repro - směrem k posluchači nebo rovnoběžně?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: repro - směrem k posluchači nebo rovnoběžně?

Příspěvek od dadaft »

dovolím si uzavřít tohle vlákno.

ustavení beden jak jsem se ho snažil popsat v jednom z předchozích příspěvků funguje.
závěrečná fáze, takzvané mikro-doladění, nebo jak jsem tomu říkal, je skutečný horror. je to opravdu takový humus, že bych nejraději doporučil všechno toto smazat a zapomenout. záleží v něm opravdu na milimetrech a správně to musí být v jeden okamžik všemi směry - od bedny k bedně a zároveň od každé z nich všemi směry. stručně na mašli. frekvenčně nezkreslený "full" zvuk jde přece získat i mnohem snadněji, ne?

jenže je tady něco, co jinak než tímto ustavením získat nelze. bez ohledu na peníze. něco, co si nejde koupit. něco, co dokonale vyvrací axiom, že hifi je čistě o penězích: nebylo, není, nebude a nikdy být nemůže.
něco, co okamžitě prozradí, s kým máme tu čest a jestli bude něco k poslouchání.

tohle ustavení totiž otevírá 3 dimenzi. skutečný předozadní prostor a lokalizaci v něm. pro mnohé nejsilnější drogu jakou lze v hifi nalézt. velká vzdálenost od zadní stěny je klíčová a nejde ji ničím nahradit. pokud není dostatečná nepomůžou žádné investice. místnost, kde se to dá zvládnout tudíž logicky musí být větší než malá. 8-) jak nejméně velká ví bůh. v 4,3 x 3,7 x 2,5 m to ještě určitě nejde. sama tato vzdálenost záleží na délce místnosti ale nebude méně než tak 2m, bych řekl. nevím.

takže není vyhnutí.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

dadaft píše:dovolím si uzavřít tohle vlákno......
A já jej dnes znovu otevřu.

Bohužel musím konstatovat, že je škoda, že se čas nedá zastavit, protože ve vláknech na fóru z pochopitelných důvodů mizí obrázky a fotografie, takže mnohdy zpětné čtení vlákna "jaksi" ztrácí souvislosti. Jsou totiž uloženy na serverech, které je třeba ukádají jen na 14 dní, někdy je sami zruší uživatelé, když "čistí" a podobně.

Jako většina Dadaftových vláken i toto vyvolalo bouři odporu, a to z jednoduchého důvodu: Dadaft totiž poukázal ve většině svých příspěvků na fakt, že kvalitu zvuku vyzařovaného reproduktory je nutno primárně řešit ne výměnou nádobíčka za stále dražší a dražší (já bych to nazval HiFistova audiofilní spirála ekonomické smrti :lol: ), ale akustickými úpravami poslechového prostoru.
To pochopitelně vyvolalo vlnu odporu od vyspělých HiFistů a HighEndistů našeho fóra, z nichž se nakonec stejně vyklubali prodejci (nebo jejich přátelé - nahaněči), kteří pochopitelně Dadaftova tvrzení považovali za útok proti svým zájmům a dones jej tak považují. Časem sice hodně jejich klientů "prokouklo", ale nové a nové ovečky mající za úkol "beránku otřes se" se stále objevují a jak známo vlci stále číhají, neb přísloví "HiFi je pouze o penězích" je jejich zaklínadlem.

Několik málo obrázků se ale dochovalo a já publikuji jeden z nich:
Obrázek
musel jsem jej (pro úsporu místa) zmenšit, ale snad nikoho nezabije, když na něj klikne.
Velice silně mi totiž připomíná tento obrázek: Klikni
Obrázek
a tento obrázek:
Obrázek
Kde reproduktory Wilson Alexandria X-2 jsou pro 99,999% naší HiFistické populace za hranicí snů a přesto si dovolí řešit akustiku místnosti, bez které by to přece také mělo "k...a hrát".
Ale co akustiku, oni dokonce řeší ustavení beden v místnosti prakticky stejně jako Dadaft, prostě co nejdále od zadní stěny (zde v 1/3 hloubky), další rozměry jsou popsány na obrázku.

Ano, peníze umí mnohé, bez nich toto nikdy mít nebudeš, ale základní principy umístění reprobeden jsou dané a vyzkoušené a platí (bohudík) pro všechny cenové kategorie HiFi, nejen High-Endu.

A ty, Zappadaddy, můžeš být úplně klidný
Obrázek
jako pohodlnou sedačku jsi volil správně a já doufám, že sis ji nakonec ponechal a nenechal jsi si "poradit".

