víc k tomuto nikdo nic?
všem je všechno jasné?
není o čem mluvit?
bedny na sebe? uděláme trojúhelník? to se nedá zobecnit? záleží, jak se to semele?
a to je vše?
to je vše, co vydá toto ctihodné fórum?
vždyť kolik zde máme naslovovzatých odborníků na bedny a zesilovače, kolik soudců kvality cd-přehrávačů, kolik šampiónů v kabelech a jiném roztodivném harampádí!
kolik laskavých a ochotných rádců v kdejaké ptákovině!!!
a najednou ticho po pěšině?
já se směju přátelé. srdečně a nahlas.
a dovolím si ještě jednu takovou nesmyslnou otázečku, neboť mě jak známo taková témata lákají:
víte jak velká je hudba?
a protože vím, že na tohle už by mi neodpověděl nikdo z vás, odpovím si sám. já, který podle mnohých z vás nemá dost poslechových zkušeností, já místní tlučhuba a blázen: je bezbřehá. je to nejvyšší harmonie vesmíru, nezávislá na prostoru a čase.
jenže my lidé dokážeme vnímat jedině skrze svá těla z hlíny a popela. jsme s hmotou svázaní a odkázaní na své smysly. takže je nám hudba zapovězena?
ale kdepak. vždyť jsme ji sami stvořili. z nás vzešla.
jen je nesmírně křehká, jako každý soulad. skálu jen tak nerozbiješ. hudbu zabije jedno uprdnutí.
jak je to teda s těma bednama? jak se vlastně pozná skvěle hrající aparát? a v čem to vězí, že je tak skvělý? co nám dává oproti těm průměrným a low-endům?
no přece osvobozuje. osvobozuje nás od sevření zdmi, vytahuje nás z nuzných nebo luxusních kobek a odtrhává od přístrojů a propriet, od technických údajů a měřitelných hodnot. najednou jsme volní, ničím nerušení a můžeme vnímat hudbu v její pravé podstatě: jako nekonečnou, nezdeformovanou harmonii.
playery zkreslují tisíciny procenta. zesilovače setiny. bedny desetiny. to proto zde máme zřejmě tolik odborníků na cdčka...
ale kolik zkresluje samotný prostor? říká se že hodně. že akustika je základ.
jenže když se člověk zeptá na natočení beden, je za exota. na něco tak samozřejmého je přece tak hloupé se ptát. to jenom ukáže, že jsi hloupý cucák, který o hifi neví vůbec nic. hoďte tomu ubožákovi někdo lano, nějaký odkaz na ustavení beden. evidentně je v koncích.
kdo se ptá a kdo odpovídá?
ten co když si pustí flickering flame slyší:
nejdříve opravdovou klasiku o tom známém klepání na nebeskou bránu, uvolněnou a nádhernou, s takovou parádou bych rád bušil taky.
pak too much rope. no to jsou mi efekty panečku! tupá střelba v ohlušených uších a pak běžící voják. přibíhá z leva. z daleka. my neohlušení ho slyšíme už 30 metrů daleko. proběhne před námi a mizí v dálce...
pak hymnická tide is turning. do prkýnka hraje to dost dobře, řekne si člověk.
perfect sense. náznak davu. pak někdo v blízkosti. dýchá. a božský klavír. prostinká melodie. bouře. hrom zahřmí a nese se po nebi v rázech daleko a daleko až pomalu doznívá. a pak nájezd kytary. jeden rif. jeden jediný. ale stačí. mazec. a pak roger začne a celý stadion zpěvem odpovídá. ne dětský plácek. ne předměstský krcálek. ne pár hlasů. obrovský stadion plný lidí. tisíce hrdel v chorálu. a sakra. vítejte v nekonečnu. příští stanice touha. kouzlo elektrifikované hudby. síla, která dokáže rozkmitat každou buňku. a přehlušit chaos masy zpěvem. je hotovo. plný dům. a pak příjdou three wishes... - - - dokonalé. naprosto.
je to otázka nebo odpověď?
