Voodoo hifi příslušenství - pohled na věc

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: Voodoo hifi příslušenství - pohled na věc

Příspěvek od Aleska »

To nebude jednoduché. Chybí definice co to je voodoo, a na ní se neshodneme. Pro někoho bude voodoo to, pro druhého ono. Když se to toho přidá ještě psychoakustika (neboť musí to hrát lépe /z jakýchkoliv důvodů/), mnohdy kus snobství (podívejte se holoprdelníci na co mám) a podobně, tak se prostě nemůžeme shodnout na tom, co voodoo je a co není.
Já jsem byl například léta přesvědčen, že kabely jsou voodoo - a ony nejsou. Použití co nejkvalitnějších součástek určitě voodoo není, ale... od jaké finanční hranice to voodoo již je ? Příkladů se určitě najde mnoho.
Já bych ani kategorii voodoo nezaváděl. Jestliže si někdo chce barvit CD fixem, tak ať si je barví ! Jiný si polepí CD přehrávač HiFi HighEnd samolepkami.... a proč by mu to (jemu osobně) tedy nemohlo hrát lépe ? Někdo je ochoten již od elektrárny natáhnout samostatný HiFi 230V přívod, tak ať si jej natáhne. Já klidně budu dál hrát na to hliníkové bláto co mám ve zdech, protože do cizího najetku peníze vrážet nebudu, ale sám pro sebe si to klidně (psychoakusticky) oddůvodním, že zvuk linoucí se z reproduktorů je pro mně poslouchatelně melodický, proteplený, co já vím co ještě, protože když těch 230V prolézá tím hliníkovým blátem, tak to přece nějaký vliv mít musí ! A navíc, když mi zesík při mé poslechové hlasitosti odebírá ze sítě neskutečných 100 mA !
Já dokonce věřím, že poslechovka navržená dobrým odborníkem, udělaná na vysoké profesionální úrovni, esteticky sladěná, bude hrát hůře, než ta samá, doplněná ale o serepetičky z oblasti voodoo, ať to již vypadá jako miniaturní prkénka na minimaso, vybavené rolničkami, nebo stojany na svíce, či hokejové puky fungující jako eleiminátor vibrací ! Vždyť každá věc, i ta miniaturní tu poslechovku zabydlí, zkrášlí, zútulní... a čím jseš v ní spokojenější, tím to také v ní lépe hraje.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Každý může udělat jen tolik, na kolik mu stačí

a) peníze
b) znalosti a schopnosti

Nezávislé kategorie je osobní lidská reakce, ta nezávisí ani na a), ani na b).
Pavel Macura Audio

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

Je to hezka zabava,ktera muze byt i do urcite miry prakticka pri uspokojeni nasich audiofilskych potreb. :)

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

napísal som to inde, ale patrí to skôr sem.
fórum by mohlo plniť skvelú funkciu, no ľudia sú nepoučiteľní a tak dávajú prednosť výučbe na vlastných chybách. V tomto prípade sú to navyše dobre zaplatené chyby. Totiž, ak sa spýtam na účel a možnú funkciu čohokoľvek, pretože moje vedomosti na analýzu nestačia a ľudia, ktorí majú v obore vzdelanie + pár skúsenejších amatérov, mi povedia, že to fungovať nemôže, prinajmenšom sa zamyslím a budem opatrnejší v podobných investíciách. No zvlášť v prípade hifi woodoo vylepšovákov funguje akási nevysvetliteľná psychóza, že sa dopytovateľ napriek všetkému začne sám presvedčovať, že to musí byť dobré. Zvlášť ak to stojí také prachy.
Na druhej strane si dovolím citovať Zappadaddyho:
Je to hezka zabava,ktera muze byt i do urcite miry prakticka pri uspokojeni nasich audiofilskych potreb.
naše ženy tak isto nosia kravinky z drahých kovov a kameňov bez akéhokoľvek praktického významu a tu sme. Prečo by si šperky nemohli kupovať aj hifisti? a dobrovolne klamať sami seba, že to lepšie hrá, tak ako sa klameme, že naša polovička je krajšia ak má diamntové náušnice. Aj tak vieme, že to len odvádza našu pozornosť od reality. V oboch prípadoch *sunglases*

