Skutečné výrobní ceny drahých hifi produktů

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: Skutečné výrobní ceny drahých hifi produktů

Příspěvek od Aleska »

merhaut píše:Jeden přehrávaček prosím, tři kila plechu, kilo hliníku, dvacet deka bakelitu, dvě sklíčka... a máme to za devět šedesát. Mám to zabalit? Další prosím, co to bude?
Zlín je sice daleko,
ale já se tam jednou do Recalu vypravím,
za devět šedesát to jde.
No ne ?

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

Hellboy píše:Acone, přestěň mi prosímtě podsouvat co akceptuju a neakceptuju a co bych najradšej. Položil jsem otázku, ze které tohle rozhodně vyčíst nemůžeš, pokud nejsi nějakej televizní věštec. Já ti tvoje hifi neberu, nic z toho co si tady domejšlíš jsem neřekl a mám spíš pocit, že tě poněkud dráždí představa, že máš něco, co by vlastně nemuselo být drahý tak, za kolik si to koupil a chováš se jako by ti na pískovišti někdo rozšláp autíčko. Pokud chceš nějak obhajovat ceny hifi, dá se to jistě dělat i slušně a věcně a ne se snažit z někoho dělat blbce. Zjištění, že drahé zesilovače mají PODOBNÉ VÝROBNÍ náklady jako zesilovače levnější snad ještě neznamená, že si je nikdo nemá kupovat, hrajou špatně a měli by se zakázat a nikdo to tady ani netvrdí. Jen jsem to chtěl prostě vědět.
Málo sem chodím a tak mi unikla táto perla. Čo dodať. Nech už to vidíš ako koľvek, ja si to užívam tak ako všetky moje investície do radostí zo života. A nerobil som z Teba blbca. No myslím, že nie len ja som nadobudol pocit, že ťa žerie fakt ako iný majú a Ty nie. A nepodsúvam Ti to. Sám svojimi rečami to podsúvaš iným. Ale ńNie je to choroba. Niekto má to, iný ono. Netreba kvôli tomu hladať nejaké trápne argumenty o nezmyselnosti investície. Miera nezmyselnosti je v týchto prípadoch rovná obsahu peňaženky. Čím je plnšia, tým väčší zmysel má každá investícia. Bohužial je to tak.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Jo Acone, zajímalo by mě, co by si asi říkal, kdyby ti tu někdo psal, že jsi snobávký chudák, který si kompenzuje svoje komplexy nákupem drahých věcí a následným machrováním na internetu. Asi by se ti to moc nelíbilo viď (jasně že řekneš, že by ti to bylo jedno, ale nelíbilo). A bylo by velice snadné ti to napsat a tím odeslat debatu na úroveň první třídy, tak jako jsi to udělal ty. TOHLE NENÍ DEBATA PSYCHOLOGŮ AMATÉRŮ, ALE HIFIFÓRUM. Jediný kdo se tady chová zakomplexovaně jsou lidé, kteří místo argumentů podsouvají ostatním nějáké diagnózy. Jsi jedním z nich. Po té co jsi zjistil, že tvoje hogo fogo hifi by mohlo hrát stejně jako nehogofogo, tak hned musíš napsat, že ten kdo se na to zeptal je zakomplexovaný chudák. Nebo proč jsi to sem psal? Co si tím chtěl sdělit? Co komu přineslo, že tady o někom píšeš že je zakomplexovaný? A i kdybych byl jakou by to mělo souvislost s tím, že některé drahé hifi je prostě jen předražený podvod?

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Hellboy píše:..... že některé drahé hifi je prostě jen předražený podvod?
Mnohdy s tebou souhlasím, ale s tímto ne.
Nemůže to být nikdy předražený podvod, pouze cena byla stanovena pro určitou skupinu zákazníků. Jestliže tu cenu respektují a jsou (s cenou) spokojeni, pak je to cena naprosto správně stanovená, bez ohledu na vnitřek (kvalitu).