- - - - - - - - - - - - - - -
podívejme se na tenhle obrázek:

tohle je podle George Cardase tzv. Golden Cuboid listening room. rozměrově jakýsi svatý grál hifistů. ideální poslechovka. 10 x 16 x 26. přesněji 10.000 x 16.18033989... x 26.18033989...
když ustavím bedny v takové místnosti podle toho schématu mělo by to hrát docela dobře, ne?
bude to lepší než klasické ustavení, řekněme metr od zadní stěny, volně v prostoru. s poslechovým místem na vrcholu trojúhelníka, s dobrým zatlumením a kvalitními komponenty a zbytkem?
vždyť takový aparát dokáže divy. hudebníky vidíme před sebou. jako živé...
po přestavbě moje poslechovka rozměrově vychází takto: 10.000 x 16.481... x 26.932...
není to jednoduché jít s bednama tak daleko od zadní zdi. je to fakt kurefsky daleko. jen si to uvědomte. a to mě to vychází ještě hlouběji do místnosti než Cardasovi. není to jednoduché. táhlo mě to tam s nima, ale bylo to proti všemu, co je běžné. tvrdý zápas. byli tady na návštěvě kluci a já se s tím zrovna rval. doufal jsem v pomoc. ale byli jsme na jiných světadílech. oni hledali zvuk a basy. já hudbu. myslím, že to bylo docela festovní tóčo. museli z toho být na větvi, co se tady dělo. jenže mě nezajímá jak věci vypadají, ale jaké jsou. poznám rozdíl. a jdu si za svým. a dokážu jet opravdu na doraz. nebojím se. mnohé to vyděsí...
odpočinout a znova...
stotisíckrát jsem s těma bednama hýbal.
tohle je odpověď:

oranžové tečky v rozích zelených obdélníků jsou Cardasovy body. nefungujou. u mě ne.
klíčové body jsou průsečíky spojnic středů s rohy protilehlých zdí a spojnice jimi vedené. jak je vidět z obrázku, natočení beden není ani na posluchače, ani rovnoběžné. nemám možnost si to ověřit v jiných rozměrech a je to čerstvé. ale funguje.
jaký je teda ten rozdíl?
není žádný pravolevý, předozadní a jiný prostor. není žádná lokalizace v něm. nejsou basy, středy nebo výšky takové či makové. i když se to může hledat a nacházet. je jen hudba. myslím, že mi většinou nebudete rozumět. hudba. všemi směry a každým coulem. bez hranic. a člověk v ní.
když chcete něco srozumitelnějšího, tak příklad. 3 skladba z Gurtu od Roberta Milese. ten chlápek dělá s počítači, to je jasné. na začátku jsou takové tramtramtramtram zvuky. dva v nižších polohách, po chvíli jeden výš. pohybují se. ten první jsem nestihl. druhý jde po kružnici. ze předu doprava, pak za hlavou a zleva zpátky dopředu. velký kruh. opravdu velký. řekněme patnáct dvacet metrů průměr. jasný comp. třetí jde po uhlopříčce. z dálky zezadu zprava mezi bedny a dál doleva dopředu. daleko. hodně daleko dopředu.
to je jenom taková blbůstka.
docela by mě zajímalo, kolik z vás ví, o čem mluvím.
to jsou zážitky z ideálního místa, ale kdekoliv v místnosti, opakuji kdekoliv, je víc než jasné, že tohle je něco extra.
když hrajou Porcupine Tree 10 skladbu z In Absentia, je to jako hudba andělů. nejčistší.
Rachmaninov od Naxosu, č.3, Rhapsody on a Theme of Paganini, Op. 43 - Variations 18-24
Jeno Jandó (piano), Budapest Symphony Orchestra / György Lehel
- kdysi jsem psal, jak hledám hudbu. našel jsem. tohle je nepředstavitelný nářez. plná palba. ústa dokořán. ohromení.
není to úplně dokonalé. jsou to dvacet let staré věci. bedny mají ke špičce velmi daleko. zesilovač je sice ne moc výkonný, ale slušný. takový flying mole, o kterém tu šla nedávno řeč, rozmetá na cucky. cdčko je extratřída.
díky správnému ustavení ale srovnávat s tím, co jsem tak běžně poznal nejde. oboje je sice voda, ta moje asi trochu kalnější, ale zatímco spousta jen tak smáčí prstíky a čumí do lavóru, já plavu v jezeře...
takže to by bylo.