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

jo, tohle ustavení ujde.

když už jsme u toho - co třeba stereo u televize? představ si, že bys chtěl v tomhle ustavení i tv. jak velká by musela být? - - - musela by být široká až skoro k bednám!
nejde dát "malou" televizi (formát 16:9) doprostřed a bedny klasicky do širokého sterea. špatně se na to dívá. zatímco postava je v záběru, její hlas vychází z jiého místa (víc z boku) - to ti znemožní to nejdůležitější: moci se ponořit do příběhu. u sterea pro tv by podle mě měly být bedny tak max 30cm od kraje obrazovky a tomu by měla být přizpůsobená i vzdálenost odkud se díváš.

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

Nemám v úmyslu tvrdit tady nějaké zvrhlosti proti zákonům akustiky. Jenom takový postřeh.
V práci mám stereo rádio a při poslechu přímo v ose mezi reproduktory se mi trošku ztrácí výšky. Myslím tím například zvuk hi-hatky (hajtky) nebo sykavek. Když se mírně posunu na kteroukoliv stranu mimo osu, slyším je zřetelně.
Tak mě napadlo, jak mají být správně (ne)natočené reprobedny směrem k posluchači. Někde jsem nedávno četl, že právě mírným natáčením se můžou "ladit" akustické neduhy místnosti.
Čelní.PNG
Přílohy
Natočené.PNG

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Řídit se, nebo snad dokonce dělat nějaký závěry podle nějakýho rádia, je nesmysl. Není nic neobvyklýho, že takovýhle rádia mají reproduktory natočený směrem ven, aby ozvučily větší prostor, když jsou samotný reprodukotry tak blízko u sebe. Navíc samotná kvalita toho rádia a jeho reproduktorů, asi taky nebude kdovíjaká, ne?

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Odvolávat se na zkušenost s nějakým rádiem je skutečně nesmysl, to s Hifi nemá nic společného. Obecně tyto levná udělátka, právě proto, že mají repro tak blízko sebe, tak tam funguje nějaký Wide efekt, který může být vypínatelný, ale někdy v rámci FW napevno, aby z toho vůbec nějaké stereo vypadlo.

Ohledně reprobeden, pokud řešíš výšky, tak výškáč má být ve výšce ucha sedícího posluchače a protože výškáče jsou většinou silně směrové, tak je výhodné reprobedny mírně natočit k posluchači, ale málo cca 15-20 stupňů, ale pozor, aby nedošlo k roztržení stereo báze. Pak by uprostřed byl hluchý stereo prostor. Chce si to v konkrétních poslechových podmínkách vytestovat. To vše samozřejmě se zachováním ostatních podmínek pro kvalitní poslech.

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

To, že výškáč má být ve výšce ucha sedícího posluchače vím a taky to tak mám. Šlo mi primárně o to natočení. Budu zkoušet.

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

A ještě pro doplnění. Jelikož už nejsem žádný mladík, měl jsem pocit, že už ty hajtky a sykavky neslyším. Ale zjistil jsem, že to ještě není tak hrozný. Samozřejmě na 20 kilo (i méně ) nemám šanci. A navíc, každá nahrávka má svoji určitou "kvalitu" ;) *fnuk*

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Záleží na konkrétním typu reprobeden.
Některé jsou konstruovány tak, že mají správný (rovný) průběh frekvenční charakteristiky při natočení na posluchače, některé ho mají při rovnoběžném umístění se stěnami.
Vždy ovšem platí (tedy až na některé speciální konstrikce), že při natočení směrem k posluchači bude výšek více.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

To je jasné už z logiky věci, neboť reprobedny při výrobě a nastavování se neměří s měřícím mikrofonem vedle bedny, ale vždy v ose vyzařování. Toliko je to věc jen teoretická, neboť na množství výšek a průběh celé křivky má pak zásadní význam poslechovka a její úpravy. Jinak platí, co jsem psal výše. Na samotné stereo má pak zásadní vliv uspořádání polohy beden a poslechového místa a to z pohledu, zda se jedná o rovnostranný trojúhelník - což je ideální a nebo pouze o rovnoramenný trojúhelník a dle toho je pak nutné i zohlednit natočení beden.
Je to prostor k experimentování, za použití demonstračního zdroje zvuku, nejlépe CD, či SACD od renomovaného vydavatele. Klidně stačí to staré vousaté CD ( CD Test ) z časopisu S & V.

Hodně úspěchů.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

To je trochu zjednodušující. Bedny se neměří pouze v ose vyzařování, jakkoliv se nejčastěji ladí právě v této poloze.
Ale není to vždy pravidlem, jak jsem psal výše, některé typy jsou laděné na poslech mimo osu, na umístění rovnoběžně se stěnami místnosti.

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Přesně, tohle už dávno není pravda, kor v době pokročilých zvukovodů pro kontrolu šíře zvukového svazku, ať už pro kaloty nebo tlakáče. Takové bedny mohou mít nejlepší zvuk i v případě, že se jejich osy protínají ještě před posluchačem.

Odpovědět