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

A já si zase nedovolím souhlasit s vámi :) Myslím, že na trhu jsou tuny zařízení, u kterých jejich výrobce sám moc dobře ví, že je to křumpl a inzeruje je jako nejvyšší kvalitu a podplácí novináře a tak podobně. Jedna věc je mít nejlepší zesilovač na světě a prodávat ho za milión - pokud si ho někdo koupí, je to v pořádku, ale druhá věc je prodávat za milion křumpl a tvářit se, že je to nejlepší zesilovač na světě. To je podle mě podvod, jenom kvůli dost esoterické a subjektivní povaze hifi hůř odhalitelný. Takhle to myslím.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Svým způsobem máš pravdu, ale nic s tím (a nikdo) neuděláš.
I to, co je uvnitř křumpl, může být pro někoho to nejlepší a naopak, protože považuje za důležitější ne kvalitu vnitřku, ale něco jiného (například maximální cenu, značku, vzhled). Každý jsme jiný. Někdo má rád hlemýždě, já po nich zvracím. Někdo má rád zlato a kolotočářské barvy, já černou, jiný stříbrnou. Někdo holky, jiný zase vdolky.
*offtopic* A s tím "křumpem" bych byl taky opatrný. Co když výrobce to neumí lépe vyrobit ? Tak je v jeho očích (a i v očích nadšených testérů, obchodníků a spokojených zákazníků) ten předražený křumpl stejně to nej, nej, nej, protože to skutečně pro ně to nej je.

boxer

Příspěvek od boxer »

Já nevím,že se v tom furt patláte.

Je to přeci jedno. Hellboy by xtěl mít všechno dle tabulky. Kouknou do ní,výrobek XY stojí abc chechtáků,odpovídá to xyz místě v žebříčku kvality a hotovo.

Má k dispozici dvě vědra chechtáků,mísu jásátek a pytlík škudlíků a věděl by,že by za ten obolus dostal dle té tabulky opravdu to nejlepší v dané cenovce.

Jenže to tak nefunguje. Nikde. Auto za 350 K když porovnáš s jiným autem za 350 K,může být výsledek docela rozdílný. Jídlo v resturaci za 200 Kč nemusí a nemá stejnou kvalitu jako za ty stejné prašule v jiné.

Prostě se smiř s tím,že je nabídka a poptávka. Když to nikdo nekoupí tak buď slevní a nebo půjdou od válu.

Celý hifi (a nejen ono) je o tom,(pro většinu) vyhledat za dané prachy co nejlepší výbavu a to podle svýho sluchu a přesvědčení.Protože je to skoro 100% jen subjektivní vjem a jak většina ví,dobře změřené dle metodiky dnes prováděné nemusí ještě znamenat dobře hrající a naopak.

DarTcíl stojí moc, vypadá jak vypadá a majitelé a hifisti světa mají z něj ejakulaci. Zdejší (nejen zdejší) odborníci z něj blejou. A nejen k vůli vaginální barvě.

Tak co chceš řešit?

Z druhé strany nemůžeš sepsat "pouze" cenu dílů,ze kterých je ten či onen hifišrump vyroben,přihodit něco málo k tomu a myslet si ,že je to správná výsledná cena. Ale to bych opakoval svý kolegy,kteří se ti to snažili vysvětlit (jak vidno bez úspěchu) přede mnou.

Jinak souhlasím s tím,že konkrétně v hifi je moc podvodů,marketingových keců,nepodložených fám atd.
Ale to opravdu není jen záležitost hifi,ale snad celého výrobního odvětví. Lžou všude.Protože prodat je čím dál složitější.

A tím bychom toto vlákno snad mohli uzavřít.

JFI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JFI »

svět je nespravedlivý

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Jestli mohu malou poznámku, v HiFi je situace trochu odlišná od ostatních oborů. Výrobcům a prodejcům se povedl husarský kousek jinde nevídaný, totiž skoro úplně vymýtit z hodnocení jakákoliv objektivní kritéria. Měření bylo odstaveno na vedlejší kolej už dávno a poslechové hodnocení přímým porovnáním bez znalosti co hraje se taky nekoná. Zákazník (zejména ten movitý) je potom vydán zcela napospas reklamním žvástům a usilovné masáži prodejců, kteří mohou tvrdit cokoliv je napadne a vzhledem k nemožnosti usvědčit je ze lži (kdo neslyší, jak je to skvělé, je buď hluchý, nebo hloupý) toho využívají zcela bezostyšně. Princip z pohádky "Císařovy nové šaty" dovedený k naprosté dokonalosti. Časopisy poskytující "nezávislé recenze" a přitom žijící z reklamy výrobků, které recenzují, pak dokonají dílo zkázy.
V takovém prostředí je potom poměr mezi výrobními náklady a prodejní cenou určený pouze drzostí a obratností prodejců (výrobců). Může docházet k takovým paradoxům, že výrobek s nasazenou nesmyslnou cenou je prodejně úspěšnější, než identický prodávaný za přiměřenou cenu. Snob i bohatý laik nakupuje podle cenovky, protože skutečná užitná hodnota jednotlivých produktů je prakticky nezjistitelná. Respektive smrskne se do nenápadně utroušené poznámky "moje HiFi stálo půl mega" V tomto smyslu je nakonec cena odpovídající, protože majiteli přinese očekávaný obdiv a hřejivý pocit u srdce.
Jak to opravdu hraje, nebo za kolik by se dal pořídit stejně fungující aparát od rozumného výrobce, je v tomto kontextu zcela nepodstatné.
Jediné, co mě mrzí, je, když se od těch zlatokopů nechá okrást opravdový nadšenec, který má hluboko do kapsy a pak se po zjištění, že je to k ničemu, marně snaží zbavit předraženého kabelu po inzerátech. Bohužel to není nijak vyjímečné.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

