repro - směrem k posluchači nebo rovnoběžně?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: repro - směrem k posluchači nebo rovnoběžně?

Příspěvek od Aleska »

Konečně zavládla všeobecná shoda... *hura*

JFI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JFI »

Existuje na světě někdo, kdo se skutečně zajímá o hifi a neví, že na umístění repro v místnosti hodně záleží? Nemluvě o akustických parametrech poslechovky. Připadá mi to, že u některých lidí panuje jistá forma lenosti si o věcech nejdřív něco teoreticky nastudovat a pak se snažit o co nejlepší výsledek v podmínkách, které má.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

V Brně byly bedny opřené o zeď ještě před nedávnem móda...

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

Soudím podle toho, jak jsou košaté diskuze o kabeláži a woodoo a o strojích, nabyl jsem tak trochu dojmu, že toto tady na fóru málokdo řeší :-)

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

kniha je objednaná a zaplacená. :D
JFI píše:Existuje na světě někdo, kdo se skutečně zajímá o hifi a neví, že na umístění repro v místnosti hodně záleží? Nemluvě o akustických parametrech poslechovky. Připadá mi to, že u některých lidí panuje jistá forma lenosti si o věcech nejdřív něco teoreticky nastudovat a pak se snažit o co nejlepší výsledek v podmínkách, které má.
těch by se našlo...

malý příklad: víš, že mezi bednama, nejen kolem nich!, by nemělo nic stát?
ověření poslechem je snadné.
a koukni se do poslechovek hifistů!
:lol:

snad jediný pasul, co jsem si všiml, měl rack bokem svých naprosto promakaných regálovek, které chce prodat a místo nich si pořídit úplně sci-fi sloupy vhodné do tři sta kubíkové poslechovky...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

JFI

a navíc si myslím, že mnozí, ač se tváří, že jo, opravdu nemají ani tušení, o čem mluvím. podívej, mám poslechovku 6,6m x 4 něco, golden cuboid. bedny mám skoro 3m od zadní stěny a cca 1,6m od bočních, osy repráků se protínají na přední stěně (za mnou). zkus si to představit. docela velká místnost a bedny tak uprostřed a tak blízko u sebe??? pro většinu padlé na hlavu. k tomu maličké regálovky připojené nechutně tlustými kabely. to jsem to teda dopracoval...

proč se nerozmáchnu? proč se spokojím s pidizvukem z pidibeden? do takové haly přece patří pořádné sloupy a pořádně od sebe! místa na bocích a vzadu bude pořád dost...
jenže to je ten základní a zásadní omyl.
ty pidibudky totiž dají právě proto, jak jsou ustavené, a právě proto, jak jsou kompaktní, zvuk tak velkolepý a tak propracovaný, o jakém se klasicky ustaveným bednám ani nezdá!!!
třeba předozadní prostor je naprosto úžasný, zcela zřetelný co do odstupů, a já se čestně přiznávám, že jsem o něm kdysi častokrát žvanil nemaje ponětí, o čem mluvím. hudba se rozlévá všemi směry a je to naprostý odvaz!
když budeš mít bedny půl metru, metr, metr a půl od zadní, nikdy nedokážeš pochopit, co popisuju. to je ta smůla.

boxer

Příspěvek od boxer »

Zase si jsi 100pro1qně jistý? Po kolikáté?

Pokud máš šířku pokoje (např.) 42Ocm (píšeš 4 a něco) a máš každou bednu od boční stěny 16O cm (2x = 32O) máš rozteč beden od sebe s bídou 1m. :shock:

To máš v podstatě mono poslech.
Bedny máš v polovině délky pokoje(3m) a tak při tvém sezení od beden 2m? a máš za ušima cca 1,5 m.
Tzn odražené vlny od zadní zdi s přímými se ti tlučou a tak máš opět svůj pseudopro100r.

Lovu zdar.

