Skutečné výrobní ceny drahých hifi produktů

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
petrL
Kontaktovat uživatele:

Re: Skutečné výrobní ceny drahých hifi produktů

Příspěvek od petrL »

boxer píše:Jojo,tygitál s lampama jako hybrid,to bude pošušňání.
Digitál přímo ne, ale použít místo kvalitních výstupních traf shitový vysokofrekvenční transformátorek jako ve spínaných zdrojích je jistě přitažlivé - viz třeba http://davidberning.com/ a jeho zesilovač "micro ZOTL".
dadaft píše::lol:

já to říkám furt: ať žijou staré dobré bipolární tranzistory a vaginální červeň!

ale vážně:
petrL píše:A NOS lampy (říkám já).
taky mám ten pocit, že lampy zvukově nabízí něco (nevím co, jsem laik), co jiné konstrukce nemají - a nemyslím tím zkreslení...
Z hlediska výrobce lampy nabízejí až neskutečnou součástkovou stabilitu, které nedosahuje žádný tranzistor. Zejména když vezmeme v úvahu novou výrobu - kvalitativně je bohužel na nic, ale to výrobce budoucích hi-fi zesilovačů střední a nižší třídy nemusí trápit.

T-M
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T-M »

už jsem to tady říkal mnohokrát vývoj zesilovačů JE nutný je to jako s autem kolo je známé 4000 let a spalovací motor 200 a přesto se vývoj stále nějak ubírá a tak je to i se zesilovači.
Pokud něco někde zůstalo principiálně viset tak jsou to právě reprobedny jediné co je nové jsou materiály ale to platí jakbysmet pro součástky zesilovačů.
bohužel pro ty zesíky nové materiály jsou většinou pro zesíky nevhodné (a ty vhodné se přestávají dělat) což u měničů není až taková tragédie.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

petrL píše:Vývoj zesilovačů je nutnost, protože se stále mění polovodičové součástky.
T-M píše:už jsem to tady říkal mnohokrát vývoj zesilovačů JE nutný je to jako s autem kolo je známé 4000 let a spalovací motor 200 a přesto se vývoj stále nějak ubírá a tak je to i se zesilovači.
to zní velmi rozumně. díky.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

A je to skutečně posun dopředu co se týče zvuku, nebo jen co se týče konstrukce, protože jsou dostupné nové součástky, což zjednodušuje a zlevňuje výrobu, ale zvuk je v zásadě stejný?

Jen aby ten vývoj neprobíhal v intencích "vývoje" čokoládových tyčinek, nebo šampónů - uděláme nový obal, místo pravé čokolády tam dáme novou náhražku co chutná stejně a geneticky upravené levnější buráky a máme "novou lepší" Marsku :) Chutná líp? Ne. Je nová? Jo. Takovýhle vývoj je potřeba z psychologického hlediska, protože lidi chtějí nové věci, jelikož mají pocit, že nové je lepší, což jaksi není vždy pravda. Viz dnešní nástup BIO výrobků v potravinách a kosmetice po desetiletích "vývoje" chemických zázraků. Je lepší BIO mýdlo s jelenem a kopřivový šampón, nebo moderní náhražková chemie?

Docela by mě zajímalo jak by dopadlo srovnání třeba dvacet let starých zesilovačů s těmi novými od stejného výrobce, ve stejné cenové třídě a nejlíp aby ten dvacet let starý byl čerstvě vyrobený, aby se vyloučilo zhoršení zvuku stářím. Měření není všechno, ale je trochu zvláštní, že hodně starých high endů má lepší papírové parametry než ty nové.

T-M
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T-M »

pokusím se odpovědět i na tuto otázku : Je to tak i tak velmi se to lisí od výrobce k výrobci , ale myslím si že především u výrobků které mne zajímají jde o posuny k lepšímu (toto lepší je ale mnohdy hodnoceno z pohledu konstruktéra jenž mnohdy reprezentuje preference nějaké cílové skupiny)
Je prokázané že z deseti hifistů se vždy významná část neshodne na tom co je lepší.... mám to mnohokrát ověřeno i při testech na slepo... (nicméně výsledky jsou opakovatelné)
Mnohdy je to o tom , že např. nekterý komponent přestane být dostupný i pro středně-velkovýrobce a je nutné předělat konstrukci tak, aby se dosahovalo podobných výsledků i s jinou součástkovou základno a popravdě to není vůbec jednoduché, neb jak jsem již uváděl vlastnosti nových polovodičů se z pohledu audio spíše zhoršují.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

T-M: Děkuji. Opravdu upřímně děkuji za konkrétní odpověď na konkrétní otázku. To tady není úplně běžná věc :)

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

uniká mi zmysel tohoto vlákna. Sú veci, ktoré si kúpim lebo ich chcem a buď akceptujem, alebo neakceptujem cenu. Sú veci ktoré potrebujem a s cenou je to rovnako. Hellboy neakceptuje náklady spojené so sériovou výrobou, nekaceptuje nutnosť modernizovať výrobu a nekaceptuje fak, že všetci výrobcovia to robia pre peniaze. On asi vôbec nekaceptuje fakt, že všetko sa robí pre peniaze. On sám by bol najradšej, aby na ňom nikto nezarobil ani vindru. Ak rovnaký postoj zaujmú ostaní k nemu, onedlho si nekúpi hifi ani z tých 70" rokov.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Acone, přestěň mi prosímtě podsouvat co akceptuju a neakceptuju a co bych najradšej. Položil jsem otázku, ze které tohle rozhodně vyčíst nemůžeš, pokud nejsi nějakej televizní věštec. Já ti tvoje hifi neberu, nic z toho co si tady domejšlíš jsem neřekl a mám spíš pocit, že tě poněkud dráždí představa, že máš něco, co by vlastně nemuselo být drahý tak, za kolik si to koupil a chováš se jako by ti na pískovišti někdo rozšláp autíčko. Pokud chceš nějak obhajovat ceny hifi, dá se to jistě dělat i slušně a věcně a ne se snažit z někoho dělat blbce. Zjištění, že drahé zesilovače mají PODOBNÉ VÝROBNÍ náklady jako zesilovače levnější snad ještě neznamená, že si je nikdo nemá kupovat, hrajou špatně a měli by se zakázat a nikdo to tady ani netvrdí. Jen jsem to chtěl prostě vědět.