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Jeden můj známý měl starý obouchaný BMW, ale protože byl strašnej machr, tak ho super vylepšoval různejma zářivkama, diodama a mračítkama. Nákup gum řešil tak, že měl všechny jetý, na každým kole jinou (to jako doopravdy), ale všechny byly strašně super a tak na každý bílou barvou pěkně obtáhnul nápisy, protože tak to mají hustý závodníci (čímž dal spíš najevo, že je demnt, co má vepředu Michelin a Good Year a vzadu Barum a jiný Michelin). Myslíte, že mu ten mega tuning nějak zlepšil jízdní vlastnosti? Já bych řek, že měl pořád starej omlácenej Baworák za bratru padesát tisíc. Moje gumy stojej asi půlku toho co jeho auto, ale nepotřebuju si do něj dávat zářivky aby to líp jezdilo. Chlapík taky rád zobal steroidy, aby vytunil i sám sebe, což občas odnesl ledvinovou kolikou a dalšími veselými záchvaty. Ale bicáky měl parádní. Další experti mají pocit, že když svojí Škodu Octavii 1.6TDi "očipují" tak jim to bude zároveň míň žrát a rychleji jezdit. Pravda je taková, že Škoda a všichni výrobci aut by konstruktérovi, který by pomocí notebooku a kabelu dokázal takto změnit jízdní vlastnosti jejich produkce okamžitě nabízeli mega sumy a novelovi ceny. Přesto je řada inteligentů ochotná zaplatit deset tisíc za doprasení auta, eventuelně za nic, protože tunící experti čipují i auta, co nemají čip. Když jsem se takhle jednou v Subaru na servisce zeptal, co na čiptuning říkají, vesele mi sdělili, že pokud nemám sto litrů na komplet přestavbu auta, ať se do ničeho nepouštím a radši tankuju Naturál 100, že to poznám spíš. Mám pocit, že u hifi to bude nějak podobně.

Protože je dokázáno, že KABELY ať už k repro, nebo propojovací na zvuk vliv nemají a když tak v případě repro spíš negativní, nebo ekvalizační, pokud jsou udělané blbě.
Že digitální transporty (CD, DVD) zákonitě znějí všechny stejně, protože jen posílají nuly a jedničky do zesilovače/receiveru/Dacu, kde se s nimi teprve pracuje v DA převodníku (přesto redaktoři Stereophilu dokáží popsat půl stránky popisem rozdílů jejich zvuku).
Že kvalitní mp3 (256kbps a víc) a Flac zní stejně jako CD.
Že normální člověk nemůže slyšet rozdíl mezi CD a SACD a pokud ano, tak proto, že SACD je líp nahrané, nebo zmástrované.
Že pokud je zesilovač kvalitní a pouští do repro to co do něj leze, hrají všechny zesilovače stejně. To znamená, že rozdíl mezi zesilovačem za 40 tisíc a 400 tisíc, může být možná ve výkonu, ale ne v kvalitě podání v domácích podmínkách a nebo nedej bože v zabarvení.

Přesto všichni tuní jako pominutí.

Pokud chce někdo důkazy a vládne angličtinou, ať zajde na server:

www.theaudiocritic.com

Jsou tam ke stažení všechny stará čísla tohoto časopisu, který se věnoval opravdu nestrannému a odbornému recenzování hifi a vyvracení všech možných hifi bludů a troufám si říct, že většina toho co se tam psalo platí dodnes.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

A proč mě neskutečně vytáčí všichni tihle tuneři, vylhanci, zloději a podvodníci? Protože když si člověk chce něco koupit a čekal by, že mu v obchodě, nebo na fórech někdo poradí, tak se začne dozvídat bludy, lži a nesmysly, které odporují zdravému rozumu, zákonům přírody i jeho peněžence a musí se pak měsíce věnovat čtení 20 let starého časopisu, který dávno zkrachoval, aby se dozvěděl jak to opravdu je, protože dnešní časopisy a recenze v nich to je výsměch. Očividně to ovšem nikomu nevadí. Asi už jsme opravdu maximálně zdegenerovaní a jediné co umíme je vytahovat kreditku. Výsledek je, že když mi pak někdo poradí něco opravdu užitečného, stejně mu nebudu věřit, protože ten samý člověk zároveň věří, že kabel X, zní zcela jinak než kabel Y. Zřejmě proto, že v kabelu je ukrytý grafický ekvalizér.

Když uvedu příklad - při nákupu repro za cca 30 tisíc, které už byly od výrobce opatřeny podstavcem s hroty, se mi prodejce snažil nacpat ještě kabely za cca 3 tisíce, hroty za 2 tisíce a banánky za 1000. Za pět tisíc navíc sem si při tom mohl koupit lepší repráky. Ne o moc, ale lepší.

