pro1OOr

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

pro1OOr

Příspěvek od dadaft »

jdete za svým cílem?
máte rádi dobrý zvuk?
zajímá vás, jak se věci mají?
umíte se ještě divit?
přemýšlíte?
dokážete argumentovat?
máte co říct?
ano?
pak je toto i váš
Obrázek

!!! otázky jsou stejně důležité jako odpovědi !!!

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: pro100r

Příspěvek od dadaft »

abych si ujasnil, co chci vědět, pomáhá mi pokusit se zformulovat, co si vlastně myslím, že vím. tradičnější způsob ujasňování si, totiž rozhovor či rozprava s druhým, se bohužel v současnosti zase stává citovou záležitostí, takže rozhodující jsou postoje a vztahy, stylizované dobro a zlo, přiměřenost a příslušnost, zasvěcenost a hierarchie - - - otázky a odpovědi jsou takto pouhé podřadné běžnosti, nehodné pozornosti bytostí na výši.
za dostačující odpověď je stále častěji považován jen odkaz na kanonickou autoritu doplněný tzv. neformálním či soukromým sdělením "mezi náma...".

za nic neručit je považováno za moudré
kdežto mýlit se za ponižující a trapné.

a tak je pisoár signovaný dadaistou sjetým jako vidle považovaný za umělecké dílo nedozírné ceny a hodnoty
kdežto paranoidní schizofrenik za kus zkaženého masa.

náhodní chodci byli požádání o pomoc - prosím vás, jak se dostanu tam a tam? tak to musíte tudy, pak, za tím prvním rohem se dáte... v tomto okamžiku na scénu vstupují smluvení ochotníci jakoby přenášející velké zrcadlo, s jejichž pomocí se tazatel nenápadně vymění za úplně jinou osobu. nikdo z dotázaných si toho nevšimne.

maník, který jezdí dokolečka po zmrzlé vodě a kusem klacku tluče do kusu gumy případně podobných maníků jako je on sám a nic jiného vlastně neumí, vydělává 8 milionů dolarů za měsíc a je považován za celebritu.
maník, který učí naše děti číst, psát, počítat a vůbec myslet a řešit problémy, vydělává 8000x méně a je považován za méněcennou socku.

ne v tomto pro1OOru kurvadrát.

zde se na otázku neodpovídá slovy "to ví každý" nebo "už to nehul" nebo "ukončuji debatu na toto téma, protože, jak je vidět, nevede nikam..."

v tomto pro1OOru musíš své názory zdůvodnit - říct, co tě vede k tomu myslet si, že je to tak a tak nebo nějak jinak, a když nevíš přesně nebo jen prostě pozoruješ něco souvisejícího s tím, o čem je řeč, tak říct nevím a popsat co nejpečlivěji všechny okolnosti, které souvisí i nesouvisí s tím, co tě přivádí na myšlenku, že je to tak a tak...

fráze si nech pro santu ježíška.........
Naposledy upravil(a) dadaft dne 21 čer 2008 09:05, celkem upraveno 1 x.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: pro100r

Příspěvek od dadaft »

k věci
to je znění příspěvku, který vyvolal jistý rozkol:

nejhorší je, že věcí, které výsledek ovlivňují, je hodně. a zjistit, co všechno a jak moc má vliv, je pěkný náklad.
prozatím jsem dokázal pro umístění 4 beden v pro1OOru vyvodit jen pár závěrů:

všechno souvisí se vším, každá jednotlivost má skrze celek vliv na všechny ostatní jednotlivosti
pro daný poslechový pro1OOr existuje jen několik málo řešení (2, možná 3, 4 a víc ani náhodou)
(tím chci říct, že když se mi to podaří a zjistím, že mi jedna bedna vyšla doprostřed průchodu, musím pohnout se všemi bednami, nemůžu ji prostě šoupnout aby nezavazela kousek stranou)

pro rozmístění u delší stěny rozmístění L1 - L2 - P2 - P1
pro rozmístění u krat. stěny rozmístění L1 - L2 - P1 - P2

umístění velmi ovlivňuje šiřka stereofonní báze jednotlivých párů

kombinace kanálů musí hrát stereo (L1-P1, L1-P2, L2-P1, L2-P2 a všechny 4 současně)
kombinace beden musí monofónně hrát úplně stejně (obě levé, obě pravé i všechny 4 najednou)

je dobré při hrubém ustavování dodržet pravidlo, že jednotlivé bedny můžou vzájemně stát jen rovnoběžně nebo pravoúhle - tím se dají získat jakési klíčové body daného pro1OOru.

