pro1OOr

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Miero
Kontaktovat uživatele:

Re: pro1OOr

Příspěvek od Miero »

Je k tomu treba špeciálne reprobedne, alebo by "postačili" i dva páry postavené na seba?
Potom by snáď i šlo regulovať tú "width" nastavením hlasitosti u tých "zadných" repro.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

není to dobré, ale pokud máš 4 malé uzavřené bedýnky čtvercového půdorysu, můžeš to vyzkoušet - bude to sice dost "barvit", ale zase na druhou stranu uvidíš, že se například ani v nejmenším nezhroutí "prostor" nahrávky nebo lokalizace zdánlivých zdrojů v něm - i když obě "bedny" hrajou oba kanály...............
pokud bys měl basreflexy, tak budeš muset hodně stáhnout basy, jinak ti utrhnou hlavu a se žaludkem ji pošlou k sousedům. :lol:
(tenhle systém má skutečně basy, o jakých se ani velkosračkobednistům nezdá - 30l uzavřené bedny zahrajou 30Hz s prstem v nose - ale jsou to trochu jiné basy, jsou zkrátka přiřazené k nástrojům...)

nicméně být tebou bych počkal až na dny po 29. červnu.
jsou jisté věci, které se musí dodržet, ale o kterých tu nebyla řeč.
teď ti hrozí vyobcování z hifi komunity...

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

dadaft
Podľa toho čo píšeš, potrebuješ 4 nezávislé kanály (dva predné, dva zadné, nezávisle regulované aj v hlasitosti aj v balance), čo má s Blumleinom málo spoločné- na vstupe aj výstupe "matrixu" sú u neho stále len dva kanály, nie štyri. Robiť to plynule regulovateľné pasívne niekde za výhybkou v dvojkanálovom systém je nereálne. Je to vytváranie umelých ambientov odrazmi zozadu a čarovaním s fázou a amplitúdou.. Skús sa pohrať s dvojkanálovou informáciou v nejakom music editore, napr. Cool edit, je to oveľa jednoduchšie, a rýchlejšie. Upravíš skladbu ( "normálny" shuffling) a potom si to zrovnaj s neupravenou. Dá sa tam urobiť aj to, čo chceš, sice trochu zložitejšie, ale na reprodukciu budeš vždy potrebovať 4 kanály.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

BVa
nemyslím si, že je to nějaké "čarování". je to realizovaný shuffling co nejblíže reprodukci. je to čistě intenzitní stereo.
navíc to řeší nejen úhlové zkreslení, které je tím horší, čím víc je zdánlivý zdroj dál od fantómového středu a blíž k bedně, ale i samotný fantómový střed (hlavně spektrální vyváženost)...
no, necháme to na potom.
zkrátka se to musí nejdřív slyšet.

nicméně jestli bych měl zmínit jiné zajímavé vlastnosti, tak třeba:
- výrazná eliminace rušení (syčení) - když si třeba pouštím toho Bartóka na kontrolní sestavě (klasické stereo), hrozně to na výškách šumí nebo syčí nebo jak to říct. tohle v matrixu zmizí... (o tom jak je to ve srovnání s matrixem ploché, nehluboké a slité, ani nemluvě).
- nebo je taky dobré tohle - když si pustím stereo nahrávku a zakryju si pravé ucho, pak ho odkryju a dám balance doleva, uslyším úplně totéž... - u "klasického" sterea je rozdíl mezi tím, když mám zakryté jedno ucho a tím, když hraje jen jeden kanál (bedna), brutální...
*jupi*

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Som síce zvedavý na autorské riešenie, ale i trochu netrpezlivý a hravý... :D

Vyskúšal som priložiť "zadné" repro na vytvorenie odrazeného mono kanálu a myslím si, že to nie je vôbec marné.

Mám to takto: neštvorcové uzatvorené repro KEF Chorale, 80cm od steny, natočené klasicky v 60°uhle
na posluchové miesto a na nich poležiačky v 90°uhle s priesečníkom na stene malé aktívne minimonitory Alesis 320.
Ak hrajú len "zadné" tak pravo-ľavé rozlíšenie je minimálne, a veľkým repro som nastavil/otočil fázu, aby sa s odrazeným
zvukom od steny sčítaval.

Ten odrazený/oneskorený zvuk to asi trošku mrší, ale zatiaľ mi príde že k celkovému prospechu, lebo pravo-ľavá lokalizácia
vyzerá byť bezo zmeny, ale pribudla predo-zadná, hoci pred tým zvuk zdal sa byť len v jednej rovine. Dokonca sa miestami
objavujú i zvuky zozadu, a to ich nemám v miestnosti vôbec symetricky.

