povedat ze to z pomedzi ostatnych bedni bolo velmi prijemne prekvapenie. Hralo to na spickovych monoblokoch ktore by som k takej kategorii urcite nekupoval, takze by som ich velmi rad pocul na niecom k danej cene primeranom.. Aj ked realne s ohladom na moje podmienky by som zvazoval skor nad uzavretou ozvucnicou..

Ako tip je to fajn, ale je to mozne riesenie iba jednej polovice problematiky (vyber vhodnych stlpovych bendi na takyto posluch). Vratme sa vsak k teme ako poriesit nocny posluch finalne a teda aj vratane fyziologickej korekcie.. Ako a cim? Tak aby to bolo este HiFi.. Taktiez otazka bedni tymto jednym tipom nieje vyriesena..urcite je viac vhodnych kandidatov..ma niekto skusenosti na nocny posluch s niecim inym? Nieco co by mohol doporucit? Myslim na stlpy a nie regale..

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

měl jsem toho teď poměrně dost, takže se spožděním.
bojím se jen jednoho jediného tvora. jediného tvora ze všeho, co jest. merhaut jím není.
aspoň je možnost podívat se, co milý dobrý merhaut nabízí: dvojkanálový okleštěný zvuk na ptačích budkách. dobrovolně se sváže do kozelce a bude tvrdit, že je to nutnost a naprostá pohoda. většina lidí s nim asi souhlasí.
já ti agustini nabízím Stereo: full house od nejnižší hlasitosti na sloupech.
v noci v paneláku.
bez tlumení a úprav za hromady zlaťáků a stříbrňáků.
noční (téměř) plnohodnotný poslech bez problémů v sousedském soužití.

tak.
teď je toho potřeba spoustu říct, a to nebude zdaleka ani začátek:
vím, jak si tady na fóru stojím s pověstí. většina si myslí, že jsem v životě neslyšel dobře hrající aparát a že jsem (to v v lepším případě) švorcový sympatický žvanil. jsem dříč. 2 roky tvrdé práce mám za sebou. a poslouchám jedině v noci. ve dne není nic pořádně slyšet. a aby něco dobře slyšet bylo, musíš vydat majlant a mít výkon jako svině. v noci je to jiná.
většina ví o tichém nočním poslechu naprosté hovno a jenom si honí triko podle toho, co kde vyčetla. a většina z toho jsou naprosté píčoviny. to jsou silná slova. upozorňuju, že mluvíme o tichém nočním poslechu. o poslechu v tichu. že jsme ve vláknu Nocny posluch! slova je třeba něčím podepřít - protože vážně už mě nikdo nebere pěkný čas, chce to něco ne nerozhodnutelného. něco jasného: jednou jsem do vlákna tuším "Ženy v hudbě" dal vedle jistě zajímavých osobností odkaz na tuhle desku:
Obrázek
jmenuje se Haunted a je od zpěvačky POE. byl jsem pak umravněn slovy o devalvaci vlákna a Ale Pugačevě. o Poe se už pak nikdo nikdy nezmínil...
asi by jako důkaz, že mluvím naprosto vážně, nemělo smysl říci, že třeba album Buty-Normale je fantasticky nahrané stereofonní album. aby bylo jasné, jestli číst dále, tak ti navrhuju agustini: sežeň si cdčko POE-Haunted(2004). je to pop. ale co dnes není, že? je to pop, ale koncepční, špičkově nahraná záležitost. stereo jako řemen. jestli se ti bude zdát, že teď kecám, že to je skutečně jen dadaftova vlákno prznící vsuvka, ničím nezajímavá běžná komerční sračka, poprávu bez jakékoliv reakce, nemusíš dál číst. v tom připadě budou dál už jen samé kokotiny...
já tvrdím, že i v noci je Haunted posouchatelné v plné palbě - opravdu se vším všudy.
(z dostupnějších méně známých domácích věcí řekněme Načeva Pavlíček DJ Five "Mami" (RESPEKTedice, 2007) - trochu depkařské texty (holt Jáchym Topol) a né tolik bohatství, ale pro představu, o čem budu mluvit to poslouží...)
dále: pokud chceš poslouchat po nocích tvrdý rock, rovněž nemusíš číst víc. metal už neposlouchám a pokud si vzpomínám, tak potichu poslouchatelných bylo spíš méně než více rockových kapel, a ty, co jsem znal, už dávno vzal čert.
pokud vážnou hudbu, rovněž neporadím - o vážné hudbě nevím nic. jsem vážně ostuda.
* * *
takže to, co nabízím já, je stereo - souhra a dynamické rozlišeníi i při poměrně nízkých úrovních hlasitosti bez svěrací kazajky jediného poslechového bodu. vyznavači dvojkanálového poslechu, kteří se přikovaní ke svým monitorům domnívají, že bez hnutí správně holdují svobodě stereofonního prostoru, jistě začnou ihned namítat, že chci jak velký demiurg šálit prostý lid, který oni tak starostlivě opečovávají moudrou radou a názorným příkladem. ale: je-li prostor vlastně smrsknut do jediného bodu, pak jakákoliv rozprostraněnost přece nutně musí být klam a šal, musí být pseudo. domyšleno je rozprostraněný prostor pseudoprostor, a tudíž je celý vesmír v jediném bodě. v naší hlavě. a my sami jsme tím pádem (ne?) v hlavě boha. a velký třesk teprve bude. pokud vůbec bude. jestli ho bůh raději moudře nehodí za hlavu a nepůjde si zahrát třeba kuželky. tam to tříská jako na běžícím pásu a žádná vesmírná mrzutost z toho nekouká. třesky plesky...
toto pseudopsycho je vydáváno za pravé stereo. .........konec pseudoúvahy.