pak už je to dost nejasné - pro směrově vyzařované frekvence je důležité vzájemné natočení beden a pro basy vzdálenost od stěn. cílem pak je, aby v každém místě byl v celém spektru konstantní akustický tlak.

tak mi to zatím připadá.
jedno je ale jisté. třebaže to je fakt brutálně složité ustavit, už třikrát se mi to povedlo. stačí třeba pootočit jednu bednu o milimetr a je hotovo (ovšem pak tomu chce člověk porozumět, pohne jinou a dalších 14 dnů to bude hledat a nenajde). to co následuje, když se to podaří, je tak hluboký zážitek z hudby, že takzvané stereo přes dva reproduktory ztratí jakýkoliv smysl a opodstatnění...
celý pěvecký sbor je před tebou - vidíš je, ne si představuješ!!! - tři řady zpěváků, v půlkruzích, každá další řada o půlmetrový stupínek výš. 4, 5 a 7 pěvců. první někde nad kolena trčí v podlaze, poslední levitují s hlavami těsně pod stropem. ve skutečnosti ovšem to oni jsou realita a strop a podlaha jsou imaginární, stejně jako boční stěny. vidíš je, ale neslyšíš. ty stěny. slyšíš zpěv, který se rozléhá gotickou katedrálou. můžeš přesně určit polohu každého. na centimetr. můžeš se od nich vzdalovat a můžeš vstoupit přímo mezi ně. každý hlas má svůj charakter, témbr, váhu těla, ve kterém vzniká, a naléhavost duší v souznění. to zpívají živí. je to úchvatné. naprosto strhující. doznívají poslední tóny. rozhlížím se a pomalu si uvědomuju kdo jsem a kde jsem. dire straits - ride across the river. obrovský pro1OOr, náhorní planina, muzikanti nejsou přítomni, jen zvuk. nezdálo se mi to. ozzy, něco z no more tears. rocková kapela je tady, hodně bustrujou, takže zatímco bubeník se všemi svými bubny a čineli je jasný, kytara je zvukové pole bez přesného umístění; nevím, co všechno jsem poslouchal, ale bezduché, rutinérsky udělané píčoviny jakéhokoliv žánru byly nuda... všechno je naopak. nejde o to vytvořit iluzi ve své poslechovce. je třeba vyrazit za hudbou do světa hudby. tělo nechte doma. neuteče... :lol:

tak to je. mě už dvě bedny vůbec nezajímají. posun v kvalitě je dimenzionální. čekám na druhý pár beden. pak budu poslouchat hudbu. teď si něco pouštím. nemyslím, že by to dvě bedny nezvládly uhrát stejně. proč by ne. kdybych prodal byt, mohl bych si je koupit...

v závěru jsem chtěl být vstřícný - popravdě si myslím, že to dvě bedny nejsou 1OO uhrát. ať 1OOjí kolik chcou. myslím, že jde o fázi a o akustický tlak a pokusím se vysvětlit, proč.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: pro1OOr

Příspěvek od efičák »

Tvůj obyvák
je blbý na QUÁDR át
a cokoli jiném pro1OOru hrající
je v tom pokoji blbě
čím víc se v tom hrabeš
tím víc toho nakoupíš
tím víc si kup sluchátka
vykašli se na kvádrofonii
i Pink Floyd to vzdali
Obrázek
To je oč tu běží
v prohnilém světě sociálních vazeb, projekcí a fikcí
nedovoláš se pravdy v světech emočních bloků a sebeklamu
volej tedy a klaď otázky
proč sportovec do puku tlukoucí
je projekcí břichatých neúspěšných a netalentovaných
co v něm zprostředkovaně odžívají svůj vysněný život
úspěšného sportovce - celebrity
a když se "ON" obleče kus smluvně specifikovaného hadru s obrázkem
koupí si jej také tím mu pošlou na účet oněch 8000x více
než obecnímu pedagogovi

a "ten" učitel, co nese světlo poznání
pracuje v PR týmu oné značky oblékané smluvně celebritou
nemá-li ovšem utkvělou představu o jeho evangeliu vzdělání a poselství
což je jen jeho utkvělou představou, jeho projekcí a jeho volbou