Skúsim chvíľu počúvať takto, a potom sa vrátiť do klasického stereo rozostavenia, že čo to spraví.

Dadaft, ďakujem za inšpiráciu *thumbs up*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ahoj Miero.
jsem rád, žes "to" hned neodsoudil jako třeba noaid.

ano ano, předozadní prostor napoprvé nejvíc udeří do uší... :)
víš, když se ty bedny postaví s vhledem do věci (proč tak a ne jinak), tak je to revoluce, nemůžu si pomoct... - poslouchám teď hodně D-dur a Classic FM (zrovna teď nějakého Heitora Villa-Lobose a jeho klavírní koncert (londýnští filharmonikové)) - hraje to prostě neskutečně...
akorát tak nějak nevím, co teď s tím. :mrgreen:

no, po dvacátém devátem bude třeba jasněji...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

*

tak žádný "width controler" nebude zapotřebí BVa. :D

kdysi jsem v tomhle vlákně psal, jak je těžké najít správné umístění pro tyhle bedny. no, když věci nejsou jasné, je to těžké. když jasné jsou, tak ne. zapomeň na ten obrázek výše. poslechové místo je zády u zdi, nejlíp tak 30, 40 čísel. když je poslechové místo u kratší stěny, postupoješ tak, že od sebe pod úhlem 45° na každou stranu "oddaluješ" bedny, dokud stejně jako místnost "nezmizí" - většinou skončíš na 1/4 a 3/4 šířky místnosti. v případě, že je poslechové místo u delší stěny, skončíš s bednama tak, že je před nimi i za nimi stejně místa - zhruba jako na tomhle obrázku:
Obrázek
obrázek je odsud http://www.roleaudio.com/stereo-placement - akorát, že to hraje mnohem líp, než když takhle postavíš "normální" bedny.

je to zkrátka zcela univerzální systém, který vyžaduje jen dvě věci - pravoúhlou místnost a P-L symetrii zatlumení.
samotné zatlumení není úplně nutné, dokonce bych řekl, že přetlumená místnost je na škodu - důležitá je ta symetrie. --- takže když bych třeba chtěl mít poslechové místo u delší stěny, ale vycházelo by to tak, že bych měl z pohledu z poslechového místa levou část zatlumenou a pravou holou, tak to není dobré a zvolil bych poslechové místo u kratší zatlumené stěny...

nebudu tvrdit, že vím přesně, proč a jak to funguje, nicméně efekty jsou nepřéhlednutelné a hlavně nepřeslechnutelné. každičký jednotlivý hlas či nástroj je dokonale separován v prostoru nahrávky, pravolevý prostor je spojitě vyplněn, dynamika je ukrutná :shock: (forte orchestru ohromí, ale i tak je pocitově hlasitost v poslechovém místě mnohem větší, než "reálná" hlasitost), rytmičnost a melodičnost nahrávek strmě stoupá (při "Tired of Your Jive" B.B.Kinga a Billyho Gibbonse se pohupujou psi a kočky a vůbec celé sídliště), vzhledem ke "zmizení" beden i místnosti zcela odpadá audiofilská nervóza, neustálý poslech kontrolních a důvěrně známých nahrávek................................
......................................... (nicméně např. když je špatně zvolená dělící frekvence a vzdálenost střed(obas) - výškáč (nehraje to spojitě), důsledky jsou horší, než obvykle, i tady zkrátka platí, že čím lépe zkonstruovaná bedna, tím líp, ale projevuje se to jinak.......... - - - pro dvojpásma je vynikající sériová výhybka s paralelně připojenými repráky, hraje to pak s nevídanou lehkostí a samozřejmostí, i když je jinak člověku každičká chyba při konstrukci třikrát omlácena o hlavu (vlastní zkušenost))

zkrátka mnohem jednodušší systém než klasické stereo - - - a se zaručenými výsledky pro 99% poslechových místností.
na druhou stranu poměrně nepraktické - tyhle bedny zkrátka nemůžou být zastrčené někde v koutku jako popelky. ;)

tohle je konec pro100ru.

závěrem bych citoval z toho článku Gerzona, na který jsi tady dával odkaz BVa:

Blumlein conceived stereo not just a left and right speaker signal but also in terms of a sum and difference signal.

That´s all Folks.
:D

P.S. nevím, jak jsi měl bedny postavené ty Miero, ale vřele doporučuji použít výše naznačené ustavení.
kdybys potom napsal, jak to dopadlo, byl bych rád.

cough
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cough »

dadaft píše:*
rytmičnost a melodičnost nahrávek strmě stoupá
:o

Obrázek

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Pohádka o jednom zvukaři s dobrým koncem...