panda píše:Jestli mohu malou poznámku, v HiFi je situace trochu odlišná od ostatních oborů. Výrobcům a prodejcům se povedl husarský kousek jinde nevídaný, totiž skoro úplně vymýtit z hodnocení jakákoliv objektivní kritéria.
Myslim, ze jsi ve svem prispevku trefil hrebik na hlavicku, je to velmi trefne :) nebo spis :( A jeste smutnejsi je, ze o to potlaceni objektivity se casto snazi nejen vyrobci a prodejci (kde je to nakonec jejich logickym zajmem), ale i sami hifisti (aspon u nas) ...

Kdyz se k tomu pripocte stav trhu, kdy je nejen nemozne porovnat vzajemne vyrobky ve stejnem prostredi (a casto neni ani mozne je vubec slyset a otestovat), tak normalni clovek, ktery chce za sve penize dostat kvalitni aparat pro poslech sve oblibene hudby bez sloziteho patrani a nekolikanasobneho objizdeni cele republiky, je v hodne slozite situaci ...

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

Po jaké objektivitě voláte? Ta není v ničem.
Jediná objektivita je v tom, zda jsem ochoten za výrobek zaplatit, nebo ne.
Poslechnu si to a buď má pro mě hodnotu a koupím, nebo nechám ležet.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

sostakovic píše:Po jaké objektivitě voláte? Ta není v ničem. ....
To je fakt.
Když se vybírá Obrázek,
jde rozum a logika stranou !

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Mě strašně baví představa obchodu, kde by všechno vypadalo stejně a bylo to za stejnou cenu. Prostě řada černých krabic (ale klidně i káblů) s různými útrobami za jednotnou cenu. Dost by mě zajímalo s čím by kdo po poslechu neovlivněném designem, značkou a cenou odešel domů. Jsem přesvědčený, že by se pak leckdo divil, až by se dozvěděl co si vlastně vybral :)

Jedinou vyjímkou by asi byly bedny, kde je v zásadě potvrzené slepými testy, že i laik vcelku bez problémů pozná "lepší" zvuk. U zesilovačů bych si docela vsadil, že by leckdo byl velmi překvapený svou volbou, až by se dozvěděl značku a cenu :)

sekal

Příspěvek od sekal »

Aleska píše:
sostakovic píše:Po jaké objektivitě voláte? Ta není v ničem. ....
To je fakt.
To není fakt Aleško, ale demagogická generalizace.. Vem si např. segment automob. průmyslu, který zde už byl několikrát použit jako příklad pro srovnání. Když kupuješ jakékoli (nové) auto, tak víš, jaké bude mít parametry (výkon motoru, spotřeba, akcelerace etc...), a na tyto údaje se lze spolehnout.. A dalších příkladů by se jistě našlo i víc..

Zatímco výběr jakéhokoli HiFi komponentu - např. zesilovače - je vysloveně sázkou do loterie. Tech. specifikace jsou v lepším případě udávány dle různých norem (IHF,IEC,DIN..), v horším bez udání podmínek měření. Některé údaje nejsou udávány (raději) vůbec, typicky zkreslení IMD.. A mohl bych pokračovat dále, ale je to zbytečné, neb vše už bylo v dané souvislosti (opakovaně) řečeno PMA a Kazzatelem.....

Odpovědět