mac
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mac »

Myslím, že na tomto místě by bylo potřeba definovat co to jsou "výrobní náklady", protože každý si pod tímto představuje něco jiného. Dle mého cena součástek nemá na konečnou cenu výrazný vliv. U firmy B&O vyvíjel tým vývojářů digitální zesilovač 8 let. Výsledkem je krabice 20x50x7cm, váhy cca 7kg (kde většinu hmotnosti tvoří krabice) kde podle mě můžou být součástky tak za cca 10 tis. Kč - licenci převzal Jeff Rowland, myslím i Bel Canto, Rotel.
http://www.jeffrowland.com/M501.htm
Myslím, že na takto položenou otázku se nedá odpovědět.
Pokud si postavíš podle Amara nějaké DPA a nebudeš počítat svou práci, elektřinu, topení, nástroje atd atd. pak máš odpověď.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Jako výrobní náklady myslím náklady na výrobu, tedy ne na vývoj ani na nic dalšího a vlastně spíš ještě konkrétněji na cenu součástek. Otázka taky tak byla položena. Ve skutečnosti mě spíš zajímalo, jestli výrobci hifi skutečně dělají nějáký revoluční vývoj, nebo jestli spíš jen zkoušejí do krabice naházet součástky koupené z velkoskladu nějak jinak než ostatní. V prvním případě je astronomická cena vcelku ospravedlnitelná, ve druhém mám pocit, že se často může spíš jednat o hodně předražené DIY.

Mám pocit, že ten hlavní vývoj v hifi oboru se tak vlastně děje mimo hifi a dělají ho firmy vyrábějící ty součástky, nebo univerzity a výrobci hifi je pak pouze aplikují a jejich laboratoře asi budou vypadat poněkud hůř. B&O je asi dobrý příklad a věřím i tomu, že Rotel pak dokáže z jejich technologie vyrobit lepší hifi než samotné BO a peníze za licenci musí do svých cen zohlednit. Ale tohle jsem sem vůbec nechtěl tahat. Každý ať si udělá dedukce sám a jaké dedukce si z toho chci dělat já nemusí nikoho zajímat a nic mi tady nemusí předhazovat a vkládat do úst.

Na druhou stranu, ono vyvinout laciný produkt, někdy stojí víc, než vyvinout high end, protože vývojář nemůže používat nejlepší dostupné řešení, ale musí hledat kompromisy a to je často určitě těžší, než prostě nakoupit nejlepší co je na trhu a něco z toho poskládat. Platí to asi vcelku všeobecně ve většině oborů. V oboru, kde se pohybuji já, je to ta nejtěžší věc. Nebyl by problém vyrobit dokonalou věc, ale byla by prakticky nezaplatitelná, takže se musí velice složitě řešit jak udělat téměř dokonalou věc, ale s menšími náklady a je to někdy opravdu problém.

mac
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mac »

Jak už jsem řekl výše, myslím, že cena součástek nehraje nijak významnou roli, podle toho se výrobek dá velmi těžko posoudit - podívej se do "střev" zesilovačů PASS a Mark Levinson, a to při srovnatlné prodejní ceně.
Jinak asi rozumím tomu, co jsi chtěl říci, nicméně dle mého neexistuje přímá úměra mezi "výrobními náklady" jak jsi je definoval a konečnou cenou.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Je to marný boj, ale i tak - mor ho!

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Jeden přehrávaček prosím, tři kila plechu, kilo hliníku, dvacet deka bakelitu, dvě sklíčka... a máme to za devět šedesát. Mám to zabalit? Další prosím, co to bude?

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

mac píše:Jak už jsem řekl výše, myslím, že cena součástek nehraje nijak významnou roli, podle toho se výrobek dá velmi těžko posoudit - podívej se do "střev" zesilovačů PASS a Mark Levinson, a to při srovnatlné prodejní ceně.
Jinak asi rozumím tomu, co jsi chtěl říci, nicméně dle mého neexistuje přímá úměra mezi "výrobními náklady" jak jsi je definoval a konečnou cenou.
O přímou úměru mi vůbec nešlo. I když některé veledrahé věci by si nezasloužily nákup ani kdyby stály merhautových devět šedesát. Některé kabely například :) Ani jsem se nechystal k výslednému prohlášení na způsob: Vidíte, drahé hifi je podvod, protože je vlastně levné. Někteří telepati si to sice mezitím vsugerovali a bojují tu proti tomu aniž bych to řekl :)

sekal

Příspěvek od sekal »

Hellboy píše:I když některé veledrahé věci by si nezasloužily nákup ani kdyby stály merhautových devět šedesát. Některé kabely například..
Milan Černohorský píše:Je jasný, že 95 procent tkzv. kabelových "High- End " firem kabely nevyrábí, ale kupuje v Asii za srandovní cenu, u sebe to vypěkní a naserou na to 1000 procent. To je jasné a kdo to neví, tak má smůlu.

Odpovědět