Už dnes sme dokonale ovládaní médiami.
ked si kupis v obchode dnes uz prakticky cokolvek okrem potravin, mas tam nalepeny/vlozeny RFID stitok.. putuje to s tebou az domov az dokedy to neodlepis a nehodis do kosa. Ak to vobec spravis.. Povodny ucel bol co najjednoduchsie spocitat resp inventarizovat tovar na sklade a pri jeho pohybe na ceste v ramci predajnych sieti. Neskor sa to rozsirilo na "vyskum" spravania spotrebitelov s cielom ponuknut im vhodnejsi produk a podobne blaboly.. Faktom ostava, ze ked sa to neodlepi, predajca ta moze sledovat prakticky cely zivot.. Najviac som bol prekvapeny ked som mal takyto stitok na spodnej ramovej trubke mojho bicykla kde by ho bezne clovek ani nehladal. Ani to nevyzeralo ako bezny RFID ale neaka nalepka, az ked som odlepisl zistil som ze je to RFID. Takze vyrobca vie nielen o tom, kde som ho kupil, ale aj kde byvam a kde som sa na nom presiel kym som to nestrhol..Někdo se tu myslím zmiňoval o čipování. Nedávno byl na to téma rozhovor na CT24 s PR-manem od Hewlett Packard, která už na tom pracuje, reálné je to prý do 2 let - všude budou senzory na vše možné a v lidech taky, dodávající někam data přes wifi. Dost blbá představa... http://www.youtube.com/watch?v=BzTUI_3b3Hg
nepochopil.. to kde byvam patri medzi moje osobne udaje a nema to co robit v rukach akehokolvek predajcu bez toho aby som mu take informacie dovolil uchovavat. Rovnako ma nema pravo nikto sledovat bez sudneho povolenia v mojom volnom alebo pracovnom case, hoci nerobim nic nelegalne a nevenujem sa nicomu vynimocnejsiemu ako zvysok populacie.. hovori sa tomu sukromie. Ale uznavam ze su medzi nami aj ludia ktory sa naopak svojim sukromim radi prezentuju. Aktivne frcia 24h na facebooku a nesmie tam chybat nic z ich zivota.. kazdeho vec.merhaut píše:Ale pochopil: "Takze vyrobca vie nielen o tom, kde som ho kupil, ale aj kde byvam a kde som sa na nom presiel kym som to nestrhol."
Ve zbytku máš pravdu, ale v tom citovaném se nemusíš alespoň zatím ničeho bát. Ty čipy na zboží nejsou nebezpečné, jsou identifikovatelné jen na krátkou vzdálenost, tzn. že by musely být snímače všude kolem cest. Taky o nich nemá přehled výrobce, ale jen prodejce, který je na zboží sám lepí. Myslím, že se po zaplacení nějak samy likvidují, či je likviduje ten snímač, aby nebyly dále použitelné, ale tím si nejsem jist. Proto po zaplacení můžeš projít rámem, aniž by zahoukal.agustini píše:to kde byvam patri medzi moje osobne udaje a nema to co robit v rukach akehokolvek predajcu bez toho aby som mu take informacie dovolil uchovavat. Rovnako ma nema pravo nikto sledovat bez sudneho povolenia v mojom volnom alebo pracovnom case, hoci nerobim nic nelegalne a nevenujem sa nicomu vynimocnejsiemu ako zvysok populacie..
pokial tie data a to ich zbieranie nema na teba aktualne priamy dopad a je to len nieco co ta aktualne ani neobtazuje, tak si z toho kludne mozes robit prdel..ale ked budes o takych 10 rokov citat tieto riadky (ak tu este budu) budes sa sam skrabat za krkom a je docela mozne ze ta tam bude naozaj nieco fyzicky svrbet..merhaut píše:Nemáš to jednoduché. Nebolí tě za krkem?
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti