Slepé testy

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Slepé testy

Příspěvek od MB »

Slepe testy ano, ale nemam ich rad, ked tam je so mnou dalsich 3-5 ludi, pretoze sa vzdy najde niekto, kto nic nepocuje ale musi to samozrejme zatajit a tak nahlas vykrikuje svoj nazor, ktory ponuka ostatnym ako finalne riesenie, maximum ktory skusnem je ja + 1 posluchac + niekto kto to prehadzuje...

Najradsej mam slepe testy medzi rozlicnymi vydaniami urcitej nahravky u mna doma, tam kde poznam kazdy ton a kazdy odraz, v cudzom prostredi sa citim neisto, s cudzou aparaturou si najskor musim zvyknut na jej zvuk az potom mozem nieco porovnavat, a to mi zaberie tak hodinku.

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

Merhaut
Ano klasický folklór… Ostatně oni znalci (ne)slyší ledacos. Živě si pomatuji letošní Corinthii. V expozici instalované regálky i velké sloupy. Vedle mne si zkušený hifinázorista (nebuďme zlí a nejmenujme) pochvaloval „poctivej basovej fundament“. „Pořádněj basák a objem bedny prostě nenahradíš“, děl zkušeně… Po tom co odešel na mě kývnul vystavovatel a ukázal dozadu. Samozřejmě, že celou dobu hráli ty regálky… Popravdě – taky jsem myslel že hrají ty sloupy *headbang* .

MB
Ano, slepé testy taky nemám rád, opakovaním jsme si znechutil několik nejmilejších desek :mrgreen: .
Ty slepáky probíhaly u mne doma, u kamaráda a nakonec i ve známém studiu, na známých komponentech i muzice, žádné přepínače. Klid, pohoda, žádný stres. Za účasti 2-3 pozitivních věřících, kteří do poslední chvíle věřili (vč. mne), že to prostě bude slyšet. Nebylo. Ani nemělo smysl dělat nějakou statistiku, všichni na rovinu přiznali, že rozdíly neslyší a že by jen hádali.

Ostatně, nemám vůbec nic proti krásným (klidně i drahým) panelům, poctivě a kvalitně udělaným kabelům, nožičkám, stojanům, atd.. Každému dle jeho vkusu a jeho peněženky. Stačilo by nedělat z lidí (a hlavně z nezkušených zelenáčů) blbce a nekrmit je velkou lopatou tou šílenou pseudovědecko-básnickou kaší (viz téma akustické panely s turmalínem). Samozřejmě, za spolupráce zaplacených „odborných“ časopisů a za podpory (často vhodně motivovaných) nestranných přátel prodejců. Pravda, jíst musíme všichni, že? Jen z toho mlaskání se občas obrací žaludek…

mimoklepes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mimoklepes »

toto je z inej oblasti, ale silne suvisi. povinne pozriet vsetci, co tvrdia, ze aj ked to v slepom teste ani nahodou nerozoznaju, pri dlhodobom pocuvani ta highendova sietova zastrcka za 4 tisic naozaj hra neporovnatelne lepsie nez bezna za par korun.

http://www.youtube.com/watch?v=bHBwHVbUwig

druha vec je to, ze ked ocakavania skutocne tak intenzivne ovplyvnuju nasu subjektivnu realitu, niekomu sa moze zdat v poriadku (a nikomu to neberiem) zaplatit za nejaky komponent viac penazi, lebo mu to prinasa viac potesenia pri pocuvani. problem vidim vtedy, ak potom idu presviedcat inych, ze je tam NAOZAJ rozdiel ako prasa a na slepe testy nech sa vykaslu, lebo su tam zle podmienky, malo casu, nezname prostredie a hudba, stres a podobne vyhovorky.

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

MB píše:Slepe testy ano, ale nemam ich rad, ked tam je so mnou dalsich 3-5 ludi, pretoze sa vzdy najde niekto, kto nic nepocuje ale musi to samozrejme zatajit a tak nahlas vykrikuje svoj nazor, ktory ponuka ostatnym ako finalne riesenie, maximum ktory skusnem je ja + 1 posluchac + niekto kto to prehadzuje...

Najradsej mam slepe testy medzi rozlicnymi vydaniami urcitej nahravky u mna doma, tam kde poznam kazdy ton a kazdy odraz, v cudzom prostredi sa citim neisto, s cudzou aparaturou si najskor musim zvyknut na jej zvuk az potom mozem nieco porovnavat, a to mi zaberie tak hodinku.
Tak hlavne test, kde nekdo halasne vykrikuje svoje nazory, je v principu blbe udelany ;)

S potrebou si zvyknout souhlas.

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

lachim píše: (ve studio eso na mě majitel testoval, zda poznám při slepáku použití ceraball pod denon 3930)
A poznal? Tohle se zrovna testuje dost spatne, protoze podlozeni neceho takoveho pod komponent docela trva, takze jakou metodikou jste to delali?

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

mimoklepes píše: druha vec je to, ze ked ocakavania skutocne tak intenzivne ovplyvnuju nasu subjektivnu realitu, niekomu sa moze zdat v poriadku (a nikomu to neberiem) zaplatit za nejaky komponent viac penazi, lebo mu to prinasa viac potesenia pri pocuvani. problem vidim vtedy, ak potom idu presviedcat inych, ze je tam NAOZAJ rozdiel ako prasa a na slepe testy nech sa vykaslu, lebo su tam zle podmienky, malo casu, nezname prostredie a hudba, stres a podobne vyhovorky.
Jo aby nedoslo k omylu: pokud se pak citite lip, klidne si to kupte, jsou to vase prachy, s tim nemam sebemensi problem ;))

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

PetrJ píše: Ano. Ale klidně to řeknu ještě jednou: Něco neslyšet při slepém testu ještě neznamená, že to neexistuje...
Mozna Te prekvapim, ale souhlasim. Znamena to pouze, ze v tom neni rozdil pro danou sestavu v danych podminkach (vcetne mistnosti, konkretniho posluchace, ...).
PetrJ píše:Dejme tomu, že při slepém testu nepoznám přínos síťového kabelu. Mám se snad proto smířit při normálním poslechu s horším zvukem?
Pominu, ze je to kontradikce, a neodpustim si: co kdyz to pak bude *horsi* s tim kablem, co mel mit prinos? ;)))

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

PetrJ píše: Mně opravdu nejde o Davida. Nechci nikoho přesvědčovat nebo někomu vnutit svůj pohled. Není to pro mě problém, že David "nevěří" na síťové kabely. Jen mě mrzí, že se slepý test někdy nekriticky bere jako modla.
A tak to prosim pekne protestuji, bo ja slepe testy jako modlu neberu. Pouze je povazuji za dosud nejlepsi znamy zpusob (pri rozumnem provedeni), jak rozpoznat rozdil mezi sluchovymi vjemy a co nejvice od toho odstinit psychologicky dobre zname fenomeny, jako je placebo. Jinak jsem napriklad valnou cast svych komponent poridil bez slepeho testu (asi prekvapuju, ze?). Dale je potreba si uvedomit, ze slepy test nemuze byt exaktni uz proto, ze je to psychologicky experiment (zadny experiment neni exaktni a u "netechnickych" disciplin je zvlast obtizne postavit experiment korektnim zpusobem).

Doporucene cteni: Kargokulticke vedy, prednaska profesora Feynmana http://www.pd.infn.it/~loreti/science.html (chronicky znama klasika, ale stoji za pripomenuti).

boxer

Příspěvek od boxer »

pálením vonných tyčinek a rituální obětování KŘEČKA a potírání CD jeho krví za účelem zlepšení zvuku

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

boxer píše:pálením vonných tyčinek a rituální obětování KŘEČKA a potírání CD jeho krví za účelem zlepšení zvuku
Jezismarja, nejen, ze me maji lokalizovanyho... ale ted uz nikomu nevysvetlim, ze jsem tim rozhodne nemyslel toho Krecka, co vsichni ostatni, ale uplne obecneho krecka, proste cricetus cricetus, savec radu rodentia...

(btw, boxere, podtrzena tucna kurziva, to je fakt hnus, moje typograficka minulost se mi dere ze zaludku na jazyk ;)))

boxer

Příspěvek od boxer »

Tak promiň.

Machalík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Machalík »

Vkus/cit mas, Feynmana znas, ale o tech slepejch testech meles strasny picoviny. Je videt, ze ses jeste nezkusenej. Nez se propracujes ke slusnymu aparatu, tak to jeste potrva.

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

Machalík píše:Vkus/cit mas, Feynmana znas, ale o tech slepejch testech meles strasny picoviny. Je videt, ze ses jeste nezkusenej. Nez se propracujes ke slusnymu aparatu, tak to jeste potrva.
A neco konkretniho by nebylo?

(Teda ne, ze by mi delaly starosti cizi nazory... ;))))

Zbynek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbynek »

david píše:Otázka na úvod: jaká je logika skrytá za tím, že i když něco nepoznám ve slepém testu, má to nějaký přínos (vyjma přínosu pro výrobce a prodejce té věci)?
Tak jsem si přetčené přebral.

Pokusím-li se to roztřídit, vychází mi to takto:

Skupina A) ve slepém testu jednoznačný rozdíl není a proto pro mě uprgade nemá smysl
Skupina B) ve slepém testu jednoznačný rozdíl není, nic to neznamená. Poslech musí být dlouhodější

Skupina B) se mi pak dělí do tří podskupin

Ba) při dlouhodobějším poslechu se stejně žádné zvukové rozdíly neprojeví
Bb) při dlouhodobějším poslechu se projeví zvukové rozdíly, které jsou způsobeny jen a pouze psychoakustikou (oblíbená značka, vysoká cena, líbivý design, posluchačova marnivost, atd. atd. )
Bc) při dlouhodobějším poslechu se projeví zvukové rozdíly, které jsou způsobeny jen a pouze rozdílem ve zvuku. Viz. ono:
PetrJ píše: ... objektivní zvukové rozdíly. Ty se projeví např. při delším poslechu (viz zkušenost Johna Atkinsona). Není to placebo efekt, komponenty nehrají stejně.
Kategorie Bb) a Bc) jsou extrémní (černá a bílá), mezi tím může být libovolné množství kombinací obou (šedá)

Když si to tak čtu a přebírám v hlavě, tak by mě zajímala podskupina Bc).
Rozumím tomu, že tito lidé při prvních slepých posleších rozdíl sice neslyší,
PetrJ píše: Druhá skupina říká, že kvůli špatné metodice nedokáže slepý test odhalit objektivní zvukové rozdíly.
ale při delším poslechu se (ona zkušenost Johna Atkinsona) objeví objektivní zvukové rozdíly.
Zajímalo by mě, zda by tito lidé po opravdu dlouhém poslechu (půlrok, rok?), podstoupili-li by znovu slepý test, byli úspěšní nebo ne … ;)
Předpokládám, že po delším poslechu by se jim ony objektivní zvukové rozdíly měly tak vrýt pod kůži, že slepý test by zvládli jako lusk …

Nic toto nerozhodneme. Každý se zaškatulkuje kam si myslí, že patří a v pohodě posloucháme dál..
sostakovic píše:Ahoj Zbynku:
*thumbs up*
Která skupina jsi ty?
A) a Bb) Umím si čas od času koupit něco jen tak z marnivosti, abych si udělal radost…

Odpovědět