Analogová akademie a Couchem vlahým.
Stál u monitoru s DIY DACem a dělal spokojený obličej, zatím co zlínská klika hučela : dyť to nehrááájééé.
Ale to pan domělý zvukař neslyšel, neboť to má jinak.

bubuxin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubuxin »

Mne sa páči táto
"Ako truhlík (brouk pytlík) kecal do vecí o ktorých prd vedel"

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Myšpulín, Fifinka, Bobík a Pinďa na tripu?
no jo, nejsou včerejší.
onehdá jsem viděl Mirka Dušína a byl jako dělo...

jedna poněkud horší zpráva - zítřejší světová premiéra se ruší.
myslet si, že jen tak bez ničeho a s jednou polofunkční rukou postavím bedny na jeden jediný pokus, bylo řekněme bláhové. :roll: :roll: :roll:
nepostavím, nejsem Couperfield.
ovšem zjištění, že i přes všechnu vnější pečlivost jsem vybral moderní středobasy s obrovskými magnety (hifisti potřebujou všechno obrovské, když není kabel jako ruka, není to hifi), a ty mi nevejdou do kříže do bedny, na kterou jsem rok šetřil..................................
............................................ tomu říkám katastrofa. *headbang* *headbang* *headbang*
*sunglases* :lol:

nicméně pár zkušeností to přece jen dalo - pokud chci jít níž, než zahraje 13cm středobas, je třeba přidat pásmo. žádná jiná cesta není.
a tak podobně.

ale to je fuk.

mám i jednu skvělou zprávu - sehnal jsem ((( díky Patmanne *palec* ))) ještě jedny Philips FB815.
podle slov pův. majitele i podle fotek jsou krabice kapku jeté, ale všechny repráky v pořádku - krabice mám dvoje, to mám na háku, ale z těch třech různě mírně poničených párů, které mi teď říkaj pane, už 4 výškáče, 4 střeďáky, 4 basáky atd., zkrátka celé bedny, dohromady dám. :D
mám radost.
dlouho už jsem takovou neměl.
nejen že ty bedny mají ideální čtvercový půdorys, ony jsou i skvěle udělané, spočítané, změřené v bezdozvukové místnosti, rovné jako břitva, na středech a výškách vyzařující do poloprostoru (ovšem v nezatlumené místnosti hrajou díky tomu hrozně, ale to jde mimo mě), s jednolitým zvukem..............................................
byly pýchou Philipsů, vymazlené uzavřené třípásma.
dám to dokupy, jak už jsem to jednou měl, a bude to hrát skvěle.
(110. výročí bylo pro premiéru fajne, ale 111. taky ujde :lol: )

jinak coughu, co k těm tvým malůvkám říct - zřejmě jsi tím chtěl naznačit, že jsem blázen nebo vypatlanec nebo feťák nebo tak něco.
no jo,
něco na tom bude,
protože jinak bych nemohl říct tohle:
symfonická hudba na klasickém stereu nehraje a naprosto nezáleží na pořizovací ceně - - - nabízí jen málo z toho, co je na symfoniích krásné a co člověk může zažít v koncertním sále.
klasické stereo (jedna bedna = jeden kanál, druhá bedna druhý kanál) v případě symfonií prostě vždycky křičí "tam je hudba, ale ty jsi tady!!!"
při použití součtových a rozdílových signálů tahle bariéra zmizí.
(a opravdu to není "tady všude jsem byl", všechno je na svých místech)
slovy jednoho shufflerkáře:
"You know you've got it going well when you aren't very aware of it when it's playing, but when you mute it you palpably feel the mix collapse to something comparatively thin, narrow and unconvincing. Then, when you lift the mute, you feel the mix blossom back into some full, convincing and, well, enveloping essence."

((((((((((aby sis nemyslel, zrovna teď poslouchám "normální" stereo, ale je to fakt dobré tak na jazzík a popík, na klasiku ani náhodou))))))))))
OK, nečekám, že to pochopíš....
......................................
..............................
..................
.........
...

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Škoda no... a kedy by mohol byť druhý pokus?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

myslím, že do měsíce to bude hotové - už jsem to tak měl, ale některé součásti nebyly ťip ťop.
(rozsekal a předělal jsem tak dvacet párů různých beden, než jsem došel k těm Philipsům, vím naprosto přesně, co udělat a co neudělat - jen jsem potřeboval něco, co skutečně dobře hraje...........)

Odpovědět