k věci:
konkrétně k věci ti teď na tomto místě neřeknu nic.
ale podobně jako merhaut můžu uvést nezbytně nutné podmínky pro tichý poslech:
1. co je za kterou zdí zjišťovat nemusíš - o to přece jde, nerušit okolí. zato musíš přesně vědět, co dělat uvnitř zdí, kde chceš poslouchat hudbu.
2. to, co přehlušuje, čili zakrývá jiné (basy vyšší kmitočty), musíš odhlučnit respektive odmaskovat, neboli vzájemně dostat do souladu.
3. regály bohatě rozhodně nestačí. za jistých podmínek můžou být jedinými reproduktory minimalistické konfigurace. je třeba vidět, že nejde beze změny celku odejmout nějakou jeho část (50Hz a níž) a zároveň, že hudba (zvuk) není něco samo o sobě (oproti místnosti), ale že vlastní poslech je tím celkem, jehož součástí jsou hudba, zvuk, akustika prostoru, přístroje, úroveň rušivých jevů, psychická a fyzická kondice atd. celek není součet všech jednotlivostí, ale probíhající dění, posloupnost událostí, notový zápis proměněný v melodii. událost není strnulost, ale děje se skrze změnu jednotlivostí. změna je rozdíl stavů a je základem intenzity vjemů a podstatou dynamiky děje. a hodnota konkrétního poslechu jako celku není tím pádem součet kladů a záporů jednotlivých částí viděných izolovaně, nevztahuje se k takovým nebo makovým přístrojům, hodinám, žánrům či pravdám, ale jeho hodnota je vždy hodnotou absolutní, je to spojnice mezi notou a tónem, mezi laděním a hrou, mezi smrtelníkem a věčností. je neopakovatelnou událostí. je jádrem naší společné lásky k hudbě, k její samotné podstatě - k emoci.
to pro hloubku pohnutí, jež hudba vyvolává, a pro sílu, s jakou dokáže pronikat k srdci posluchače ji vyhledáváme. ne kvůli jednotlivostem, tomu či onomu více či méně povedenému (čili více či méně intenzívnímu neboli vnímavému) konkrétnímu poslechu, ale kvůli proměně nás samotných, kvůli proměně samotné podstaty našeho bytí.
4. vybrat vhodné přístroje je důležité - požadavkem přece je naše orientace uvnitř zvuku a ne, aby zvuk vnější okolí zorientoval na nás.
mýty a bajky dne musí padnout.
v noci je zdroj nejdůležitější část řetězce. mluvím o digitálu. je to nosník, na kterém visí vše ostatní. v noci nejde hrát z dvdčka za 2t. ani např. z marantze. žádný okatě audiofilský "velký" zvuk. příliš brzo na zakulacující zkreslení, jestli to má dobře dopadnout. žádné lampy ve zdroji. ale taky žádná žiletka placatá.
neutralita a přirozenost je dobrý mrav.
zesilovač neobtížený vahou svalů. tranzistor s vysokým rozlišením. raději dva. lehkonohý vytrvalec. žádný přetrh dílo ani vřele upřímný popleta neprojdou. všem měřit stejně se vyplácí.
věrnost a rozlišení je slušné vychování.
lehké, dostatečně dlouhé repro kabely. 1,5mm2. kroucené. měď.
uzavřené bedny. měniče musí hrát pod tlakem. musí dokázat reagovat na protitlak. musí být schopné souhry s okolím. otevřené repráky plně pod kontrolou svalnaté ruky jsou nahovno. dokážou mlít jen tu svou. zeď ne zeď. hlava nehlava. noc není samomluva, kázání o věčných pravdách, přesně stanovená šablona. noc je rozhovor.
sloupy a regály. v nejhorším musíš mít aspoň k regálům dva "bludné sloupy", nějaké hranoly zhruba ve velikosti běžných sloupovek. potřebuješ s problémy hnout, ne se je snažit přeprat nebo obejít. nebo snad překřičet. vyšší citlivost je samozřejmě plus.
rovina a uměřenost je pevná půda pod nohama.