Výrobní cena hrotu při tom bude v korunách, stejně tak jako výrobní cena Ceraballu, který tady všichni opěvují do nebes. Ale zabalte to do hezké krabice a napište k tomu stránku naprosto nepodložených a neověřitelných blábolů a on už se někdo najde kdo to koupí.

Stejně tak kabely. Mají cenu mědi ze které jsou vyrobeny, nějáké té bužírky a izolace a ta cena je prostě malá. Přesto mají všichni pocit, že někde existuje továrna, kde mimozemské bytosti ve vakuu na strojích ze zlata za použití jaderných reaktorů a diamantových pletaček vyrábějí ultimátní mega kabely podle tajné receptury z atlantidy. Ve skutečnosti třeba Monster Cable ani nemá vlastní továrnu kupuje (nebo kupoval) od subdodavatelů. Žádný recenzent, prodejce, ani výrobce hifi se do toho ale neodváží rýpnout, protože z těchto blbostí je víc peněz, než z prodeje samotného hifi a většina výrobců hifi vyrábí i kabely a další produkty, na kterých má zisk stovky procent.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Hellboy:
četl jsem to jen tak letmo : ale třeba ta dokázaná pravda : Zesilovač - aby z něj lezlo přesně to co do něj leze dost dobře neni možný - na to je zesilovač /pokud má být kvalitní/ hodně složitý přístroj ....tady určitě vzniká dost rozdíl ve výsledném zvuku .... to aby se to zas tak nezjednodušovalo

Audio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Audio »

Hellboy píše:A proč mě neskutečně vytáčí všichni tihle tuneři, vylhanci, zloději a podvodníci? Protože když si člověk chce něco koupit a čekal by, že mu v obchodě, nebo na fórech někdo poradí, tak se začne dozvídat bludy, lži a nesmysly, které odporují zdravému rozumu, zákonům přírody i jeho peněžence a musí se pak měsíce věnovat čtení 20 let starého časopisu, který dávno zkrachoval, aby se dozvěděl jak to opravdu je, protože dnešní časopisy a recenze v nich to je výsměch. Očividně to ovšem nikomu nevadí. Asi už jsme opravdu maximálně zdegenerovaní a jediné co umíme je vytahovat kreditku. Výsledek je, že když mi pak někdo poradí něco opravdu užitečného, stejně mu nebudu věřit, protože ten samý člověk zároveň věří, že kabel X, zní zcela jinak než kabel Y. Zřejmě proto, že v kabelu je ukrytý grafický ekvalizér.

Když uvedu příklad - při nákupu repro za cca 30 tisíc, které už byly od výrobce opatřeny podstavcem s hroty, se mi prodejce snažil nacpat ještě kabely za cca 3 tisíce, hroty za 2 tisíce a banánky za 1000. Za pět tisíc navíc sem si při tom mohl koupit lepší repráky. Ne o moc, ale lepší.

Výrobní cena hrotu při tom bude v korunách, stejně tak jako výrobní cena Ceraballu, který tady všichni opěvují do nebes. Ale zabalte to do hezké krabice a napište k tomu stránku naprosto nepodložených a neověřitelných blábolů a on už se někdo najde kdo to koupí.

Stejně tak kabely. Mají cenu mědi ze které jsou vyrobeny, nějáké té bužírky a izolace a ta cena je prostě malá. Přesto mají všichni pocit, že někde existuje továrna, kde mimozemské bytosti ve vakuu na strojích ze zlata za použití jaderných reaktorů a diamantových pletaček vyrábějí ultimátní mega kabely podle tajné receptury z atlantidy. Ve skutečnosti třeba Monster Cable ani nemá vlastní továrnu kupuje (nebo kupoval) od subdodavatelů. Žádný recenzent, prodejce, ani výrobce hifi se do toho ale neodváží rýpnout, protože z těchto blbostí je víc peněz, než z prodeje samotného hifi a většina výrobců hifi vyrábí i kabely a další produkty, na kterých má zisk stovky procent.
Asi se tvé vysvětlení blíží skutečnosti.Možná někdo ještě napíše,že zesilovač nebo jiný přístroj,za např.20000,-bude hrát 5x hůře,jako za 100000,-protože je 5x dražší! ;)