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

sluchátka mají jednu zásadní chybu - když se pohnu já, pohne se i svět. jinými slovy - nemůžu se ani hnout. jsem jako černá díra v centru galaxie. vše se točí kolem mě, je v mé moci, ale já se nemůžu projít svou zahrádkou. musím slepě trčet uprostřed.
to mi vadí.
taky nemám rád omezovače - nenosím až na jedinou výjimku šperky, nenosím sluneční brýle, čepici, walkman, paruku, rukavice, obojek, náhubek, boxer, kudlu, revolver, nunčák, hodinky, hůlku, deštník, skafandr, korzet ani dýmku míru.
sluchátka jsou fajn v posteli nebo při mixování - ale na normální poslech už bych si asi na ně nezvykl.
floydi jsou měkcí - a nehrajou ani pořádně stereo, takže mi hlava nebere, proč se pachtili s kvadrem.
včera jsem pochopil. že s jedním párem se dají najít jen ty klíčové body pro1OOru. průběh křivek, které je spojují bez druhého páru ne. tak jsem si zase po dlouhé době postavil normálně stereo na dvě bedny. ono to hraje super. je to vzrušující. asi jako když jsem nevím v kolika dostal od rodičů první opravdu svoje kolo. to byly adrenalinové výlety mnoha směry. stejně tak to hraje - z beden se linou zvuky, a odrazy od hranic pro1OOru se k člověku hrnou ze všech stran v bláznivé směsi, působí to takovým veselým, rozverným dojmem. nikdy nedokážeš dostat za bednu to co máš před ní. takže musíš čekat, až to k tobě samo dorazí.
když jsem měl kdysi služební felicii kombi, což byla nevýrazná, tmavě zelená škodovácká kastle na podvozku golfa, s benzínovou nadupanou šestnáctkou VW pod kapotou (klasický tuning :D ), nebylo to možná tak dobrodružné, ale lhal bych, že to nebylo fajn.

místnost není jediná brzda - v celém baráku jsou hliníkové rozvody a k dispozici jen jedna fáze (kolík v zásuvce je spojen drátkem se zemí - teď si nejsem jistý jestli nekecám) - můj aparát teda fachčí na jedné žíle s dalšími padesáti partajemi a jejich různě přismaženými spotřebiči nejrůznějších druhů. konstrukce domu je skeletová - šestnáct nosných sloupů, podlahy litý beton - fantastický přenos transientů z přízemí až ke mně do jedenáctky - v prvním patře klepne někdo kladívkem a člověk má pocit, že dostal pecku mezi oči. bleskovka. jedna stěna sklo, jedna panel, dvě dutá cihla. dvoje dveře v jednom rohu. sedmý nejhorší vzájemný poměr stran místnosti z deseti možných. soused magor. lednička bosch. bývalý majitel kutil tim - potřeboval zásuvku, tak zazdil prodlužovačku. v panelové stěně jakési tajné vedení, krycí jméno bývalá společná anténa, oficiální stav - nefunkční, realita - strukturované rušení. počítač, tři tiskárny, plotr a 2 nažehlovací termolisy. třešnička na dortu? šest z šestnácti zásuvek zhořelých.
tak dvaadvacet zesilovačů, cdček naštěstí mnohem méně prosvištělých a hned as vysvištělých. vodivý koberec díky jemným zatoulaným drátkům a přismaženému cínu. jedenapůl tisíce cedeček, všechny jeté jako svině. dvě lpíčka od pipise. dálkový ovladač vincent - nic s ním nejde ovládat.
ale výhled mám pěkný.
i vyhlídky.
dvěstě a něco na nové okna, rozvody a akustické úpravy.
věci pomalu se srovnávající v hlavě.
výhledově budeme fšichni štastní
ale jak je to s tím tlakem a fází?

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

V Praze mi to beyeři půjčili. Fascinující zvuk. Pohnu hlavou a zvuk zůstává jakoby z reproduktorů na místě. NETOČÍ SE S HLAVOU. Simuluje skutečné umístění v místnosti.
Líbilo se mi to.
Objednej si to od zastoupení. P. Horák, pokud to má skladem, proti záloze půjčuje.

Obrázek

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mark Levinson »

Eficak:
Kolik ten set stojí? To jsou ty sluchátka DT 880? Taky nejsem moc na sluchátka, radši poslech z beden, ale toto vypadá dost dobře. Ten sluchátkový zesilovač Beyerdynamic stojí jestli se nepletu cca 30.000,-Kč + sluchátka?

boxer

Příspěvek od boxer »

Dadaft

Stav tvého bytu je takový jaký je.Jakmile vyměníš okna,uděláš samostatný přívodk hifi od jističe v mědi,provedeš "nějaké" akustické úpravy atd., to bude mít jistě pozitivní přínos.
Ale vlastní místnost je taková jaká je a s těmi rozměry toho moc nenaděláš,tedy pokud byt totálně nepřestavíš.