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

BOXER:
Schválně to zkus, ono to není špatné zkusit. Přímý zvuk je "nakrátko" a odrazy mají hodně velké zpoždění. Mám zhruba stejně velký pokoj bedny od sebe něco málo víc než metr, ale je to zatím to nej, co jsem zkoušel. Za zády na zdi velký hustý koberec, pohltí odrazy na vyšších frekvencích.

boxer

Příspěvek od boxer »

Neboj,taky zkoušel.

Poslouchat n.f. monitory jako ve studiu nechci. Chci poslouchat celistvě.To už raději asi sluchátka. :?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

boxer

mono? právě že je to stereo jako řemen!
velmi velmi důležité je to mikro-ustavení, jak jsem tady o něm taky psal. když si ho uděláš dobře, tak se ti jednak nic netluče, jednak ty odrazy (na rozdíl od těch, když máš bedny půl metru od zadní) nemají na směrovost vnímání žádný vliv, tzn. nehraje to zezadu!!!
když použiješ k tomu mikro-doladění růžový šum, jak to doporučujou kardoni, tak se ti na předo-zadní ose dojem nemění.
jinak já to mám za pracovním stolem - bedny jsou 1,10m od sebe a sedím na vrcholu rovnoramenného 3úhelníku a můžu ti říct, že hudba je absolutně bez limitů - a to jak mimo rozteč beden tak v předozadním smyslu...
prostě v žádném případě to není "malý" zvuk mezi bednama. právě naopak!!!

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

a hlavně boxere: zkreslení je ve srovnání s velkou roztečí a blízkostí stěn opravdu minimální a je to stručně řečeno opravdu nádhera poslouchat...

boxer

Příspěvek od boxer »

No vzhledem k tomu,že v Efičákovi píšeš,že ty nedávno vychválené super funící Kefy asi vyměníš za Aurumky,tak už tě fakt beru z rezervou.

Hlavně že víš,co chceš.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

kdyby sis to vlákno o kefech pořádně přečetl, nemohl bys napsat to, cos napsal...
víc k tomu nemám co říct.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Obrázek

Ve svém vlákně Dadaft dal tento obrázek budek JMR Duet. V principu se na jeho základě dá uzavřít celé toto vlákno. V ideální pozici totiž máme při poslechu sedět na vrcholu rovnorameného trojúhelníku a ten má vnitřní úhly 60 stupňů. Máme-li tedy JMR Duety otočeny do místa poslechu (sladkého bodu) slyšíme na výškách horní (modrou) křivku, označenou axe. Budeme-li je ale postupně dávat rovnoběžně, pak křivky na výškách se začnou propadat dolů a to až na křivku označenou 30 st. Lze tedy nastavit pootočením reprobeden v rozsahu 0 - 30 stupňů presenci výšek a to dosti značně. Například při natočení do místa poslechu budou mít výšky nad tím "lavórem" mezi 5-6 kHz (snad vliv výhybky) navýšení až 5 dB, což je hodně znát (a ten "lavór" také ! *headbang* ). Naopak, při rovnoběžném ustanovení budou mít výšky pozvolný pokles asi od 9 kHz dolů, vliv "lavóru" se vyrovná a křivka bude mít tvar mnohdy doporučovaný a na netu tolik uznávaný (plynulý sklon výšek od středů).
A odtud lze odvodit rozdílná posouzení mnoha různých názorů na projev beden, kdy jedny a tytéž jsou jednou hodnoceny na výškách jako prezentní až ostré, podruhé že mají výšky pod dekou, či že výšky nejsou důrazné. A stejně tak lze vysvětli a pochopit názor, že osy reprobeden se mají střetnout 30 cm před hlavou posluchače, nebo 30 cm za hlavou posluchače...
Když před nimi budou stát dva posluchači z nichž jeden má doma reproduktory natočené do místa poslechu a druhý rovnoběžně, tak se nikdy v popisu neshodnou (a oba budou mít pravdu). A to nemluvím o tom, že oba mají doma úplně jiné bedny než zrovna poslouchají, takže oba srovnávají jablka s hruškami, takže ani jeden z nich nemá pravdu... :lol:

merhaut

Příspěvek od merhaut »

tady někdo chyběl na základce, když se brala geometrie

Odpovědět