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Bavíme se tady o zesilovači za řekněme 30-40 tisíc. Ten už by měl hrát dobře. Nemám žádné závratné zkušenosti se zesilovači za miliony, ale když Aczel napíše, že nad cenu 1000-2000 USD hraje všechno stejně, a pokud ne tak to hraje blbě, tak mu to (vzhledem k tomu kdo to je a kdo všechno z audio průmyslu, AES atd. mu psal články do jeho časopisu a měl ho za autoritu) prostě věřím. Doma mám zesilovač který stál před hezkou řádkou let 2000 USD a hraje opravdu dobře. Hraje tak dobře, že mě přešla chuť zkoušet, jestli dnešní zesilovač za 4000USD bude hrát o 1% líp. Jinak když se člověk zamyslí selským rozumem kolik "vylepšených" novinek se v zesilovačích za posledních 30 let objevilo, může dojít jen ke dvěma závěrům:

A) Dnešní zesilovač za 40t hraje asi 100x líp než starý zesilovač za 40t. Což nehraje.
B) Starý hig end zesilovač hraje stejně dobře jako nový high end zesilovač, jenom je z bazaru o dost levnější. Nový zesilovač bude mít možná menší spotřebu a bude vyroben z levnějších součástek, takže se dřív rozsype a kvůli tomu, že je příliš složitý, nepůjde na rozdíl od starého opravit.

V zásadě jediná věc do které se vyplatí cpát peníze je repro. Obzvlášť v dnešní digitální době, kdy ekvalizéry, pre ampy a další vychytávky prakticky ztratily smysl, protože počítač s dobrou zvukovkou to umí taky.

Audio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Audio »

Někde jinde na fóru jsem se zmiňoval v tom smyslu,že dnes prodejci trochu oblbují dnešní generaci .Ano vše podstatné u zes.,ale i jiných přístrojů už bylo celkem dotaženo do konce.Drahý high end je o draze vykoupených nuancích.U beden se taky začalo před desítkami let.Páskové výškáče,ploché membrány,tlakové repro,atd atd.... Proto říkám,dnes se lehce! inovuje za slušné peníze! ;)

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Hellboy:
Ale jo, přestože schéma zapojení každého zesilovače je vlastně hromada kompromisů, za určitý prachy by měl být výsledek už skoro dokonalý, takže rozdíl by měl být už skoro neslyšitelný .... by měl

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Já jen nemám rád ten přístup co tu zmiňoval Aleska, že každému "hraje" něco jiného a když někomu pomůže samolepka, je to jeho věc. Já nepotřebuju k poslechu a rozhodování se o koupi hifi nějáké psycho sugestivníí oblbovačky, ale fakta. Pokud jedna věc stojí 100Kč a funguje úplně stejně jako věc za 10.000Kč tak si koupím tu za 100. Jenže v dnešní době se člověk díky hlupákům co vyhodili desetitisíce za úplně nesmyslné kraviny a každýmu to cpou, protože čím víc vyhodili, tím víc si připadají jako audiofilové a tím netopýřejší uši jim narůstají, nemůže ani dozvědět co funguje, jak to funguje a kolik to stojí. Protože na každém fóru je milión chytráků co mají na repru dlažební kostky, podstavce pod kabely, antivibrátory pod CD přehrávačem a když se člověk zeptá na něco o reprobednách, dozví se, že má vyměnit kabely v celé sestavě a dát si pod ně nějaké kuličky, nebo šutráky, eventuelně koupit speciální kábl do zástrčky. A ti co něco vědí, radši mlčí aby se s takovými pošuky nemuseli hádat.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to Hellboy :

Tobě někdo ublížil, nebo ubližuje ?

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mark Levinson »

Hellboy píše:A ti co něco vědí, radši mlčí aby se s takovými pošuky nemuseli hádat.

Hellboy se vší úctou k Tobě a bez urážky musím napsat, že s Tebou nesouhlasím. Z 99% jsou to čiré nesmysly a to 1% se kterým souhlasím jsem ocitoval výše.
Protože na toto už tady nebude nikdo reagovat, hlavně Ti co vědí.
Promiň, musel jsem to sem napsat, bylo to ve mně jako v koze.

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

Mark Levinson píše: Protože na toto už tady nebude nikdo reagovat, hlavně Ti co vědí.
"Ti, co vedi", to je neco jako cirkevni koncil? Nejak takto?

http://miscellanea.wellingtongrey.net/c ... th-big.png

Odpovědět