Takže to hlavní=rozměr zůstává.Navíc se stále snažíš jezdit F1 s autem s max. F3 třídy.
Pokud ti mohu poradit,než se zblázníš nadobro,zkus si půjčit a projet nastavení akustiky s Roomperfectem. Věř,že to bude takový skok,že vše ostatní bude jako malichernost.
Když se ti to nebude líbit,alespoň budeš vědět,kudy cesta nevede.Nicméně si myslím,že zde právě pomůže hodně.

Mimochodem,zaujala mě poznámka,že Pink Floydi jsou špatně nebo málo ? stereo.
Tak mě napadá,vzhledem k mé slušné znalosti a náklonosti k této kapele,neudělali soudruzi z NDR u tebe ještě nějakou jinou chybu? To myslím vážně.Protože pak by jsi se mohl honit třeba s 10 páry beden a furt to bude to tvé roztříštěné mono.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Dadaft:

Až Ti povezu tu FA960MK2, vezmu si ssebou můj Alesis DEQ230D. Pomocí internetových udělátek předem stanovím kmitočtovou charakteristiku místnosti (pominu otevřené dveře do kuchyně a chodby) ty předem stanovíš kde chceš mít bedny umístěny (tj. kde jsi s nimi nejvíce spokojen). Vím, nebude to přesné, protože nepoužijeme měřící mikrofon, ale budeš mít představu co by asi udělal Roomperfect. Prostě srovnáme vše oproti propadům, protože ty jsou dány módy místnosti, takže je neovlivníme. Já jsem tímto způsobem odstranil nesymetrii svého poslechového prostoru a FB825 nyní hrají tak jak jsem nikdy je hrát neslyšel....

Nevzdávej se, piš..., piš..., piš... *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*

Jsi umělec a básník, překonal jsi v životě pro jiné nepřekonatelné, piš..., piš..., piš... *2thumbsup* *2thumbsup* *2thumbsup*

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

mark levinson

tak tyhle "suuuuper" sluchátka jsem poslouchal v praze a v mnichově... na výstavách.
(cena cca 65.000 za komplet. dle paměti :) )
v praze na filmu star wars.... najel jsem si na sekci, kde je ta letecká bitva.
sluchátka naprosto nezvládala špičky signálu.
při výstřelech a přeletech v nich vždy jen praskalo a chrčelo.
dotazem na podivný, rozbitý zvuk přítomného vystavovatele, němce, jsem jej přivedl do těžkých rozpaků.
v mnichově to hrálo stejně chrčivě, prskavě...
za ty peníze pro mě naprostý propadák.
fotolaik mi je podal znechuceně se slovy "proč to vystavují, když to mají rozbité"

p.s.: třeba už to opravili a je to nyní skvělé :)

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mark Levinson »

Lachim:
Ale Eficak píše, že sluchátka hrála výborně a byly prostě fantastické! Tak jak se v tom má teď Dadaft vyznat?
eficak píše:V Praze mi to beyeři půjčili. Fascinující zvuk. Pohnu hlavou a zvuk zůstává jakoby z reproduktorů na místě. NETOČÍ SE S HLAVOU. Simuluje skutečné umístění v místnosti.
Líbilo se mi to.
Objednej si to od zastoupení. P. Horák, pokud to má skladem, proti záloze půjčuje.

Obrázek

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

mark levinson

nevím.
ten efekt posunu zvuku dle otočení hlavy je skvělý, překvapující.
já bych však sluchátka kupoval především podle zvuku.
doma jsem je ovšem neměl!
ale pokud v nich chrčelo a praskalo při výstřelech, přeletech, dopadech na výstavách, bude to v nich dělat i doma, ne?
doma mám pouze sh 650 a caseu, ale při star wars mi v nich nic nechrčí, ani neprská.
po výstavě "mnichov" jsem to zkoušel.
v praze jsem se ptal "přítomného" němce, zda je nemají rozbité či snad špatně nastavené.
málem to s ním seklo.....