a hlavně musíš vědět, co chceš a jak se to dělá.
nehledej dobrý konec, ale férový začátek.

no, to zas bude...

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Dadafte,
mám tě moc rád, ale teď jsi se rozepsal.
Prosím tě, nedělej to tak dlouhé.
Já po páté větě zapomenu co bylo v těch předcházejících a musím to číst znovu a znovu.
To víš, jsem již starší pán...

merhaut

Příspěvek od merhaut »

dadafte, ty nabízíš jediné: pomatený FULL BLUD ...

agustini
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agustini »

dadaft píše:k věci:
konkrétně k věci ti teď na tomto místě neřeknu nic.
uz dalsi.. *fnuk* Hey! kedy uz namiesto totho filozofovania a milionov pravidiel pekne uhladenych v bodoch o vsetkom a o nicom zaroven, neskusite napisat nieco konkretne a hlavne kompletne :?:

..mam na mysli ucelene riesenie, zostavu ktora je na tichy nocny posluch so vsetkym co k tomu patri vhodna a hlavne otestovana.
..Ide mi o plny zvuk.. nie o regale (pistalky..). Ked hovorim o plnom zvuku nemam na mysli hned bezpodmienecne plnych 20Hz, ale zvuk ktory ma aj tie spodne spektra, co regale nemaju..
..myslim tym konkretne posluchove skusenosti s konkretnymi bednami a zelezom a aj s riesenim fyziologickej korekcie, ktora je pri tichom posluchu nevyhnutnostou. Zbytocne to ta bedna aj mozno hra, ked to tvoje usi niesu schopne pri tej urovni hlasitosti pocut!! :idea:

Neverim tomu ze vacsina z vas byva v barakoch alebo v starych bytovkach s pol metrovymi murmi kde ich nikto nepocuje a namiesto chodenia do prace pocuva cely den muziku, takze vecer tu potrebu uz nena.. Ludia nehambite sa a skuste napisat nieco konkretne. Viem ze vas je tu viac co maju podobny problem, ale verim aj tomu ze sa tu urcite najde aj niekto kto ma tento problem porieseny a je spokojny...a mozno by sa chcel so svojimi skusenostami aj podelit *klanimse*

PS: vdaka vsetkym co ste mi napisali aspon ciastocny tip a dufam ze tu najde aj niekto kto mi konecne predstavi celu svoju zostavu na nocny posluch..

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Konkrétně a kompletně: fyziku neošidíš a takzvaný plnorozsahový poslech, co současně neruší sousedy v paneláku, NEEXISTUJE.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

agustini
moje jediná možná odpověď je: přijeď někdy večer ke mě a zůstaň do rána. poslechnem pár cdček. v paneláku-papířáku. na sloupech. se spícím sousedem nad hlavou. docela naplno na to, že to bude potichu. ukážu ti, o čem jsem chtěl začít mluvit a čím žiju. už jen stručný úvod k úvodu se zdá být moc dlouhý.
takže žádné další řeči.
klidně bez publicity.
ber nebo nech být.

merhaut
tobě nenabízím nic.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

P.S. Jakkoliv oponovat MAGORSKÉ HOVADINY typu, cituji: "to, co přehlušuje, čili zakrývá jiné (basy vyšší kmitočty), musíš odhlučnit respektive odmaskovat, neboli vzájemně dostat do souladu." je pod mou úroveň, budu je jen označkovávat.

Zřizovatelé fóra by měli zvážit, jestli jim tady někdo - pod zástěrkou takzvané svobody slova - "nesere" do hnízda a neničí jejich úsilí o vybudování solidní diskuzní platformy pro hifi. Laik zde totiž může takovým fušerským grafomanům docela naletět a tomu kdo se opravdu vyzná můžou být hifinázory za chvíli jen pro smích (k čemuž je bohužel již nakročeno). Byla by to škoda.

Odpovědět