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

boxer

s těmi pink floydy to byla trochu nadsázka - staré fláky jsou určitě povedené, všechny v kapele to ještě bralo, ale čím víc přebírá lopatu waters, tím je sterea míň... v the wall (třeba) se sice dost zpívá či mluví tu z levé bedny, tu z pravé, ale v celku nic výjimečného. když se potom rozešli, zase se zlepšili - oni i on.
mám flojdi rád.

rozměr místnosti zachován nezůstane - buď budu bourat a spojím 2 místnosti. vznikne obývací poslechová pracovna. to v horším případě. pokud ale budou hrát 2 páry tak, jak si myslím, že by měly hrát, čili naposrání, nechám to tak - rozměry a poměry místnosti ztratí svůj špatný vliv. naladím si je a mám od nich pokoj. ve velkém prostoru by to bylo složitější vychytat.

roomperfect je stroj. já bych ho zkusil rád. jsem člověk zvědavý. ale neznám nikoho, kdo by mi ho chtěl půjčit...

s F1 je to špatné. sice špičková technika, ale jezdí furt dokolečka, jsou nacpaní do stísněného místa, a převeliká rychlost znemožňuje kochat se krajinou. nemám zájem. pokud jde o kvalitu cestování, než nejprogresivnější F1-BI-cykl volím raději stabilnější a pohodlný 2-nápravový kočár. navíc např. philips cd960 není nějaký okresní přebor. kdybys to cd slyšel, už bys s F3 tak nešermoval.
myslím, že v tomhle jde o jisté nedorozumění. já vím do čeho jdu. některé věci bude sice na1OOpro třeba pořešit, ale už mám spoustu zkušeností. s otevřenýma bednama bych to nezvládl, jestli to vůbec jde, ale zavřené bedny mám v krvi. nebude to cesta do neznáma. nedovolil bych si tady vykládat něco, v co bych jen doufal. to, že jsem s tím začal dřív, než můžu v praxi demonstrovat, má jiný důvod.

vyřešit napájení bude mnohem tvrdší oříšek. kapesní elektrárny nejsou zatím běžně k mání. spešl žíla od jističe to obávám se úplně nevyřeší. navíc neznám všechny příčiny - jen důsledky. buď je to součet menších průserů nebo něco velkého, ale nevím co. zrovna včera jsem si to po docela dlouhé době zase zažil. zhruba ve 20:05 plus mínus minuta zničeho nic začal aparát hrát hůř než minivěž - doslova. ještě ve 3 ráno nehrál. dneska úplně v pohodě. myslím, že byl fotbal, ale televize přece jedou u "normálních" lidí téměř nonstop (ano, jsem šílenec, je to tak - tv nesnáším. existuje lepší důkaz?). u philipsů se mi to stalo poprvé a celkem mě to sere. růžové vyhlídky trochu "vovinuly mračna", abych tak řekl s klasikem. třeba vincent 226 to u mě k vůli toho nedával vůbec... nejhorší je, že já prostě nemám nejmenší tušení, co to kurvadrát je...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

tak jdeme do finále pánové.

skoro 3 měsíce jsem čekal na druhý pár fb815 abych posléze zjistil, že dva stejné páry ustavit stereo nejdou!!! když jsou obě bedny na kanál stejné, člověk není schopen zjistit, kde je problém. nedokáže ty bedny odlišit. toto poznání mi umožnilo nahlédnout, že jsem to mohl vědět dávno. dva páry beden se chovají přesně naopak než jeden pár! to je to tajemství!! když chci přiblížit zdroj zvuku, musím dát bednu dál!!! když ho chci víc vpravo, sunu bednu doleva. je to prosté jako plus a mínus a jasné jako facka. těžko se na to zvyká.
dnes byl shodou okolností dokončen obchod, který měl proběhnout před rokem. v mé poslechovce přibyly uzavřené třípásma Orion HS400. jsou to kontrastní bedny k fb815 - široké a nehluboké. a rázem to jde jako po másle. během hodiny jsem to měl hrubě ustavené. nechci v noci moc solit, takže ověřím chování při hlasitém poslechu až zítra. stěny si vynutí korekce - ale půjde to a bude to hrát jako z praku. nepochybuju.
a bude jasno. žádné pochyby o tom, co je prostor nahrávky a co vytváří aparát. prostor je tady a teď jen jeden. žádná lokalizace - přesná kóta. na centimetr. jasno do všech stran a v každém směru.

jdeme do finále plantážníci. držte si klobouky. bude to mazec...
:lol:

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Ahoj,
držím palce, napiš jak to dopadlo...

Odpovědět